Aanstaand woonminister Mona Keijzer bond samen met haar buren een procedure aan om de bouw van een woonzorgcomplex tegenover hun huizen tegen te houden. Als minister wordt ze straks verantwoordelijk om het aantal procedures tegen bouwprojecten juist fors terug te dringen.![?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp]()
In het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB sloten is afgesproken dat ‘beroepsmogelijkheden’ tegen bouwprojecten worden beperkt. Dat is voortzetting van beleid van huidig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge. ,,Nu gaat het recht op uitzicht boven het recht op een woning”, zei De Jonge.
Inperken van de procedures wordt gezien als essentieel om het enorme woningtekort sneller te kunnen oplossen. Nu zit er soms tien jaar tussen het maken van een plan en het opleveren van een woning. Dat komt mede doordat omwonenden vaak procederen tegen nieuwbouwplannen. De Raad van State gaf onlangs nog aan dat rechters hun handen vol hebben aan alle bezwaarschriften en het systeem erdoor dreigt vast te lopen.
Klacht afgewezenIn het geval van Keijzer en haar buren ging het om een bezwaar tegen de bouw van een woonzorgcomplex met 26 appartementen voor zwaar dementerende ouderen in hun gemeente Edam-Volendam. Zij hebben hun klachtenprocedure doorgezet tot aan de Raad van State, die op 1 november jongstleden de klacht definitief afwees.
Opvallend aan de klacht is dat Keijzer en haar buren onder andere vonden dat de bouwplannen in strijd waren met diverse natuur- en milieuregels. Keijzers partij BBB ageert juist tegen die veel te strenge stikstofregels.
Uit het vonnis blijkt dat Keijzer en haar buren onder andere vonden dat er bij de bouw te veel stikstof zou vrijkomen, waardoor in verderop gelegen Natura 2000-gebieden ‘de kritische depositiewaarden worden overschreden’. Ook werd aangedragen dat door de bouw van het woonzorgcomplex het leefgebied van de huismus zou worden verstoord. De Raad van State oordeelde echter dat het bouwkavel ‘geen essentiële functie vervult voor de huismus’.
Keijzer vindt de zaak een privékwestie en wil er desgevraagd niet verder op ingaan. De aanstaand minister en vicepremier in het kabinet-Schoof is afgestudeerd jurist en gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en milieurecht.
![OIP.stMRjQ-YbyAAauwhWZ2ZDQHaEJ?rs=1&pid=ImgDetMain]()
Opvallend genoeg zei Keijzer vandaag na haar kennismaking met beoogd premier Dick Schoof dat stikstof geen problemen oplevert voor de woningbouw. Ze zegt zich te baseren op een factcheck van Pointer. En verbindt daar de conclusie aan dat haar beleidsagenda niet gaat schuren met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Volgens Keijzer heeft get andere oorzaken dat er de afgelopen jaren minder gebouwd is.
https://www.ad.nl/politie(...)-haar-deur~a0567c8c/Mooi zo'n minister die oog heeft voor de natuur en opkomt voor de oer-Hollandsche huismus. Die gun je een mooie ministerspost met een prettig uitzicht. Opdat de onechte huismussen maar dood van de daken mogen vallen tijdens de klimaatcrisis.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !