abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 14 november 2023 @ 09:00:52 #1
149959 SQ
snelle trees
pi_211289446
Wel even een drempel om een topic in R&P te openen, maar wie weet heeft iemand wel een toptip :)

Ik ben al zo lang als ik me kan herinneren heel erg vatbaar voor de stemming van anderen. Als ik omgeven ben door mensen die chagrijnig zijn trekt me dat echt heel erg omlaag. Ook voor boosheid en verdriet ben ik best gevoelig.

Nou zijn mijn gezinsleden (man + 3 kinderen) meer dan regelmatig geen zonnetjes. Dat geeft niets, dat hoeft ook niet van mij, maar ik merk dus wel dat ik er echt heel veel last van heb. Het vreet energie en ik word er in mee getrokken. Er wordt heel vaak gemopperd, gezeurd, geschreeuwd en geklaagd.

Ik wil dus graag leren om een teflonlaagje te kweken zodat ik er niet meer zo'n last van heb. En misschien zijn er ook wel toptips die ik kan toepassen in mijn eigen gedrag zodat de mensen om me heen zich misschien zelf ook wat minder negatief hoeven te uiten.

Er zijn heel veel mensen zoals ik, dat weet ik, maar er zijn ook heel veel mensen die hier geen last van hebben, en mensen die geleerd hebben hier anders mee om te gaan. Vooral die laatste groep vind ik interessant. Wat heb je gedaan om het voor jezelf te verbeteren en wat is er veranderd? Ik sta open voor suggesties. Waar ik overigens minder behoefte aan heb is een complete psycho-analyse, want elk mens heeft zo wel z'n dingen ;)

Dingen die in elk geval geen oplossing zijn:
- negatieve mensen laten vallen. Het is m'n gezin ffs.
- zelf heel vrolijk lopen doen maakt andere mensen niet minder chagrijnig :+

Ik zoek dus echt dingen die ik voor mijzelf kan doen om minder last te hebben van de stemming van anderen. Zeg het maar! Coaching, boeken, therapie, meditatie, wat heeft jou geholpen?
disclaimer
  dinsdag 14 november 2023 @ 09:10:16 #2
396386 sturmpie
for night & nature
pi_211289563
'n andere optie is om je gezinsleden stiekem psychologisch te analyseren en spelenderwijs reflectie en zelfinzicht toepassen waardoor ze zich meer bewust worden van hun emoties zodat ze stabieler worden en makkelijker om mee om te gaan

je kan ook proberen 'n verplichte knoflookdag te houden, dan zullen alle gezinsleden gezamenlijk 1 kg knoflookboter maken van verse knoflook en ongezouten roomboter en dan gezamenlijk die 1kg knoflookboter die je zelf samen gemaakt hebt 'savonds bij 't avondeten samen opeten met warm gebakken ovenvers stokbrood. normaal gezien vind men dat lekker en zo stel je 1x per week 'n resetpunt in waar je samen iets doet en contact hebt met elkaar zodat de kans groter is dat je op gelijke frequentie komt.

helpt bovenstaande niet, dan is er nog 'n optie om slachtofferhulp te bellen en zeggen dat je psychisch slachtoffer bent geworden van je gezin.

mocht de tijd 't toelaten dan is 't mogelijk dat er 'n genetisch onderzoek wordt aangeboden om vast te stellen of voortplanting van uw soort toelaatbaar is in de toekomst mbt 'n tekort in de gezondsheidszorg.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  dinsdag 14 november 2023 @ 09:12:56 #3
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_211289582
Herkenbaar wel. Wat mij helpt, is me er bewust van zijn. Dus tegen mezelf zeggen: "hij/zij is boos, ik niet" en dan proberen het daarbij te laten. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer.
De emotie is van een ander, en je hoeft er zelf dus niet per se wat mee. Je hoeft het ook niet voor ze op te lossen.
Mijn schoonmoeder en mijn zus zijn hier bijzonder goed in, dan probeer ik te bedenken hoe zij het zouden aanpakken.
KuikenGuppy
pi_211290368
Ik herken dit ook heel sterk en heb dan ook sterk de neiging om me enorm daardoor (negatief) te laten beÔnvloeden. Dat kon vroeger zo sterk zijn dat ik best lang kon blijven hangen in negativiteit.

Wanneer ik merk dat dit gebeurt, stel ik mezelf vaak de vraag wat ik precies zo vervelend vind, wat ik voel en bekijk ik wat ik nodig heb om voor mezelf rust te creŽren. Soms betekent dat een korte wandeling om mijn gedachten te ordenen en even uit de situatie te zijn. Soms kan dat zijn dat ik mijn gevoelens/gedachten neerzet in mijn notities en als het heel erg is dan ga ik mij focussen op mijn ademhaling om mezelf zo rustig te krijgen.

Dit zijn dingen die ik ook weleens op mijn werk doe als ik merk dat ik daar heel erg word beÔnvloed door een bepaalde negatieve sfeer of situatie. Dan ga ik tussen vergaderingen/meetings door toch even een kort stukje wandelen, even iets opschrijven, of naar de wc voor ademhaling. Het kost misschien 5 minuten tot een kwartiertje, maar mij helpt het en niemand heeft het door.

Hoewel ik begrijp dat het binnen een gezin uitdagender kan zijn om je tijd te nemen, omdat het waarschijnlijk enorm druk is. Hopelijk kun je er wat mee. En een coach is misschien ook wel een goed idee. Ik loop nu bij een coach en heb zeker wat aan haar adviezen en tips, je haalt er altijd wel iets uit. :)
  dinsdag 14 november 2023 @ 10:24:05 #5
450228 LeesFoknl
Was sich liebt das neckt sich!
pi_211290559
Een al heel eenvoudige manier is jezelf te ontspannen op zo een moment. Vaak glijdt die spanning dan (deels?) van je af, Dat kan door bv 3 maal (of 2 of 4) langzaam goed door je neus in te ademen en door je mond langzaam uit te ademen.

