Een pilsje van Grolsch zal in Groot-Brittannië nét iets anders smaken dan in Nederland. Wat wateriger, een beetje als ‘festivalbier’. De Nederlandse bierbrouwer ziet zich genoodzaakt zijn bier iets te verdunnen en zo het alcoholpercentage te verlagen. Zo hoeft er minder accijns over een blikje betaald te worden.![?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp]()
Groot-Brittannië is de afgelopen tijd in de ban van ‘drinkflatie’, waarbij klanten drankjes met een lager alcoholpercentage kopen dan voorheen, maar wel hetzelfde ervoor betalen. Het zou een manier zijn van brouwers om geld te besparen, nu sinds augustus vorig jaar een nieuw accijnsstelsel van kracht is waarbij dranken belast worden naar alcoholgehalte.
Grolsch Premium Pilsner bevat, zoals het een pilsje betaamd, in Nederland en grote delen van Europa 5 procent alcohol. In 2020 verlaagde Grolsch dat al naar 4 procent in Groot-Brittannië, maar dat wordt nu nog verder teruggeschroefd naar 3,4 procent. Daarmee zal Grolsch 23 pence - ongeveer 28 eurocent - aan accijns besparen voor elk verkocht blikje van 440 milliliter.
De beslissing is genomen omdat de verkoop van het Nederlandse pilsje de afgelopen tijd niet aan de verwachtingen voldoet. ,,Na veel analyse hebben we besloten om Grolsch te herformuleren naar een nieuw alcoholpercentage van 3,4 procent”, vertelt een woordvoerder aan Sky News. ,,We zijn ervan overtuigd dat dit nog steeds een uitstekend premiumbier is dat een breed scala aan consumenten zal aanspreken.”
Overigens bestaat festivalbier niet echt: dat bierbrouwerijen hun drank zouden verdunnen speciaal voor evenementen is een hardnekkig fabeltje.
https://www.ad.nl/economi(...)erwegingen~a795aead/"drinkflatie" "herformuleren"

Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !