quote:
Op maandag 4 november 2024 16:10 schreef Ypmaha het volgende:[..]
Potjes met deksel 5 min laten koken. Daarna deksel gelijk op potje gedraaid. Vervolgens mayonaise gemaakt en zo snel mogelijk in potje gedaan. Potje mayonaise in de
koelkast gedaan.
Ah, ik dacht al zoiets. Dat is niet wat inmaken is
Jij hebt gewoon iets in een schoon-achtig potje gestopt.
Inmaken kan je op twee manieren doen, wecken of inleggen. Inleggen doe je wanneer je aan een product zoet, zuur of zout toevoegt. Jam en augurken zijn daar voorbeelden van.
Wecken is het verhitten van een product dat je niet zoet, zuur of zout wilt maken. Je kunt dat doen door potten met eten in een warmwaterbad te laten koken voor een bepaalde tijd. Of door op een specifieke hoge druk te verhitten voor langere tijd. Wecken is wat mensen vroeger deden, en nog enkele mensen zoals ik nu nog doen. Voor een aantal producten is dat veilig, voor andere, zoals mayo, niet.
Bij wecken en inleggen heb je altijd een risico op botulisme. Een botulismebesmetting is mogelijk levensbedreigend. Botulisme kan ontstaan in zuurstofarme omgevingen en/of wanneer producten niet goed verhit worden. Olie is hét perfecte voorbeeld van een botulisme kweekvijver. Jouw mayonaise bestaat voor het grootste deel uit olie.
Daarnaast bestaat je mayo uit rauw ei en dat bederft ook snel.
In de fabriek wordt mayonaise onder hogedruk verhit. Dat gebeurt in een zeer hygiënische omgeving en er worden conserveermiddelen aan toegevoegd. Dat is de enige manier om het langer houdbaar te maken.
Botulisme en bederf van ei ga je tegen door je product goed koel te bewaren (of te verhitten maar dat is met mayo geen optie). Dan houdt je mayo het wel 1 week of misschien langer uit.
Als je het gisteren hebt gemaakt en het morgen uitdeelt aan collega's met de instructie dat ze het koel moeten bewaren en binnen 4 dagen op moeten eten, komt het vast wel goed. Tenzij iemand het de hele dag in een tas stopt die tegen de radiator aanligt. Je kunt zelf het beste inschatten hoe je potjes de reis vanuit jouw
koelkast naar de
koelkast van een collega maken.
Zelfgemaakte mayo