Verder helpt misschien de gedachte in dit soort situaties, .... dat is jouw probleem (dat ochtendhumeur, die irritatie die je meebrengt van school, vriendin, smartphone contacten, werk, het slechte weer enz).
Hett is NIET jouw (topicstarter) probleem, maak het ook niet jouw probleem. Het is niet door jou en het is niet jouw verantwoordelijkheid. Ook je kinderen, ook zij moeten leren omgaan met alledaagse frustraties en kleinere en grotere tegenslagen. Jij doet je best, meer kan je niet doen en mag men ook niet van jou verwachten.

Op de langere termijn zou je voordeel ervan kunnen hebben om wat assertiever te worden. Als je je assertiever opstelt, reageert, wordt dat sjagrijnig gedrag niet beloond.
Ik weet niet de leeftijd van je kinderen maar ik zou ook regelmatig zeggen (mits leeftijd enz.) ... zo (dus met de nadruk op zo, nu, met dit gedrag dat je toont naar anderen, dat wil ik niet, accepteer ik niet. Ga maar naar je kamer en kom weer beneden als je slecht humeur over is. Hier heb ik geen zin in, ieder keer weer.

Je man en je kinderen, je moet het (slechte) gedrag niet belonen met aandacht verwennerij, arme zielige jij, enz. Natuurlijk doet men dat in het gezin maar blijkbaar doe jij dat teveel, want zij zijn humeurig, omdat het hen iets opbrengt. Assertiever worden!

Verder, leer ontspannen. Zelf gebruik ik daarvoor de ademhaling.
Maar als je alleen bent, of op bed, dus meer tijd !! kun je dat uitbreiden. Een mooi geluid, muziek of natuurgeluiden, op de achtergrond, goed ademen (ook over ademhalen is veel te vinden in boeken en internet).

Je kunt leren, proberen, zelfhypnose toe te passen. Ook daarvoor is veel te krijgen. Ik heb hypnose geleerd, en veel getrained. Dus in het kort ...

Rustig plekje, lekkere houding op bed of luie stoel.
Eventueel favoriete kalmerende geluiden op achtergrond (bv smart tv en in het internet is veel te vinden van kabbelende beekjes tot knapperende open haardvuren toe).
Overdreven sterk turen, of in licht kijken zodat de ogen zich in moeten spannen en dus moe worden.
Doe dat ook met je lichaam, span je spieren sterk aan en los laten. Paar keer achter elkaar. Doe bewust ademen zoals ik beschreef. Laat die zelf opgebouwde spanning / vermoeidheid dan los, en ontspan, rustig ademen.
Denk aan iets wat voor jou heel mooi en rustgevend is. Een herinnering of een visualisatie. Ooit een dag aan het strand, op een hoge berg, een wandeling in het bos (er is veel "muziek" met bosgeluiden). Een fijne bezoek aan opa en oma toen je nog een klein kind was. Haal de sfeer van een familiefeest, een Kerst, een fijne verjaardag terug. Iets waar jij helemaal rustig ontspannen van wordt, sereen, en je je gelukkig bij voelt.

Bedenk, overdenk en dus bereid deze stappen voor. Hoe ontspannen, waar, wel niet muziekje, wat wordt jouw "gelukzalige" herinnering of visualisatie waaraan je wilt gaan denken.

Je kunt ervoor kiezen voor een hypnose (therapeutisch) te gaan. Die persoon zou je dan kunnen helpen met de eerste keren en vooral met de voorbereiding zoals de inductie en verdieping.
Maar pas op, ook met boeken, je bent snel veel geld kwijt en er is veel kaf onder het koren. Bettie Erickson (dus niet Milton Erickson) heeft een goed uitgeschreven zelfhypnose methode. Deze wordt beschreven door Bandler en Grinder.

Een heel goed boek over zelfhypnose is van de schrijver Alman "Praktische zelfhypnose voor iedereen" Oorspronkelijk druk in 1986, wat ouder maar misschien wel het beste!

Als er nog vragen zijn lees ik het wel, eventueel per pm .....

Succes.

[ Bericht 1% gewijzigd door LeesFoknl op 14-11-2023 10:45:26 ]
Mijn bijdrage aan dit forum is ter lering en ter vermaak.
Laat je niet gek maken, en maak vooral jezelf niet gek
Count your blessings . LeesFoknl a.k.a.vrouwen(f)luisteraar!
Wat gij wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander!
pi_211290719
Je zou die Gekleurde Ruis geluiden of/met Binaural Beats of/met ASMR kunnen proberen. Maar misschien is niet iedereen daar gevoelig voor.

https://www.youtube.com/@dalesnale/videos
pi_211294617
Heb je het ook andersom? Dat je stemming verbetert als anderen vrolijk zijn?
Ik heb geen tips, heb het zelf ook.
Why are you wearing that stupid man suit?
pi_211294976
Ik heb precies hetzelfde. Het enorm vatbaar zijn voor boosheid, verdriet, negatieve stemmingen, gevoelens van anderen.

Zoals jij misschien weet ben ik een jaar of 12 ouder, mijn kinderen dus ook, en ik heb er altijd maar mee geworsteld.

Mijn man en 2 van onze 3 kinderen hebben dat gedrag (inborst) ook (in meer of mindere mate).

Daarmee zeggende vind ik het top dat je je hier nu al van bewust bent, in zoverre dat je hier ook wat mee wilt. Dat heb ik te weinig gedaan.

Ik heb vooral tips wat je niet moet doen (wat ik al jaren doe dus) Op eieren lopen, compensatie gedrag vertonen, kop in zand “dingen”.

Nou ja, for what it’s worth :*
pi_211295104
En als ik mijn bericht zo nalees, het is niet dat ik in een tranendal leef ofzo :D
We zijn een hecht en liefdevol gezin.
Maar wat SQ ook aangeeft, de invloed van de humeuren van je gezinsleden, en als je daar dus heel gevoelig voor bent, heeft invloed op je eigen zijn. En dat is niet erg (want ze hebben duizend leuke dingen ertegenover).

Maar je kunt er dus wel wat mee zodat je er niet in verdrinkt. Of in meegaat.
pi_211295197
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2023 17:17 schreef lily het volgende:
En als ik mijn bericht zo nalees, het is niet dat ik in een tranendal leef ofzo :D
We zijn een hecht en liefdevol gezin.
Maar wat SQ ook aangeeft, de invloed van de humeuren van je gezinsleden, en als je daar dus heel gevoelig voor bent, heeft invloed op je eigen zijn. En dat is niet erg (want ze hebben duizend leuke dingen ertegenover).

Maar je kunt er dus wel wat mee zodat je er niet in verdrinkt. Of in meegaat.
Dat is het ook denk ik, je kan er in verdrinken. Ik denk dat het een kwestie is, van de tank weer wat laten leeglopen, zodat ie weer gevuld kan worden met nieuwe negatieve energie.
Met er over praten kan je ventileren, maar het kan ook met andere dingen. Ik denk dat dat persoonlijk verschilt.
pi_211296369
Je initiŽle "instinctieve" reactie ga je niet zo maar veranderen.

Eerste stap is anticiperen. Je kent waarschijnlijk al de situaties die jou triggeren en voor een groot deel weet je wanneer deze situaties voorkomen. Je kunt je dus voorbereiden. Als je zelf al positief en ontspannen bent met een zorgeloze houding ten opzichte van (naderende) triggermomenten, dan zal dat al een dempende werking op je voelsprieten hebben wanneer de triggers aanwezig zijn.

Ter plekke, ademhalingstechnieken, vlot en diep in en zeer langzaam uit met een korte pauze voordat je weer inademt. Tegelijkertijd herhaal je een "motto" in je hoofd dat jou moed/kracht geeft en het werkt nog sterker als je een houding en expressie aanneemt die overeenkomt met het gewenste gevoel en gedrag. Tot 10 tellen op momenten dat het echt zwaar wordt om je focus te verleggen.

Hoe vaker je dit doet, hoe minder je dit op den duur bewust hoeft toe te passen. Het vergt echter tijd en moeite.
pi_211297239
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 09:00 schreef SQ het volgende:
Er wordt heel vaak gemopperd, gezeurd, geschreeuwd en geklaagd.
Mij heeft geholpen het gesprek aan te gaan op een neutraal niet chagrijnig moment over dat soort gedrag. Chagrijnig zijn en/of in een dipje zitten is prima, je hart bij iemand luchten ook, maar door het hele huis nadrukkelijk de sfeerspons uithangen hoeft niet per se.

Alleen al mij uitspreken over hoe ik het ervaar en dat de ander daar naar luisterde en begrip had scheelde voor mij al enorm. In mijn geval denk ik dat ik toch onbewust last had van het gevoel dat er dan voor mijn gevoelens geen ruimte is door het chagrijn van de ander en dat mijn gevoel uitspreken mij dat gevoelsmatig terug geeft? Waardoor vervolgens mijn eigen mood weer minder werd beÔnvloed door anderen.
Op dinsdag 10 mei 2022 20:00 schreef Souryhet volgende: Dan was ik fout, maar zover mijn radar gaat is die troela niet echt overtuigend en ze was een fan. Please dit riekt naar aandacht
  dinsdag 14 november 2023 @ 21:49:24 #13
149959 SQ
snelle trees
pi_211298071
Dank jullie wel voor de reacties tot dusver! Ik zal morgen wat uitgebreider reageren, maar wel fijn dat er veel herkenning is O+
disclaimer
pi_211302175
Autisme ontwikkelen. :+

Zonder gekheid, ik heb m'n eigen plekje (een mancave) in huis waar vrouw + kinderen dan ook niet (echt) welkom zijn. Ik heb deze plek niet bewust gecreŽerd met dit idee in het achterhoofd, maar ik merk wel dat het helpt om mijn hoofd leeg te maken. Wandelen idem.
pi_211302525
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 09:00 schreef SQ het volgende:
vatbaar voor de stemming van anderen.
Interessant topic. Als je vatbaar bent voor de stemmingen/energiestromen/emoties van anderen werkt dat natuurlijk ook de andere kant op, op positieve manier! *O* Wanneer je kinderen vrolijker zijn, zal jij waarschijnlijk ook sneller vrolijker worden. Als zij zich op hun gemak voelen, jij ook, etc. etc.

Ik denk dat je de mate van vatbaarheid niet kan veranderen, wel hoe je er mee om gaat en hoe het jouw emoties verder beÔnvloedt. Ik denk dat je met dit soort inzichten eens aan de gang kan gaan. Belangrijk hierin is emoties laten waar ze zijn, ze zijn onderdeel van de andere persoon. Je hoeft er ook niet altijd wat mee, dus pleasen heeft niet altijd nut. Zelf zorg ik voor plekken en momenten dat ik even geen 'last' heb van (emoties van) anderen, al is dat met kinderen misschien wat lastiger in te kleden.

Ondanks dat je geen behoefte hebt aan vormen van psycho-analyses, raad ik je toch aan eens in te lezen in HSP (hoogsensitiviteit). BeÔnvloeding door stemmingen van anderen komt daarin redelijk centraal terug. Misschien herken je er elementen in. Succes w/
pi_211329262
Voor mij hielp het een hoop om me in te lezen op HSP. Ik heb nooit echt een hulpverlener een conclusie horen trekken dat ik HSP'er zou zijn, maar de gegeven handvatten voor HSP'ers hielpen voor mij enorm. Je hoeft geen HSP'er te zijn om de tips die aan HSP'ers worden gegeven uit te proberen en als het werkt, boeit het dan of je het nou wel of niet bent? Verder helpt het om me af te vragen of emoties echt van mij zijn, bijv door mezelf nog eens af te vragen hoe dacht ik er ook alweer over voor dit gesprek en wat voelde ik toen? Dit helpt enorm in het blokkeren van negatieve emoties. En ik heb over de tijd heen geleerd meer naar signalen van m'n lichaam te luisteren, als je goed uitgerust bent gaat het blokkeren ook beter.
  zaterdag 18 november 2023 @ 19:16:18 #17
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_211337734
Interessant topic. Ik heb dit helemaal niet eigenlijk. Zit me nu af te vragen of ik iets specifieks doe waardoor ik er geen last van heb, maar het enige wat ik kan bedenken is dat ik mezelf fysiek uit de situatie verwijder (naar een andere kamer/kantoor, rondje wandelen, hardlopen, etc.).
pi_211343483
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 november 2023 19:16 schreef kwiwi het volgende:
Interessant topic. Ik heb dit helemaal niet eigenlijk. Zit me nu af te vragen of ik iets specifieks doe waardoor ik er geen last van heb, maar het enige wat ik kan bedenken is dat ik mezelf fysiek uit de situatie verwijder (naar een andere kamer/kantoor, rondje wandelen, hardlopen, etc.).
Herkenbaar, bij mij is het vaak andersom, mijn posteriteit bevorderd vaak het gedrag van anderen! :+

Vind het trouwens rete interessant wat anderen van het verhaal van de TS vinden en hoe zij er mee omgaan! en mooi om te lezen dat er mensen zijn die er wat aan doen ipv het probleem verleggen! _O_
Just say hi!
pi_211344504
Voor heel veel mensen (ook voor mij) erg herkenbaar denk ik. Mijn conclusie is vooral dat mensen de ruimte nodig hebben. Met name samen thuiswerken heb ik zelf in de corona-tijd als vrij rampzalig ervaren. Geef elkaar alsjeblieft genoeg lucht.

Dus pak die ruimte ook. Ga even naar buiten of naar boven of spreek met andere mensen dan je gezin af. En leer je man en kinderen ook dat ze dat moeten accepteren als je die tijd voor jezelf nodig hebt. Niet altijd natuurlijk, maar wel met enige regelmaat.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
pi_211364180
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 21:49 schreef SQ het volgende:
Ik zal morgen wat uitgebreider reageren
  dinsdag 21 november 2023 @ 07:36:57 #21
149959 SQ
snelle trees
pi_211365154
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2023 22:50 schreef Prego het volgende:

[..]

Wacht jij op reactie? :P

Maar nee klopt. Ik heb niet zo veel tijd voor fok dus dat schiet er een beetje bij in.
disclaimer
pi_211370632
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 09:00 schreef SQ het volgende:
Nou zijn mijn gezinsleden (man + 3 kinderen) meer dan regelmatig geen zonnetjes. Dat geeft niets, dat hoeft ook niet van mij, maar ik merk dus wel dat ik er echt heel veel last van heb. Het vreet energie en ik word er in mee getrokken. Er wordt heel vaak gemopperd, gezeurd, geschreeuwd en geklaagd.
Als ik dit zo lees, vind ik persoonlijk dat dit wel heel erg geeft. Je beschrijft zelf dat je er last van hebt: de situatie beÔnvloed jouw mentale gezondheid op een negatieve manier.

Jouw thuissituatie is jouw basis: de plek die voor jou veilig zou moeten zijn. Veiligheid kan gecreŽerd worden als iedereen rekening met elkaar houdt. Uit jouw tekst maak ik op dat jij jouw man en kinderen de ruimte gunt om hun frustraties te kunnen uiten. Jij bent volgens mij niet bepaald een dominante kenau die verweten kan worden dat mensen op eieren moeten lopen om met jou om te kunnen gaan, toch?

Maar je merkt zelf dat anderen wel over jouw grenzen heen gaan. Ik denk dat je dus moet beginnen om dat te veranderen. Klopt het als ik mij afvraag dat je moeilijk voor jezelf kunt opkomen, omdat je bang bent dat jij toch niks tegen hen kan inbrengen en dat je problemen over jezelf afroept wanneer jij het waagt om het eens een keer te proberen? Of ben je vooral bang dat ze jou dan verlaten?

Als jouw man en kinderen niet genoeg rekening willen houden met jou, benadelen ze daarmee niet alleen jou maar ook zichzelf. Hoe meer jij daar last van krijgt, hoe moeilijker het jou zal afgaan om voor ze te zorgen. Natuurlijk mogen ze thuis zichzelf uiten en hoeven ze geen schone schijn op te houden om jou tevreden te stellen. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met HOE ze dat doen of niet? Kan jij uit hun gedrag en woorden opmaken wat er aan de hand is waarom ze zo negatief zijn? Want negativiteit ontstaat niet zomaar: er zit hen iets dwars. Als ze dat vooral uiten op een passief-agressieve manier of ze projecteren het op elkaar, wordt voor jou niet duidelijk wat er aan de hand is, want je kan immers niet in hun hoofd kijken.

Kan het een idee zijn dat je met jouw man eens gaat praten hierover? Het gaat hem allereerst vooral zichzelf helpen als hij aan zichzelf gaat werken om te leren zich duidelijker te uiten. Als hem dat oplevert dat jij hem daardoor beter gaat begrijpen, zal er bij hem vanzelf wat negativiteit verdwijnen en hij krijgt er energie voor terug waardoor het weer leuker tussen jullie kan gaan worden. Aangezien kinderen vaak het gedrag van hun ouders afkijken, zal ook daarin iets veranderen.
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:15:14 #23
149959 SQ
snelle trees
pi_211373632
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2023 10:24 schreef LeesFoknl het volgende:

Je man en je kinderen, je moet het (slechte) gedrag niet belonen met aandacht verwennerij, arme zielige jij, enz. Natuurlijk doet men dat in het gezin maar blijkbaar doe jij dat teveel, want zij zijn humeurig, omdat het hen iets opbrengt. Assertiever worden!

