abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 25 augustus 2024 @ 19:56:02 #1
332676 OkkieTrooy
Het leven is geen krentenbol
pi_214805432
Ik zat er al even over te denken, maar nu moet het gebeuren. Ik heb achter in de tuin een opzetbad voor de kids staan en halverwege staat de vast opgestelde spa. Het opzetbad met een inhoud van ca 8 m3 heeft geen verwarming. Het water wordt gefilterd door middel van een zandfilter en dat is het. De spa wordt uiteraard wel verwarmd en tegelijkertijd gefilterd door middel van zo'n vervangbaar filter in de skimmer. De verwarming werkt met een elektrische heater die direct achter de pomp in de leiding opgenomen is en een vermogen heeft van een niet kinderachtige 3kW. De circulatiepomp die daarvoor ook moet lopen is 700 watt. De zwembadpomp van het grote bad is eveneens 700 watt. Bij gebruik van beide installaties en verwarming komt dit neer op een totaal vermogen van 4,4kW. Dit kan zo een paar uur per dag aanhouden als het wat kouder wordt in de nacht. Dit kan volgens mij wel wat efficiënter. Het grote bad wordt halverwege september weer afgebouwd en staat dus ca 4 maanden per jaar. Dit een beetje kunnen verwarmen lijkt me ook wel leuk, dus wordt het een combi project. Tevens vind ik die filters voor de spa onhandige dingen, dus dat neem ik erin mee.

Het plan is als volgt:

In de schuur naast het opzetbad wil ik de totale installatie onderbrengen. Daar komt de circulatiepomp te staan, het zandfilter en dus ook de verwarming. Misschien dat ik als warmtebron op termijn nog een warmtepomp neem, maar voor de pilot gebruik ik een 4,5 jaar gasgestookte cv ketel. Deze heb ik nog op zolder liggen en een gasaansluiting is in de schuur reeds aanwezig. Het systeem moet beide baden gaan filteren en verwarmen, maar dat hoeft niet gelijktijdig. De bedoeling is om de cv ketel een warmtewisselaar te laten voeden en door middel van 2 verdelertjes kan ik kiezen welk bad ik laat circuleren. 1 verdeler met 2 richtingen aan de inkomende kant en hetzelfde aan de uitgaande kant. Vanaf de verdeler inkomend ga ik dan met een leiding naar de zuigkant van de pomp, door het zandfilter, vervolgens door de warmtewisselaar en dan naar de verdeler uitgaand. Zet ik dan de afsluiter van het zwembad op beide verdelers dicht en die van de spa open, circuleert het water van de spa door het filter, wordt het verwarmd en terug naar de spa gepompt. Wil ik het zwembad doen, afsluiters naar spa dicht, die van het zwembad open en dan kan ik dat water filteren en verwarmen. De leidingen naar de spa worden zo'n 15 meter lang en moeten goed geïsoleerd in de grond komen.

Tot zover even de plannen, ik ga het een en ander eens op papier zetten en dan zal de uitvoering een dezer dagen gaan starten.
Waar de schakeling rookt, loopt de meeste stroom.
pi_214810820
Over het aansluiten op zich heb ik niet echt een visie, omdat ik geen idee heb of en hoe het zal werken met een cv. Daar ben ik niet technisch genoeg voor onderlegd.

Maar ik ben wel van het praktisch bekijken. In de praktijk ben je een zwembad best veel aan het verwarmen, zeker als het een opzetzwembad is. Die verliest (met name in de nacht) behoorlijk veel van zijn warmte door de zijkant en bovenkant (ondanks dat je deze af zou dekken met speciaal noppenfolie).

Die ben je echt wel meerdere uren per dag aan het verwarmen wil je die op een aangename temperatuur krijgen. Zeker als je er in het voor en najaar ook nog wat gebruik van wil maken. Dit is mijn ervaring met een dergelijk opzetzwembad.

De jacuzzi is denk ik aan de zijkant wat beter geïsoleerd(?) maar moet ook warmer zijn om er relaxed in te zitten. En hoe warmer het water, hoe harder het ook af koelt als het wat frisser is.
Deze heeft dus ook meerdere uren nodig om op temperatuur te komen. Ik heb met een jacuzzi geen ervaring maar aangezien die bij jou al enkele jaren staat zul je ongeveer wel weten wat de benodigde tijd zal zijn.

Dat betekent dat als je bedenkt dat je ‘s avonds in de jacuzzi wil, deze overdag al moet laten stoken en je dan dus niet het zwembad kan opwarmen als die nog niet helemaal lekker op temperatuur is omdat hij flink was afgekoeld.

Dit lijkt me persoonlijk een nadeel. Ook dat je thuis moet zijn omdat je fysiek leidingen open en dicht moet zetten en je dus niet een systeem kan maken die je met een tijdschakelaar of op afstand aan kan zetten om het zwembad en/of jacuzzi vast op te warmen (en te filteren).

Om die redenen zou ik voor beide een apart systeem houden zodat je beide optimaal kan gebruiken.

Verder als je je leidingwerk gaat uitbreiden zou ik kijken of je het kan combineren met je desinfectie. Dus bijvoorbeeld met zoutelektrolyse, maar ook chemicaliën toediening kan. Maar ook dan moet je beide systemen apart hebben draaien. En misschien dat het dan ook wel prijzig wordt om dat op beide systemen aan te sluiten (maar ik ben zelf geen fan van chloortabletten).

En als advies, kijk vooral of je iets aan de isolatie van je zwembad kan doen, hoe minder warmte je verliest, hoe minder je hoeft bij te verwarmen.


Ik ben wel benieuwd hoe het allemaal in zijn werking zal gaan, dus ik blijf het zeker volgens!
pi_214812148
Interessant projectje. Die pompen zijn zo te horen flinke energieslurpers. Ik ben benieuwd of en hoeveel je daaraan kunt verminderen zonder in te boeten op hygiëne.

Qua warmte is de cv ketel natuurlijk sowieso een leuk knutselproject. Maar is de warmtempomp niet de échte oplossing? Als je die spa jaarrond op temperatuur houdt dan is een hogere investering voor beter rendement al snel te rechtvaardigen.

Met de haken en ogen die hilliebillie al noemt zou ik er zelf voor kiezen om het gewoon twee gescheiden systemen te houden. Voor de spa een goede warmtepomp die in de winter ook nog wat doet en voor het zwembad zo'n goedkoop modelletje.

[ Bericht 7% gewijzigd door Wiedanwel op 26-08-2024 19:42:37 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')