Bron: stap.nlquote:n het Algemeen Dagblad van vandaag staat een uitgebreid artikel over het feit dat Nederlanders de risico’s van alcohol onvoldoende kennen. Het dagblad heeft diverse experts gevraagd wat daarachter zit en wat de overheid daaraan kan doen.
Volgens maag-, darm- leverarts Bart Takkenberg (Amsterdam UMC) is het niet vreemd dat Nederlanders nog altijd denken dat drank niet zoveel kwaad kan. Hij wijst op het drinkadvies van de Gezondheidsraad dat rept over 'in ieder geval niet meer dan één glas per dag'. Dat zet mensen op het verkeerde been. Ook heeft hij moeite met de laatste alcoholcampagne van het ministerie van VWS gericht op mensen met 'problematisch' drankgebruik. Takkenberg vindt het woord 'problematisch' misleidend, want volgens hem is al het drankgebruik problematisch. Volgens Takkenberg moet het roer om. Hij wil dat alcoholreclame wordt verboden, er prijsmaatregelen komen en drank minder beschikbaar en zichtbaar wordt. Zo moet alle drank van de supermarkt naar de slijterij.
KWF Kankerbestrijding, die sinds 2023 een campagne over de risico’s van alcohol voert, vindt ook dat het advies scherper moet. Gemma van den Boog: "De boodschap moet zijn: er is geen veilige hoeveelheid alcohol. Hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico je loopt." Ninette van Hasselt (Trimbos-instituut) wijst er ook op: "Drank is nooit gezond."
"De tijd is rijp voor een omslag", zegt ook Martijn Planken van IkPas, de Nederlandse versie van Dry January. Daar doen inmiddels ontzettend veel mensen aan mee. Floor van Bakkum (Jellinek) ziet eveneens 'kleine veranderingen'. "Wat me opvalt: dat 'leven zonder alcohol' steeds vaker een issue is en dat steeds meer beroemdheden zich erover uitspreken." Ook oud-presentator Koos van Plateringen merkt dat het makkelijker wordt om het over de minder leuke kanten te hebben.
Het valt verslavingsdeskundige Peter ter Horst vooral op dat jongeren anders over drank denken dan ouderen. "Ze zijn sowieso meer bezig met gezondheid en voeding en dus beter geïnformeerd." Van Plateringen merkt het verschil ook bij dertigers en veertigers. "Tijdens een avondje uit is het niet meer altijd tot het gaatje doorgaan." Dat idee dat een rood wijntje gezond is, begint echt te veranderen. De andere experts zien eveneens positieve ontwikkelingen.
Als het om de harde feiten gaat, kantelt er volgens Van Hasselt ook wel iets. Zo is het percentage jongeren tussen 12 en 16 dat wel eens gedronken heeft tussen 2003 en 2023 gehalveerd. Deze omslag heeft alles te maken met het strengere alcoholbeleid en het verhogen van de leeftijd van 16 naar 18 jaar (in 2014).
Maar alcohol blijft toch nog in veel gevallen de norm. En behoorlijk veel drinkende jongeren bingen vaak. Het zal volgens de experts ook nog wel jaren duren voor niet-drinken net zo normaal is als niet-roken. Drank is een complex verhaal, lastiger uit te leggen. Het is op allerlei manieren schadelijk. Lichamelijk. Geestelijk. Verslavend. Toch zijn de experts niet voor de boodschap "blijf er helemaal van weg". Ze vinden dat we toe moeten naar een situatie waarbij drank alleen bij speciale gelegenheden op tafel komt. Dat het iets bijzonders is. Niet iets normaals.
Alcohol wordt het nieuwe tabak?quote:Hij wil dat alcoholreclame wordt verboden, er prijsmaatregelen komen en drank minder beschikbaar en zichtbaar wordt. Zo moet alle drank van de supermarkt naar de slijterij.
En hoeveel er in zo'n glas kan is niet van belang?quote:Hij wijst op het drinkadvies van de Gezondheidsraad dat rept over 'in ieder geval niet meer dan één glas per dag'
Daar sluit ik mijn ogen ook niet voor, echter als we alcohol minder beschikbaar maken, vinden ze wel iets anders waar ze verslaafd aan raken.quote:Op zondag 26 januari 2025 21:24 schreef Straatcommando. het volgende:
Ga eens kijken in een afkickkliniek. De meeste mensen zitten daar door alcohol of alcohol speelt mee.
Het is maatschappelijk geaccepteerd en je kan het overal krijgen, succes met afkicken dus. Het hoeft zeker het verdomhoekje niet in worden gedrukt, maar hoe normaal het nu is om te drinken is ook best gek. Laat staan dat het voor hele volksstammen normaal is om je laveloos te zuipen.
Na vet is alcohol volgens mij de meest calorie rijke vorm van voedsel. Vloeibaar brood.quote:Op zondag 26 januari 2025 21:34 schreef gwn_een_user het volgende:
nooit echt gesnapt waarom alcohol zo maatschappelijk geaccepteerd is, alcohol is nooit goed geweest, je lichaam heeft er werkelijk niets aan - het ziet het letterlijk als een soort gif, en je lever moet hard werken om het weg te werken. er zit ook helemaal geen voedingswaarde aan.
Dat klopt, net als tabak. En eigenlijk alle andere drugs.quote:Op zondag 26 januari 2025 21:41 schreef The-BFG het volgende:
[..]
Daar sluit ik mijn ogen ook niet voor, echter als we alcohol minder beschikbaar maken, vinden ze wel iets anders waar ze verslaafd aan raken.
Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Deze deskundigen die helemaal niet vanuit relevante deskundigheid spreken zijn fanatici die ieders leven tegen hun wil statistisch met 5 dagen of 3 weken willen verlengen en zo meer zorgkosten willen maken voor ons allemaal om te betalen.quote:Op zondag 26 januari 2025 21:24 schreef Straatcommando. het volgende:
Ga eens kijken in een afkickkliniek. De meeste mensen zitten daar door alcohol of alcohol speelt mee.
Het is maatschappelijk geaccepteerd en je kan het overal krijgen, succes met afkicken dus. Het hoeft zeker het verdomhoekje niet in worden gedrukt, maar hoe normaal het nu is om te drinken is ook best gek. Laat staan dat het voor hele volksstammen normaal is om je laveloos te zuipen.
Want jij hebt wel relevante deskundigheid?quote:Op zondag 26 januari 2025 21:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Deze deskundigen die helemaal niet vanuit relevante deskundigheid spreken zijn fanatici die ieders leven tegen hun wil statistisch met 5 dagen of 3 weken willen verlengen en zo meer zorgkosten willen maken voor ons allemaal om te betalen.
Probleemdrinken ga je op een heel andere manier te lijf.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |