> Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goedAandachtige lezers,
Uitdrukkingen als ''
wij blij, u blij, iedereen blij'', was zoal op goede locatie Amsterdam Zuid geheel van toepassing na het recent uitgebrachte advies en tevens goedkeuring om CO2 op te slaan in de Noordzee.

Na een gezellige borrel vorige week vrijdag in Haarlem

, uiteraard wederom in goed gezelschap van meerdere hoogwaardigheidsbekleders die op diverse plaatsen binnen de NL'se grenzen rondgaan

, kwam
men overeen dat het een en ander uiteindelijk op meerdere fronten waaronder financiën

prima voldoet aan alle economische en maatschappelijke wensen van de consument.

~
Enfin, daarbij zijn dergelijke besluiten ook geen slechte keuzes met betrekking tot alle moderne en tevens torenhoge milieueisen. Bijvoorbeeld zijn ook alle activiteiten van staalreus Tata Steel in IJmuiden

, ondanks weerstand door verschillende dwarsliggende partijen

, door professionals en visionairs in goede orde getaxeerd. Dat betekent dat de vergroeningsplanning en voortbestaan van het bedrijf door goedkeuring van de plannen erdoor zijn voor aankomende twintig jaar.

Gezegd kan worden dat qua planning daar bijna alles dik voor elkaar is!

Veel aan
ons 
op locatie Amsterdam en kleinere locatie te Haarlem

gelieerde bedrijven, waaronder de raffinaderij van Shell in Pernis

, doen het prima met oog op de toekomst.
Wat kan
ik zeggen? Het Rotterdamse bedrijf, oftewel de raffinaderij van Shell, havenbedrijf Rotterdam en Gasunie, dat heden de aanleg van Porthos in kwestie tegemoet kan zien voor opslag in een leeg gasveld in de Noordzee, hiermede uiteraard ook zeer tevreden gestemd is.

Op de vrijwel dagelijks wervelende Zuid-as

bij de koffie

was men er al enige tijd van overtuigd dat het groene licht

voor deze industrie ook gegeven zou gaan worden. En zo geschiedde.
Belangrijk is ook voor alle milieubewegingen dat hierbij uitermate rekening gehouden wordt met het milieu, en alles waarvan wordt verondersteld wordt of is bewezen dat het klimaat en de publieke gezondheid geschaad kan worden.

~
Het mooiste voor alle betrokken industrietakken is dat hiermede de vereiste klimaatdoelen behaald zullen worden naar grote tevredenheid van alle betrokken partijen

en belanghebbenden.
Mens, dier en natuur gedijt uiteindelijk bij deze grootse en uiteraard door meest kundige technici prima doordachte plannen. Zo zal het straks ook zijn in de IJmond, waar sommigen al huiveren

bij het minst geringste plukje uitstoot. Veel zit helaas bij de mens tussen de oren, maar aan een stukje verbetering om tegemoet te komen aan alle milieueisen werkt
men van hogerhand gaarne mede vandaag de dag, aldus
ik vandaag.
Mooie dag verder, geniet ervan!
Scjvb====
quote:
NOS Nieuws • Vandaag, 10:23 • Aangepast vandaag, 12:09De Raad van State heeft groen licht gegeven voor megaproject Porthos, waarbij CO2 via pijpleidingen onder de Rotterdamse haven wordt opgeslagen in de Noordzee . De hoogste bestuursrechter erkent dat sprake is van belastende stikstofuitstoot, maar die is tijdelijk en beperkt en heeft geen grote gevolgen voor natuurgebieden.
Milieugroep Mobilisation for the Environmonnt (MOB) had bezwaar aangetekend tegen het CO2-opvangproject. Volgens MOB zou bij de aanleg te veel stikstof vrijkomen. Maar volgens de Raad van State is die hoeveelheid op de lange termijn verwaarloosbaar.
De uitspraak is belangrijk voor demissionaire kabinet, dat beoogt om de CO2-uitstoot flink terug te dringen. In 2030 moet de uitstoot 55 procent minder zijn dan in 1990.
Volgens Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, is het "belangrijk nieuws voor de energietransitie en het klimaat". Ook demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat noemt het een hele goede ontwikkeling: "Een mooie dag voor de Rotterdamse en Nederlandse industrie. We hebben alle routes nodig om de industrie in hoog tempo te kunnen verduurzamen."
CCSCCS, Carbon Capture and Storage, is een techniek waarbij CO2 in de industrie wordt afgevangen en ondergronds wordt opgeslagen. In het geval van Porthos zal dit vanuit de Rotterdamse Haven naar de lege gasvelden in de Noordzee gaan.
Porthos denk jaarlijks 2,5 megaton CO2 onder zee op te kunnen slaan. Dat is 1,5 procent van de jaarlijkse uitstoot in Nederland. De staat heeft 2 miljard euro vrijgemaakt voor het project. De bouw kan begin volgend jaar van start gaan.
Hoe werkt CO2-opslag in de Noordzee?Het is voor Nederland het eerste CSS-project. Ruim tien jaar geleden strandde eenzelfde plan van Shell om onder Barendrecht CO2 op te slaan. Dat leidde tot onrust onder de inwoners, waarna het kabinet het plan terugdraaide. Groot-Brittannië maakte onlangs ook bekend twee CSS-projecten te willen starten in Schotland en het noorden van Engeland. En ook Noorwegen doet al sinds de jaren 90 aan ondergrondse CO2-opslag.
Twee Noorse wetenschappers pleiten dat CSS niet zonder risico's is. Omdat ieder ondergronds gebied weer anders is, moet er constant worden gemonitord. Eventuele breuken of scheuren kunnen volgens hen tot veel materiële- en natuurschade leiden. Volgens Porthos is dat overdreven: "In Noorwegen werken ze met precies dezelfde techniek als wij hier willen gaan gebruiken, en daar gaat het al jaren goed."