FOK!forum / Culinesse à gogo / Kersenvlaai met dicht deksel recept
Molomaandag 2 oktober 2023 @ 15:44
Ja hallo

Na weekendje Limburg en kersenvlaai met slagroom bikken ben ik weer terug in de Randstad en heb ik een vraagje

Zijn er vlaaienbakkers op Fok die een goed recept hebben voor dichte dekselvlaai? De kersenvariant dus :9

Want, die zou ik graag eens willen uitproberen

Dank u!
kwiwimaandag 2 oktober 2023 @ 18:29
Je bedoelt zo dicht zegt maar?

IMG_8040.jpg
Molomaandag 2 oktober 2023 @ 19:16
quote:
1s.gif Op maandag 2 oktober 2023 18:29 schreef kwiwi het volgende:
Je bedoelt zo dicht zegt maar?

[ afbeelding ]
Jazekers!
Jan_Onderwaterdinsdag 3 oktober 2023 @ 23:13
Er zijn zover ik weet 3 soorten deeg waarmee vla gebakken wordt. Linzerdeeg, Harde wener en brooddeeg. Slagroom bij de vla is eigenlijk niet Limburgs. De vraag is dus allereerst, hoe was de structuur van de dichte vla het deeg? Was dat brood-achtig (de klassieke vla),

250 gr bloem
5 gr gedroogde gist
½ tl zout
40 gr boter, op kamertemperatuur
30 gr suiker
½ ei
100 ml melk, lauwwarm

of wat harder, Linzerdeeg (Zoeter, geen gist)
350 gram zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en voeg 1 1/2 theelepel bakpoeder toe)
snufje zout
175 gram (basterd)suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram boter
3 eetlepels melk
1 ei

Nog harder, en minder zoet, harde wener, geen gist, geen bakpoeder
Ingrediënten
100 gr suiker
200 gr boter
300 gr bloem
1/2 ei
snuf zout

Persoonlijk vind ik Linzerdeeg lekkerder dan de klassieke vlaai, bij een kersenvulling (Zure kersen uit een pot, sap en kersen scheiden, wat citroensap erbij, suiker naar smaak en de vloeistof met maizena aan de kook brengen. Dan de kersen er weer bij en af laten koelen) zou ik de bodem blind voor bakken, deeg uitrollen, in de vorm en dan met bakpapier (kreukelen) en droge bonen vullen. 15-20 minuten bij 175 graden bakken, leeghalen, twee keer met eiwit insmeren en nog eens 10-15 minuten droog bakken.
Vulling er in, deeg uitrollen en er op leggen (vulling moet koel zijn voor je het stort), paar gaten erin voor de stoom.
inwrijven met ei en bestrooien met grove suiker.
ca 20 minuten afbakken bij 175 graden.

Het resultaat zit nu ergen tussen een Limburgse Vla en een Amerikaanse Cherry Pie, maar GVD wat is dit lekker.

Toen Twin Peaks voor het eerst op TV liep (bij de BBC) had ik dit recept bedacht en als dessert op de kaart.
Jan_Onderwatermaandag 16 oktober 2023 @ 14:23
nieuwsgierig of uitgeprobeerd
Molomaandag 16 oktober 2023 @ 14:26
Nog geen tijd voor gehad dus neen helaasch