abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_212890689
quote:
Middelbare schoolkeuze dit jaar wéér met nieuwe regels: voorrang helemaal van de baan

Vanaf deze week vullen leerlingen uit groep 8 weer hun wensenlijst in voor de middelbare school waar ze volgend jaar heen willen. Tot nu toe hadden kinderen op montessori-, dalton- en vrije basisscholen nog voorrang op een soortgelijke middelbare school. Maar die allerlaatste voorrangsregel verdwijnt vanaf dit jaar. Begin april horen aspirant middelbare scholieren waar ze heen gaan.


Wie naar de middelbare school gaat in Amsterdam vult, afhankelijk van het schooladvies, een top 4, top 6 of top 12 aan scholen in en hoort na een lotingsronde op welk van die scholen hij of zij terechtkomt. "Een bizarre situatie", zo wordt elk jaar weer gezegd. Vanaf woensdag tot 31 maart hebben huidige groep 8-leerlingen de tijd om hun lijst online in te dienen.

Tot jaren geleden kreeg een kind voorrang op de middelbare school waar broers of zussen al op zaten. Naast die voorrangsregel was er tot vorig jaar ook nog de regel dat kinderen op een vrije-, dalton- of montessoribasisschool zaten voorrang kregen als ze een middelbare school van datzelfde type op hun eerste keuze plaatsten. Die regel vervalt vanaf dit jaar.

Waar 7 vrije basisscholen tegenover 3 vrije middelbare schoolmogelijkheden staan, is het bij montessori-onderwijs 24 tegenover 6. "Het afschaffen van deze regel is ooit ingezet uit een maatschappelijke opdracht: gelijke kansen bieden. Ook bij schoolkeuzes moeten alle kinderen hetzelfde vertrekpunt krijgen", vertelt OSVO-voorzitter Rukiye Sarizeybek.

OSVO is de koepelvereniging voor alle middelbare scholen in de stad. Op deze manier hebben ook kinderen die er tijdens hun basisschoolperiode achter komen bijvoorbeeld daltononderwijs te willen volgen de kans om dat te doen.

Overinschrijvingen
Al jaren ligt het loting- en matchingsysteem in Amsterdam onder vuur. Elk jaar weer is het afwachten hoeveel procent van de leerlingen op een school uit hun top 3 terechtkomen. Ouders van de 5e Montessorischool Watergraafsmeer zien hun kinderen graag doorgaan in dit onderwijs: "Ik vind het maar niks dat dit wordt afgeschaft. Ik heb niet voor niets hiervoor gekozen en wil dat die leerlijn kan worden doorgezet."

Voorzitter van Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA) Alle van Steenis ziet bij zijn scholen dat het aantal kinderen dat voorrang heeft en zich inschrijft soms al hoger is dan de capaciteit: "Dan is het voor hen zelfs al loten."

Verkeerd vraag-aanbod
Alle van Steenis benadrukt dat er, met de komst van het Terra Nova - het oude IJburgcollege dat zich tot montessorischool heeft omgevormd - hoogstwaarschijnlijk genoeg plek is voor alle kinderen die montessori-onderwijs willen volgen. "Maar de vraag is wel: zijn al die scholen ook zo populair als het aantal plekken dat ze beschikbaar hebben."

Het probleem bij de overinschrijvingen zit volgens stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam, de stichting die zich inzet voor een zo goed mogelijke middelbare schoolkeuze voor ieder kind, niet in dit soort voorrangsregelingen. "Het aanbod en de vraag klopt niet. Populaire scholen moeten meer plekken bieden of scholen die minder in trek zijn moeten dingen veranderen om dat wel te zijn."

Montessori-bestuurder Van Steenis beaamt dit: "Ouders en leerlingen kiezen nog steeds voor de zogenaamd witte school in Zuid, en ik denk dat het belangrijk is dat we zien dat je uit die bubbel kunt komen. Zo heeft elk kind, ook die zonder privileges, evenveel kans."
Wanneer voordat dit de norm is in de hele Randstad?
pi_212891876
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 11:32 schreef ReplaR het volgende:

[..]
En Lot van Hooijdonk natuurlijk (zit wel in Utrecht maar altijd schuldig).
Ik vraag me nu af wat het Nederlandse record is voor MvA/MvW's, en of dat al in handen is van Lot.

Edit: nvm, Rutte (als persoon, zijn kabinetten niet meegeteld) zit op 17 MvW's.
"Pools are perfect for holding water"
  Moderator woensdag 20 maart 2024 @ 12:51:12 #3
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212891908
Wie of wat bepaald er eigenlijk welke kinderen toe worden gelaten bij middelbare scholen. Waar kijken ze naar, advies leraar, CITO score, beroep ouders etc? Of dat is random per loting?
pi_212892876
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 12:51 schreef Momo het volgende:
Wie of wat bepaald er eigenlijk welke kinderen toe worden gelaten bij middelbare scholen. Waar kijken ze naar, advies leraar, CITO score, beroep ouders etc? Of dat is random per loting?
Enveloppen met geld.
Maar ik dacht dat de wijk sterk meespeelde je gaat hier dus straks ook Britse toestanden krijgen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 20 maart 2024 @ 14:47:58 #5
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_212892909
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 12:51 schreef Momo het volgende:
Wie of wat bepaald er eigenlijk welke kinderen toe worden gelaten bij middelbare scholen. Waar kijken ze naar, advies leraar, CITO score, beroep ouders etc? Of dat is random per loting?
Dat verschilt dus per stad of regio. Amsterdam werkt met een decentrale loting, waar iedereen dus op de grote hoop gaat. In mijn eigen regio loten scholen zelf als ze meer inschrijvingen dan plek hebben, met een zeer beperkt aantal criteria om leerlingen buiten de loting om aan te mogen nemen.

De groep 8-leerkracht geeft een schooladvies en de middelbare school plaatst een leerling op het niveau van dat advies. De regels zijn in de afgelopen jaren een aantal keer veranderd, maar sinds dit jaar is het zo dat het leerkrachtadvies het uitgangspunt is en dat dat naar aanleiding van de doorstroomtoets (cito-toets) naar boven moet worden aangepast als de uitslag daar aanleiding toe geeft. Naar beneden aanpassen mag niet.

Maar het systeem in Amsterdam is wel echt intens kut*. Al heb ik ook niet direct een idee wat de mooie oplossing zou zijn voor een stad waar 80% van de leerlingen naar 20% van de beschikbare plekken wil. Het is hier gelukkig veel beter verdeeld.

*Omdat de leerlingen met de laagste lotnummers echt op de school van hun tiende voorkeur ofzo terechtkomen. Het uitgangspunt is niet om een 'zo goed mogelijke totaalscore' te krijgen maar om zo veel mogelijk kinderen op voorkeur 1 te plaatsen, ongeacht de gevolgen voor de kinderen achteraan in de rij. In mijn optiek is 2, 2, 2 beter dan 1, 1, 10 als je drie kinderen plaatst, maar in Amsterdam is dat dus niet zo.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')