abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_212683004
Iemand ervaring met kokosvezel/potgrond van de Action. Ik heb het ooit eens gebruikt voor een kamerplant en orchidee en die waren vrijwel direct na de verplanting afgestorven. Geen idee of dat door het verplanten kwam?

Las ook al dat er zouten toegevoegd worden aan de cocopeat van de Action.

Iemand ervaringen?
Cindy De Vuyst
  zondag 3 maart 2024 @ 22:22:05 #2
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_212683123
Kokosvezel bevat van origine geen voedingsstoffen. Ik weet niet in hoeverre dat er nog aan toegevoegd is bij de Action.

Kokosvezel wordt aan aarde toegevoegd om het luchtig te maken, net als bijvoorbeeld turf. Als er daarna nog compost, zand, vermiculiet/perliet en andere zaken aan toe wordt gevoegd, krijg je 'potgrond'.

Voor turf worden veengebieden afgegraven, waar enorm veel CO2 bij vrijkomt. In die veengebieden leven ontzettend veel beesten en planten die (bijna) nergens anders voorkomen. Om die reden willen veel mensen geen turf meer gebruiken. Kokosvezel is een redelijk alternatief. Alleen moet dat van de andere kant van de wereld komen en wordt dat ook niet op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd.

Antwoord op je vraag: ik weet het niet :D
Spoilers!
pi_212685362
Kokos is inderdaad een volledig inert plantmedium indien er geen meststoffen aan zijn toegevoegd zoals bij die van Pokon. Ik zie dat ze bij de action van die blokken verkopen die je dan eerst moet laten weken in een bak met water. Doorgaans is dit alleen maar kokosvezel zonder toevoegingen. Maar dit zou op de verpakking moeten staan of het wel of niet is voor bemest.

Meststoffen voor kokos is uitsluitend kunstmest en vloeibare vorm alle meststoffen die daar inzitten bestaan uit in water oplosbare poeders die zouten bevatten. Dit zijn bv. stikstofzouten, zoals Kaliumnitraat, Ammoniumsulfaat, bitterzout (Magnesiumsulfaat) etc. Omdat kokos volledig inert is en zeer moeilijk afbreekt bevat het ook geen micro nutriënten ook deze moeten dan naast de eerder genoemde NPK hoofdelementen apart toegevoegd worden.

Afijn, staat het niet op de verpakking dan kun je er vanuit gaan dat het onbemest kokosvezel is... Het verhaal dat hier zouten aan toegevoegd zijn heeft te maken met dat kokosvezel tijdens de productie altijd eerst gebufferd dient te worden om het een geschikt plantmedium te maken. De kokosnoot schaal wordt dan eerst vermalen tot vezel, dit vezel heeft een enorme opslag capaciteit voor water, maar het heeft ook de eigenschap een enorme hoeveelheid magnesium op te nemen. Hiervoor wordt de droge gemalen kokosvezel dan eerst geruime tijd in zeewater (het zout in de zee is calcium en magnesium) gedompeld dan zal het zich volledig verzadigen met magnesiumzout. Dan wordt het weer in blokken geperst en gedroogd. Zou men dit proces van bufferen overslaan dan is de vezel dus onverzadigd en zal bij de eerste keer dat het nat wordt gemaakt alle magnesium uit het water trekken. En magnesium is een meststof voor planten en hier zullen dan tekorten ontstaan. Dus ongebufferd kokosvezel is ongeschikt om planten op/in te groeien. Alles wat doorgaans wordt verkocht als plantmedium is dus gebufferd met magnesiumzout.

Voor zover het verhaaltje over zout on de kokosvezel... :)

De Orchidee is een ander verhaal die zou eventueel ook op kokosvezel kunnen groeien. Maar hier moet je dan wel even letten op de behoefte van de Orchidee en waar deze het liefste groeit. Het is van nature een epifyt, groeiend in het mos, dode bladeren etc. op stenen of hout en maakt daar wat we noemen luchtwortels. Dus wortels die vrij hangen of liggen en zo vocht opnemen uit de lucht of van het oppervlak waar ze tegenaan liggen. Het vocht bestaat dan uitsluitend uit zacht regenwater of dauwdruppels. Kokosvezel uit zo'n blok dat je hebt laten weken in water is veel te compact en het zal de wortels van de Orchidee stikken, ze blijven te lang en teveel nat zonder lucht en zullen gaan rotten wat dodelijk is voor de plant. Daarom bestaat er voor de Orchidee een apart soort potgrond die uit veel grovere delen bestaat om de wortels lucht te geven. Dit kan bestaan uit kokos, sphagnum en boomschors, maar dan niet fijngemalen, maar dikkere brokjes.
Lees:
https://www.sybotanica.nl/products/orchid-mix-5l

Daarnaast zijn epifyten dus planten die van nature leven op zeer arm medium met maar weinig natuurlijke meststoffen. Ze groeien dus bv. op een ouwe dode boom o.i.d. en niet bovenop een koeienflat. Stop je de orchidee in een koeienflat waar heel veel ammoniumzout zit zal hij verbranden en doodgaan. Hij krijgt dan veel teveel van al het goede en kan het niet verwerken. Daarom bestaat er voor de Orchidee special ontwikkelde meststof met minder zouten. Orchideeën hebben dus behoefte aan een andere vorm van liefde, net genoeg om niet dood te gaan. Ook is kraanwater heel slecht voor Orchideeën, hierin zit kalk en of magnesium, wat dus zouten zijn en dat vinden ze niet lekker. Dus gebruik bij deze planten uitsluitend regenwater of demiwater. ^O^ En zo heel af en toe wanneer nodig en wat je moet leren zien de speciale meststof. Met Orchideeën spelen vergt inlezen en ervaring... ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 04-03-2024 09:23:59 ]
pi_212685551
Ik heb het een aantal jaren geleden gebruikt, planten deden het erg goed op. Ik maakte wel een menging met gewone potgrond en wat vloeibare voeding.
pi_212686485
Kokosvezel is op zich niets mis mee en heeft zijn voor en ook nadelen... Het voordeel is relatief luchtig en ligt en het is dus totaal inert en zit er 0 voeding in. Voeg je er voeding aan toe dan kunnen plantwortels van geschikte planten gemakkelijk met hun wortels in dit medium groeien het kost ze niet veel energie. Die energie kan dan naar dat wat boven de grond groeit. Dat het volledig inert is geeft je de volledige controlle over wat je de plant geeft. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor de profesionele kweker. Hetzelde geldt voor steenwol of Mapita vlokken wat naast Koko ook organsich inerte mediums zijn. Organsich inert zegt dat het niet composteerd en er dus ook minder ziektenkeimen in kunnen groeien. Voor grootschalige professionele kwekerijen is ziektenkiemen een dingetje, voor huis tuin en keuken potje met 5 liter potgrond geen issue en zeldzaamheid.

Het nadeel van inert medium is dat je er alleen maar kunstmest aan kunt toevoegen en dit zijn dus altijd zouten. De plant zet voedingstoffen uit deze zouten om in plantmassa maar er blijven veel zouten achter. Dus bij veel en vaak moeten bemesten zal het medium uiteindelijk verzouten wat weer slecht is voor de plant, de productie zal behoorlijk stagneren. Dan dient de kokos gespoeld te worden of vervangen met nieuw vers materiaal. Voor het spoelen heb je meetaparatuur (EC Meter) om het zout gehalte te meten. Nogal een gedoe en niet ideaal en niet lucratief voor de hobbyist.

Organische grond moet je zien als compost en compost is overig afgestorven plantmateriaal dat is gecomposteerd. Dat composteren is biologisch afbreken door microörganismen, schimmels, bacteriën, wormen en insecten(larven). Die leven van het dode materiaal en daar weer over uitpoepen. Vermeng je dit compost met zand en klein dan wordt het potgrond. Veen of turf is overigens ook lang gecomposteerd organsich dood materiaal. Dus ook een onderdeel vermengt met zand en klei om er potgrond van te maken. Dat composteren of biologisch afbraakproces gaat in de potgrond nog even door. En hier worden dus biologische meststoffen gemaakt die de plant kan gebruiken. Al dat gesmikkel en gepoep en gepis in de grond van die orgamsimen maakt macro en micro nutrienten vrij en is dus een natuurlijke mestreactor. En zo kan een plant jaren lang gezond in dezelfde pot op biologische potgrond staan zonder er veel naar om te kijken en alleen maar water te geven. Het bedruipt zichzelf allemaal er komen dan geen extra kunstmatige mestzouten bij kijken. :9 Turf of veen is daar een goede toevoeging omdat het naast de biologische waarde een relatief hoge zuurgraad heeft, zuren ioniseren en vergemakkelijken dat afbraak en opnameproces. Dat gehele afbraakproces en opname van voeding door de plant is ionenuitwisseling.

Bij kunstmest wordt dit afbraakproces overgeslagen en gebruik gemaakt van de ionenuitwisseling van de zouten en toegevoegde zuren (saltpeter). Dat verzouten keert zich ook weer tegen het biologisch systeem dat in het medium wil leven. Kokos kwekers kunnen dan eventueel extra enzymen toevoegen om dit toch enigzins op gang te krijgen. Maar optimaal is het nooit, althans niet voor lang zonder te spoelen en of te vervangen. Kweken op kokos is meten is weten, doe je dit niet dan doe je eigenlijk maar wat op goed geluk.

Dus dat hele commerciële verhaaltje van Kokos Ideaal, goed, perfect en zelfs beter etc etc. is halve waarheid die niet altijd opgaat.
pi_212686688
Ik gebruik het om mijn eigen zaai- en stekgrond te maken. Ik mix die kokosvezel met potgrond, zand en vermiculiet zodat er een mooi luchtig geheel ontstaat.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')