abonnement Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 donderdag 23 mei 2024 @ 16:45:51 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_213658187
In Nederland woont de oudste familie ter wereld. Als je de leeftijden van de dertien broers en zussen Flapper bij elkaar optelt, kom je namelijk tot 1119 jaar, een record zo vindt het Guinness Book of Records. ,,Het zijn nuchtere Friezen, maar ze zijn allemaal supertrots’’, zegt Venna Flapper, een van de kleinkinderen die de recordregistratie in gang zette.



Margaretha Anna Flapper, Anna Maria Flapper, Benny Augustinus Flapper, Petrus Flapper, Geertruide Suzanne Flapper, en ga zo maar door. De broers en zussen Flapper, dertien in totaal, zijn kinderen van Ypke en Catharina Flapper uit het Friese Workum. De oudste is 96 en de jongste 75 jaar oud. En samen zijn ze sinds vorige week officieel de oudste familie met dertien levende kinderen ter wereld.

Dat bericht van Guinness World Records kwam uiteindelijk vrij onverwacht, want er ging een jaar aan correspondentie aan vooraf, zegt Venna Flapper tegen deze site. Zij is het 26-jarige kleinkind van Rinie Flapper die dan weer een van de dertien broers en zussen is. ,,Vorig jaar zagen we op tv over de oudste familie ter wereld, die ook uit Nederland kwam. We begonnen te rekenen en hadden het over het idee een recordaanvraag in te dienen. Mijn opa en oma waren daarover zo enthousiast, dat ik dacht: dan doe ik dat.’’

Dat was in maart vorig jaar. De familie moest vragenlijsten invullen, bewijsmateriaal en foto's toesturen. ,,Dat was veel papierwerk en het werd maar steeds meer’’, zegt Venna. ,,En toen werd het maart dit jaar, volgens mij 14 maart, en toen moesten alle broers en zussen met een krant van die dag op de foto. Dat was heel grappig.’’ Weer verstreek er wat tijd, tot dus dat verlossende bericht vorige week.



230 nazaten
Het idee is nu op 14 juni het record te vieren. In Workum, met zijn allen. De broers en zussen, maar ook de kinderen en kleinkinderen die erbij willen zijn. ,,Er zijn nu 230 nazaten’’, zegt Fenna. ,,Vorig jaar zaten we al een keer met 190 mensen bij elkaar. We zijn heel hecht.’’ Een bekende Workummer zal het recordbewijs overhandigen. Ze vertelt over de ontlading die bij de broers en zussen heerst. ,,Het zijn wel nuchtere Friezen, hè. Maar ze zijn allemaal supertrots. En ze zijn blij dat ze het nu eindelijk aan anderen kunnen vertellen.’’

Het rooms-katholieke gezin uit Workum was een echte supermarktfamilie. Met zijn negentienen woonden ze in een heel klein huis met twee of misschien drie slaapkamers, zo vertelt Venna. Vier kinderen zijn inmiddels overleden. ,,Het huis bevond zich aan de achterkant van de supermarkt. Overgrootmoeder was altijd thuis. Ze was een pittige vrouw, dat moet ook wel met al die kinderen. En overgrootvader stond in de supermarkt. Het was dus hard werken, maar ze hebben het wel fijn en leuk gehad.’’

Opa Rinie nam de zaak over met zijn tweelingbroer en broer Benny. Ook Venna's vader werkte daarna in de supermarktbranche.



Vorige records
De familie Flapper verbreekt het record van de dertien broers en zussen Beers uit Heerhugowaard. Zij kwamen tot een totaal van 1116 jaar en 340 dagen en gingen daarmee eind 2023 een Ierse familie voorbij. De Donnelly-familie kwam in 2017 tot 1075 jaar.

Ook bij de familie Beers thuis was het passen en meten. Hun vader had in Heerhugowaard een huis gebouwd dat hij later moest uitbouwen om alle kinderen te kunnen huisvesten. ‘Vier zussen deelden een kamer, twee andere zussen sliepen samen in een soort van bedstee en alle broers sliepen op zolder. Twee jongens per bed’, zo klinkt het op de site van Guinness World Records.



,,Er was een grote tafel, maar als iedereen thuis was om te eten werd er nog een tafel bijgezet’’, vertelt Jos Beers tegen de recordorganisatie. ,,Toen de zussen begonnen met daten en hun vriendjes bleven mee-eten, moesten sommigen soms in de gang eten.’’ Eind vorig jaar hadden de vijftien broers en zussen Beers samen 45 kinderen, 77 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen voortgebracht.




https://www.ad.nl/binnenl(...)ter-wereld~a0039e25/

^O^ *O* _O_

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')