Ik huur, en betaal 2,50 per zonnepaneel per maand. Dat haal ik er echt wel uit, ook zonder salderen.quote:Op donderdag 16 mei 2024 10:45 schreef suijkerbuijk het volgende:
Vraag je af hoe het gaat aflopen met huurhuizen met zonnepanelen.
Die je vaak verplicht bent om mee te huren.
Waarom stem je dan ook rechts?quote:Op donderdag 16 mei 2024 10:45 schreef suijkerbuijk het volgende:
Het komende kabinet schaft de salderingsregeling voor Nederlandse kleinverbruikers af per 2027. Dat valt te lezen in het coalitieakkoord dat de PVV, NSC, VVD en BBB hebben gepresenteerd. De stimulering van elektrisch rijden blijft in stand.
In de staat dat deze regeling per 1 januari 2027 beëindigd wordt. De partijen willen verder dat de kerncentrale in Borssele openblijft en de bouw van twee kerncentrales wordt doorgezet. Ook komen er twee extra kerncentrales, 'waarbij ook de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales worden betrokken'. Voor de zorg willen de partijen een veilig, decentraal vormgegeven elektronisch patiëntendossier."
De elektrische rijder gaat eerlijk bijdragen, om de opbrengsten op de lange termijn houdbaar te houden", zeggen de partijen in . "De aanschaf van elektrische voertuigen blijft ondersteund worden, waarbij ook oog gehouden wordt voor de ‘fossiele rijders’ en een eerlijke verdeling van de kosten tussen beide groepen. De subsidies stoppen allemaal per 2025, de MRB gewichtscorrectie (fiscaal) blijft bestaan."
https://www.kabinetsforma(...)e-hoofdlijnenakkoord
Bron
https://tweakers.net/nieu(...)maal-vanaf-2027.html
Ts
Gaat geweldige .
Vraag je af hoe het gaat aflopen met huurhuizen met zonnepanelen.
Die je vaak verplicht bent om mee te huren.
Daar betaal je al jaren voor .quote:Op donderdag 16 mei 2024 12:18 schreef MichaelScott het volgende:
Logische stap, je goedkope zomerstroom duur doorverkopen slaat nergens op.
Zonde dat deze regeling zo lang heeft bestaan, dat geld had beter geïnvesteerd kunnen worden in uitbreiding van het elektriciteitsnet.
Electrische kachel onder het afdakje in de achtertuin.quote:Op donderdag 16 mei 2024 11:18 schreef Hexagon het volgende:
Nou zet een propellertje op je huis dat de overtollige stroom voor je wegdraait.
Kaarsen als lichtbronquote:Op donderdag 16 mei 2024 15:00 schreef Gia het volgende:
Bijen gaan houden. Heb je honing en was om kaarsen van te maken. Gebruik je die kaarsen als verlichting.
Wassen e.d. alleen als de zon schijnt.
Opwarmen van het water in de warmtepompboiler i.p.v. 's avonds liever 's middags doen.
Toch maar een houtkacheltje aanschaffen om te verwarmen.
Zomaar wat ideeën om dit standpunt te neutraliseren voor onszelf.
(VT Wonen)quote:Kaarsen zijn milieuvriendelijk, toch? Niet helemáál waar. Als je iets verbrandt, komen er altijd afvalstoffen vrij. Bij kaarsen zijn dat onder andere CO² en roet. Dat laatste is niet heel gezond om in te ademen, maar door te branden met mate en tussendoor goed te ventileren, valt het fijnstofgehalte in huis vaak mee. Hoe eenvoudiger een kaars er trouwens uitziet, hoe milieubewuster hij meestal is.
Komt er een fikse walm vanaf of zie je (als de kaars in kwestie in een windlicht staat bijvoorbeeld) een zwarte aanslag, dan is dat minder goed nieuws. Al kan dat ook liggen aan de omstandigheden: een kaart die op de tocht staat, walmt bijvoorbeeld meer. En als de lont te lang is, levert het ook vaak extra roet op. Als je kijkt naar het klimaat is een lamp zelfs beter dan een kaars, zo ontdekte het televisieprogramma Kassa in 2014. Met name omdat een kaars inefficiënt is als lichtbron: pas bij veertig stuks is het licht net zo sterk als dat van een lamp van veertig watt bijvoorbeeld.
Ik heb het niet over milieu, maar over mijn portemonnee.quote:Op donderdag 16 mei 2024 15:08 schreef Notorious_Roy het volgende:
[..]
Kaarsen als lichtbron
[..]
(VT Wonen)
Een houtkachel is al helemaal hilarisch. !!
https://www.milieucentraa(...)kachel-en-open-haard
Als mensen nog altijd domme dingen roepen wordt het nooit beter.
Nou meid, dan ga jij lekker je huis verlichten met kaarsenquote:Op donderdag 16 mei 2024 15:16 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik heb het niet over milieu, maar over mijn portemonnee.
Wat denk je zelf. Dan zijn er wel weer andere redenen.quote:Op donderdag 16 mei 2024 15:47 schreef Sorella het volgende:
Dus in 2027 gaat dat geld wat mensen met panelen nu extra moeten gaan betalen bij de electriciteit leveranciers er weer af ?
Ik denk zelf dat dat nooit meer gaat gebeuren want als ze kunnen plukken dan doen die bedrijven dat ook.
Is geen toeval, alles wordt naar dat jaar verschoven. oftewel hier gaat niks van terecht komen. Dit wordt kabinet uitstellen en afstellen 0.9 .quote:Op donderdag 16 mei 2024 16:18 schreef capricia het volgende:
Het afbouwen van de salderingsregeling is nog geen drie maanden geleden weggestemd door de Eerste Kamer. Was natuurlijk ook een plan uit de koker van Rob Jetten. Ik dacht altijd dat de PVV zo'n hekel had aan D66?
Heel bijzonder dit.
Maar men gaat het kennelijk weer opnieuw proberen.
Is 2027 ook niet toevallig het jaar dat er verkiezingen voor de provinciale staten (en dus EK) zijn?
Ik moet nog zien of ze er dan nog zitten.quote:Op donderdag 16 mei 2024 16:23 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Is geen toeval, alles wordt naar dat jaar verschoven. oftewel hier gaat niks van terecht komen. Dit wordt kabinet uitstellen en afstellen 0.9 .
Deze mag wel in de OP en somt het komende kabinet mooi op in 1 plaatje: Wensdenken en stront uitrijden.
[ afbeelding ]
Wacht maar tot ik aan de beurt ben met mijn feestje dan mag jij lekker niet komen!quote:Op donderdag 16 mei 2024 18:15 schreef Hexagon het volgende:
Hopelijk saneert het kabinet erna die boeren helemaal de moeder.
Logisch, want nu is het stroomnet je gratis batterij.quote:Op donderdag 16 mei 2024 21:41 schreef Digi2 het volgende:
Volgens Ketel zullen thuisbatterijen dan aantrekkelijker worden om de stroom die overdag opgewekt wordt 's avonds te kunnen gebruiken.
Tsja, je kunt met een thuisbatterij niet de seizoenen overbruggen als opslag. Ketel legt uit dat, hoe minder stroom je van het net gebruikt des te gunstiger als de saldering wegvalt omdat je voor netstroom een hoge energiebelasting en BTW betaalt. De verwachting is ook dat die de komende jaren verder stijgen. Eigen opgewekte stroom die je zelf verbruikt van je panelen en thuisbatterij zijn echter (nog) energiebelasting en BTW vrij. Daarnaast is een thuisbatterij ook handig bij de Blackouts die men verwacht de komende jaren.quote:Op donderdag 16 mei 2024 22:21 schreef Wantie het volgende:
[..]
Logisch, want nu is het stroomnet je gratis batterij.
Even los van dat een batterij niet de volledige saldering kan opvangen.
We gaan het zien, het is een beste investering, zo'n batterij,met een max leeftijd van 15 jaar. Als je 10 zonnepanelen en een thuisbatterij koopt ben je meer dan het dubbele kwijt..quote:Op donderdag 16 mei 2024 22:36 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Tsja, je kunt met een thuisbatterij niet de seizoenen overbruggen als opslag. Ketel legt uit dat, hoe minder stroom je van het net gebruikt des te gunstiger als de saldering wegvalt omdat je voor netstroom een hoge energiebelasting en BTW betaalt. De verwachting is ook dat die de komende jaren verder stijgen. Eigen opgewekte stroom die je zelf verbruikt van je panelen en thuisbatterij zijn echter energiebelasting en BTW vrij. Daarnaast is een thuisbatterij ook handig bij de Blackouts die men verwacht de komende jaren.
Zolang de saldering loopt is een thuisbatterij niet rendabel. Over 2 jaar zijn er waarschijnlijk goedkoper en betere thuisbatterijen verkrijgbaar, die veel langer meegaan, mocht de saldering werkelijk wegvallen.quote:Op donderdag 16 mei 2024 22:44 schreef Wantie het volgende:
[..]
We gaan het zien, het is een beste investering, zo'n batterij,met een max leeftijd van 15 jaar. Als je 10 zonnepanelen en een thuisbatterij koopt ben je meer dan het dubbele kwijt..
Daarnaast is er nog geen kabinet, nog geen wet die de saldering afschaft, en is het de vraag of het aankomende kabinet lang genoeg zit in de wet er door te krijgen.
Beste optie is je panelen uitzetten als je de stroom niet direct zelf gebruikt. Iedereen blij behalve de stroom leverancier.quote:Op donderdag 16 mei 2024 22:21 schreef Wantie het volgende:
[..]
Logisch, want nu is het stroomnet je gratis batterij.
En met die salderingskosten ben je ongeveer 16 jaar verder voordat je break even bent met die batterij
Die is een jaar daarvoor al versleten.
Even los van dat een batterij niet de volledige saldering kan opvangen.
De haat ook.quote:Op donderdag 16 mei 2024 18:15 schreef Hexagon het volgende:
Hopelijk saneert het kabinet erna die boeren helemaal de moeder.
Ja. Dat teruglevertarief is ook volledig onbekend. Triest hoor.quote:Op donderdag 16 mei 2024 23:53 schreef Dutch_view het volgende:
Leuk voor alle mensen met een warmtepomp Vanaf 2027 in de winter meteen het meeste verbruik maar met de minste opwek en niet meer salderen.
Hopelijk gaat dit voornemen sneuvelen óf je moet een gegarandeerd teruglevertarief krijgen van minstens 70% van je levertarief als een soort 'salderen light'
Voor mij is het simpel, in 2027 heb ik mijn panelen al terugverdiend, is er dan geen alternatief zoals wat jij voorstelt dan ga ik bekijken of de aanschaf van een opslag accu lonend is zo niet dan gaan de panelen uit.quote:Op donderdag 16 mei 2024 23:53 schreef Dutch_view het volgende:
Leuk voor alle mensen met een warmtepomp Vanaf 2027 in de winter meteen het meeste verbruik maar met de minste opwek en niet meer salderen.
Hopelijk gaat dit voornemen sneuvelen óf je moet een gegarandeerd teruglevertarief krijgen van minstens 70% van je levertarief als een soort 'salderen light'
Een warmtepomp verbruikt ongeveer 2 tot 2,2kWh stroom voor iedere m3 aardgas die je voorheen gebruikte.quote:Op donderdag 16 mei 2024 23:53 schreef Dutch_view het volgende:
Leuk voor alle mensen met een warmtepomp
Toen we onze zonnepanelen en warmtepomp aanschaften, wisten we dat de salderingsregeling zou worden afgebouwd..quote:Op donderdag 16 mei 2024 23:53 schreef Dutch_view het volgende:
Leuk voor alle mensen met een warmtepomp Vanaf 2027 in de winter meteen het meeste verbruik maar met de minste opwek en niet meer salderen.
