abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_215507710
quote:
Het belasten van vermogensinkomsten moet weer op de politieke agenda

Het huidige kabinet maakt geen aanstalten om de scheve verhouding tussen het belasten van kapitaal en arbeid recht te trekken. Een discussie over onze belastingmix is hoognodig volgens Vinzenz Ziesemer en Julia van Rijn. Politiek is dat niet populair, toch vermoeden zij dat het onderwerp vroeger of later terug zal komen op de Haagse agenda.


Inleiding
De politieke wind is gedraaid. Kabinet Rutte IV wilde de lasten op arbeid en op vermogen ‘meer in balans brengen’. Het nieuwe kabinet zet deze koers niet voort en draait sommige maatregelen zelfs terug. Toch kan de politiek de scheve belastingmix niet negeren. Er zal de komende jaren meer geld nodig zijn voor defensie, klimaat- en stikstofbeleid. Uitgaven terugdringen om dit te bekostigen is lastig. De inkomstenkant van de begroting blijft dan over. Politiek zijn veel maatregelen aan de inkomstenkant onbespreekbaar, zoals het belasten van pensioenen en eigen woning. Toch moet deze discussie wel worden gevoerd willen we effectief belastinginkomsten ophalen. Dit stuk belicht drie kanten van de inkomstenkant van de rijksbegroting:

1. Nederland is het enige land dat vermogensinkomsten de facto subsidieert, met als gevolg dat belastingen zwaar drukken op arbeid;
2. De lasten op arbeid kunnen omlaag als we inkomen uit vermogen meer belasten;
3. Als we vermogen meer willen belasten kunnen we niet om de eigen woning, pensioenen en illiquide vermogens heen.

Nederland is het enige land in Europa dat inkomen uit vermogen subsidieert
Belastingen zijn verstorend. Ze beïnvloeden het gedrag en de keuzes van mensen. In een efficiënte belastingmix worden deze verstoringen zo veel mogelijk beperkt en verdeeld over verschillende belastinggrondslagen. Maar in de Nederlandse belastingmix is deze verdeling scheef: arbeid wordt zwaar belast, terwijl vermogen grotendeels buiten schot blijft.

De subsidie op vermogensinkomsten komt door de fiscale behandeling van de eigen woning en pensioenen. De eigen woning en pensioenen beslaan het grootste gedeelte van het vermogen in Nederland, respectievelijk 25% en 47% van het totaal. De eigen woning wordt weliswaar belast met de onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait, maar deze belastingen worden teniet gedaan door de hypotheekrenteaftrek. Onderaan de streep subsidieert de Nederlandse overheid het eigen woningbezit met ruim 3 miljard euro per jaar.

Ook de pensioenen kunnen rekenen op een forse subsidie: die wordt door het ministerie van Financiën geraamd op zo’n 16,4 miljard euro per jaar. Dit komt vooral door de zogenoemde omkeerregeling. Gedurende het werkende leven hoeft er geen belasting betaald te worden over de pensioenpremie. Het pensioen wordt belast zodra iemand de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Het voordeel uit de niet-belaste pensioenpremie is groter dan de betaalde belasting bij pensioenuitkering, wat netto een subsidie oplevert. Bovendien wordt het rendement op het opgebouwde pensioenvermogen niet belast in box 3.

Nederlandse belastingen drukken vooral op arbeid
Het subsidiëren van vermogensinkomsten via de eigen woning en pensioenen heeft, naast consequenties voor de woningmarkt en pensioenopbouw, natuurlijk gevolgen voor de hoogte van andere belastingen. Belastinginkomsten moeten immers ergens opgehaald worden. Dat zien we terug in de verdeling van Nederlandse belastingen naar grondslag. We belasten vooral inkomen uit arbeid en consumptie en maar beperkt inkomsten uit vermogen, waardoor werken minder loont. Zowel een belasting op arbeid als een belasting op consumptie verminderen namelijk de baten uit werk. De eerste direct door het inkomen te verlagen, de tweede indirect door de prijs van consumptieproducten te verhogen.

Zouden we de belastingdruk op vermogen gelijkzetten aan die op arbeid, dan zouden de lasten op arbeid met zo’n 5%-punt omlaag kunnen. Een lastenverlaging op arbeid zou onder andere de noodzaak tot toeslagen kunnen beperken, omdat mensen meer inkomen overhouden. Dat zou helpen om de complexiteit van het belastingstelsel te verminderen.

Hoe we de lasten op arbeid kunnen verschuiven naar vermogen
Er zijn verschillende manieren om vermogensinkomsten te belasten. In het publieke debat gaat veel aandacht uit naar Box 3, die is immers voor veel belastingplichtigen relevant. Maar het grootste deel van het vermogen zit vooral in pensioenen, de eigen woning en in illiquide vermogensbestanddelen.

Pensioenen

In een artikel in ESB analyseren Aart Gerritsen en Vinzenz Ziesemer de fiscale prikkel voor pensioenopbouw. Het argument vóór de fiscale subsidiëring van pensioenen is dat het mensen stimuleert om pensioen op te bouwen. Maar veel werknemers zijn al verplicht om een pensioen op te bouwen en fiscale prikkels zijn weinig effectief in het stimuleren van pensioenopbouw van irrationele spaarders. Een voordeel is er dus niet echt, maar de kosten zijn enorm. Het subsidiëren in plaats van belasten van pensioenvermogen kost de Nederlandse staatskas meer dan het hele primair onderwijs. De subsidiëring van pensioenvermogen is fors hoger dan in ­vrijwel alle andere OESO-landen.

Het subsidiëren van de pensioenen kan worden gestopt door de omkeerregeling af te schaffen en het rendement op pensioenvermogen te belasten. Dat vergt uitwerking, waarmee in het ESB artikel een begin wordt gemaakt.

Eigen woning

Voor de eigen woning bestaat in Nederland al een vermogensinkomstenbelasting: het eigenwoningforfait. Dit is een belasting op het voordeel dat iemand behaalt (inkomen) uit de eigen woning (vermogen). In dat opzicht is een hypotheekrenteaftrek zo vreemd nog niet: omdat opbrengsten uit de eigen woning worden belast, mogen de gemaakte kosten voor het verwerven van deze opbrengsten afgetrokken worden. Maar dit belastingvoordeel staat in geen verhouding met de geheven belasting, die door de jaren heen alleen maar verder is afgebouwd.

De oplossing ligt voor de hand: verhoog het eigenwoningforfait zodat deze weer in verhouding staat met het belastingvoordeel uit de hypotheekrenteaftrek. Instanties als de Europese Commissie en het IMF herhalen deze aanbeveling al jaren.

Illiquide vermogens

Met het stoppen van de fiscale subsidiëring van de eigen woning en de pensioenen zijn we er nog niet. Het is algemeen bekend dat er flink wordt geschoven met vermogen om zo min mogelijk belasting te betalen. Veel vermogen zit hierdoor vast in box 2, die geldt voor aanmerkelijke belangen in bedrijven. Waar in box 3 jaarlijks wordt belast, wordt in box 2 pas belasting geheven als het bedrijf geld uitkeert. Niets makkelijker dan je vermogen onderbrengen in een bv. Dat vraagt dus om een aanpak die deze vorm van uitstelgedrag ontmoedigt.

Conclusie
De Nederlandse belastingmix loopt achter bij inzichten uit de economische literatuur. Door vermogens(inkomsten) niet langer te subsidiëren maar te belasten, komen er middelen vrij. Die kunnen gebruikt worden om de lasten op arbeid te verlagen, of om gaten in de begroting te vullen. Dat vergt echter een andere behandeling van de eigen woning, pensioenen en illiquide vermogens. Politiek is dat niet populair, toch vermoeden wij dat het onderwerp vroeger of later terug zal komen op de politieke agenda.


[ Bericht 1% gewijzigd door Alpha0 op 07-11-2024 13:34:25 ]
pi_215507764
Grappig hoe de pijlen van "vermogensinkomsten" weer eens gericht zijn op de middenklasse. Ieder jaar worden miljardairs rijker en dat komt omdat mensen een hypotheekrente aftrek hebben? Ja vast.
pi_215510372
Misschien kunnen we het beter hebben over het verlagen van belasting op arbeid en dat mogelijk te maken door in de uitgaven te snijden, bijvoorbeeld in de uitgaven aan asielmigranten.
  donderdag 7 november 2024 @ 18:27:55 #4
503714 SebbeSwensje
No one here is exactly what he
pi_215510395


En jullie zijn er allemaal weer ingetuind.
Appears.
pi_215510427
De vermogensbelasting (ook in radicale varianten) stelt geen fuck voor op de staatsbegroting. Je kan er geen grote dingen mee betalen.
pi_215510445
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 13:33 schreef Glazenmaker het volgende:
Grappig hoe de pijlen van "vermogensinkomsten" weer eens gericht zijn op de middenklasse. Ieder jaar worden miljardairs rijker en dat komt omdat mensen een hypotheekrente aftrek hebben? Ja vast.
Dit.
Ga lekker graaien bij de miljardairs.

Er is weinig ruimte meer in de middenklasse
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_215510533
Ergens moet je mensen naaien.

Als je massaal grote corporaties en multinationals gaat belasten verdwijnen ze uit Nederland. Doei economie.

Als je massaal de middenklasse gaat belasten gaat het volk uiteindelijk daar ook tegen rebelleren. Doei sociale cohesie.
freedom comes when you learn to let go, creation comes when you learn to say no.
pi_215511905
quote:
1s.gif Op donderdag 7 november 2024 18:38 schreef Nexum het volgende:
Als je massaal grote corporaties en multinationals gaat belasten verdwijnen ze uit Nederland. Doei economie
Dat zou een enorme verrijking van het land/economie zijn als al die boeren/ondernemers/multinationals uit Nederland zouden vertrekken.
  Forum Admin donderdag 7 november 2024 @ 20:17:15 #9
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_215512066
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 20:10 schreef torentje het volgende:

[..]
Dat zou een enorme verrijking van het land/economie zijn als al die boeren/ondernemers/multinationals uit Nederland zouden vertrekken.
Niet echt
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 donderdag 7 november 2024 @ 20:28:39 #10
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_215512259
De harde werker wordt genaaid als hij/zij omhoog geklommen is op de salarisladder.
Bijna 50% loonbelasting :X
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  donderdag 7 november 2024 @ 21:18:36 #11
503714 SebbeSwensje
No one here is exactly what he
pi_215513117
quote:
1s.gif Op donderdag 7 november 2024 18:38 schreef Nexum het volgende:
Ergens moet je mensen naaien.

Als je massaal grote corporaties en multinationals gaat belasten verdwijnen ze uit Nederland. Doei economie.

Als je massaal de middenklasse gaat belasten gaat het volk uiteindelijk daar ook tegen rebelleren. Doei sociale cohesie.
Overal word je genaaid. Zolang de verdeling van belasting op loon en vermogen uit te leggen valt zal er weinig te verbeuren zijn, maar als er collectief opgetreden wordt tegen de opwaartse stroom van kapitaal gaan er zelfs bij de welgemanierde, welbespraakte en tevens levensgenietende zakenlui zoals SCJVB wel een lampje branden (pun intended).
De economie is toch al onhoudbaar zoals deze bestaat in huidige vorm.
Appears.
pi_215513147
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 18:30 schreef Confetti het volgende:
De vermogensbelasting (ook in radicale varianten) stelt geen fuck voor op de staatsbegroting. Je kan er geen grote dingen mee betalen.
Dit kun je vast onderbouwen met cijfers.
  donderdag 7 november 2024 @ 21:26:09 #13
486544 RealistAtheist
Realistische Atheist
pi_215513256
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 13:33 schreef Glazenmaker het volgende:
Grappig hoe de pijlen van "vermogensinkomsten" weer eens gericht zijn op de middenklasse. Ieder jaar worden miljardairs rijker en dat komt omdat mensen een hypotheekrente aftrek hebben? Ja vast.
Dit dus, de grote vissen ontspringen steevast de dans en Jan met de pet (jij en ik dus) mogen de portemonnee weer trekken. Treurig.
  donderdag 7 november 2024 @ 21:32:29 #14
486544 RealistAtheist
Realistische Atheist
pi_215513383
quote:
1s.gif Op donderdag 7 november 2024 18:27 schreef SebbeSwensje het volgende:
[ afbeelding ]

En jullie zijn er allemaal weer ingetuind.
Dit is altijd een mooi misleidend plaatje.

Ja die miljardairs en grootkapitaal moet keihard geplukt worden, maar ook JA de buitenlander pakt je koekje. Asielzoekers en laagbetaalde arbeid kosten de maatschappij alleen maar geld en zij pakken dus figuurlijk gezien ook dat koekje van de middenklasse (jan met de pet betaald er voor). Laagbetaalde arbeid profiteert het grootkapitaal van en de kosten van woningnood, overlast, verzorging wordt lekker afgewenteld op de maatschappij. En in het geval van asielzoekers kost het nog veel en veel meer dan arbeidsmigranten. Dus ook zij pakken wel degelijk dat koekje. Als je nou gewoon arbeidsmigratie flink inperkt, dan pak je ook het grootkapitaal aan. Ze worden gedwongen om eerlijke lonen te betalen omdat ze niet van goedkope buitenlandse arbeid kunnen profiteren via schimmige constructies. En we hebben minder mensen, dus meer woonruimte, minder druk op de zorg, minder druk op het onderwijs. Een win win win situatie. En asiel moet je vervangen door mensen plaatselijk te helpen, daar mogen best wat miljarden heen. Het is van de zotte dat Eritreërs, Somaliërs, Afghanen, Ghanezen, etc.etc.etc. duizenden kilometers reizen om "veilig" te zijn. Veilig ben je ook in het buurland of desnoods het land daarnaast. Zeker als er meer geld heen gaat om de mensen daar te helpen.

[ Bericht 6% gewijzigd door RealistAtheist op 07-11-2024 21:40:33 ]
  donderdag 7 november 2024 @ 21:40:05 #15
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_215513491
quote:
6s.gif Op donderdag 7 november 2024 13:27 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
[ afbeelding ]

Hoop onzin.

Allereerst is de vermogens(rendements)belasting in Nederland al enorm fors, ook Europees gezien.

Daarnaast zijn ze onjuist met begrippen aan het strooien om daarmee te proberen hun verhaal te bekrachtigen.

Het eigen woningbezit wordt inderdaad enorm gesubsidieerd in Nederland, maar niet zoals zij het zeggen. En hypotheekrenteaftrek verrekenen maakt het nog geen subsidie. Dat iemands primaire residentie niet in box 3 valt en de waardestijging niet belast wordt is de subsidie (zelfs niet bij verkoop als je het binnen 3 jaar maar weer in een andere primaire residentie stopt). Maar dit maakt het ook geen inkomen uit vermogen, want de gemiddelde huisbezitter heeft 0 inkomen uit vermogen en kan daar dus geen subsidie voor ontvangen. Er is enkel in de regel slechts sprake van unrealized capital gains.

Ook het pensioenverhaal is geen subsidie, want er komt geen geld naar deze groep, maar het is enkel wettelijk gefaciliteerde belastingontwijking tot de uitkering. En maatschappelijk wenselijk om pensionering betaalbaar te houden en niet afhankelijk van een omslagstelsel te zijn. Daarnaast zou men minder consumeren als men meer opzij moet zetten voor het pensioen als dit minder rendabel is door de fiscus in de opbouwfase. Helemaal als men daadwerkelijk het idiote, geopperde voorstel om het rendement op het pensioenvermogen wil belasten. Het rendement op de ingelegde pensioengelden zijn 2/3 gemiddeld van het pensioenkapitaal van de gemiddelde Nederlander op het moment van uitkeren. Dit zou enorm terugvallen als je hier het onbelaste rendement op rendement gaat wegnemen.
The more debt, the better
  donderdag 7 november 2024 @ 22:08:13 #16
345631 Scjvb
Genieten op z'n Haarlems!
pi_215513854
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 20:10 schreef torentje het volgende:

[..]
Dat zou een enorme verrijking van het land/economie zijn als al die boeren/ondernemers/multinationals uit Nederland zouden vertrekken.
Het is altijd fijn als 'gewone' mensen (bv als u) zich wat meer zouden verdiepen in economische kwesties, en niet eerst alleen maar aan zichzelf denken. ;) Gaat dat lukken? :o

Bepaalde zaken vereisen nu eenmaal financiële bijdrages/afdracht, niet zelden tot onvrede over bepaalde kwesties voor burgers.
Men kan het niet overal mee eens zijn. Maar bijna iedereen heeft ergens ook baat bij alle manoeuvres die door u genoemde en tevens voor u ongewenste groepen in goede orde bezigen. :s) :s) :s)

En vaak veel meer dan men beseft! *)
-Het leven is goed in het beschaafde en welgestelde milieu op Haarlemse bodem, waar wij met volle teugen van het leven genieten! :Y)
pi_215515404
quote:
3s.gif Op donderdag 7 november 2024 22:08 schreef Scjvb het volgende:
Het is altijd fijn als 'gewone' mensen (bv als u) zich wat meer zouden verdiepen in economische kwesties, en niet eerst alleen maar aan zichzelf denken. ;) Gaat dat lukken? :o
De boeren/ondernemers en/of multinationals denken toch ook slechts aan de portemonnees van zichzelf? Waarom zou ik dat dan niet mogen?
pi_215521112
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 13:33 schreef Glazenmaker het volgende:
Grappig hoe de pijlen van "vermogensinkomsten" weer eens gericht zijn op de middenklasse. Ieder jaar worden miljardairs rijker en dat komt omdat mensen een hypotheekrente aftrek hebben? Ja vast.
alle aftrekken en toeslagen moeten weg
ook de aftrekbaarheid van pensioensparen , daarnaast moet de belasting druk voor iedereen omlaag naar 20%

quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 18:25 schreef KvanG het volgende:
Misschien kunnen we het beter hebben over het verlagen van belasting op arbeid
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
pi_215521146
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 21:40 schreef flyguy het volgende:
En hypotheekrenteaftrek verrekenen maakt het nog geen subsidie
ja dat wel

quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 21:40 schreef flyguy het volgende:
En maatschappelijk wenselijk om pensionering betaalbaar te houden en niet afhankelijk van een omslagstelsel te zijn
AOW is geen armoe hoor jongen , echt niet , zoveel kosten heb je niet als je ouder bent

pensioensparen is extra , en daar moet nog een heleboel aan veranderen

quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2024 21:40 schreef flyguy het volgende:
Daarnaast zou men minder consumeren als men meer opzij moet zetten voor het pensioen als dit minder rendabel is door de fiscus in de opbouwfase. Helemaal als men daadwerkelijk het idiote, geopperde voorstel om het rendement op het pensioenvermogen wil belasten. Het rendement op de ingelegde pensioengelden zijn 2/3 gemiddeld van het pensioenkapitaal van de gemiddelde Nederlander op het moment van uitkeren. Dit zou enorm terugvallen als je hier het onbelaste rendement op rendement gaat wegnemen.
de pensioeninleg is 30 PROCENT van je pensioengevend inkomen he ( een dikke 40% van je bruto )

dat is veel te veel
daar moet meer keus in komen zoals vrije keuze van pensioen uitvoerder, veel nensen lossen ook af op hun hypotheek dat is ook pensioensparen ,

Er moet een keus zijn om NIET mee te doen met pensioensparen

[ Bericht 23% gewijzigd door Van_slooten op 08-11-2024 16:25:15 ]
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
pi_215521152
Als de overheid nou eens wat minder geld over de balk smijt dan zijn we allemaal rijk. Schaf al die onzin klimaatregels af en kijk hoe rijk iedereen is. Maar ik heb zo'n idee dat dat niet de bedoeling is.
  vrijdag 8 november 2024 @ 16:18:46 #21
443733 Pajanus
grgr pajanus
pi_215521203
Waarom betalen we belasting? Om de boel recht te trekken of om de staat en alle voorzieningen te financieren?

Het tweede toch? Laten we eens flink beginnen met kritisch kijken naar de overheid, waar daar digitalisatie en automatisering toegepast kan worden om écht veel geld te besparen.
In plaats van steeds maar meer geld innen, zelf besparen.

Maar dat is voor een ambtenaar natuurlijk geen goed nieuws en daarom onpopulair.
Lachen joh.
pi_215521291
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 16:18 schreef Pajanus het volgende:
Waarom betalen we belasting? Om de boel recht te trekken of om de staat en alle voorzieningen te financieren?

Het tweede toch? Laten we eens flink beginnen met kritisch kijken naar de overheid, waar daar digitalisatie en automatisering toegepast kan worden om écht veel geld te besparen.
In plaats van steeds maar meer geld innen, zelf besparen.

Maar dat is voor een ambtenaar natuurlijk geen goed nieuws en daarom onpopulair.
misschien wil musk wel een efficiency department hier installeren
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
  vrijdag 8 november 2024 @ 16:54:18 #23
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_215521710
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 16:15 schreef Van_slooten het volgende:

[..]
ja dat wel
[..]
AOW is geen armoe hoor jongen , echt niet , zoveel kosten heb je niet als je ouder bent

AOW: is voor een alleenstaande nog geen 1600 euro bruto.... Dat lijkt mij toch behoorlijk armoedig. De kosten van mijn huur plus zorgverzekering voor de vrouw en mijzelf komen samen al op 2800...

Tevens is mijn pensioeninleg echt geen 30% van mijn pensioengevend inkomen, het is eerder 15% per maand.
The more debt, the better
pi_215521803
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 16:54 schreef flyguy het volgende:

[..]
AOW: is voor een alleenstaande nog geen 1600 euro bruto.... Dat lijkt mij toch behoorlijk armoedig. De kosten van mijn huur plus zorgverzekering voor de vrouw en mijzelf komen samen al op 2800...

Tevens is mijn pensioeninleg echt geen 30% van mijn pensioengevend inkomen, het is eerder 15% per maand.
de gezamelijke afdracht werknemers en werkgeverdeel is 30% van het pensioengevend inkomen

ja huur , dat blijft , je hebt dus ook geen aflossing nu
ik woon alleen met een kamer bewoner en heb alleenstaande AOW en een pensioen , maar dat pensioen heb ik niet nodig
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
  vrijdag 8 november 2024 @ 17:02:56 #25
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_215521819
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 17:01 schreef Van_slooten het volgende:

[..]
de gezamelijke afdracht werknemers en werkgeverdeel is 30% van het pensioengevend inkomen

ja huur , dat blijft , je hebt dus ook geen aflossing
Nee wederom zeker geen 30%. 15 a 16%, waarvan 2/3 door de werkgever.
The more debt, the better
pi_215521853
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 17:02 schreef flyguy het volgende:

[..]
Nee wederom zeker geen 30%. 15 a 16%, waarvan 2/3 door de werkgever.
nou vreemde zaak, raar pensioenfonds heb jij, ga dat maar eens navragen dan

totale afdracht van ABP is 27 procent over pensioengevend inkomen tot maximum verdeeld werknemer 30 % en werkgever 70 %
quote:
De pensioenpremie daalt in 2024: van 27,9% naar 27,0%. Werkgevers betalen 70% van de premie. Werknemers betalen 30%


[ Bericht 7% gewijzigd door Van_slooten op 08-11-2024 17:13:02 ]
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
pi_215524838
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 16:11 schreef Van_slooten het volgende:

[..]
alle aftrekken en toeslagen moeten weg
ook de aftrekbaarheid van pensioensparen , daarnaast moet de belasting druk voor iedereen omlaag naar 20%
[..]

De duizend toeslagen en aftrekposten zijn inderdaad een probleem, maar ik heb 0 vertrouwen in dit kabinet dat enig voordeeltje wat je opgeeft niet direct naar verlagingen voor rijke VVD vriendjes gaat.
pi_215525180
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 16:15 schreef Van_slooten het volgende:

[..]
de pensioeninleg is 30 PROCENT van je pensioengevend inkomen he ( een dikke 40% van je bruto )

dat is veel te veel
Van je bruto inkomen gaat eerst de franchise af en dat is het pensioengevend inkomen. Het percentage van je bruto inkomen is dus lager en niet hoger zoals door jou voorgerekend.
pi_215528177
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2024 21:12 schreef DIJK het volgende:

[..]
Van je bruto inkomen gaat eerst de franchise af en dat is het pensioengevend inkomen. Het percentage van je bruto inkomen is dus lager en niet hoger zoals door jou voorgerekend.
klopt dat is waar pensioengevend loon minus 17.545

quote:
Pensioengevend loon -/- franchise = pensioengrondslag. Het verschil tussen het pensioengevend loon en de AOW-franchise is de pensioengrondslag.
De maximale pensioengrondslag, het maximale bedrag waarover pensioen kan worden opgebouwd, is dus: ¤ 137.800 – ¤ 17.545 = ¤ 120.255 (2024).


[ Bericht 0% gewijzigd door Van_slooten op 09-11-2024 10:33:42 ]
wie het meeste geld kan printen, zonder in de problemen te komen, die heeft gewonnen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')