Ik zat er al even over te denken, maar nu moet het gebeuren. Ik heb achter in de tuin een opzetbad voor de kids staan en halverwege staat de vast opgestelde spa. Het opzetbad met een inhoud van ca 8 m3 heeft geen verwarming. Het water wordt gefilterd door middel van een zandfilter en dat is het. De spa wordt uiteraard wel verwarmd en tegelijkertijd gefilterd door middel van zo'n vervangbaar filter in de skimmer. De verwarming werkt met een elektrische heater die direct achter de pomp in de leiding opgenomen is en een vermogen heeft van een niet kinderachtige 3kW. De circulatiepomp die daarvoor ook moet lopen is 700 watt. De zwembadpomp van het grote bad is eveneens 700 watt. Bij gebruik van beide installaties en verwarming komt dit neer op een totaal vermogen van 4,4kW. Dit kan zo een paar uur per dag aanhouden als het wat kouder wordt in de nacht. Dit kan volgens mij wel wat efficiënter. Het grote bad wordt halverwege september weer afgebouwd en staat dus ca 4 maanden per jaar. Dit een beetje kunnen verwarmen lijkt me ook wel leuk, dus wordt het een combi project. Tevens vind ik die filters voor de spa onhandige dingen, dus dat neem ik erin mee.
Het plan is als volgt:
In de schuur naast het opzetbad wil ik de totale installatie onderbrengen. Daar komt de circulatiepomp te staan, het zandfilter en dus ook de verwarming. Misschien dat ik als warmtebron op termijn nog een warmtepomp neem, maar voor de pilot gebruik ik een 4,5 jaar gasgestookte cv ketel. Deze heb ik nog op zolder liggen en een gasaansluiting is in de schuur reeds aanwezig. Het systeem moet beide baden gaan filteren en verwarmen, maar dat hoeft niet gelijktijdig. De bedoeling is om de cv ketel een warmtewisselaar te laten voeden en door middel van 2 verdelertjes kan ik kiezen welk bad ik laat circuleren. 1 verdeler met 2 richtingen aan de inkomende kant en hetzelfde aan de uitgaande kant. Vanaf de verdeler inkomend ga ik dan met een leiding naar de zuigkant van de pomp, door het zandfilter, vervolgens door de warmtewisselaar en dan naar de verdeler uitgaand. Zet ik dan de afsluiter van het zwembad op beide verdelers dicht en die van de spa open, circuleert het water van de spa door het filter, wordt het verwarmd en terug naar de spa gepompt. Wil ik het zwembad doen, afsluiters naar spa dicht, die van het zwembad open en dan kan ik dat water filteren en verwarmen. De leidingen naar de spa worden zo'n 15 meter lang en moeten goed geïsoleerd in de grond komen.
Tot zover even de plannen, ik ga het een en ander eens op papier zetten en dan zal de uitvoering een dezer dagen gaan starten.
Waar de schakeling rookt, loopt de meeste stroom.