Hopelijk gaat dit voornemen sneuvelen óf je moet een gegarandeerd teruglevertarief krijgen van minstens 70% van je levertarief als een soort 'salderen light'
Ja dat klopt, maar in die afbouwplannen zat tenminste nog het voornemen tot een minimum van het teruglevertarief van ongeveer 70% (was nog niet precies vastgesteld) van je levertarief.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 09:02 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen we onze zonnepanelen en warmtepomp aanschaften, wisten we dat de salderingsregeling zou worden afgebouwd..
Daar tegenover staat de veel hogere aanschafprijs.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 00:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Een warmtepomp verbruikt ongeveer 2 tot 2,2kWh stroom voor iedere m3 aardgas die je voorheen gebruikte.
Dus als je voorheen 1.200m3 aardgas wegstookte, kom je dan op 2.400 tot 2.600kWh aan stroom.
Dan zit je (tegen huidige energieprijzen) op zo'n ¤1.440 aan aardgas of ¤700 tot ¤750 aan stroom.
En als je dan ook nog wat voor je kWh's van je zonnepanelen krijgt, zakt je energierekening ook nog wel wat.
Klopt, binnen nu en 2.5 jaar zullen ze ook een stuk betaalbaarder worden. De overheid kan niet eeuwig bij blijven sprijgen.quote:Op donderdag 16 mei 2024 21:41 schreef Digi2 het volgende:
Volgens Ketel zullen thuisbatterijen dan aantrekkelijker worden om de stroom die overdag opgewekt wordt 's avonds te kunnen gebruiken.
Hoeveel het kost hangt compleet af van je woning.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 10:30 schreef Wantie het volgende:
[..]
Daar tegenover staat de veel hogere aanschafprijs.
All electric kost in de meeste gevallen 15.000 inclusief installatie.
Dat verdient zich nu veel minder snel terug.
Betaalbaar vooral, ze zijn duur. Kijk je naar de prijs van LFP-cellen ($140 per kWh) dan zou het inmiddels veel goedkoper moeten kunnen.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 10:35 schreef TigerXtrm het volgende:
Hopen dat tegen die tijd de thuis accu's een beetje doorontwikkeld en betaalbaar zijn. 5kw buffer zou opzich wel fijn zijn zonder het salderen.
*Noteert alvast 'boerenopstand' in de agenda voor mei 2025.quote:Op donderdag 16 mei 2024 18:15 schreef Hexagon het volgende:
Hopelijk saneert het kabinet erna die boeren helemaal de moeder.
klopt, we wisten ook dat terugleveren geen verdienmodel bleef.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 09:02 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen we onze zonnepanelen en warmtepomp aanschaften, wisten we dat de salderingsregeling zou worden afgebouwd..
De kosten van het salderen worden niet gedragen door de overheid, maar door de energiebedrijven. De overheid loopt wel energiebelasting en BTW mis door het salderen. Dat zal voorlopig ook (nog) zo blijven als je met panelen+thuisbatterij voor een groot deel, met name gedurende de zonnige maanden in je eigen stroomvoorziening kan voldoen. Alleen indien je stroom uit stroomnet betrekt betaal je over die kwh's namelijk energiebelasting en BTW. Later zou er ook nog een forfaitair inkomen t.a.v. panelen+thuisbatterijen in de belasting aanslag kunnen komen als de overheid niet genoeg belastingen weet binnen te harken.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 10:34 schreef Toefjes het volgende:
[..]
Klopt, binnen nu en 2.5 jaar zullen ze ook een stuk betaalbaarder worden. De overheid kan niet eeuwig bij blijven springen.
In Nederland is vanwege de saldering nog weinig vraag naar thuisbatterijen en ik vermoed dat ze daarom hier nogal prijzig zijn. Daarnaast speelt ook het tekort aan arbeidskrachten om ze te installeren een rol bij de hoge kosten in de aanschaf+installatie.quote:Op vrijdag 17 mei 2024 10:38 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Betaalbaar vooral, ze zijn duur. Kijk je naar de prijs van LFP-cellen ($140 per kWh) dan zou het inmiddels veel goedkoper moeten kunnen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |