quote:NOS Nieuws • vandaag, 08:07 • Aangepast vandaag, 10:35
ANP
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet langer meebetalen aan de leefbaarheid en economie in Groningen, nu de gaswinning in het Groningenveld is gestopt. Dat heeft het bedrijf recent aan de overheid laten weten, schrijft de Volkskrant.
De krant sprak met NAM-directeur Martijn van Haaster en die bevestigde de boodschap aan het kabinet. "De betalingen voor perspectief voor de regio zijn in 2018 gekoppeld aan de winning uit het Groningenveld. Die zou doorlopen tot 2030. De winning is per 1 oktober 2023 gestopt", zegt Van Haaster.
"NAM heeft alle bedragen tot dat moment voldaan, in totaal ruim 343 miljoen euro. We hebben ook eerder meer dan 250 miljoen bijgedragen aan de leefbaarheid en economie in Groningen."
Akkoord uit 2018
De NAM voerde namens oliebedrijven Shell en ExxonMobil de gaswinning uit in het Groningenveld. Toen steeds duidelijker werd dat die gaswinning leidde tot zwaardere aardbevingen en flinke gevolgen had voor de leefbaarheid in de regio, sloot toenmalig minister Wiebes in 2018 een akkoord met de bedrijven over de gaswinning.
De overheid en de NAM kwamen in dat akkoord over de brug met in totaal zeker 1 miljard euro voor het gebied en de leefbaarheid.
Maar volgens de NAM is de situatie veranderd nu er eerder dan toen werd verwacht is gestopt met de gaswinning: op 1 oktober vorig jaar ging de gaskraan in Groningen dicht. Tegenover de Volkskrant erkent NAM-directeur Van Haaster dat er inmiddels "meningsverschillen zijn ontstaan" over de afspraak uit 2018. "Wij vinden dat er soms politieke keuzes gemaakt worden die losstaan van onze aansprakelijkheid. En soms weten wij niet precies waar dan voor betaald moet worden."
'Uiterst teleurstellend'
Staatssecretaris Van Marum (Herstel Groningen) noemt de houding van de NAM tegen de NOS op NPO Radio 1 zeer teleurstellend. Volgens hem is het ook moreel verwerpelijk wat de NAM en haar aandeelhouders laten zien. Hij vindt dat de NAM de eerder afgesproken bijdrage moet nakomen.
Van Marum benadrukte dat de gaswinning veel gevolgen heeft in Groningen en dat het "heel erg nodig is om het perspectief terug te krijgen". De staatssecretaris voegde eraan toe dat het Rijk zich zal blijven inzetten voor Groningen en de Groningers "en ook voor Noord-Drenthe trouwens dat hier ook onder valt".
De krant schrijft dat het al langer rommelt tussen de NAM en de overheid als het gaat om de afhandeling van het Groningse bevingsdossier. Zo schiet de overheid geregeld gevallen van aardbevingsschade voor, om daarna de kosten te verhalen op de NAM. Niet zelden worden die facturen betwist of niet voldaan, aldus de Volkskrant. De discussie met de NAM is onderdeel van een arbitrage-procedure.
'Eruit draaien'
Ook gedeputeerde van de provincie Groningen, Susan Top, is teleurgesteld. Ze noemt de opstelling van de NAM in het NOS Radio 1 Journaal "heel treurig". Verbaasd is ze niet. De NAM heeft volgens haar een geschiedenis van "zich eruit draaien". Volgens haar heeft het bedrijf niet alleen een juridische maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Zij hebben dit aangericht in Groningen, zij hebben ervan geprofiteerd en zij zijn verantwoordelijk."
Laat u (allen) zich goed realiseren: het voor zoveel miljarden uit de grond halen was nodig om NL goed en wel te voorzien van duurzaam gas gedurende decennia van levering.quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:21 schreef antweerkie het volgende:
Eerst voor 100en miljarden uit de grond halen afgelopen decennia en nou niet de afspraken nakomen omdat ze niet meer mogen winnen.
De Groningers komen er maar bekaaid vanaf.
