De term Doortrekken stamt nog uit deze ouderwetse periode met boven hangende stortbak. En daar moest je dan aan het kettinkje trekken om door te spoelen.
![OXF.HL_.jpg]()
Tegenwoordig is doortrekken op het toilet wat anders.

Het is dan meer doorduwen geworden maar ook dat is wat anders.
Maar om je misschien een beetje op weg te helpen, 'stortbak' doet het nog wel als naam voor dat ding waar het water in zit. Heb je een toilet met een porselein stortbak aan het toilet vast geschroefd heet het geheel 'duoblok'
In de stortbak zitten 2 componenten, de "Vlotter" met daaraan het kraantje waarmee je vult en het vullen stopt wanneer vol genoeg.
https://www.google.com/search?q=stortbak+vlotterEn het 'Spoelmechanisme'
https://www.google.com/search?q=stortbak+spoelmechanismeEen van de 2 zou defect kunnen zijn en daarom blijft water doorsijpelen in het toilet.
Bij de vlotter kan het kraantje lekken, dan wordt de bak te vol en loopt over. Of de vlotter hangt vast en komt de bak vol en blijft doorlopen.
Of het spoelmechanisme hangt vast in open stand of heeft een lekkende rubber pakking.
Vasthangen ontstaat vaak door slijtage en teveel speling kun je soms oplossen door de boel weer op zijn plaatst te zetten. En dan werkt het wel weer voor een tijdje, dit kun je lang blijven doen al is vervangen dan het best.
Lekkend kraantje van de vlotter, dan wordt het vlotter vervangen. Lekkend rubber aan spoelmechanisme wordt spoelmechanisme vervangen. De onderdelen zijn veelal merk gebonden, universeel past niet altijd. Dus je hoort het merk soms te weten.
Uitleggen in schrift hoe dit moet gebeuren aan iemand met 2 linkse handen is niet mijn expertise, daar kan ik je niet mee helpen.
[ Bericht 1% gewijzigd door Watuntrik op 08-02-2024 10:01:52 ]