DPG Media, het moederbedrijf van mediabedrijven als AD, Volkskrant en Nu.nl, moet wachten op de overname van RTL. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil namelijk meer tijd om onderzoek te kunnen doen naar de overname. Op basis van het eerste onderzoek ziet de ACM ‘mogelijke nadelige gevolgen’ voor het nieuwsaanbod voor consumenten.
Op basis van marktonderzoek ziet de ACM mogelijke nadelige gevolgen van de overname voor de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten', schrijft de waakhond in een persbericht. Daarom wil de ACM eerst nog extra onderzoek doen.
De ACM merkt op dat als DPG de overname van RTL voltooit, het een 'sterkere positie' krijgt in het nieuwslandschap. De waakhond vreest dat met de overname de 'kwaliteit en toegankelijkheid' van het nieuws wordt verlaagd. 'Bijvoorbeeld door nieuwsartikelen over meerdere kanalen te verspreiden in plaats van apart te creëren, of door de omvang van onbetaald nieuws te beperken. Als dat het geval is, kan dat leiden tot een vermindering van de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten.'
Onder RTL vallen onder andere RTL Nieuws en Videoland. DPG heeft al onder meer de nieuwsmerken AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool en radiomerken Qmusic en JOE in handen.
Ook ziet de ACM gevolgen voor de advertentiemarkt, omdat DPG meer marktaandeel krijgt bij de overname. 'Het is de vraag of andere mediabedrijven na de overname nog voldoende kunnen concurreren om deze advertentie-inkomsten. Als dat niet het geval is, kan dat negatieve gevolgen hebben voor concurrenten, adverteerders en uiteindelijk de consument.'
Arbeidsvoorwaarden journalisten
Opvallend is dat de ACM zich ook zorgen maakt over de positie van persbureau ANP als DPG RTL in handen krijgt. Zo zou DPG dan mogelijk stoppen met het afnemen van de nieuwsdienst van ANP of lagere tarieven bedingen. Dat zou weer gevolgen hebben voor de kwaliteit van ANP en weer invloed hebben op andere mediabedrijven die afhankelijk zijn van de nieuwsvoorziening van het persbureau. Ook de positie van journalisten zou in het geding kunnen komen, door een 'nadelige invloed op de arbeidsvoorwaarden' voor journalisten, schrijft de toezichthouder.
Bron:
BNRHoop dat de ACM de overname helemaal blokkeert, anders hebben we straks een eenheidsworst aan nieuws met dezelfde smaak.