Ik heb heel veel interessante dingen gelezen waar ik zo op ga reageren maar eerst even de quick win: ik vind dit een beetje een aparte stelling, je geeft nu mij de schuld van het gechagrijn van anderen omdat ik ze met aandacht verwen? Haha. Nee, dat is niet het geval hoor ;)
disclaimer
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:18:06 #24
149959 SQ
snelle trees
pi_211373721
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2023 22:29 schreef Daboman het volgende:
Voor mij hielp het een hoop om me in te lezen op HSP. Ik heb nooit echt een hulpverlener een conclusie horen trekken dat ik HSP'er zou zijn, maar de gegeven handvatten voor HSP'ers hielpen voor mij enorm. Je hoeft geen HSP'er te zijn om de tips die aan HSP'ers worden gegeven uit te proberen en als het werkt, boeit het dan of je het nou wel of niet bent? Verder helpt het om me af te vragen of emoties echt van mij zijn, bijv door mezelf nog eens af te vragen hoe dacht ik er ook alweer over voor dit gesprek en wat voelde ik toen? Dit helpt enorm in het blokkeren van negatieve emoties. En ik heb over de tijd heen geleerd meer naar signalen van m'n lichaam te luisteren, als je goed uitgerust bent gaat het blokkeren ook beter.
Ik vind dit een interessante reactie. Het zit helemaal niet in mijn systeem om na te denken over dit soort dingen, ik heb ook een beetje een labeltjes-allergie en denk liever dat ik gewoon normaal ben en soms met wat dingen struggle waar ik wat beter mee om moet leren gaan. Ik zoek niet graag oorzaken buiten mezelf en met een labeltje voelt dat toch wel een beetje zo. Desondanks is het misschien wel interessant om me hier eens over in te lezen ja. Thanks!
disclaimer
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:21:13 #25
149959 SQ
snelle trees
pi_211373816
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 19:39 schreef Cockwhale het volgende:
Je initiŽle "instinctieve" reactie ga je niet zo maar veranderen.

Eerste stap is anticiperen. Je kent waarschijnlijk al de situaties die jou triggeren en voor een groot deel weet je wanneer deze situaties voorkomen. Je kunt je dus voorbereiden. Als je zelf al positief en ontspannen bent met een zorgeloze houding ten opzichte van (naderende) triggermomenten, dan zal dat al een dempende werking op je voelsprieten hebben wanneer de triggers aanwezig zijn.

Ter plekke, ademhalingstechnieken, vlot en diep in en zeer langzaam uit met een korte pauze voordat je weer inademt. Tegelijkertijd herhaal je een "motto" in je hoofd dat jou moed/kracht geeft en het werkt nog sterker als je een houding en expressie aanneemt die overeenkomt met het gewenste gevoel en gedrag. Tot 10 tellen op momenten dat het echt zwaar wordt om je focus te verleggen.

Hoe vaker je dit doet, hoe minder je dit op den duur bewust hoeft toe te passen. Het vergt echter tijd en moeite.
Het stukje anticiperen is inderdaad wel een goede. Ik pas dat nu al wel toe op momenten waarop ik wťťt dat de shit de fan gaat raken, bijvoorbeeld als ik sta te koken en mijn man de kinderen uit de opvang haalt. Ik weet dan gewoon met garantie dat er minstens 1, maar waarschijnlijk 3 klagend en jankend binnen komen, dat het eten blegh is en dat het leven in z'n algemeen gewoon kut is. Door geen hoop te hebben op iets beters kan ik het al veel beter hebben. :')
disclaimer
pi_211373907
Gewoon erkennen dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders zijn geluk of humeur. Je betrekt het veel te veel op jezelf. Dat lijkt prettig voor anderen maar is stiekem nog irritant ook.

Oftewel gewoon een beetje schijt hebben.
Let op dit is mijn mening, geen feit.
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:27:35 #27
149959 SQ
snelle trees
pi_211374001
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 18:12 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]
Als ik dit zo lees, vind ik persoonlijk dat dit wel heel erg geeft. Je beschrijft zelf dat je er last van hebt: de situatie beÔnvloed jouw mentale gezondheid op een negatieve manier.

Jouw thuissituatie is jouw basis: de plek die voor jou veilig zou moeten zijn. Veiligheid kan gecreŽerd worden als iedereen rekening met elkaar houdt. Uit jouw tekst maak ik op dat jij jouw man en kinderen de ruimte gunt om hun frustraties te kunnen uiten. Jij bent volgens mij niet bepaald een dominante kenau die verweten kan worden dat mensen op eieren moeten lopen om met jou om te kunnen gaan, toch?

Maar je merkt zelf dat anderen wel over jouw grenzen heen gaan. Ik denk dat je dus moet beginnen om dat te veranderen. Klopt het als ik mij afvraag dat je moeilijk voor jezelf kunt opkomen, omdat je bang bent dat jij toch niks tegen hen kan inbrengen en dat je problemen over jezelf afroept wanneer jij het waagt om het eens een keer te proberen? Of ben je vooral bang dat ze jou dan verlaten?

Als jouw man en kinderen niet genoeg rekening willen houden met jou, benadelen ze daarmee niet alleen jou maar ook zichzelf. Hoe meer jij daar last van krijgt, hoe moeilijker het jou zal afgaan om voor ze te zorgen. Natuurlijk mogen ze thuis zichzelf uiten en hoeven ze geen schone schijn op te houden om jou tevreden te stellen. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met HOE ze dat doen of niet? Kan jij uit hun gedrag en woorden opmaken wat er aan de hand is waarom ze zo negatief zijn? Want negativiteit ontstaat niet zomaar: er zit hen iets dwars. Als ze dat vooral uiten op een passief-agressieve manier of ze projecteren het op elkaar, wordt voor jou niet duidelijk wat er aan de hand is, want je kan immers niet in hun hoofd kijken.

Kan het een idee zijn dat je met jouw man eens gaat praten hierover? Het gaat hem allereerst vooral zichzelf helpen als hij aan zichzelf gaat werken om te leren zich duidelijker te uiten. Als hem dat oplevert dat jij hem daardoor beter gaat begrijpen, zal er bij hem vanzelf wat negativiteit verdwijnen en hij krijgt er energie voor terug waardoor het weer leuker tussen jullie kan gaan worden. Aangezien kinderen vaak het gedrag van hun ouders afkijken, zal ook daarin iets veranderen.
ik praat hier geregeld met mijn man over, maar het is heel erg afhankelijk van hoe we in onze energie zitten hoe goed we er uit kunnen komen. Ik ben zeker geen gewillig schaap dat zich constant in een hoek laat blaffen hoor, ik kan best voor mezelf opkomen en ik zeg ook zeker wel wat ik denk hier in huis. Dat is het probleem niet zo.

Het is eerder dat ik me een rotwijf voel als anderen (terecht) gepikeerd reageren op mijn feedback. Ik ben ook echt niet altijd de gezelligste, dat weet ik, en dat komt voor een groot deel omdat ik in alles te veel bezig ben met anderen. Ik zou dus zo graag willen leren om wat meer schijt te hebben aan anderen. Een beetje meer af te laten glijden en iedereen gewoon kan laten zijn zonder dat ik daar meteen wat van moet vinden of bij moet voelen.

Ik heb wel zo'n mindfulness cursus gedaan bijvoorbeeld, maar je moet dat echt dagelijks doen wil je daar een beetje effect van ondervinden. En dan vind ik daar weer geen tijd of energie voor. Ik loop er een beetje in vast, op alle fronten :')
disclaimer
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:28:22 #28
149959 SQ
snelle trees
pi_211374015
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:23 schreef DjDaano het volgende:
Gewoon erkennen dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders zijn geluk of humeur. Je betrekt het veel te veel op jezelf. Dat lijkt prettig voor anderen maar is stiekem nog irritant ook.

Oftewel gewoon een beetje schijt hebben.
Gewoon dit, gewoon dat. Voor iemand die dat nog nooit zo gevoeld heeft is het geen kwestie van "gewoon" dit of dat ;) Als het zo simpel was had ik geen hulpvraag.
disclaimer
pi_211374200
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:28 schreef SQ het volgende:

[..]
Gewoon dit, gewoon dat. Voor iemand die dat nog nooit zo gevoeld heeft is het geen kwestie van "gewoon" dit of dat ;) Als het zo simpel was had ik geen hulpvraag.
Gewoon weghalen en exact hetzelfde advies blijft staan. Je niet zo druk maken. :-)
Let op dit is mijn mening, geen feit.
pi_211374291
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:34 schreef DjDaano het volgende:

[..]
Gewoon weghalen en exact hetzelfde advies blijft staan. Je niet zo druk maken. :-)
JA MAAR HOE DAN
Sterkheidsbaas van alles.
pi_211374340
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:37 schreef Lonaa het volgende:

[..]
JA MAAR HOE DAN
Door te erkennen dat het niet jouw verantwoordelijkheid is!!!!
Let op dit is mijn mening, geen feit.
  dinsdag 21 november 2023 @ 21:58:13 #32
149959 SQ
snelle trees
pi_211374857
Ja nee sorry dat is geen advies. Ik was al zo ver gekomen dat ik meer moest laten afglijden (zie mijn hulpvraag.) Hoe er te komen is heel wat anders. Het doel is helder.
disclaimer
pi_211374918
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:58 schreef SQ het volgende:
Ja nee sorry dat is geen advies. Ik was al zo ver gekomen dat ik meer moest laten afglijden (zie mijn hulpvraag.) Hoe er te komen is heel wat anders. Het doel is helder.
Tja probeer eens Ritalin of een jointje?
Let op dit is mijn mening, geen feit.
pi_211375420
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:21 schreef SQ het volgende:

[..]
Het stukje anticiperen is inderdaad wel een goede. Ik pas dat nu al wel toe op momenten waarop ik wťťt dat de shit de fan gaat raken, bijvoorbeeld als ik sta te koken en mijn man de kinderen uit de opvang haalt. Ik weet dan gewoon met garantie dat er minstens 1, maar waarschijnlijk 3 klagend en jankend binnen komen, dat het eten blegh is en dat het leven in z'n algemeen gewoon kut is. Door geen hoop te hebben op iets beters kan ik het al veel beter hebben. :')
Het hele stuk is een goeie, maar 't is aan jou of je het toepast. Uit ervaring weet ik dat mensen liever lui dan moe zijn of weinig vertrouwen hebben in methodes waarvan ze niet hetzelfde idee hebben.
  dinsdag 21 november 2023 @ 22:22:31 #35
149959 SQ
snelle trees
pi_211375453
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 november 2023 22:20 schreef Cockwhale het volgende:

[..]
Het hele stuk is een goeie, maar 't is aan jou of je het toepast. Uit ervaring weet ik dat mensen liever lui dan moe zijn of weinig vertrouwen hebben in methodes waarvan ze niet hetzelfde idee hebben.
Nee hoor, ik geloof best in de positieve krachten van meditatie :Y Maar het echt in m'n systeem krijgen vind ik wel lastig. Daar zou ik meer mee kunnen oefenen.
disclaimer
  dinsdag 21 november 2023 @ 22:33:23 #36
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_211375642
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:39 schreef DjDaano het volgende:

[..]
Door te erkennen dat het niet jouw verantwoordelijkheid is!!!!
Dat zeg ik al jaren 8-) . Helpt niet. #1vandechagrijneninditverhaal *)
  dinsdag 21 november 2023 @ 23:14:43 #37
401485 Molo
VŲllig losgelŲst
pi_211376169
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 22:22 schreef SQ het volgende:

[..]
Nee hoor, ik geloof best in de positieve krachten van meditatie :Y Maar het echt in m'n systeem krijgen vind ik wel lastig. Daar zou ik meer mee kunnen oefenen.
Probeer Ayahuasca, is heel laagdrempelig en oplossing voor alles :Y

Grapje, sterkte ermee, dit lijkt me niet makkelijk om in je uppie oplossingen voor te vinden eigenlijk.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 22 november 2023 @ 01:23:56 #38
450228 LeesFoknl
Was sich liebt das neckt sich!
pi_211376717
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:15 schreef SQ het volgende:

[..]
Ik heb heel veel interessante dingen gelezen waar ik zo op ga reageren maar eerst even de quick win: ik vind dit een beetje een aparte stelling, je geeft nu mij de schuld van het gechagrijn van anderen omdat ik ze met aandacht verwen? Haha. Nee, dat is niet het geval hoor ;)
Waarom heb je het nou over schuld? Zo een beladen woord. Neen, geen schuld! Maar je kan toch de oorzaak zijn. Ik ben pragmatisch en blijkbaar werkt hoe jij DOET (dus niet hoe je bent !!) niet; dit brengt het niet tot het gewenste resultaat.
Je kan er ook voor kiezen om op andere momenten hen met liefde en aandacht en zorgzaamheid enz. te "overgieten". Op die momenten dat ze wel gewenst gedrag vertonen.
Maar op die momenten dat ze echt ongewenst gedrag vertonen moet je geen liefde en zorgzaamheid geven. En al helemaal geen aandacht. Want je weet toch dat ook negatieve reacties aandacht zijn! En dat is wat de meeste mensen willen. aandacht, belangstelling.
Zo eenvoudig is het, en het heeft niets te doen met goed en fout zijn. Duidelijk (assertief) en consequent zijn! Goed gedrag belonen. Slecht gedrag? Je hoeft niet eens straffen maar absoluut geen aandacht geven! En dan is naar hun kamer sturen een hťťl goede en duidelijke reactie. Namelijk: zo niet!
Je zegt op deze manier ook niet tegen diegenen dat ze fout slecht oid zijn, je zegt daarmee dat je het door hen vertoond gedrag niet accepteert.
Ken je het spreekwoord, (bij ongewenst gedrag) .. in hun eigen vet gaar laten smoren. Bij gewenst gedrag overgieten met een sausje van liefde aandacht welwillendheid zorgzaamheid.

Allez, succes!

( I'm a professional, do NOT argue with me ) :) ^O^

[ Bericht 3% gewijzigd door LeesFoknl op 22-11-2023 01:34:03 ]
Mijn bijdrage aan dit forum is ter lering en ter vermaak.
Laat je niet gek maken, en maak vooral jezelf niet gek
Count your blessings . LeesFoknl a.k.a.vrouwen(f)luisteraar!
Wat gij wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander!
pi_211377810
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 22:22 schreef SQ het volgende:

[..]
Nee hoor, ik geloof best in de positieve krachten van meditatie :Y Maar het echt in m'n systeem krijgen vind ik wel lastig. Daar zou ik meer mee kunnen oefenen.
Ik zou het niet per definitie tot mediteren scharen, wat ik beschrijf. Het is je reflexmatige denken en handelen conditioneren.
  woensdag 22 november 2023 @ 09:11:00 #40
149959 SQ
snelle trees
pi_211377842
quote:
1s.gif Op woensdag 22 november 2023 09:07 schreef Cockwhale het volgende:

[..]
Ik zou het niet per definitie tot mediteren scharen, wat ik beschrijf. Het is je reflexmatige denken en handelen conditioneren.
Nou ja als je een beetje bekend bent met de principes van mindfulness en meditatie zie je denk ik ook de overeenkomsten wel. Maar ook dat kun je conditioneren.
disclaimer
  woensdag 22 november 2023 @ 14:36:58 #41
262052 TaMieke
Bah-a-la-la-la-la-la
pi_211381411
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:27 schreef SQ het volgende:

[..]

Ik heb wel zo'n mindfulness cursus gedaan bijvoorbeeld, maar je moet dat echt dagelijks doen wil je daar een beetje effect van ondervinden. En dan vind ik daar weer geen tijd of energie voor. Ik loop er een beetje in vast, op alle fronten :')
Vaak is het inderdaad wel zo dat je het moet trainen en dagelijks/geregeld moet doen om er profijt van te hebben.
Misschien kan het juist hulp bieden om wat extra tijd voor jezelf in te bouwen om te mediteren. Schrijven/journallen kan ook helpen, gewoon 5/10minuten opschrijven wat er door je hoofd gaat zonder verder doel.

De miracle morning heeft 6 peilers die je 's morgens kan doen voor wat extra rust en balans net na het opstaan ;)

maar misschien is dit te zweverig en niet wat je zoekt :@
Op woensdag 13 juni 2018 15:27 schreef gcjoel het volgende:
JIj bent raar, dat snap je wel he? :D
pi_211395248
Zoals gisteravond al besproken herken ik hier heeeeel veel van en lees ik graag mee. Enige snelle tip die ik zo heb is om af en toe even een lekker muziekje op te zetten met oordopjes of een koptelefoon (vooral die laatste is ook een fijne om te laten zien dat ik wat rust nodig heb).
Once in a while, I just wanna dance and feel good
pi_211396596
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 november 2023 21:28 schreef SQ het volgende:

[..]
Gewoon dit, gewoon dat. Voor iemand die dat nog nooit zo gevoeld heeft is het geen kwestie van "gewoon" dit of dat ;) Als het zo simpel was had ik geen hulpvraag.
Als het voor hem en veel anderen zo gewoon is, houdt het in dat jouw situatie dus niet gewoon is. En dat blijkt ook uit de problemen die jij ervaart.

Waarom vind jij het bijvoorbeeld terecht als mensen gepikeerd reageren als je een keer feedback geeft? Je hebt toch net als ieder ander het recht om voor jouw mening uit te komen? Ben jij iemand die ontzettend nijdig kan worden als iemand het een keer niet met jou eens is? Moet ik het mij voorstellen dat jij op deze manier kan reageren?


Jij voelt je een kutwijf, omdat jij het toelaat dat anderen hun shit bij jou kunnen droppen.

Als iemand tegen jou zegt dat je egoistisch bent en geen rekening houdt met anderen, klopt het dan als ik denk dat jij vervolgens meteen in een soort modus schiet zo van: "Oh nee! Ik heb iemand teleurgesteld! Door mijn schuld voelt die persoon zich rot en ik moet iets doen om het goed te maken, want anders vindt hij mij niet meer aardig!"


Ik heb pas geleden deze video ontdekt hoe het komt dat mensen dit soort gedachten krijgen en dat die gedachten helemaal niks met ratio te maken hebben.

Je kan niet bij jezelf afdwingen welke emoties je ervaart. Het zal helaas nog vaker gaan gebeuren dat jij jezelf een kutwijf gaat voelen, want wat je zelf als beschrijft je bent niet anders gewend. Daarentegen kan je wel jouw gedrag aansturen. Als jij voor jezelf opkomt in plaats van jezelf naar anderen onderwerpt om anderen tevreden te houden, ga je juist ervaren dat mensen zich meer tot jou aangetrokken zullen voelen, omdat ze dan pas gaan zien over welke competenties jij beschikt. Die kunnen ze niet zien als jij jezelf minderwaardig voelt.

Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Je kan dit patroon niet veranderen als jij leeft in een omgeving met mensen die met negatief gedrag alleen maar energie uit jou zuigen. Terwijl jij andersom wel loyaal blijft om hen tegemoet te komen. Als dat voor hen niet genoeg is en ze vinden jou alsnog een kutwijf, kan jij je er beter bij neerleggen. Ik bedoel dus dat ze jou maar hebben te accepteren zoals je bent. Je hebt genoeg jouw best gedaan en als dat alsnog inhoudt dat je een kutwijf bent, dan ben je maar een kutwijf. Blijkbaar niet in die mate dat ze het niet bij jou kunnen uithouden, want anders waren ze er allang vandoor gegaan.

Het lijkt mij eerlijk gezegd waarschijnlijker dat ze bang zijn dat jij het niet meer accepteert om op zo'n manier door hen behandeld te worden. Als ze vinden dat jij weleens fel uit de hoek kan komen, kunnen ze daaruit afleiden dat een deel in jou zich ervan bewust wordt dat jou onrecht wordt aangedaan en dat deel komt voor jouw behoeften op. Ze weten op welke knoppen ze moeten drukken om ervoor te zorgen dat jij je weer gaat onderwerpen en dat jij hun verantwoordelijkheden gaat dragen.

Waarom zou jij je inlaten met mensen die jou behandelen alsof je een ongehoorzame hond bent?
  donderdag 23 november 2023 @ 12:29:17 #44
545 dop
:copyright: dop
pi_211397479
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 november 2023 09:00 schreef SQ het volgende:
Wel even een drempel om een topic in R&P te openen, maar wie weet heeft iemand wel een toptip :)

Ik ben al zo lang als ik me kan herinneren heel erg vatbaar voor de stemming van anderen. Als ik omgeven ben door mensen die chagrijnig zijn trekt me dat echt heel erg omlaag. Ook voor boosheid en verdriet ben ik best gevoelig.

Nou zijn mijn gezinsleden (man + 3 kinderen) meer dan regelmatig geen zonnetjes. Dat geeft niets, dat hoeft ook niet van mij, maar ik merk dus wel dat ik er echt heel veel last van heb. Het vreet energie en ik word er in mee getrokken. Er wordt heel vaak gemopperd, gezeurd, geschreeuwd en geklaagd.

Ik wil dus graag leren om een teflonlaagje te kweken zodat ik er niet meer zo'n last van heb. En misschien zijn er ook wel toptips die ik kan toepassen in mijn eigen gedrag zodat de mensen om me heen zich misschien zelf ook wat minder negatief hoeven te uiten.

Er zijn heel veel mensen zoals ik, dat weet ik, maar er zijn ook heel veel mensen die hier geen last van hebben, en mensen die geleerd hebben hier anders mee om te gaan. Vooral die laatste groep vind ik interessant. Wat heb je gedaan om het voor jezelf te verbeteren en wat is er veranderd? Ik sta open voor suggesties. Waar ik overigens minder behoefte aan heb is een complete psycho-analyse, want elk mens heeft zo wel z'n dingen ;)

Dingen die in elk geval geen oplossing zijn:
- negatieve mensen laten vallen. Het is m'n gezin ffs.
- zelf heel vrolijk lopen doen maakt andere mensen niet minder chagrijnig :+

Ik zoek dus echt dingen die ik voor mijzelf kan doen om minder last te hebben van de stemming van anderen. Zeg het maar! Coaching, boeken, therapie, meditatie, wat heeft jou geholpen?
Transactionele analyse lijkt me hier voor Prima vorm van coaching of therapie daar voor
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')