https://nos.nl/artikel/25(...)-wereldwijd-slechterquote:Nieuws
Sport
NOS/Jeroen van Eijndhoven
NOS Nieuws
•
Vandaag, 01:32
WHO-onderzoek: mentale gezondheid meisjes wordt wereldwijd slechter
Het gaat slecht met de mentale gezondheid van meisjes wereldwijd. Veel meisjes hebben last van onder meer slapeloosheid, hoofdpijn en depressiviteit, blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 11- tot 16-jarigen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In de landen die aan het onderzoek meededen is het aantal meisjes dat meer dan één keer per week last heeft van psychosomatische klachten vanaf 2017 met 13 procent gestegen tot 56 procent in 2022. Psychosomatische klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, slaapproblemen en neerslachtigheid. Ze hebben bijna altijd een psychische oorzaak.
Volgens de Nederlandse hoofdonderzoeker Gonneke Stevens is het in Nederland ook slecht gesteld met de mentale gezondheid van meisjes, maar nog niet zo slecht als in het buitenland. "Bij ons steeg het aantal meisjes met psychosomatische klachten tot 50 procent, dat is 18 procentpunt meer dan in 2017."
Sociale relaties
Belangrijke oorzaken zijn volgens Stevens de druk die meisjes ervaren door schoolwerk en de gevolgen van de coronacrisis. "Tijdens de coronacrisis konden meisjes elkaar veel minder fysiek zien terwijl ze hier wel behoefte aan hebben, meer dan jongens. De hoge piek die we tijdens corona zagen is daarna nog niet gedaald." Bij jongens is ook een stijging van klachten te zien, maar deze is veel kleiner. 28 procent van de tienerjongens had in 2022 last van psychosomatische klachten, dat is 7 procentpunt meer dan in 2017.
De wetenschapper komt ook met aanbevelingen voor jongeren die mentaal in de knoop zitten: "Positieve sociale relaties aangaan en onderhouden is echt een goede basis. Dat kan met ouders, vrienden of klasgenoten zijn. Het is ook belangrijk om te praten over mentale gezondheid."
Volgens Stevens zijn Nederlandse jongeren al best goed in het aangaan van dat soort contacten. "Dat is waarom het bij ons iets minder slecht gaat dan in het buitenland."
Roze olifant
Het Museum van de Geest is een plek waar jongeren die sociale relaties aan kunnen gaan. Het museum, gevestigd in Haarlem en Amsterdam, probeert via kunst mentale gezondheid bespreekbaar te maken. "We hebben een speciale kunstroute voor jongeren in het museum", legt programmadirecteur Jessica Belles uit. In de route staat bijvoorbeeld een metershoog schilderij van een roze olifant: "Mentale gezondheid is toch vaak de roze olifant in het gesprek die niet wordt besproken."
De roze olifant in het museum als symbool voor het niet bespreken van mentale gezondheid:
Bastiaan van Musscher
Mentale gezondheid als de roze olifant in het Museum van de Geest
In het museum doet de 15-jarige Leia vrijwilligerswerk. Ze liep recent vast en probeert op deze manier te re-integreren in de samenleving. "Ik kreeg last van paniek- en angstaanvallen. Binnenkort kan ik hopelijk hulp krijgen van een psycholoog."
Leia kan verschillende dingen doen in het museum, zo helpt ze bij de balie en maakt ze af en toe ook foto's voor het museum. "Ik wil later misschien wel wat met fotografie doen, dus dat is leuk om hier te oefenen."
Leia ziet zelf ook dat ze niet de enige is die last heeft van mentale klachten: "Op TikTok kom ik heel veel meiden tegen die superdepressief zijn." Ze is erg blij met wat het museum haar brengt, "Op deze manier zie ik tenminste nog iemand anders dan alleen mijn ouders."
Het Museum van de Geest biedt lespakketten voor middelbare scholen over mentale gezondheid. Ook het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde zo'n programma, genaamd Je Brein de Baas?!. Dat programma werd door bijna 5000 scholen gedownload. "Leerlingen hebben zelf meegedacht met het opzetten, ze zijn blij dat we hen serieus nemen", zegt projectcoördinator Mark Weghorst van het NCJ.
Intensief socialemediagebruik
Volgens hoofdonderzoeker Stevens gaan er ook veel dingen écht goed bij Nederlandse jongeren. Internationaal scoren zij het laagst op problematisch socialemediagebruik. "Sociale media worden wel intensief gebruikt door Nederlandse tieners, maar we zien nog weinig jongeren met een verslaving."
Stevens is ondanks het slechte internationale beeld vrij optimistisch: "Er zit echt een kracht in onze Nederlandse jeugd. Die sterke sociale relaties en vertrouwensbanden zijn daar een goed voorbeeld van." Er blijft wel een serieuze opdracht liggen om aan de mentale gezondheid van meisjes te werken, volgens Stevens: "Voor Nederland, maar ook voor heel Europa."
Uit mijn hart gegrepen!quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:38 schreef ToT het volgende:
Mobieltje wegleggen zodat je niet de hele tijd naar die influencers zit te staren en meer rust in je hoofd krijgt en meer oog hebt voor het echte leven.
Dat schermpje levert heel veel psychische problemen op.
Ze beweren in het bericht dat het wel mee valt. M'n gevoel zegt wat anders. Maar goed, dat is natte vinger-werk.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:38 schreef ToT het volgende:
Mobieltje wegleggen zodat je niet de hele tijd naar die influencers zit te staren en meer rust in je hoofd krijgt en meer oog hebt voor het echte leven.
Dat schermpje levert heel veel psychische problemen op.
Klopt, ik las het ook, maar mensen onderschatten hun social media gebruik en de invloed er van sterk.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:45 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Ze beweren in het bericht dat het wel mee valt. M'n gevoel zegt wat anders. Maar goed, dat is natte vinger-werk.
lolquote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:40 schreef roos94 het volgende:
Ik was in 2010 al depressief voordat het cool was.
Dat de lockdowns de mentale gezondheid van met name de jeugd flink geschaad hebben is uit vele onderzoeken naar voren gekomen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:50 schreef ToT het volgende:
Maar goed; de werkelijke oorzaken zijn natuurlijk corona en de patriarchy.
Tuurlijk, dat snap ik ook wel, maar de boel is inmiddels genormaliseerd en die vreselijke trauma's zouden in de loop der tijd wel enigszins moeten verzachten nu ze weer met hun fatbikes overal vapend en energydrink drinkend naar toe kunnen gaan met z'n allen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 08:52 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Dat de lockdowns de mentale gezondheid van met name de jeugd flink geschaad hebben is uit vele onderzoeken naar voren gekomen.
Dus dat speelt absoluut een rol.
De patriarchy is vooral een windmolen waar een groep rare vrouwen tegen vecht. Lekker laten vechten.
Jongens zijn niet weerbaarder, tegen jongens wordt gewoon anders gekeken en ze worden alsnog anders behandeld. Jongens moeten zich niet aanstellen, moeten hun emoties onderdrukken, van vrouwen is dat vele malen meer geaccepteerd. Met als gevolg dat ook heel wat jongens op latere leeftijd mentale problemen ontwikkelen. De softe prinsesjes aanpak bij meisjes zal hier zeer zeker debet aan zien, zonder alle meiden af te vallen maar ik denk dat we allemaal wel eens meegemaakt hebben dat meiden/vrouwen zich druk kunnen maken om de kleinste dingen. Die zijn al emotioneel en aangeslagen, wat weken aanhoudt, als een meisje op een feestje toevallig hetzelfde jurkje aanhad. Die meiden zitten ook veelal op social media en het internet, zien daar leugenachtige levens van influencers, hebben die ambitie ook (zie het bij mijn nichtjes), maar wel te lui om er iets voor te doen of te werken, nee series kijken en naar de social media levens van andere mensen kijken en dan depressief worden van je eigen leven.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 08:06 schreef Nyamuk het volgende:
De westerse maatschappij is niet goed voor meisjes. Jongentjes zijn weerbaarder maar ook zij beginnen in het westen langzaam aan te veranderen in huilende meisjes met de weerbaarheid van een pantoffel.
Jullie creëren je eigen mouse utopia.
