quote:
Misbruik van haar positie
Genoeg bewijs tegen de vrouw van premier Pedro Sánchez van Spanje, corruptiezaak gaat door
7 oktober 2024·Aangepast: 7 oktober 2024
© ANPGenoeg bewijs tegen de vrouw van premier Pedro Sánchez van Spanje, corruptiezaak gaat door
RTL Nieuws
Spaanse rechters vinden dat er voldoende bewijs is om door te gaan met de corruptiezaak tegen de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Zij zou bevriende ondernemers aan overheidsopdrachten hebben geholpen. Veroordeeld is ze nog niet, maar het besluit van vandaag is wel een stap in de verkeerde richting voor de premier en zijn vrouw.
In Spanje werkt het in de rechtssysteem iets anders dan in Nederland. De afgelopen maanden werd door een onderzoeksrechter vooronderzoek gedaan, met verhoren in het openbaar. Vandaag was het moment waarop andere rechters bekeken of dat vooronderzoek genoeg heeft opgeleverd om door te gaan. Het antwoord is dus ja.
Nieuwe beschuldiging erbij
Voor een van de vermeend corruptiezaken is te dun bewijs. Dat gaat om de verdenking dat Begońa Gómez een rol zou hebben gespeeld in het versneld geven van staatssteun aan luchtvaartmaatschappij Air Europa toen in 2020 de pandemie uitbrak. Het onderzoek daarnaar stopt.
Er is ook juist een beschuldiging bijgekomen: het vernietigen van bewijsmateriaal. Vorige week bleek dat een groot aantal digitale bestanden is gewist die van belang zijn in de zaak. Justitie denkt dat Gómez daartoe opdracht heeft gegeven.
De corruptiezaak kwam aan het rollen omdat er veel raars aan de hand leek met een masteropleiding waarvan Gómez in 2020 directeur werd. De prijs was 7200 euro per cursist, terwijl masteropleidingen in Spanje gemiddeld 2500 euro kosten. Gómez heeft geen afgeronde universitaire studie. Daardoor mist ze de kwalificaties om een master te kunnen leiden. De opleiding werd heel kort voor de start aangekondigd. Uiteindelijk schreven Spaanse bedrijven in totaal maar veertien cursisten in, wat een ongewoon laag aantal is.
Zakenman deed lobbywerk
Dat de masteropleiding er toch kwam, lijkt te danken aan de bekende Spaanse zakenman Carlos Barrabés. Hij had alle contacten die nodig waren om te lobbyen om de masteropleiding van de grond te krijgen en om die onder te brengen binnen de Complutense Universiteit in Madrid. Onderzoekers kwamen erachter dat Carlos Barrabés kort voor de oprichting van de masteropleiding voor 20 miljoen euro overheidsopdrachten kreeg.
De Spaanse premier Pedro Sanchez denkt er niet aan tijdelijk of definitief terug te treden.
Een vraag die nog onbeantwoord is, is of de bedrijven die cursisten naar de masteropleiding stuurden daar voordelen voor terug kregen. De kans bestaat dat daar nooit volledig antwoord op komt, want veel digitale bestanden van de opleiding blijken te zijn gewist. Dat werd vorige week ontdekt. Vandaag is besloten ook daarover een zaak in te stellen tegen Gómez.
Sánchez gaat door
Premier Pedro Sánchez peinst er niet over om tijdelijk zijn functie neer te leggen zolang de zaak tegen zijn vrouw loopt. Aftreden is al helemaal geen optie. De premier zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn vrouw onschuldig is en denkt dat hij haar het best kan helpen bij het bewijzen van die onschuld door in zijn functie te blijven.