Dit ja. Om zonnepanelen of een warmtepomp te kunnen installeren, heb je een eigen woning nodig en ook nog eens genoeg geld voor de investering. En dan krijg je daarna vervolgens voordeel op je energierekening, en wordt je huis lekker nóg meer waard. In sommige gevallen ook nog eens een EV die lekker goedkoop geladen kan worden.quote:
Mensen met koophuizen krijgen subsidie voor zonnepanelen en warmtepompen, mensen in een sociale huurwoning krijgen een peperduur warmtenet door de strot geduwd.quote:
quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:00 schreef Flitskikker het volgende:
[..]
Dit ja. Om zonnepanelen of een warmtepomp te kunnen installeren, heb je een eigen woning nodig en ook nog eens genoeg geld voor de investering. En dan krijg je daarna vervolgens voordeel op je energierekening, en wordt je huis lekker nóg meer waard. In sommige gevallen ook nog eens een EV die lekker goedkoop geladen kan worden.
Ondertussen blijven mensen met een tochtige huurwoning of appartement opgescheept zitten met torenhoge energiekosten en brandstofkosten.
De rijkenverstandigen worden rijker en de armenYOLO-ers steeds armer.
Totaal verkeerde conclusie, uiteraard.quote:Op maandag 7 oktober 2024 23:40 schreef SymbolicFrank het volgende:
En om dan terug te komen op de openingspost: blijkbaar leveren die zonnepanelen dus over hun levensduur een voordeel op van 78.250 Euro. Met de huidige regelingen. Waar de mensen zonder zonnepanelen dan voor moeten betalen.
Score!![]()
Als je zonnepanelen hebt, natuurlijk.
Er is geen correctie gedaan voor de waarde van diezelfde woningen zonder zonnepanelenquote:Op zondag 6 oktober 2024 22:10 schreef Leandra het volgende:
Dat een huis met WP meer waard is, is vrij logisch, dat moet immers een vrij goed geïsoleerd huis zijn.
Dat zonnepanelen het zoveel meer waar maken verbaast me dan weer, dan stijgt de waarde dus meer dan de investering.
Subsidie is uiteindelijk ook niet meer dan een korting op eerder betaalde belasting.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:13 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Mensen met koophuizen krijgen subsidie voor zonnepanelen en warmtepompen, mensen in een sociale huurwoning krijgen een peperduur warmtenet door de strot geduwd.
Het lijkt idd vooral een rare berekening te zijn.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:15 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Er is geen correctie gedaan voor de waarde van diezelfde woningen zonder zonnepanelen
Die subsidie was wel mooi hoor. Moest je vragen beantwoorden. Eentje daarvan was ben je door deze pomp volledig van het gas af? Ik kon niet Ja antwoorden, want ik had sowieso al geen gas meer en ik kon ook niet Nee antwoorden want dan zou ik aangeven dat ik nog gas had terwijl ik dat 1 niet had en 2 ik aan het begin het typenummer van de pomp moest opgeven en die is full electric dus het zou raar zijn als ik dan alsnog gas had.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:24 schreef Leandra het volgende:
Overigens heb ik helemaal geen subsidie op de warmtepomp gehad, want nieuwbouw.
Dat ik veel meer kosten had door te kiezen voor een grondgebonden warmtepomp doet daar niets aan af.
En dat zegt nog niks, want de gemeente weet soms amper dat je zonnepanelen hebt, maar een warmtepomp hoeven ze helemaal niet te weten, zeker niet als je gasloos gegaan bent.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:41 schreef raptorix het volgende:
Wat een dom onderzoek, ik durf gerust met natte vinger te stellen dat mensen die zonnepanelen of warmptepompen hebben ook relatief duurdere en beter onderhouden huizen hebben, had het dan op basis van WOZ waarde gedaan.
Ja klopt, ik heb zelf een database samengesteld van alle WOZ waardes in Nederland, en per gemeente scheelt het ontzetten veel, wat wel zo is dat WOZ waardes aardig goed relateren ten opzichte van elkaar in een gemeente.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:44 schreef Leandra het volgende:
[..]
En dat zegt nog niks, want de gemeente weet soms amper dat je zonnepanelen hebt, maar een warmtepomp hoeven ze helemaal niet te weten..
Los daarvan zijn de WOZ-waardes vaak ook een lachertje.
Is dit niet een beetje zoals wij van WC eend raden WC eend aan?quote:1KOMMA5° is exploitant voor slimme energieoplossingen zoals zonnesystemen, thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen.
Ik heb die post nog aangevuld met een voorbeeldje... zelfs ten opzichte van elkaar is het soms bizar.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:45 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ja klopt, ik heb zelf een database samengesteld van alle WOZ waardes in Nederland, en per gemeente scheelt het ontzetten veel, wat wel zo is dat WOZ waardes aardig goed relateren ten opzichte van elkaar in een gemeente.
Totaal onzin dit nieuwsbericht natuurlijk. Maar wel lache om te bedenken dat huishoudens met WP+PV nogmaals genaait worden d.m.v. een hogere WOZ waarde belastingquote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:41 schreef raptorix het volgende:
Wat een dom onderzoek, ik durf gerust met natte vinger te stellen dat mensen die zonnepanelen of warmptepompen hebben ook relatief duurdere en beter onderhouden huizen hebben, had het dan op basis van WOZ waarde gedaan.
Hele 'onderzoek' is dus eigenlijk gewoon nonsens...quote:Op zaterdag 5 oktober 2024 15:58 schreef CoolGuy het volgende:
Gekeken naar de prijs per vierkante meter, valt op dat het prijsverschil bij woningen met zonnepanelen volgens 1KOMMA5° verdwijnt. Dat is volgens het bedrijf te verklaren door het feit dat – vrijstaande – huizen met daken waarop zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden, vaak wat groter uitvallen, en dit dus ook een deel van het prijsverschil verklaart.
Je kunt bij het kadaster voor een paar euro opvragen voor hoeveel de huizen in de buurt verkocht zijn. De gemeente gaat daar jouw WOZ waarde op aanpassen. Het hangt van de gemeente af hoe ze dat doen. Sommige passen hem langzaam aan tot 80% van het gemiddelde, andere gemeentes zetten hem gewoon op 100% van de laatste verkoop.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:44 schreef Leandra het volgende:
[..]
En dat zegt nog niks, want de gemeente weet soms amper dat je zonnepanelen hebt, maar een warmtepomp hoeven ze helemaal niet te weten, zeker niet als je gasloos gegaan bent.
Los daarvan zijn de WOZ-waardes vaak ook een lachertje.
Mijn buren:
Een tweekapper van 5 jaar oud met 20m² minder woonoppervlak, 200m² minder kaveloppervlak, 8 panelen en gas.
Ons huis: gasloos, vrijstaand van 3 jaar oud, 21 panelen, grondgebonden warmtepomp (dat weet de gemeente allemaal want stond in de aanvraag omgevingsvergunning).
Verschil in WOZ niet eens 10%
Het enige verschil is dat het huis van de buren 1½ jaar geleden verkocht is voor bijna het bedrag van de WOZ, en er over ons huis verder niets bekend is.
Maar ik vind het prima, scheelt mij weer EWF.
Ben wel benieuwd wat er komend jaar gaat gebeuren want het enige werkelijk vergelijkbare huis in de wijk is dit voorjaar verkocht.
Zoals ik eerder al postte heb ik nooit een subsidie ontvangen, daarbij zijn de huizen in deze wijk tussen de 5 en 0 jaar oud, de "oudere" projectmatig gebouwde huizen hebben nog een gasaansluiting, de zelfbouw vrijstaande allemaal niet (want omgevingsvergunning na 01-07-2018 aangevraagd).quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 12:39 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je kunt bij het kadaster voor een paar euro opvragen voor hoeveel de huizen in de buurt verkocht zijn. De gemeente gaat daar jouw WOZ waarde op aanpassen. Het hangt van de gemeente af hoe ze dat doen. Sommige passen hem langzaam aan tot 80% van het gemiddelde, andere gemeentes zetten hem gewoon op 100% van de laatste verkoop.
Ook de wegingscriteria zijn variabel. Voor een appartement of rijtjeshuis is dat makkelijk, voor vrijstaande woningen ingewikkelder. Het is zelfs maar de vraag of ze kijken hoeveel verduurzamingssubsidie je hebt ontvangen, iets dat ze toch moeten weten. Dus ik denk dat verbeteringen alleen worden meegerekend in de WOZ waarde als de verkoopprijzen van de andere huizen in de straat / wijk stijgen. Dus als vooral de oude, slecht onderhouden woningen verkocht worden, daalt je WOZ waarde.
Daarom snap ik niet zo heel goed waarom er hier serieus zo lang over geluld wordt.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 11:49 schreef MMaRsu het volgende:
[..]
Is dit niet een beetje zoals wij van WC eend raden WC eend aan?
Ja, je hebt geen subsidie ontvangen en ze hebben niet naar de omgevingsvergunning gekeken. Ze kijken alleen naar de verkoopprijzen van de huizen in de buurt, zoals geregistreerd bij het kadaster. De gemeente mag zelf bepalen hoe ze die prijzen gebruiken om jouw WOZ waarde te bepalen. Dus zelfs als je dat huis net gekocht hebt, kan de WOZ waarde heel anders zijn dan die koopprijs. En soms zijn ze gewoon hetzelfde.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 12:45 schreef Leandra het volgende:
[..]
Zoals ik eerder al postte heb ik nooit een subsidie ontvangen, daarbij zijn de huizen in deze wijk tussen de 5 en 0 jaar oud, de "oudere" projectmatig gebouwde huizen hebben nog een gasaansluiting, de zelfbouw vrijstaande allemaal niet (want omgevingsvergunning na 01-07-2018 aangevraagd).
En ik weet voor hoeveel de huizen in de buurt verkocht zijn.
Okay, ik heb net uitgelegd dat het kijken naar huizen in de buurt ook niet best gebeurt, als de kleinere tweekapper van mijn buren op veel minder grond een WOZ heeft die niet eens 10% lager is dan de onze.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 12:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, je hebt geen subsidie ontvangen en ze hebben niet naar de omgevingsvergunning gekeken. Ze kijken alleen naar de verkoopprijzen van de huizen in de buurt, zoals geregistreerd bij het kadaster. De gemeente mag zelf bepalen hoe ze die prijzen gebruiken om jouw WOZ waarde te bepalen. Dus zelfs als je dat huis net gekocht hebt, kan de WOZ waarde heel anders zijn dan die koopprijs. En soms zijn ze gewoon hetzelfde.
Het raadplegen van gegevens van een andere afdeling is meestal handwerk, de ICT bij de overheid is meestal niet erg goed geregeld. Dus dat doen ze niet.
Het is waarschijnlijk gewoon een formule ergens in een Excel bestand, of als ze het heel mooi hebben gedaan is het een computerprogramma dat de kadastergegevens inleest en de vorige WOZ waarde daarop aanpast, ook weer via een formule. Niemand heeft er naar gekeken. Hoogstens naar hun eigen WOZ waarde.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 12:54 schreef Leandra het volgende:
[..]
Okay, ik heb net uitgelegd dat het kijken naar huizen in de buurt ook niet best gebeurt, als de kleinere tweekapper van mijn buren op veel minder grond een WOZ heeft die niet eens 10% lager is dan de onze.
Maar zoals ik al zei: ik vind het prima!
Het is bij mijn huis waarschijnlijk idd een standaard procentuele verhoging, daar waar men bij het huis van de buren wel een verkoopwaarde als referentiekader had, bij ons huis niet, want dat is nooit verkocht.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 13:07 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het is waarschijnlijk gewoon een formule ergens in een Excel bestand, of als ze het heel mooi hebben gedaan is het een computerprogramma dat de kadastergegevens inleest en de vorige WOZ waarde daarop aanpast, ook weer via een formule. Niemand heeft er naar gekeken. Hoogstens naar hun eigen WOZ waarde.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |