Amsterdam - Vorig jaar is in Nederland de totale woningvoorraad met ruim 80.800 toegenomen. Bijna twee derde daarvan zijn koopwoningen. Per saldo kromp het aantal huurwoningen van private bezitters met 1%, meldt het CBS donderdag. Daarmee krijgt minister Hugo de Jonge achteraf ongelijk
'
De woningvoorraad groeit door nieuwbouw en bijvoorbeeld splitsing, en krimpt door sloop of onttrekking. Ook kan de samenstelling veranderen door overgang van koop naar huur en andersom. Zo kwamen er vorig jaar per saldo 52.200 koopwoningen bij, plus 20.200 woningen van private verhuurders en 8400 woningen van corporaties.
„Vooral doordat er meer woningen vanuit vooral de private huursector naar de koopsector overgingen dan andersom, is het aantal koopwoningen sterker gestegen dan het aantal huurwoningen”, constateert het CBS in zijn bericht over de Nederlandse woningvoorraad. Uit andere bronnen was al bekend dat veel beleggers hun panden afstoten wegens de hogere belastingdruk en diverse anti-beleggerswetten.
De Jonge
Het aantal woningen van private verhuurders daalde vorig jaar per saldo met 12.000 door wisseling in eigendomstype, aldus het CBS. Een jaar eerder kwamen er juist 3.000 bij.
Daarmee krijgen de wetenschappers gelijk die afgelopen maart in economenvakblad ESB op basis van Kadastercijfers constateerden dat er in 2023 netto bijna 12.000 woningen door beleggers aan eigenaar-bewoners waren verkocht.
Dit terwijl minister Hugo de Jonge in januari nog het tegendeel had verkondigd, ter verdediging van zijn wet om de middenhuur te reguleren. „De meest recente cijfers van het Kadaster laten zien dat op dit moment geen sprake is van een uitpondgolf. Het totaal aantal verkopen van beleggers over heel het jaar 2023 is zelfs lager dan in 2022” , schreef de minister in reactie op vragen van VVD’er Peter de Groot. Tegenstanders wezen juist op het gevaar van een extra verkoopgolf, die zich nu ook lijkt af te tekenen.
Verdampt
De wetenschappers stelden indertijd in vakblad ESB dat ongeveer 1% van de private huurvoorraad was verdampt. Ook daarin geeft het CBS hen nu gelijk: „Per saldo is het aantal woningen van private verhuurders met 1% afgenomen door wisseling naar koopwoningen”.
Bron:
https://www.telegraaf.nl/(...)hteraf-hugo-de-jongeHugo de Jonge die liegt, je verwacht het niet hè