Best wel gewoon naaien dit.quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:21 schreef antweerkie het volgende:
Eerst voor 100en miljarden uit de grond halen afgelopen decennia en nou niet de afspraken nakomen omdat ze niet meer mogen winnen.
De Groningers komen er maar bekaaid vanaf.
Zeker, heeft ons geen windeieren gelegd, daar gaat het niet om.quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:33 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Laat u (allen) zich goed realiseren: het voor zoveel miljarden uit de grond halen was nodig om NL goed en wel te voorzien van duurzaam gas gedurende decennia van levering.
Nu achteraf wordt er gezeurd. Het ging uiteindelijk niet helemaal lekker voor het gebied zelf. Er zijn schademeldingen behandeld, en zijn nog steeds in behandeling.
Maar genoeg is genoeg, want hier hadden velen baat bij al die lange jaren!
En geloof het of niet: zelfs de Groningers!
Nee hoor, de rijksoverheid past wel bij. Rutte gooie symboolpolitiek de kraan dicht zodat Shell en Esso er tussenuit konden knijpen zonder voor de dure verstevigingsoperatie te betalen. En alweer is er plannetje van de VVD om zoveel mogelijk Nederlands belastinggeld naar aandeelhouders van over de hele wereld over te hevelen gelukt.quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:21 schreef antweerkie het volgende:
Eerst voor 100en miljarden uit de grond halen afgelopen decennia en nou niet de afspraken nakomen omdat ze niet meer mogen winnen.
De Groningers komen er maar bekaaid vanaf.
Dure fout van het kabinet Rutte als dat zo is.quote:De krant sprak met NAM-directeur Martijn van Haaster en die bevestigde de boodschap aan het kabinet. "De betalingen voor perspectief voor de regio zijn in 2018 gekoppeld aan de winning uit het Groningenveld. Die zou doorlopen tot 2030. De winning is per 1 oktober 2023 gestopt
is de schuld van de overheid, die heeft dit toegestaanquote:Op vrijdag 15 november 2024 16:21 schreef antweerkie het volgende:
Eerst voor 100en miljarden uit de grond halen afgelopen decennia en nou niet de afspraken nakomen omdat ze niet meer mogen winnen.
De Groningers komen er maar bekaaid vanaf.
Bullshit procentueel gezien is er maar een miniem deel naar Groningen gegaan. De rest is volledig opgesoupeerd door infrastructuurprojecten in de randstad. Alleen de randstad heeft geprofiteerd en de rest van het land niet. Maar dat zal jou aan je zogenaamde zuid-as rest roesten (goede alter ego overigens wel, doen alsof je een rijke stinkerd bent vanuit je pauperflatje).quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:33 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Laat u (allen) zich goed realiseren: het voor zoveel miljarden uit de grond halen was nodig om NL goed en wel te voorzien van duurzaam gas gedurende decennia van levering.
Nu achteraf wordt er gezeurd. Het ging uiteindelijk niet helemaal lekker voor het gebied zelf. Er zijn schademeldingen behandeld, en zijn nog steeds in behandeling.
Maar genoeg is genoeg, want hier hadden velen baat bij al die lange jaren!
En geloof het of niet: zelfs de Groningers!
Om vanwege een passage in uw post bij deze dan ook even persoonlijk te worden: wie denkt u eigenlijk zelf wel dat u bent? Maar hierop antwoorden in het bijzonder hoeft voor mij niet per se hoor!quote:Op vrijdag 15 november 2024 18:20 schreef RealistAtheist het volgende:
[..]
Bullshit procentueel gezien is er maar een miniem deel naar Groningen gegaan. De rest is volledig opgesoupeerd door infrastructuurprojecten in de randstad. Alleen de randstad heeft geprofiteerd en de rest van het land niet. Maar dat zal jou aan je zogenaamde zuid-as rest roesten (goede alter ego overigens wel, doen alsof je een rijke stinkerd bent vanuit je pauperflatje).
Het is walgelijk dat de NAM er weer tussenuit probeert te knijpen. De overheid moet ballen tonen en alle tegoeden en aandelen van shell bevriezen. Totdat die walgelijke klootzakken met het geld over de brug komen.
Hier zit het probleem. Wat Groningen het beste kan doen is een voortzetting van de winning eisen met de voorwaarde dat een fors percentage van de winst in de eigen regio blijft.quote:Op vrijdag 15 november 2024 20:35 schreef KingRoland het volgende:
de NAM heeft niets te willen
gewoon betalen. Klaar.
quote:De krant sprak met NAM-directeur Martijn van Haaster en die bevestigde de boodschap aan het kabinet. "De betalingen voor perspectief voor de regio zijn in 2018 gekoppeld aan de winning uit het Groningenveld. Die zou doorlopen tot 2030. De winning is per 1 oktober 2023 gestopt
quote:Artikel door ANP • 1u •
Minister oogst woede nu boren doorgaat, maar 'ook goed gesprek'
© Copyright ANP 2024
TERNAARD (ANP) - Minister Sophie Hermans is met teleurstelling en woede ontvangen in het Groningse Warffum, waar langer gas mag worden gewonnen. Maar Hermans kon toch "mooi en respectvol" met de dorpsbewoners bespreken hoe die gaswinning op een goede manier zou kunnen gebeuren, vertelde ze na afloop.
Hermans gaf gasbedrijf NAM vrijdagmiddag toestemming om tot 2032 naar gas te blijven boren en reisde vervolgens af naar Warffum om dat besluit uit te leggen. Het kleine groepje dorpelingen dat ze er sprak, reageerde "heel begrijpelijk" met "teleurstelling, verzuchting van teleurstelling, boosheid". Maar er ontspon zich "toch ook wel een mooi en respectvol gesprek over: wat vraagt dat dan nu, nu die gaswinning verlengd wordt", aldus de minister van Klimaat en Groene Groei. "Wat is er dan nodig om dat op een goede manier te kunnen doen?" Daar heeft ze "echt bewondering en waardering voor".
Maar Hermans moest ze wel voorhouden dat de vergunning wordt verlengd. "Dat heb ik vanmiddag ook gezegd: hier moet ik echt verantwoordelijkheden met elkaar in balans brengen. We zullen in Nederland nog een tijd gas nodig hebben."
Met de Warffummers, van wie sommigen al schade hebben ondervonden van eerdere gaswinning, heeft Hermans onder meer gesproken over het herstel van die schade, zegt ze.
Geen fout. Precies zoals gepland.quote:Op vrijdag 15 november 2024 17:23 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Dure fout van het kabinet Rutte als dat zo is.
100%quote:Op zaterdag 7 december 2024 08:58 schreef HSG het volgende:
Voor de mensen die lopen te kankeren over Groningen en dat er geen gas meer gewonnen mag worden.
Zou je ook zo reageren als het om jouw huis ging dat beschadigd raakt door de gaswinning?
De NAM is de uitvoerende partij. De overheid bepaalt hoeveel er gewonnen wordt en strijkt ook verreweg het meeste op.quote:Op vrijdag 15 november 2024 16:21 schreef antweerkie het volgende:
Eerst voor 100en miljarden uit de grond halen afgelopen decennia en nou niet de afspraken nakomen omdat ze niet meer mogen winnen.
De Groningers komen er maar bekaaid vanaf.
Niet te vergelijkenquote:Op zaterdag 7 december 2024 09:08 schreef SebbeSwensje het volgende:
De Noren zijn tenminste wat minder van de deftige praatjes en overdaad aan emoticons, maar wat meer van verstandig beleid.
Klopt, er lijkt een soort onstilbare drift te zijn ontstaan om steeds meer te eisen.quote:Op zaterdag 7 december 2024 09:57 schreef Lospedrosa het volgende:
Was tijdje terug bij een westerling die in een ontzettend gat in Groningen was gaan wonen.
Die had in de Randstad een kleine tussenwoning, die verkocht en van het geld een vrijstaande (oude) woning in Groningen gekocht.
En hij had de complete renovatie, incl Triple glas, vloerverwarming en warmtepomp kunnen financieren van aardbevingsvergoedingsgeld.
Hij werkte nog in de randstad maar werkte meeste thuis.
Nou wou ik daar nog steeds niet begraven liggen. Het dorp was 1 straat met grijzige huizen en een kerk.
Maar daar gaat financieel wel iets krom.
juridisch is dat volkomen terechtquote:Op zaterdag 7 december 2024 09:57 schreef Lospedrosa het volgende:
Was tijdje terug bij een westerling die in een ontzettend gat in Groningen was gaan wonen.
Die had in de Randstad een kleine tussenwoning, die verkocht en van het geld een vrijstaande (oude) woning in Groningen gekocht.
En hij had de complete renovatie, incl Triple glas, vloerverwarming en warmtepomp kunnen financieren van aardbevingsvergoedingsgeld.
Hij werkte nog in de randstad maar werkte meeste thuis.
Nou wou ik daar nog steeds niet begraven liggen. Het dorp was 1 straat met grijzige huizen en een kerk.
Maar daar gaat financieel wel iets krom.
quote:Artikel door ANP • 22u •
Friesland wil stop op gaswinning in grensgebied met Groningen
© Copyright ANP 2025
LEEUWARDEN (ANP) - De Friese gedeputeerde Friso Douwstra (mijnbouw) keurt het af dat een verzoek voor verlenging van het gaswinningsplan bij de dorpen Surhuisterveen en Harkema pas recent openbaar werd. Hoewel de aanvraag in 2023 was ingediend, publiceerde het ministerie die pas vlak voor de kerst. "Wij zijn natuurlijk tegen verlenging", aldus Douwstra.
Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft aangegeven in te willen stemmen met het verlengingsverzoek. Tot 15 januari kunnen belanghebbenden daar nog op reageren.
De NAM wil tot en met 2031 naar gas boren in het oosten van Friesland, de huidige toestemming liep tot eind 2024. De hoeveelheid gewonnen gas per jaar blijft gelijk, maar er moeten dus nog zeven jaar bij. Een deel van het gasveld ligt onder Groningen.
"Wij willen graag dat de bestaande mijnbouwwet wordt aangepast, zodat de bedrijven meer in gesprek moeten met de omgeving", zei Douwstra. De bestuurder wil liever dat de NAM stopt met het winnen van gas. Maar als het wel doorgaat, moet het bedrijf zorgen voor acceptatie bij omwonenden, zei de Friese gedeputeerde. Dat kan volgens Douwstra onder meer door meer van de opbrengsten terug te laten vloeien naar de omgeving waar wordt geboord. "Dat is nu weer buiten beschouwing gelaten."
Er wordt structureel te weinig in Groningen geïnvesteerd door Den haag. Niet iets van de afgelopen jaren, maar het speelt echt al decennialang. Het gaat niet alleen om huizen.quote:Op zaterdag 7 december 2024 11:56 schreef phpmystyle het volgende:
[..]
Klopt, er lijkt een soort onstilbare drift te zijn ontstaan om steeds meer te eisen.
Mag ik vragen waarom je dat denkt?quote:Op donderdag 9 januari 2025 15:43 schreef Scjvb het volgende:
Het wordt er regelmatig zo dik bovenop gelegd in de media. Denk soms dat bepaalde passages omtrent veelbesproken Groningse schade in scène zijn gezet om zowel de overheid als NAM geld af te troggelen.
Let wel, het is slechts 'n idee/indruk!
Ah ja nu begrijp ik wat je bedoeld, ja voor sommige media is dit natuurlijk een mooie melkkoe maar mensen die schade hebben moeten gecompenseerd wordenquote:Op donderdag 9 januari 2025 16:30 schreef Scjvb het volgende:
Ja zeker!
Doel eigenlijk op het vaak sensatieachtige karakter van de media, de Telegraaf hier of andere bronnen. Die lijken dat soort zaken en/of kwesties maar al te graag breed uit te meten, maar kan het in dit geval best mis hebben hoor!
Ja, met compensatie voor geleden schade absoluut eens, Cupfighter!quote:Op donderdag 9 januari 2025 16:43 schreef Cupfighter het volgende:
[..]
Ah ja nu begrijp ik wat je bedoeld, ja voor sommige media is dit natuurlijk een mooie melkkoe maar mensen die schade hebben moeten gecompenseerd worden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |