abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 4 november 2024 @ 10:30:09 #1
213344 Ypmaha
Onjuist bejegend
pi_215471856
Ik heb zelf mayonaise gemaakt, en dit ingemaakt in een potje dat ik van tevoren heb gesteriliseerd. Ik heb het tot de rand gevuld om te zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof bij zit en het na inmaken gelijk in de koeling gedaan.

Nu is het teveel voor mijzelf, en ik wil het op werk uitdelen, maar hoelang is zoiets ingemaakt goed, en hoelang is het na openen goed? Er zitten nu natuurlijk geen conserveermiddelen in.
  maandag 4 november 2024 @ 11:19:00 #2
213344 Ypmaha
Onjuist bejegend
pi_215472590
En dit is de reden waarom ik het niet zelf maak.
  maandag 4 november 2024 @ 12:02:59 #4
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_215472696
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2024 11:19 schreef Ypmaha het volgende:
oh twee weken :')
Je stelt een vraag en geeft zelf ook al het antwoord?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_215473326
quote:
1s.gif Op maandag 4 november 2024 11:51 schreef potjecreme het volgende:
En dit is de reden waarom ik het niet zelf maak.
Dit ja.
Leuk, lekker en goed voor de props.
Maar elke keer de helft weggooien is ook zonde.
Hier staat voor de makkelijk een fles Gouda's Glorie in de koelkast.

Ik hou 5 dagen tot een week aan.
  maandag 4 november 2024 @ 14:20:05 #6
213344 Ypmaha
Onjuist bejegend
pi_215473887
quote:
11s.gif Op maandag 4 november 2024 12:02 schreef golfer het volgende:

[..]
Je stelt een vraag en geeft zelf ook al het antwoord?
Ik was vergeten dat ik ook Google had :')

quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2024 13:14 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Dit ja.
Leuk, lekker en goed voor de props.
Maar elke keer de helft weggooien is ook zonde.
Hier staat voor de makkelijk een fles Gouda's Glorie in de koelkast.

Ik hou 5 dagen tot een week aan.
Ja ik heb veel teveel gemaakt :') zal denk ik ook de helft moeten weggooien
pi_215474416
Hoe heb je het ingemaakt?
Spoilers!
  maandag 4 november 2024 @ 16:10:05 #8
213344 Ypmaha
Onjuist bejegend
pi_215475000
quote:
1s.gif Op maandag 4 november 2024 15:12 schreef Lucky_Strike het volgende:
Hoe heb je het ingemaakt?
Potjes met deksel 5 min laten koken. Daarna deksel gelijk op potje gedraaid. Vervolgens mayonaise gemaakt en zo snel mogelijk in potje gedaan. Potje mayonaise in de koelkast gedaan.
pi_215475342
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2024 16:10 schreef Ypmaha het volgende:

[..]
Potjes met deksel 5 min laten koken. Daarna deksel gelijk op potje gedraaid. Vervolgens mayonaise gemaakt en zo snel mogelijk in potje gedaan. Potje mayonaise in de koelkast gedaan.
Ah, ik dacht al zoiets. Dat is niet wat inmaken is :) Jij hebt gewoon iets in een schoon-achtig potje gestopt.

Inmaken kan je op twee manieren doen, wecken of inleggen. Inleggen doe je wanneer je aan een product zoet, zuur of zout toevoegt. Jam en augurken zijn daar voorbeelden van.

Wecken is het verhitten van een product dat je niet zoet, zuur of zout wilt maken. Je kunt dat doen door potten met eten in een warmwaterbad te laten koken voor een bepaalde tijd. Of door op een specifieke hoge druk te verhitten voor langere tijd. Wecken is wat mensen vroeger deden, en nog enkele mensen zoals ik nu nog doen. Voor een aantal producten is dat veilig, voor andere, zoals mayo, niet.

Bij wecken en inleggen heb je altijd een risico op botulisme. Een botulismebesmetting is mogelijk levensbedreigend. Botulisme kan ontstaan in zuurstofarme omgevingen en/of wanneer producten niet goed verhit worden. Olie is hét perfecte voorbeeld van een botulisme kweekvijver. Jouw mayonaise bestaat voor het grootste deel uit olie.

Daarnaast bestaat je mayo uit rauw ei en dat bederft ook snel.

In de fabriek wordt mayonaise onder hogedruk verhit. Dat gebeurt in een zeer hygiënische omgeving en er worden conserveermiddelen aan toegevoegd. Dat is de enige manier om het langer houdbaar te maken.

Botulisme en bederf van ei ga je tegen door je product goed koel te bewaren (of te verhitten maar dat is met mayo geen optie). Dan houdt je mayo het wel 1 week of misschien langer uit.

Als je het gisteren hebt gemaakt en het morgen uitdeelt aan collega's met de instructie dat ze het koel moeten bewaren en binnen 4 dagen op moeten eten, komt het vast wel goed. Tenzij iemand het de hele dag in een tas stopt die tegen de radiator aanligt. Je kunt zelf het beste inschatten hoe je potjes de reis vanuit jouw koelkast naar de koelkast van een collega maken.

Zelfgemaakte mayo O+
Spoilers!
pi_215494977
quote:
Verse mayonaise kan je meestal maar een weekje bewaren, maar deze verse mayonaise kan je het tot enkele maanden gekoelt bewaren als hij niet eerder op is natuurlijk.
https://www.woodpickle.com/post/mayonaise-fermenteren
pi_215495024
quote:
Gefermenteerde mayo, interessant. Heb je dit geprobeerd? Wordt dit niet veel te zuur?
pi_215495312
quote:
1s.gif Op woensdag 6 november 2024 11:51 schreef Farenji het volgende:

[..]
Gefermenteerde mayo, interessant. Heb je dit geprobeerd? Wordt dit niet veel te zuur?
Nee nooit geprobeerd, ik maak nooit echt teveel. :) Voor mayo heb je minimaal 70% olie nodig, daarmee kun je al beetje bepalen hoeveel het gaat worden met de basisvolume (EI, Mosterd en Azijn). Minder basis maakt minder mayo. Deel de basis op en werk dan in parten, wat je overhoud kun je eventueel invriezen. Of het overtollige van de basis weggooien, spaart je hoop olie. :)

Maar wat ik dan wel doe bij Mayo etc. maken is het EI pasteuriseren... Langzaam verwarmen tot 60°C tussen de 3 en 5 minuten laten liggen om de warmte ook de dooier in te laten trekken. Dit doodt de meeste bacteriën en verlengt ook houdbaarheid.

Warmer kan helaas niet want dan gaat Eigeel of Eiwit stollen. Dus het is wat lastig en opletten op het fornuis om de temp te controleren. Dat is even oefenen en me de thermometer erbij blijven.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')