Erbij horen doet er nou eenmaal toe, zeker bij de wat jongere generaties.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:20 schreef Zorro het volgende:
Compleet gestresst door ENORME belangrijkheid van de likes
keer miljoenmiljard
Als je in je ontwikkelingsjaren een verstoring krijgt heeft dat veel meer effect dan op latere leeftijd. Vaak is dat effect blijvend.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:00 schreef ToT het volgende:
[..]
Tuurlijk, dat snap ik ook wel, maar de boel is inmiddels genormaliseerd en die vreselijke trauma's zouden in de loop der tijd wel enigszins moeten verzachten nu ze weer met hun fatbikes overal vapend en energydrink drinkend naar toe kunnen gaan met z'n allen.
Jongens zijn in essentie wel weerbaarder voor emotionele instabiliteit.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:17 schreef Tekaschi het volgende:
[..]
Jongens zijn niet weerbaarder, tegen jongens wordt gewoon anders gekeken en ze worden alsnog anders behandeld. Jongens moeten zich niet aanstellen, moeten hun emoties onderdrukken, van vrouwen is dat vele malen meer geaccepteerd. Met als gevolg dat ook heel wat jongens op latere leeftijd mentale problemen ontwikkelen. De softe prinsesjes aanpak bij meisjes zal hier zeer zeker debet aan zien, zonder alle meiden af te vallen maar ik denk dat we allemaal wel eens meegemaakt hebben dat meiden/vrouwen zich druk kunnen maken om de kleinste dingen. Die zijn al emotioneel en aangeslagen, wat weken aanhoudt, als een meisje op een feestje toevallig hetzelfde jurkje aanhad. Die meiden zitten ook veelal op social media en het internet, zien daar leugenachtige levens van influencers, hebben die ambitie ook (zie het bij mijn nichtjes), maar wel te lui om er iets voor te doen of te werken, nee series kijken en naar de social media levens van andere mensen kijken en dan depressief worden van je eigen leven.
Want dat gebeurd natuurlijk altijd in een kapitalistische samenleving natuurlijk.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:34 schreef Discombobulate het volgende:
We zijn ook niet gemaakt voor een globalistische kapitalistische samenleving waar alles en iedereen maar in verbinding is door media en internet.
70s/80s/90s waren peak.
Dit wordt altijd geroepen door kleine jongetjes die niet weten hoe ze zichzelf kunnen redden.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:39 schreef uitkeringsgenieter het volgende:
Vrouwen zijn gelukkiger in de keuken, dus zo moeten ze ook worden opgevoed.
Fora waren er op het vroege internet ook al snel. Van fora kan je best wat opsteken, en het lokt uit tot het tikken van volledige zinnen en eventueel zelfs volwaardige stukken tekst. Je moet er mee om weten te gaan (zeg ik uit eigen ervaring, terugdenkend aan het 19-jarige piepkuiken dat ooit o.a. Fok! betrad), maar uiteindelijk lijken ze me gezonder dan eindeloos scrollen op TikTok.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:06 schreef Nattekat het volgende:
...
2. Doemscrollen op social media. Tiktok aids, Instagram verhalen aids, Youtube shorts. Dat daar nooit groot psychologisch onderzoek naar gedaan is is mij echt een raadsel. Vroegah toen ik jong was, was ik verslaafd aan die DS als ik m'n ouders mag geloven. Nou zou je als ouder bijna willen dat je kind verslaafd is aan iets dat iets meer focus en hersenkracht vereist. En daar komt het verschil tussen jongens en meisjes ook meteen vandaan.
Corona was kut maar ik zou het niet vreselijke trauma's noemen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 09:00 schreef ToT het volgende:
[..]
Tuurlijk, dat snap ik ook wel, maar de boel is inmiddels genormaliseerd en die vreselijke trauma's zouden in de loop der tijd wel enigszins moeten verzachten nu ze weer met hun fatbikes overal vapend en energydrink drinkend naar toe kunnen gaan met z'n allen.
Artikel in de VK dit weekend. Wetenschapper op basis van zeer uitgebreide data analyse met het volgende voorstel: mobieltjes vanaf 14 jaar, sociale media vanaf 16. Tot die tijd zijn kinderen te kwetsbaar en beïnvloedbaar om normaal om te kunnen gaan en is de kans groot dat zaken als feeds in apps als Tiktok, etc - die letterlijk werken als slot machines- de hersenen van je kinderen deels in pap veranderen en ze muteert in verslavingsgevoelige sociaal schuwe debielen die meteen instorten bij elke vorm van tegenwerking en tegenslag.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:38 schreef ToT het volgende:
Mobieltje wegleggen zodat je niet de hele tijd naar die influencers zit te staren en meer rust in je hoofd krijgt en meer oog hebt voor het echte leven.
Dat schermpje levert heel veel psychische problemen op.
https://www.volkskrant.nl(...)ongelukkig~bbbc5bac/quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:46 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Artikel in de VK dit weekend. Wetenschapper op basis van zeer uitgebreide data analyse met het volgende voorstel: mobieltjes vanaf 14 jaar, sociale media vanaf 16. Tot die tijd zijn kinderen te kwetsbaar en beïnvloedbaar en is de kans groot dat zaken als feeds in apps als Tiktok, etc - die letterlijk werken als slot machines- de hersenen van je kinderen deels in pap veranderen en ze muteert in verslavingsgevoelige sociaal schuwe debielen.
Het is zeker iets om serieus te nemen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:45 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Corona was kut maar ik zou het niet vreselijke trauma's noemen.
Klopt, Gen Z is ook weer veel materialistischer dan millenials, en dat komt inderdaad door social media.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 08:58 schreef Captain_Ghost het volgende:
Ach, mijn nichtje van deze leeftijd zitten aldoor op temu kijken naar Chinese troep. En jankt dat niemand wat geld wilt geven zodat zij met Chinese troep mee pronken op middelbare onderwijs.
Kinderen van tegenwoordig zijn behoorlijk materialistische. Ze kunnen ook niet zonder mobiel..
Dus het verbaast mij niet wanneer kind straks afkicken verschijnsel krijgt.
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:57 schreef Saboo het volgende:
Ergens bij horen is belangrijker dan ooit om cool gevonden te worden (en dat te showen op social media), en tegelijkertijd moeilijker dan ooit omdat in mijn observatie sociale vaardigheden steeds slechter worden, omdat veel meer contact via een scherm gebeurt. Er is dus veel minder om bij te horen.
Is dat niet al een jaar of 15 het geval?quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:00 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.
Doordat communicatie tegenwoordig vaak via tekst op een schermpje gebeurt, en niet zo spontaan als vroeger, durven veel studenten niet meer te telefoneren.
Klopt.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:00 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.
Doordat communicatie tegenwoordig vaak via tekst op een schermpje gebeurt, en niet zo spontaan als vroeger, durven veel studenten niet meer te telefoneren.
Blijkbaar hebben jongere meiden nog steeds dagelijks last van de social distancing en de avondklok van toen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:45 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Corona was kut maar ik zou het niet vreselijke trauma's noemen.
Dit dus idd!quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:46 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Artikel in de VK dit weekend. Wetenschapper op basis van zeer uitgebreide data analyse met het volgende voorstel: mobieltjes vanaf 14 jaar, sociale media vanaf 16. Tot die tijd zijn kinderen te kwetsbaar en beïnvloedbaar om normaal om te kunnen gaan en is de kans groot dat zaken als feeds in apps als Tiktok, etc - die letterlijk werken als slot machines- de hersenen van je kinderen deels in pap veranderen en ze muteert in verslavingsgevoelige sociaal schuwe debielen die meteen instorten bij elke vorm van tegenwerking en tegenslag.
Oh dat is al jaren zo. Ik denk dat videobellen voor hen iets minder eng zal zijn dan gewoon normaal telefoneren waarbij je de ander niet ziet.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:00 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.
Doordat communicatie tegenwoordig vaak via tekst op een schermpje gebeurt, en niet zo spontaan als vroeger, durven veel studenten niet meer te telefoneren.
Dat is nog steeds spontane interactie. Terwijl je over een tekstberichtje iets langer na kunt denken.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:18 schreef ToT het volgende:
[..]
Oh dat is al jaren zo. Ik denk dat videobellen voor hen iets minder eng zal zijn dan gewoon normaal telefoneren waarbij je de ander niet ziet.
Dit absoluut! Verschrikkelijk, al die mensen die naar een schermpje zitten te staren.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:13 schreef Saboo het volgende:
[..]
Klopt.
Ik schrijf het wel vaker, maar ik ben 31. Ik studeer voltijd dus ik ben ongeveer 12 jaar ouder dan mijn klasgenoten.
Soms heb ik een (redelijk ok, wederkerig) gesprek met iemand, waarbij iemand midden in het gesprek ineens gaat zitten appen.
Ik ben zelf introvert, maar ik weet wel dat als ik vroeger ergens stond te wachten met meerdere mensen, altijd wel 1 iemand een praatje begon te maken die het niet kon verdragen om stilletjes voor zich uit te staren.
Dat soort kleine interacties gebeuren nu niet meer (want mobieltjes maken dat je niet meer ongemakkelijk voor je uit staart).
Of wat dacht je van pauzes in het werk waar niemand iets tegen elkaar zegt, want mobieltjes...
Je bent of iemands beste vriend, of er is geen enkele ruimte voor interactie. Dus dan kom je er ook niet tussen. Ik denk dat er extreem veel eenzaamheid is onder Gen Z, versterkt door social media, waarbij we juist een socialer bestaan dan ooit lijken te hebben. Het ligt natuurlijk ook wel aan je persoonlijkheid, ook sommige Gen-Z'ers zijn sociaal en outgoing, maar ben je dat niet val je veel sneller tussen de mazen van het sociale net lijkt het.
Ben de 40 gepasseerd, door deze nieuwe technieken zijn mijn vrienden al schuw geworden om te bellen, nee alles via de app terwijl ik nog van het bellen ben, en die zijn ook allemaal de 40 gepasseerd.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:00 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.
Doordat communicatie tegenwoordig vaak via tekst op een schermpje gebeurt, en niet zo spontaan als vroeger, durven veel studenten niet meer te telefoneren.
GenZ is ondertussen ook al aan het werk op bijvoorbeeld vliegvelden. Je moet daar bellen voor toestemming voor je de landingsbaan oprijdt met je auto want het is toch jammer als je een vliegtuigcrash veroorzaakt.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:00 schreef Eightyone het volgende:
[..]
Gisteren hoorde ik op Radio 1 iets over lessen telefoneren, op de school voor Journalistiek.
Doordat communicatie tegenwoordig vaak via tekst op een schermpje gebeurt, en niet zo spontaan als vroeger, durven veel studenten niet meer te telefoneren.
Ik vind op zo'n schermpje typen echt vreselijk. Als ik iets moet uittypen, doe ik het liever thuis achter de pc. Maar liever idd bellen.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 11:24 schreef Tekaschi het volgende:
[..]
Ben de 40 gepasseerd, door deze nieuwe technieken zijn mijn vrienden al schuw geworden om te bellen, nee alles via de app terwijl ik nog van het bellen ben, en die zijn ook allemaal de 40 gepasseerd.
Ik bel liever even 5 minuten en krijg dan alle info wat ik wil, dan dat ik tientallen boekwerken per whatsapp moet sturen een uur lang.
Waarom zou je een artikel lezen als je op basis van de kop allerlei wilde conclusies kan trekken?quote:
Deels, het is echt wel meer dan dat. Jongeren zijn somberder over de wereld van nu, ook niet blind voor klimaatproblemen, in de toekomst geen woning meer kunnen vinden.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 07:38 schreef ToT het volgende:
Mobieltje wegleggen zodat je niet de hele tijd naar die influencers zit te staren en meer rust in je hoofd krijgt en meer oog hebt voor het echte leven.
Dat schermpje levert heel veel psychische problemen op.
En toch heb ik vele relaties zien sneuvelen in die tijd of mensen depressief zien worden of in een burnout zien gaan. Op bepaalde mensen had het blijkbaar toch een enorme impact, voornl. voor de extraverte mens. Deze introvert vond het wel prima.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 10:45 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Corona was kut maar ik zou het niet vreselijke trauma's noemen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |