Bron.quote:WK-stadions staan er nog niet, maar nu al overlijden arbeiders in Saoedi-Arabië, zegt mensenrechtenclub
In Saoedi-Arabië, dat volgende week woensdag zeer waarschijnlijk het WK voetbal van 2034 krijgt toegewezen, gaan nu al veel arbeidsmigranten dood door de zware omstandigheden. Dat zegt Human Rights Watch. En dan moeten de stadions nog gebouwd worden.
Uit een twee jaar durend onderzoek blijkt volgens de mensenrechtenorganisatie dat het met de leef- en werkomstandigheden voor arbeidsmigranten in Saoedi-Arabië bar slecht gesteld is. Zo slecht, dat het overlijden van buitenlandse arbeiders aan de orde van de dag is.
In het eerste halfjaar van 2024 alleen al zouden bijvoorbeeld 878 arbeiders uit Bangladesh om het leven zijn gekomen. Een ‘ongekend dodental’, zegt Human Rights Watch. Ter illustratie: er zouden zo’n 3 miljoen mensen uit Bangladesh in Saoedi-Arabië werken. In totaal zijn er rond de 15 miljoen arbeidsmigranten in het land.
In 80 procent van de gevallen werden de sterfgevallen gerapporteerd als natuurlijke dood. Maar goed onderzoek naar het overlijden vindt zelden plaats, óók als er sprake is van een arbeidsongeval, stelt de mensenrechtenorganisatie.
Human Rights Watch spreekt in het rapport Die first, and I will pay you later (‘Ga eerst dood, dan betaal ik je later’) van wijdverspreid misbruik van arbeiders in Saoedi-Arabië. Naast overlijden van werknemers is er sprake van vormen van dwangarbeid, wanbetaling - sowieso kent het land geen minimumloon - en werken in grote hitte, zonder adequate bescherming.
Toewijzing WK formaliteit
En dan moet het WK in 2034 woensdag dus nog toegewezen worden aan het islamitische land, met het bouwen van gigantische stadions en honderden hotels als gevolg. Die toewijzing lijkt een formaliteit, er is geen tegenkandidaat. ,,Het is bijna zeker dat een WK in Saoedi-Arabië bezoedeld zal worden door grootschalig misbruik en overlijden van arbeidsmigranten”, zegt Michael Page van Human Rights Watch. ,,Behalve als er grote hervormingen komen van de regels voor arbeidsmigranten. Maar tot nu toe is Saoedi-Arabië niet verder gekomen dan zeggen dat ze bezig zijn met een plan om een plan te maken.”
De boodschap van de mensenrechtenorganisatie roept herinneringen op aan het WK in Qatar in 2022, waarbij de discussie vooraf ook vooral ging over het aantal migranten dat om het leven kwam tijdens de bouw van zes fonkelnieuwe stadions en andere nieuwe gebouwen en infrastructuur.
Mensenrechtenclubs genegeerd
De Fifa zou herhaling van een dergelijk scenario kunnen voorkomen, maar kiest er tot nu toe voor om de verhalen van mensenorganisaties te negeren, stellen zij. Het bid met de plannen van Saoedi-Arabië voor het WK werd door de internationale voetbalbond met een recordscore beoordeeld. De mensenrechtenrisico’s werden als gemiddeld getaxeerd.
Als de Fifa input van organisaties die daar onderzoek naar doen - voor zover mogelijk in Saoedi-Arabië - serieus zou nemen, zou de vlag er heel anders bij hangen, stellen zij. Lina Alhathloul, een Saoedische mensenrechtenactivist, spreekt over haar land als een ‘politiestaat’ waar vrijheid van meningsuiting nauwelijks bestaat. Wat er precies in het land gebeurt, is daarom niet eens te controleren, zegt ze.
Het is moderne slavernij dus vaak wel.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:40 schreef GerryDV het volgende:
Die arbeiders gaan daar toch zelf werken? Of is dat met een pistool tegen hun hoofd?
Zitten ze dan ook echt vast met ketens of een soort enkelband ofzo?quote:Op woensdag 4 december 2024 22:47 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Het is moderne slavernij dus vaak wel.
Als je met gouden bergen gelokt wordt wat achteraf een leugen is.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:40 schreef GerryDV het volgende:
Die arbeiders gaan daar toch zelf werken? Of is dat met een pistool tegen hun hoofd?
Heb jij onder een steen geleefd?quote:Op woensdag 4 december 2024 22:50 schreef GerryDV het volgende:
[..]
Zitten ze dan ook echt vast met ketens of een soort enkelband ofzo?
Ze kunnen het land niet meer uit omdat hun paspoort wordt ingenomen.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:50 schreef GerryDV het volgende:
[..]
Zitten ze dan ook echt vast met ketens of een soort enkelband ofzo?
En wat er in Israël gebeurt natuurlijk.quote:Op woensdag 4 december 2024 23:05 schreef Feola het volgende:
Dit boeit niemand, slavernij in ons land was pas erg! Snel oogkleppen opdoen en focussen op de pijn van de nazaten van de tot slaafgemaakten in Nederland!
Je zou zeggen dat als dat 100 keer gebeurt het wel een beetje in het nieuws komt daar en dat men daar niet meer intrapt.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:58 schreef FireFox1 het volgende:
[..]
Ze kunnen het land niet meer uit omdat hun paspoort wordt ingenomen.
Wie of wat beslist hierover?quote:In Saoedi-Arabië, dat volgende week woensdag zeer waarschijnlijk het WK voetbal van 2034 krijgt toegewezen, gaan nu al veel arbeidsmigranten dood door de zware omstandigheden. Dat zegt Human Rights Watch. En dan moeten de stadions nog gebouwd worden.
Ja goed verhaal, maar dat ga jij niet meer mee maken. Ja leuk een electrische auto, maar olie wordt voor vrijwel alles gebruikt waar je mee te maken hebt in het dagelijks leven.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:52 schreef Hexagon het volgende:
Nog meer redenen om zo snel mogelijk van olie af te komen. Dat wordt SA weer irrelevant.
Fifa lijkt mequote:
De link in je bericht is 'forbidden'.quote:Op donderdag 5 december 2024 05:12 schreef sp3c het volgende:
Er gaan nu eenmaal mensen dood in de bouw, zelfs in Nederland
https://www.juridischbure(...)erslag%20over%202022.
Als je meer gaat bouwen gaan er meer dood
Als je in derde wereldlanden gaat bouwen gaan er nog meer dood
In elk geval met de FIFA.quote:Op woensdag 4 december 2024 23:03 schreef KvanG het volgende:
Misschien maar helemaal stoppen met dat WK.
Lol, ik zoek later een anderquote:Op donderdag 5 december 2024 05:26 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
De link in je bericht is 'forbidden'.
Ze bouwen daar het hele jaar door en het moet allemaal groot, groter, grootstquote:SA is niet echt een derdewereldland, een stadion behoort niet tot het alledaagse werk van een bouwvakker.
Veiligheidsmaatregelen kunnen inderdaad niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, maar in de OP overlijden er al bouwvakkers nog voordat de eerste steen is gelegd.
Ik snap echt niet waarom dit kutland genomineerd voor de komende WK. Ja, geld. Is het dat allemaal nou echt waard?
Bouw behoort niet tot het alledaagse werk van een bouwvakker. Oke.quote:Op donderdag 5 december 2024 05:26 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
De link in je bericht is 'forbidden'.
SA is niet echt een derdewereldland, een stadion behoort niet tot het alledaagse werk van een bouwvakker.
Ja.quote:Ik snap echt niet waarom dit kutland genomineerd voor de komende WK. Ja, geld. Is het dat allemaal nou echt waard?
Oh dus als er in Nederland of Saoedi-Arabië morgen 21000 arbeiders in de bouw dood gaan is dat niet erg.quote:Op donderdag 5 december 2024 05:12 schreef sp3c het volgende:
Er gaan nu eenmaal mensen dood in de bouw, zelfs in Nederland
https://www.juridischbure(...)erslag%20over%202022.
Als je meer gaat bouwen gaan er meer dood
Als je in derde wereldlanden gaat bouwen gaan er nog meer dood
Doen ze al. Dat megastad wat nu al zorgt voor 21.000 doden en waarschijnlijk rond de 100.000 vermisten. Met de juiste maatregelingen en als je normaal met die mensen omgaat zou dit nooit gebeurd zijn.quote:Op donderdag 5 december 2024 05:49 schreef sp3c het volgende:
[..]
Lol, ik zoek later een ander
[..]
Ze bouwen daar het hele jaar door en het moet allemaal groot, groter, grootst
Probleem is niet het wk maar arbeidsmigratie die kant op in zijn algemeen, als het wk niet doorgaat daar vallen er niet ineens minder doden, dan starten ze gewoon een ander megalomaan project
Er wordt vast wel weer een statement gemaakt, net zoals in Qatar....quote:Op woensdag 4 december 2024 23:16 schreef Accordtje het volgende:
Er zijn diverse manieren om een WK toewijzing aan Saudi Arabië af te straffen:
-Niemand verbindt zijn/haar naam als sponsor aan het WK
-Niemand koopt de uitzendrechten van het WK, zodat het simpelweg nergens te zien is
-Landen weigeren deelname aan het WK als dat in Saudi Arabië gehouden wordt
-Mocht bovenstaande niet gebeuren dan kunnen we nog massaal besluiten om niet te kijken naar het WK.
Gebeurt dit allemaal niet, dan interesseert het de meesten dus geen ene reet, dus laten we ons dan ook vooral niet "druk" maken om een WK-voetbal. En laten we dan ook vooral geen schijnheilige statements maken.
Polen?quote:Op donderdag 5 december 2024 08:00 schreef HSG het volgende:
[..]
Oh dus als er in Nederland of Saoedi-Arabië morgen 21000 arbeiders in de bouw dood gaan is dat niet erg.
[..]
Doen ze al. Dat megastad wat nu al zorgt voor 21.000 doden en waarschijnlijk rond de 100.000 vermisten. Met de juiste maatregelingen en als je normaal met die mensen omgaat zou dit nooit gebeurd zijn.
Raar dat jij de misdaden van SA loopt de bagataliseren. Als dit in Polen gebeurde had jij een heel andere mening.
Nee hun familie wordt bedreigd en paspoorten afgenomen zodat ze niet weg kunnen.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:50 schreef GerryDV het volgende:
[..]
Zitten ze dan ook echt vast met ketens of een soort enkelband ofzo?
Dat WK kun je makkelijk oplossen door niet naar Saoedi-Arabië te gaan.quote:Op donderdag 5 december 2024 08:37 schreef sp3c het volgende:
[..]
Polen?
Waarom zou mijn mening veranderen als het om Polen gaat?
Ik zeg niet dat het niet erg is, ik zeg dat je pijlen op een eventueel wk richten symptoombestrijding is
Bij de FIFA heeft ieder land hetzelfde stemgewicht. Dus landjes als Fiji of de Comoren zijn in die zin even machtig als Duitsland of Brazilie.quote:Op donderdag 5 december 2024 07:58 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Ja, maar er wordt toch ook nog "eerlijk" gestemt door andere landen.....?
quote:Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. - Foto: KNVB Media
Saudi-Arabië krijgt tijdens het virtuele congres van de FIFA op 11 december het WK van 2034 toegewezen. Daarover bestaat geen twijfel bij de KNVB. Bestuurder Gijs de Jong (52) van de bond: ‘Wij hebben lessen geleerd in Qatar.’
Dit interview verscheen donderdag 31 oktober in De Volkskrant.
Verbinding is het sleutelwoord in een gesprek met Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. Verbinding die bijna verloren ging, omdat een deel van de wereld de opstelling van de voetbalbond rond het WK in Qatar als hooghartig beschouwde.
De Jong, gekscherend minister van buitenlandse zaken van de KNVB genoemd: "We hebben in Nederland de neiging om van binnen naar buiten te kijken. We kijken weinig van buiten naar binnen. Als ik terugkom in Qatar, krijgen wij ook een spiegel voorgehouden over zaken die bij ons niet goed gaan. Zij vinden ook iets van de uitslag van onze laatste verkiezingen, van hoe er bij ons met arbeidsmigranten en migratie wordt omgegaan, of met prostitutie en drugs. Ons adagium is: houd verbinding. Of het nu gaat om arbeidsmigranten, homorechten of persvrijheid."
Het is een wijziging in beleid te noemen, van kritisch en licht opstandig naar verbinding zoekend en betekenisvol. De Jong citeert voormalig president Obama: ‘Change is never easy, but always possible’. Een voetbalbond is op de wereld om te voetballen. Qatar drukte de KNVB met de neus op de feiten, onder meer bij het voornemen om de zogenoemde OneLove-aanvoerdersband te laten dragen door Virgil van Dijk. Op de avond voor de eerste wedstrijd verbood de FIFA die actie. "Je kunt stellen dat de opstelling van de UEFA gedurende het toernooi, met name van bonden in Noordwest-Europa, als westerse arrogantie is gezien door Azië, Oceanië en Afrika. Dat was een breed gedragen gevoel, waarop conservatieve autoriteiten inspeelden."
Intussen staat de FIFA voor de toewijzing van twee WK’s, van 2030 in Spanje, Portugal en Marokko, en vier jaar later in Saudi-Arabië. Opvallend is dat de discussie over rechten van migranten, of over seksuele geaardheid, minder hevig is dan in de aanloop naar Qatar.
Is het al zeker dat Saudi-Arabië het WK van 2034 krijgt?
"Ja en nee. Het zogenoemde bidbook is ingeleverd in juli. Daarop komen vragen en antwoorden. De evaluatiecommissie maakt een rapport. De bond van Saudi-Arabië heeft 150 steunverklaringen van bonden over de hele wereld. Op 211 leden. Op 11 december valt het besluit tijdens het online congres. Er zullen presentaties zijn, met een toelichting van de evaluatiecommissie. Het Fifa-bestuur liet al weten dat als beide bids voldoen aan de criteria, ze gezamenlijk per acclamatie worden omarmd; 2030 en 2034. Zonder stemming."
De KNVB blies hoog van de toren vanwege een paragraaf over mensenrechten, dankzij Nederland opgenomen in de voorwaarden. Vervolgens gaat het WK naar Saudi-Arabië, waar de mensenrechten niet gewaarborgd zijn. Is dat niet cynisch?
"In de criteria ging het voorheen alleen over infrastructuur, geld verdienen en organisatie. Er is toegevoegd: duurzaamheid en mensenrechten. Dat alleen al is winst. De situatie is niet hetzelfde als in Nederland, maar er is beweging op belangrijke onderwerpen. Wat Saudi-Arabië aangeeft in zijn bid, ten opzichte van wat er ooit instond bij Qatar, is een enorme stap. Ook op het gebied van mensenrechten. Laten we kijken wat we kunnen realiseren."
"Dat is een ander uitgangspunt dan in 2022 en daarvoor. Ik hoorde iemand zeggen: dwazen vechten, verstandigen lobbyen. Wij in Nederland denken dat de KNVB de rest van de wereld moet vertellen hoe het zit. Geloof mij, dat gaat niet gebeuren. Er is geen makkelijke, zwartwitte waarheid zonder nuance. Maar ik maak me geen illusie. Het kan best dat ik word afgemaakt als pleitbezorger voor Saudi-Arabië, maar de Arabieren zijn oprecht met dit WK bezig, ook vanwege hun Visie 2030. Ze weten dat olie en gas op een gegeven moment niet meer nodig zijn in de wereld, en willen ook na 2030 een levensvatbare economie."
We kunnen nu dus overal gaan voetballen?
"Wij zullen overal voetballen, met uitzondering van landen waar de Nederlandse overheid dat verbiedt, bijvoorbeeld omdat er oorlog is, of omdat die landen geschorst zijn door FIFA. We zullen dus niet voetballen in Rusland of Belarus. Wij zeggen tegen iedereen die voor ons op pad gaat: zonder relatie gebeurt er niets. We willen uitleggen hoe wij ons verhouden tot de wereld. Dat aspect krijgt meestal alleen aandacht bij de toewijzing van een toernooi, maar het is belangrijk dat wij ons als KNVB permanent goed verhouden tot de wereld. We hebben lessen geleerd in Qatar."
Nadat Nederland, Duitsland en België het WK vrouwen van 2027 niet kregen toegewezen, was de gedachte: dit is de kans om er met gestrekt been in te gaan, tegen de kandidatuur van Saudi-Arabië. Is dat een misvatting gebleken?
"Dat zou opportunistisch zijn. Wij zijn nooit van onze kernwaarden afgestapt, en daarbij hoort diplomatie. Ik ben een aantal keer in Saudi-Arabië geweest. Wij bespreken alles, zonder in detail te treden. In algemene zin zeggen zij: kijk naar wie wij zijn. Respecteer onze religie. Kijk naar ontwikkelingen, naar de veranderende positie van vrouwen. Langzaam opent het land zich. Mensen hoeven niet gesluierd rond te lopen, mogen studeren en werken. Natuurlijk zijn wij kritisch, maar dat zijn zij ook op ons, over onze alcoholconsumptie bijvoorbeeld. Je moet ook reflecteren op jezelf en luisteren."
De Jong is zes jaar actief in zijn functie. "Ik heb veel geleerd en veel gezien, ook waarin wij als land goed zijn, met een fantastische infrastructuur, een hoog niveau van voorzieningen, enorme welvaart en veiligheid. We hebben een geweldige amateurcompetitie, topcompetities, topcoaches. Er is bijna geen bond die dat heeft, maar wij vergelijken ons wel met andere bonden. Ik was onlangs in Indonesië, Fiji en Nieuw-Zeeland. Dan ben je snel geneigd te zeggen: waarom doen jullie dit niet? Dan vergeten we dat wij in een land leven waar religie relatief onbelangrijk is, met een stabiele democratie, welvaart en veiligheid. Bijna overal buiten Europa, en zelfs in sommige landen binnen Europa, speelt religie een rol, is de cultuur anders, de economie instabiel. Er is geen democratie, vaak is het onveiliger."
"Ik kan op Fiji roepen wat ze moeten doen, maar ze hebben geen voetbalschoenen, geen ballen, geen velden. Eerst is het werken aan dat soort zaken, voordat je het over andere onderwerpen kunt hebben. Wij proberen de belangen van onze bond, de clubs en de spelers zo goed mogelijk te behartigen. Dat doen we niet door te roepen wat een ander moet doen."
Dat wisten jullie voor Qatar toch ook al?
"Jazeker. We hebben een goede les geleerd in Qatar. Als je de verbinding kwijt raakt, ben je weg. Dan krijg je alleen botsingen, vechten, tegenover elkaar staan. Dat hebben we gemerkt, ook na het WK. Wereldwijd was er moeite met de Noordwest-Europese opstelling. Zoiets als: prima wat jullie allemaal vinden, maar hebben jullie je verdiept in ons? Dat is nooit de bedoeling geweest. Je hebt verbinding nodig, permanente dialoog en diplomatie. We kunnen dat wegzetten als Job Cohen-kopjes thee drinken, maar het is juist essentieel om kopjes thee te drinken, te lunchen, om te begrijpen hoe de rest van de wereld is."
Het bezwaar tegen Qatar was onder meer de slechte behandeling van de arbeiders. Een kwestie van universele rechten. Het was toch goed dat in elk geval een paar landen protesteerden?
"Iedereen was op Qatar gefocust, maar de bonden van Nederland en Denemarken zijn de enige landen die na het WK terug zijn geweest. De berichtgeving was vrij eenzijdig. Alle andere zaken die daar speelden, kregen geen aandacht: leveranties van gas, de aanwezigheid van de grootste militaire westerse luchtmachtbasis, de door Qatar geregelde evacuatie van de ambassade in Kabul. We voerden onlangs overleg met FNV en de internationale koepel BWI. Zij zeggen dat de stappen die zijn gezet er nooit waren geweest zonder WK. Het niveau van overleg tussen werkgevers en werknemers is nog nooit zo hoog geweest als nu. Hoger dan waar dan ook in het Midden-Oosten."
"Een streng religieus, conservatief land als Qatar wordt nooit als Nederland, maar gaat op een aantal vlakken de goede kant op. Ook voor arbeidsmigranten. Personeel van het hotel waar het Nederlands elftal logeerde, vakbondsmensen en leiders van de community zeiden letterlijk: wij voelen ons gezien en gesteund. Wij hebben nu meer zelfvertrouwen en gevoel dat we iets kunnen doen. De aandacht heeft geholpen."
"Na het WK hebben we fundamenteel nagedacht hoe we deze problematiek aanpakken. Als er een WK wordt toegewezen aan een land waarmee wij een normale band hebben, gaan we daar voetballen, mits we ons plaatsen. Geen discussie. Wij zijn daarin niet anders dan andere Nederlandse bedrijven. Shell, KLM, Wageningen University en al die anderen zijn actief in Saudi-Arabië. Dat zullen wij ook zijn, als we ons kwalificeren, via de richtlijnen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat doen we met onze kernwaarden. Ons dna blijft hetzelfde: Nederlanders hebben een mening, bespreken elk onderwerp, staan voor vrijheid, solidariteit, mensenrechten en eerlijkheid."
Kritiek sponsorschap Aramco
Het is belangrijk dat 106 voetbalsters hun kritiek over het sponsorschap van de Saudische oliemaatschappij Aramco met de FIFA hebben gedeeld, vindt Gijs de Jong. De profs, onder wie Vivianne Miedema, protesteerden tegen de sponsor, vanwege de mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië, vooral jegens vrouwen. "De KNVB vindt het belangrijk dat organisaties vanuit hun rol en strategie hun bevindingen blijven delen. Iedereen doet dat op zijn manier. Ik durf ook te stellen dat de boodschap is aangekomen bij de FIFA."
Punt is dat dat wk het probleem niet is en niet gaan lust het dus ook niet opquote:Op donderdag 5 december 2024 09:42 schreef HSG het volgende:
[..]
Dat WK kun je makkelijk oplossen door niet naar Saoedi-Arabië te gaan.
Maar dat zal de FIFA niet doen want geld. De FIFA is vol van mensenrechten en noem maar op maar wanneer het om geld gaat draaien ze 180 graden.
quote:Op donderdag 5 december 2024 10:12 schreef TweedeKlum het volgende:
Dat blijf je houden als je de luchtfietserij van Gijs de Jong, sc KNVB, hoort.
https://www.knvb.nl/nieuw(...)wijtraakt-ben-je-weg
[..]
Over elk land is iets te zeggen.quote:Zij vinden ook iets van de uitslag van onze laatste verkiezingen, van hoe er bij ons met arbeidsmigranten en migratie wordt omgegaan, of met prostitutie en drugs.
quote:Op donderdag 5 december 2024 11:50 schreef CarbonC het volgende:
Heeft de FIFA geen regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Zo, nee: waarom niet?
Zo, ja: voldoet dit er aan?
Boeiend dat het haram is. Wij zijn vrij hierzo en laten ons niet leiden door een sprookjesfiguur.quote:Op donderdag 5 december 2024 10:34 schreef Hexagon het volgende:
want wij hebben een haram prostitutiebeleid.
Denk van niet, want FIFA is zo corrupt als de pest.quote:Op donderdag 5 december 2024 11:50 schreef CarbonC het volgende:
Heeft de FIFA geen regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Zo, nee: waarom niet?
Zo, ja: voldoet dit er aan?
quote:
Waarom waggelen nationale voetbalbonden en -elftallen dan nog steeds achter deze incompetente organisatie aan?quote:Op donderdag 5 december 2024 12:24 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
Denk van niet, want FIFA is zo corrupt als de pest.
Geen idee. Geld? Vriendjespolitiek?quote:Op donderdag 5 december 2024 12:38 schreef CarbonC het volgende:
[..]
[..]
Waarom waggelen nationale voetbalbonden en -elftallen dan nog steeds achter deze incomptetente organisatie aan?
Je hebt ook helemaal gelijk. Vandaar de -smilie.quote:Op donderdag 5 december 2024 12:14 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Boeiend dat het haram is. Wij zijn vrij hierzo en laten ons niet leiden door een sprookjesfiguur.
En dan nog, ze zijn in ieder geval wel in de regel meerderjarig. Zo niet doen we er wat aan. Daar heeft de vermeende profeet van dat sprookjesfiguur een huwelijk met ene minderjarige en wordt actief dagelijks de harem vergroot met minderjarigen die uitgehuwelijkt zijn, zonder keuze.
Altijd jammer dat dit soort reacties nooit gebezigd worden om die jurken terug in hun zandbak hok terug te schoppen.
Geld.quote:Op donderdag 5 december 2024 12:38 schreef CarbonC het volgende:
[..]
[..]
Waarom waggelen nationale voetbalbonden en -elftallen dan nog steeds achter deze incompetente organisatie aan?
En Bangladesh is vast niet te beroerd om 878 vervangende exemplaren te sturen.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:40 schreef GerryDV het volgende:
Die arbeiders gaan daar toch zelf werken? Of is dat met een pistool tegen hun hoofd?
Tsja, zo gaat dat met stemmen. Voor TK-verkiezingen is de stem van een raketgeleerde ook evenveel waard als de stem van een analfabeet die in de bijstand zit.quote:Op donderdag 5 december 2024 13:19 schreef Hexagon het volgende:
Het stemsysteem is vooral het probleem. Zolang Swaziland en Guatemala dezelfde stem hebben als Duitsland of de UK, dan zijn het laag ontwikkelde landen die de meerderheid vormen.
Waarom zou het ene land een grotere stem moeten hebben dan het andere?quote:Op donderdag 5 december 2024 13:19 schreef Hexagon het volgende:
Het stemsysteem is vooral het probleem. Zolang Swaziland en Guatemala dezelfde stem hebben als Duitsland of de UK, dan zijn het laag ontwikkelde landen die de meerderheid vormen.
quote:Op donderdag 5 december 2024 13:20 schreef Halcon het volgende:
[..]
Tsja, zo gaat dat met stemmen. Voor TK-verkiezingen is de stem van een raketgeleerde ook evenveel waard als de stem van een analfabeet die in de bijstand zit.
Het zijn geen burgers die mogen stemmen maar afgevaardigen van een land. Waar ieder er 1 heeft.quote:Op donderdag 5 december 2024 13:57 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Waarom zou het ene land een grotere stem moeten hebben dan het andere?
Een basaal mvo-beleid (arbeidsomstandigheden, milieubeleid, gelijkwaardigheid etc) voorkomt dit soort uitwassen.
Wat nu rest is sponsors aanspreken waarom ze dit evenement, dat aantoonbaar niet met hun eigen normen en waarden overeenkomt, sponsoren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |