Gaat leuk hoor!quote:Frankrijk dieper in politieke crisis: parlement stemt kabinet weg
In Frankrijk is de regering gevallen na een motie van wantrouwen tegen premier Barnier. Zoals verwacht heeft de oppositie de premier weggestuurd, omdat hij het parlement wilde passeren bij een begrotingsvoorstel. Het land verkeert al langer in een politieke crisis.
Het is de eerste keer in ruim zestig jaar tijd dat het Franse kabinet wordt weggestuurd per motie. De linkse en rechts-radicale machtsblokken waren tegen de miljardenbezuiniging die Barnier had ingediend. De premier leidde een minderheidskabinet van conservatieve en centrumpartijen.
Morgen tv-toespraak van Macron
President Macron heeft aangekondigd dat hij morgenavond een tv-toespraak houdt vanuit het presidentiële paleis. Het is niet bekend wat hij gaat zeggen. De val van het kabinet is een grote tegenvaller voor Macron, die Barnier had aangesteld als premier.
De druk op Macron om af te treden groeit, zegt zowel de rechts-radicale leider Le Pen als de links-radicale leider Mélenchon in een eerste reactie. De volgende presidentsverkiezingen staan gepland voor 2027.
Voorafgaand aan de stemming in het parlement verdedigde de 73-jarige premier zijn standpunten. "Deze begroting is niet perfect", erkende Barnier, "en is sterk verbeterd door jullie amendementen", zei hij richting de oppositie. De voorgestelde bezuinigingen zijn volgens hem in het belang van Frankrijk. Hij kreeg een staande ovatie van zijn partijleden in het parlement.
Uiteindelijk stemden 331 van de 574 parlementariërs voor de motie van wantrouwen. Minimaal 288 stemmen waren nodig om de regering weg te sturen.
Geen verkiezingen mogelijk
Er is grote onduidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren. President Macron heeft er belang bij snel een nieuwe premier te benoemen. De begroting voor 2025 is nog niet aangenomen en het jaar is bijna voorbij.
Nieuwe verkiezingen zijn wettelijk gezien voorlopig niet mogelijk. In Frankrijk mag eens per jaar gestemd worden voor een nieuw parlement.
Correspondent Frank Renout
"Het is in de recente geschiedenis niet voorgekomen dat een regering zo kort heeft geregeerd: minder dan drie maanden. Voor de politieke crisis is ook geen oplossing in zicht. Het Franse parlement is enorm verdeeld en daar krijgt de opvolger van Barnier ook mee te maken.
De regering geeft aan dat de economische gevolgen enorm zijn, omdat er geen begroting is voor komend jaar. Barnier wilde flink bezuinigen, maar dat gaat niet door. Als gevolg zal de rente stijgen die Frankrijk moet betalen voor leningen.
Daarmee kan Frankrijk gaan behoren tot de groep Zuid-Europese landen die veel rente betalen omdat ze hun begroting niet op orde hebben. De krant The Wall Street Journal stelde al de vraag: wordt Frankrijk het Griekenland aan de Seine?"
De vorige verkiezingen, vijf maanden geleden, werden nipt gewonnen door een alliantie van linkse partijen. Maar die wilde niet samenwerken met het machtsblok van president Macron. Beide machtsblokken hadden uitgesloten met de radicaal-rechtse Marine Le Pen in zee te gaan.
Tientallen miljarden
Macron had Barnier in september aangesteld als premier. Hij wilde tientallen miljarden bezuinigen om de staatsschuld en het begrotingstekort terug te dringen. Dat zou neerkomen op hogere belastingen en minder geld voor openbare voorzieningen.
Barnier vond die stap zo noodzakelijk dat hij aankondigde de begrotingsplannen ook zonder stemming in het parlement te gaan invoeren. Dat is grondwettelijk gezien mogelijk, maar ook omstreden omdat het parlement buitenspel wordt gezet.
Lekker zooitje daar in Frankrijk, heel voorspelbaar ook. De econoom Martien van der Winden schreef in 2002 al dat waarschijnlijk Frankrijk de val van de Euro zou gaan inluiden.quote:De grondwet van Frankrijk staat het niet toe dat het parlement twee keer binnen een jaar tijd wordt ontbonden. Dat betekent dat het huidige parlement voorlopig in deze samenstelling blijft voortbestaan. Het parlement is nu verdeeld in het linkse blok onder Jean-Luc Mélenchon, het centrumblok van Macron en het radicaal-rechtse blok van Marine Le Pen, die alle drie qua beleidsopvattingen ver uit elkaar liggen.
Jouw oma zit denk ik niet op FOK!. heb het over 'ons', aka de rest van de mensen onder de 30quote:Op woensdag 4 december 2024 21:56 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ons leven ook echt.
Mijn nog levende oma heeft de tweede wereldoorlog meegemaakt. Ben benieuwd of ze dat een minder grote politieke crisis vond.
Zou mooi zijn.quote:Op woensdag 4 december 2024 21:56 schreef Digi2 het volgende:
Lekker zooitje daar in Frankrijk, heel voorspelbaar ook. De econoom Martien van der Winden schreef in 2002 al dat waarschijnlijk Frankrijk de val van de Euro zou gaan inluiden.
De begroting is er niet.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:19 schreef Hexagon het volgende:
Nouja de begroting is doorgeduwd dus dan kunnen ze wel tot juli wachten.
Voor zover ik het begrijp dus niet. Gevolg zou zijn dat men de begroting van vorig jaar moet gebruiken, maar die had al tot een extreem tekort geleid.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:19 schreef Hexagon het volgende:
Nouja de begroting is doorgeduwd dus dan kunnen ze wel tot juli wachten.
Je hebt geluk.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:23 schreef Loverboii het volgende:
Wordt tijd dat onze Heer en Schepper terugkeert met al deze crisissen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)otie-van-wantrouwen/quote:Morgen zal de Franse president de natie toespreken om 20.00 uur.
Hij wilde de begroting doordrukken zonder instemming van het parlement. Die hebben de regering toen weggestemd om dat te voorkomen.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:25 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Wat heeft Barnier dan doorgedrukt?
Zou me niets verbazen als hij op de Zuid-Koreaanse tour gaat en het parlement definitief buiten spel zet. De President heeft daar buitengewoon veel macht.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:25 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
Je hebt geluk.
[..]
https://www.vrt.be/vrtnws(...)otie-van-wantrouwen/
Ok, wat een roekeloos gedoe zeg. Beter had hij ze moe onderhandeld.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:27 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Hij wilde de begroting doordrukken zonder instemming van het parlement. Die hebben de regering toen weggestemd om dat te voorkomen.
Stonden ze niet voor open. Zowel radicaal-rechts en radiaal-links hebben de facto onderhandelingen uitgesloten door niet in gesprek te gaan. Vanwege het rechtse en linkse blok moeten de linkse en rechtse partijen daar dus ook mee in mee.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:29 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ok, wat een roekeloos gedoe zeg. Beter had hij ze moe onderhandeld.
In Frankrijk heeft de president niet eens heel veel macht. Ja, hij kan het parlement buiten werking stellen en nieuwe verkiezingen uitroepen, maar dat is maar eens per jaar.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:29 schreef Confetti het volgende:
[..]
Zou me niets verbazen als hij op de Zuid-Koreaanse tour gaat en het parlement definitief buiten spel zet. De President heeft daar buitengewoon veel macht.
Le Pen is nogal omstreden. Links weigert ook daarom moties van Le Pen te ondersteunenquote:Op woensdag 4 december 2024 22:34 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Stonden ze niet voor open. Zowel radicaal-rechts en radiaal-links hebben de facto onderhandelingen uitgesloten door niet in gesprek te gaan. Vanwege het rechtse en linkse blok moeten de linkse en rechtse partijen daar dus ook mee in mee.
De boodschap was in principe: "laat alle bezuinigingen vallen"
Zowel links als rechts wil geen enkele millimeter weggeven op pensioenen.
Op economisch vlak zouden de radicaal-linkse en radicaal-rechtse partijen nog best een begroting kunnen opmaken
https://nos.nl/l/2547086quote:De vorige verkiezingen, vijf maanden geleden, werden nipt gewonnen door een alliantie van linkse partijen. Maar die wilde niet samenwerken met het machtsblok van president Macron. Beide machtsblokken hadden uitgesloten met de radicaal-rechtse Marine Le Pen in zee te gaan.
Mijn overgrootmoeder had...quote:Op woensdag 4 december 2024 21:56 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ons leven ook echt.
Mijn nog levende oma heeft de tweede wereldoorlog meegemaakt. Ben benieuwd of ze dat een minder grote politieke crisis vond.
Ik denk niet dat Macron zo gek is.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:29 schreef Confetti het volgende:
[..]
Zou me niets verbazen als hij op de Zuid-Koreaanse tour gaat en het parlement definitief buiten spel zet. De President heeft daar buitengewoon veel macht.
quote:Frankreichs Regierung gestürzt, Für die Stabilität der EU pures Gift
Die Gleichzeitigkeit der Regierungskrisen in Frankreich und Deutschland ist für die Stabilität der ganzen EU pures Gift. Dabei ist die Situation in Frankreich noch gravierender als die bei uns: Dort ist die politische Mitte schon so zerbröselt, sind die Ränder rechts und links längst so stark, dass dem Land die Unregierbarkeit drohen kann.
Er is vast nog wel iemand in Parijs die een guillotine in zijn schuur heeft staan.quote:Op woensdag 4 december 2024 22:29 schreef Confetti het volgende:
[..]
Zou me niets verbazen als hij op de Zuid-Koreaanse tour gaat en het parlement definitief buiten spel zet. De President heeft daar buitengewoon veel macht.
Misschien was het vergaande monetair samenwerken ook vanaf den beginne niet zo’n goed idee.quote:Op donderdag 5 december 2024 06:54 schreef Digi2 het volgende:
De EU wordt vergiftigt, dat proces was echter al langere tijd gaande.
[..]
dus FOK! boven de 30 heeft volgens jou geen waardequote:Op woensdag 4 december 2024 21:59 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Jouw oma zit denk ik niet op FOK!. heb het over 'ons', aka de rest van de mensen onder de 30
Beste uitvinding aller tijden.quote:Op donderdag 5 december 2024 07:47 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Er is vast nog wel iemand in Parijs die een guillotine in zijn schuur heeft staan.
Ik snap het wel, macron is een elitaire en zeer arrogante…fransmanquote:Op woensdag 4 december 2024 22:02 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Zou mooi zijn.
Snap niet dat Macron niet gewoon concessies doet en in een blok gaat met de NFP. Is ook veel beter voor Frankrijk.
Die zitten toch bijna in het bejaardentehuis zonder toegang tot fokquote:Op donderdag 5 december 2024 09:07 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
dus FOK! boven de 30 heeft volgens jou geen waarde
En een bejaardentehuis maakt dat aanwezigheid op FOK! geen waarde heeft?quote:Op donderdag 5 december 2024 09:41 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Die zitten toch bijna in het bejaardentehuis zonder toegang tot fok
Zodra ze daar zijn binnenkort, dan kunnen ze niet eens op FOK!.quote:Op donderdag 5 december 2024 09:46 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
En een bejaardentehuis maakt dat aanwezigheid op FOK! geen waarde heeft?
Dat zou een instorting van de economie betekenenquote:Op donderdag 5 december 2024 09:36 schreef SebbeSwensje het volgende:
We moeten de visie van Wennink maar gaan volgen, dit wordt helemaal niets meer zo.
Een oudere heeft gewoon toegang tot het internet.quote:Op donderdag 5 december 2024 09:48 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Zodra ze daar zijn binnenkort, dan kunnen ze niet eens op FOK!.
Zijn dan te druk met fysiotherapie, groentesoep eten en kletsen over het weer.
Ja, maar dan zijn ze te druk om op FOK! te komen.quote:Op donderdag 5 december 2024 09:50 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Een oudere heeft gewoon toegang tot het internet.
Hoezo dat?quote:Op donderdag 5 december 2024 09:49 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat zou een instorting van de economie betekenen
Dat neemt het gehele voordeel van de EU voor veel Zuid-Europese landen weg.quote:Op donderdag 5 december 2024 10:49 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Hoezo dat?
Ik denk dat het de enige manier is om nog mee te kunnen doen op het wereldtoneel. Op meerdere fronten verschillende coalities van trekkers die vervolgens de rest mee kunnen nemen met de behaalde resultaten.
Dat voordeel komt vanzelf als de innovatie een loopje neemt. Je kunt de rest dan meenemen ipv verwachten dat de rest op jouw niveau meedoet, dat sprookje is gewoon geklapt.quote:Op donderdag 5 december 2024 11:30 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat neemt het gehele voordeel van de EU voor veel Zuid-Europese landen weg.
Landen moeten intercontinentaal samenwerken. De andere landen zullen dan wel volgen.
Ondertussen weigert men de pensioenen te verhogen en loopt de schuld op, wat over een x-aantal jaar wij mogen gaan meebetalen. 3000 miljard schuld heeft frankrijk, die betalen al meer dan 50 miljard schuld per jaar aan rente. 3000 miljard (3 biljoen of 3 trillion in het Amerikaans) is 110% van het bnp, dat tanende is. De EU doet hier niks mee, wat alleen maar zorgt voor moral hazard. De jaarlijkse rente alleen al is evenveel als het onderwijs daar kost. De rente op nieuwe leningen is onlangs weer verhoogd.quote:Op donderdag 5 december 2024 11:54 schreef TweedeKlum het volgende:
Ach ja, Frankrijk heeft maar een paar jaar voldaan aan de 3% norm en vliegt heel vaak uit de bocht daarmee maar verder dan een beetje dreigen komt de EU niet.
En onze begroting werd afgekeurd, was vorige week nog een topic over.
https://www.nu.nl/economi(...)de-eu-afgekeurd.html
Waarschijnlijk werd hij toen een gekkie genoemd.quote:Op woensdag 4 december 2024 21:56 schreef Digi2 het volgende:
Franse regering valt na aangenomen motie van wantrouwen tegen premier
[..]
Lekker zooitje daar in Frankrijk, heel voorspelbaar ook. De econoom Martien van der Winden schreef in 2002 al dat waarschijnlijk Frankrijk de val van de Euro zou gaan inluiden.
Nederland de schatkist van Europa
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De volgende kredietcrisis en ECB bailout doemt alweer opquote:Frontpage: Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van Frankrijk
Moody verlaagde de rating van ‘Aa2’ naar ‘Aa3’. Als reden werd opgegeven dat er sprake is van politieke instabiliteit in het land en dat de overheidsfinanciën de komende jaren onder druk komen te staan. De verlaging van de kredietwaardigheid zou het lenen voor Frankrijk duurder kunnen maken; Een Aa-rating vertegenwoordigt echter nog steeds een zeer hoge kredietwaardigheid.
Het land verkeert momenteel in een regeringscrisis en er is nog steeds geen begroting voor volgend jaar. Een week geleden werd premier Barnier afgezet door een motie van wantrouwen in het parlement in een geschil over de bezuinigingsplannen. Gisteren benoemde president Macron de centristische politicus François Bayrou tot nieuwe premier.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |