Op 1 mei maakten de 13 regionale omroepen bekend dit jaar een eigen Songfestival te gaan houden.
Het kan top of flop worden maar het lijkt mij wel leuk om het te volgen.
Maar het is niet de eerste keer. Was de eerste editie in 1995 een alternatief Nationaal Songfestival ivm het ontbreken van een Nederlandse afvaardiging naar het Eurovisie Songfestival, de tweede editie staat volledig in dienst van het promoten van de Nederlandse taal of streektalen.
In
De Taalstaat legt Bas Treffers, senior producer en presentator bij RTV Oost, uit wat de bedoeling is.
quote:
Het festival wordt georganiseerd door de dertien regionale omroepen die allemaal een eigen inzending sturen. "Taal bepaalt je identiteit en streektaal is bepalend voor de regionale identiteit", zegt Treffers. Deelnemers mogen alleen meedoen met nieuwe liedjes.
Het ontwikkelen van talent zien de regionale omroepen als een taak en dus mogen artiesten die al eens een Top-40 hit hebben gehad niet meedoen. "Anders kom je al heel snel uit bij Guus Meeuwis en Syb van der Ploeg en dat willen we graag vermijden. Tekstdichters mogen echter wel altijd meedoen, ook als ze al eerder een hit geschreven hebben", zegt Treffers.
de namen van Guud Meeuwes en Siep van der Ploeg zijn aangepast
En namens de organiserende omroep voegt medeorganisator
Machteld Smits daar aan toe:
quote:
"De samenwerking met de regionale collega's geeft enorm veel energie en verbinding. Alle ingrediėnten zijn aanwezig. Het is een uniek evenement en muziek zorgt voor de juiste verbinding", zegt ze. "De regionale omroep is voor iedereen en is altijd bereikbaar en nu voor heel Nederland."
De finale gaat plaats vinden in de Stadsschouwburg Utrecht op 4 november en is via televisie en de online kanalen van de omroepen te volgen. De winnende regio organiseert het evenement in het daaropvolgende jaar.
En ook al is November nog ver weg nu alvast een topic omdat er toch wat dingen zijn te melden.