FOK!forum / De Vergaarbak / Elektrisch 'gas'fornuis?
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 18:31
Heb momenteel een inductieplaat, maar ik prefereer koken op gas omdat dat wat preciezer kan.

Mijn huis is niet aangesloten op gas, dus vroeg me eigenlijk af of er zoiets was als een elektrisch 'gas'fornuis waarbij geen gebruik wordt gemaakt van gas, maar wel een vlam heeft? O+
golferzaterdag 14 december 2024 @ 18:40
Wat denk je zelf?
Elektrische vlammen?
Je kunt natuurlijk ook altijd nog op hout of kolen gaan koken. :')
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 18:51
Betere inductiekookplaat kopen en je wil nooit meer terug. Superieur aan koken op gas _O_ .
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 18:52
quote:
82s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:40 schreef golfer het volgende:
Wat denk je zelf?
Elektrische vlammen?
Vlamboog.
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 18:54
Snap trouwens ook niet zo goed waarom je überhaupt een kookvoorziening nodig hebt wanneer je quinoasalades en pokebowls laat thuisbezorgen.
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 18:55
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:51 schreef Isdatzo het volgende:
Betere inductiekookplaat kopen en je wil nooit meer terug. Superieur aan koken op gas _O_ .
Dat ligt echt aan het gerecht dat ik wil koken. Heb weleens op een industriële inductie gekookt, helemaal top, maar dat kan al gauw 5000+ euro kosten.

Voor sommige gerechten is gas altijd beter en voor andere gerechten is inductie weer goed :)
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 18:58
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:55 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Dat ligt echt aan het gerecht dat ik wil koken. Heb weleens op een industriële inductie gekookt, helemaal top, maar dat kan al gauw 5000+ euro kosten.

Voor sommige gerechten is gas altijd beter en voor andere gerechten is inductie weer goed :)
Noem dan eens wat voorbeelden?
Managarmzaterdag 14 december 2024 @ 18:59
Je kan altijd nog een gasfornuis kopen en aansluiten op butaan/propaan uit een tank (wel even de juiste nozzles monteren).
TheFreshPrincezaterdag 14 december 2024 @ 19:01
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:55 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Dat ligt echt aan het gerecht dat ik wil koken. Heb weleens op een industriële inductie gekookt, helemaal top, maar dat kan al gauw 5000+ euro kosten.

Voor sommige gerechten is gas altijd beter en voor andere gerechten is inductie weer goed :)
Standaard Siemens 90cm plaat met stand 0.5 t/m 9 in stapjes van 0,5

Dat hoeft echt geen ¤5.000 te kosten, dat ding was ¤1.129 ofzo.

Sausen en gebonden soepen hou je prima warm op 0.5 tot 2.5 en op stand 9 vliegt je wok bijna door het plafond.

Ik kan me geen gerecht voorstellen dat er niet op te maken is, tenzij je talent mist.

Industriële inductie is qua dosering / bediening overigens niet veel anders, het is alleen bedoeld voor zwaardere omstandigheden en veelvuldig gebruiken en schoonmaken.
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:59 schreef Managarm het volgende:
Je kan altijd nog een gasfornuis kopen en aansluiten op butaan/propaan uit een tank (wel even de juiste nozzles monteren).
Dit is wellicht nog een optie, maar ik wil mijn inductie wel houden, dus misschien eens kijken of er een soort wok-attachments zijn, maar dan standaard gaas :Y
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 19:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:01 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kan me geen gerecht voorstellen dat er niet op te maken is, tenzij je talent mist.

Retweet.
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:01 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Standaard Siemens 90cm plaat met stand 0.5 t/m 9 in stapjes van 0,5

Dat hoeft echt geen ¤5.000 te kosten, dat ding was ¤1.129 ofzo.

Sausen en gebonden soepen hou je prima warm op 0.5 tot 2.5 en op stand 9 vliegt je wok bijna door het plafond.

Ik kan me geen gerecht voorstellen dat er niet op te maken is, tenzij je talent mist.

Industriële inductie is qua dosering / bediening overigens niet veel anders, het is alleen bedoeld voor zwaardere omstandigheden en veelvuldig gebruiken en schoonmaken.
Heeft niet per se te maken met de temperatuur an sich. Grillen en stukjes van je voedsel laten verkolen kan niet met inductie en afhankelijk van het gerecht dat ik wil maken, heb je soms een temperatuur nodig die langzaam omhoog komt en weer langzaam omlaag gaat. Inductie is gewoon te snel met het verhogen en verlagen van de temperatuur. En dat je bij gerechten als risotto idealiter ook wil dat de zijkant van je pan even heet is als de onderkant.

Komt ook nog eens bij kijken dat je geen dingen direct op de vlam kan roasten.
devlinmrzaterdag 14 december 2024 @ 19:16
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:13 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Heeft niet per se te maken met de temperatuur an sich. Grillen en stukjes van je voedsel laten verkolen kan niet met inductie en afhankelijk van het gerecht dat ik wil maken, heb je soms een temperatuur nodig die langzaam omhoog komt en weer langzaam omlaag gaat. Inductie is gewoon te snel met het verhogen en verlagen van de temperatuur. En dat je bij gerechten als risotto idealiter ook wil dat de zijkant van je pan even heet is als de onderkant.

Komt ook nog eens bij kijken dat je geen dingen direct op de vlam kan roasten.
Grillpan gaat heel prima. Heb zelfs zo'n grillplaat die op 2 gecombineerde "pitten" gaat.

Riasten op de vlam heb ik een brander voor die ik ook voor creme brullee gebruik
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 19:18
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:13 schreef Mikeytt het volgende:
stukjes van je voedsel laten verkolen
Lekker man :') .
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:16 schreef devlinmr het volgende:

[..]
Grillpan gaat heel prima. Heb zelfs zo'n grillplaat die op 2 gecombineerde "pitten" gaat.

Riasten op de vlam heb ik een brander voor die ik ook voor creme brullee gebruik
i know, bijna alles wat met gas kan, kan ook met inductie, en vice versa. Dat is het punt niet. Het eindresultaat zal een klein beetje anders zijn.
devlinmrzaterdag 14 december 2024 @ 19:19
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:18 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Lekker man :') .
Bij paprika is dat erg lekker. Wel het zwarte velletje eraf
devlinmrzaterdag 14 december 2024 @ 19:20
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:19 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
i know, bijna alles wat met gas kan, kan ook met inductie, en vice versa. Dat is het punt niet. Het eindresultaat zal een klein beetje anders zijn.
Niets anders aan in mijn beleving
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:20 schreef devlinmr het volgende:

[..]
Niets anders aan in mijn beleving
De meeste mensen zullen ook geen verschil proeven tenzij ze wat meer getraind zijn in de keuken
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:22
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:18 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Lekker man :') .
Verkolen van voedsel is een normale en gebruikelijke techniek in bijna alle keukens ter wereld :')
devlinmrzaterdag 14 december 2024 @ 19:25
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:21 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
De meeste mensen zullen ook geen verschil proeven tenzij ze wat meer getraind zijn in de keuken
:')
halfwayzaterdag 14 december 2024 @ 19:34
quote:
7s.gif Op zaterdag 14 december 2024 18:51 schreef Isdatzo het volgende:
Betere inductiekookplaat kopen en je wil nooit meer terug. Superieur aan koken op gas _O_ .
Ja chefkoks koken op electrisch :?
devlinmrzaterdag 14 december 2024 @ 19:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:34 schreef halfway het volgende:

[..]
Ja chefkoks koken op electrisch :?
Steeds vaker idd
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:25 schreef devlinmr het volgende:

[..]
:')
?
Als je niet vaak in de keuken bent, zal je waarschijnlijk niet kunnen vertellen tussen een wortelpuree met 33% heavy cream en 20% heavy cream. Niet meer dan normaal.
Isdatzozaterdag 14 december 2024 @ 19:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:34 schreef halfway het volgende:

[..]
Ja chefkoks koken op electrisch :?
Ja hoor.
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:34 schreef halfway het volgende:

[..]
Ja chefkoks koken op electrisch :?
An sich... De beste kok ter wereld, Alain Ducasse, gebruikt in veel restaurants inductie.
TheFreshPrincezaterdag 14 december 2024 @ 19:45
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:41 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
?
Als je niet vaak in de keuken bent, zal je waarschijnlijk niet kunnen vertellen tussen een wortelpuree met 33% heavy cream en 20% heavy cream. Niet meer dan normaal.
Maar dat heeft niets te maken met de warmtebron maar met ingrediënten en verhoudingen.

Je proeft niet aan een biefstuk of kerriesoep of het op inductie of gas bereid is.
TheFreshPrincezaterdag 14 december 2024 @ 19:48
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:43 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
An sich... De beste kok ter wereld, Alain Ducasse, gebruikt in veel restaurants inductie.
Ook Gordon kookt er wel op, al zal er in veel restaurants nog gasfornuizen aanwezig zijn.

Je hebt natuurlijk wel een flinke upgrade van je stroomaansluiting nodig om alle ovens en fornuizen over te zetten elektrisch en inductie. Dat is in een thuissituatie weer niet zo'n probleem met die 11kW over 3 fasen.

Bekijk deze YouTube-video
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:45 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Maar dat heeft niets te maken met de warmtebron maar met ingrediënten en verhoudingen.

Je proeft niet aan een biefstuk of kerriesoep of het op inductie of gas bereid is.
kerriesoep niet, maar ik kan prima aanwijzen of een biefstuk op inductie of gas is gebakken. Bij inductie bak je de biefstuk vrij gelijk terwijl je op gas een minder gelijke korst krijgt.
TheFreshPrincezaterdag 14 december 2024 @ 19:49
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:48 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
kerriesoep niet, maar ik kan prima aanwijzen of een biefstuk op inductie of gas is gebakken. Bij inductie bak je de biefstuk vrij gelijk terwijl je op gas een minder gelijke korst krijgt.
Dat hangt vooral van de pan af. Dunne bodem zal bij gas inderdaad hotspots vormen maar met een goede, degelijke pan met dikke bodem zie je dat niet. Maar soms wil je een pan die snel reageert en dan kan een dunne bodem wel de voorkeur hebben, zoals bij sauzen om schiften of aanbranden te voorkomen.

Een goede professionele gasbrander heeft overigens ook een grotere, egalere vlamverdeling.
Dat ontbreekt bij thuisfornuizen vaak.
Mikeyttzaterdag 14 december 2024 @ 19:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:49 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat hangt vooral van de pan af. Dunne bodem zal bij gas inderdaad hotspots vormen maar met een goede, degelijke pan met dikke bodem zie je dat niet. Maar soms wil je een pan die snel reageert en dan kan een dunne bodem wel de voorkeur hebben, zoals bij sauzen om schiften of aanbranden te voorkomen.
Mwuah, zelfs in een dikke gietijzeren pan kan je een beetje verschil merken. Zeker als je de biefstuk nagaart op de pan zelf i.p.v. hem direct uit de pan te halen als je het vuur uit zet.
TheFreshPrincezaterdag 14 december 2024 @ 19:52
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:51 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Mwuah, zelfs in een dikke gietijzeren pan kan je een beetje verschil merken. Zeker als je de biefstuk nagaart op de pan zelf i.p.v. hem direct uit de pan te halen als je het vuur uit zet.
Uiteindelijk is het een discussie van niets.

Voor de jaren '60 hadden we hier amper een gasnetwerk in Nederland (behalve het stadsgas) en kookte vrijwel iedereen op kolen of elektrisch.

En nu we na 60 jaar (wat minder dan een gemiddeld mensenleven is) naar inductie overstappen zou dat ineens een groot probleem moeten zijn, terwijl hele volksstammen wereldwijd nooit aardgas hebben gekend om op te koken.
ieniminimuiszaterdag 14 december 2024 @ 20:44
Bouw een kampvuurtje buiten en bak daar je biefstuk ongelijk zwart op.
Ferzaterdag 14 december 2024 @ 21:03
Ik zou liever betere pannen kopen, ipv een speciaal gasfornuis.
devlinmrzondag 15 december 2024 @ 00:32
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:51 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Mwuah, zelfs in een dikke gietijzeren pan kan je een beetje verschil merken. Zeker als je de biefstuk nagaart op de pan zelf i.p.v. hem direct uit de pan te halen als je het vuur uit zet.
Pedant noemen ze dat geloof ik.
halfwayzondag 15 december 2024 @ 11:20
quote:
17s.gif Op zaterdag 14 december 2024 19:43 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
An sich... De beste kok ter wereld, Alain Ducasse, gebruikt in veel restaurants inductie.
Rasmus munk!
Mikeyttzondag 15 december 2024 @ 11:23
quote:
1s.gif Op zondag 15 december 2024 11:20 schreef halfway het volgende:

[..]
Rasmus munk!
Die heeft 2 michelin sterren. Ducasse heeft er 21 :{w
TheFreshPrincezondag 15 december 2024 @ 12:10
quote:
17s.gif Op zondag 15 december 2024 11:23 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Die heeft 2 michelin sterren. Ducasse heeft er 21 :{w
Snackbar Anytyme heeft 0 sterren en toch eet ik daar liever.