Mijn oudste dochter gaat naar groep 8 van de basisschool en ik maak me wat zorgen over haar uitstroomadvies. Vooral de houding van de school c.q. leraren baart me zorgen. Belangrijkste is dat ze sociaal uitstekend ontwikkelt en goed binnen de groep ligt - daar ben ik heel blij mee.
Laat ik me tot de essentie beperken. Ze scoort op de methode gebonden toetsen altijd prima cijfers, is ijverig, maakt haar huiswerk altijd af en heeft prima rapporten. Wat betreft de CITO toets (niet onbelangrijk?) ligt het toch iets anders. De leraren zijn altijd tevreden over haar. Ze scoorde in groep 5 en 6 op de belangrijkste items, begrijpend lezen en rekenen, naar mijn idee fatsoenlijk/redelijk.
Groep 5 begrijpend lezen II en II, rekenen IV en III
Groep 6 begrijpend lezen II en II, rekenen II en I
Groep 7 begrijpend lezen III en III en rekenen IV en III
Groep 8 ?
In groep 7 is er dus een flink verval te zien qua CITO. Haar voorlopig advies (let wel voor de CITO's groep 7) was HAVO en HAVO/VWO. Ik vond het advies nogal voorbarig en dan schijnen ze ook nog aan de voorzichtige kant te zijn. Ik heb dit aan de docenten aangegeven maar die beweren doodleuk dat de HAVO nog steeds een prima voorlopig uitstroomadvies is voor haar. Waar dat dan op gebaseerd is is mij een raadsel want afgaande op de CITO's groep 7 lijkt me VMBO-T een meer passend advies.
Laat ik hierbij vooropstellen dat er helemaal niets mis is met het VMBO - volgens mij kun je van daaruit prima doorstromen als je wil en zijn MBO'ers in de huidige maatschappij meer dan nodig.
Ik moet bij dit verhaal nog een kanttekening plaatsen. Mijn dochter zit is een probleemklas waar een aantal kinderen enorm veel onrust in en buiten de klas veroorzaken. Dit speelt al jaren maar is in groep 7 volledig geëscaleerd. Dit veroorzaakt veel onrust bij de kinderen in deze klas en verstoort de concentratie in de klas enorm. Je moet hierbij denken aan treiteren, pesten, flink fysiek en verbaal geweld onder de kinderen, tijdens de les porno in de klas kijken, geen enkel respect voor de leraren tonen (die worden dus voor van alles uitgemaakt). Drie kinderen van deze klas zijn inmiddels naar een andere school gegaan vanwege deze problematiek. Leraren en schoolbestuur treden absoluut niet daadkrachtig op en laten de pestkoppen zitten en geven de zwakkeren in de klas weerbaarheidstraining - dat werkt dus totaal niet.
Afijn, mijn dochter heeft hier direct (gelukkig) minder last van maar wel indirect. Ze geeft aan dat ze zich in groep 7 maar moeilijk kan concentreren en dat alle aandacht in de klas uitgaat naar de etterbakken. Je merkt thuis ook dat ze de stof minder beheerst. Volgens mij zie je dat mede terug in haar resultaten van groep 7. In groep 6 floreerde ze het beste en kon ze heel goed opschieten met de betreffende leraren. Gelukkig krijgt ze deze leraren terug in groep 8.
Dit speelt overigens bij meerdere kinderen en een aantal van hun ouders hebben voor aanvang groep 8 nu een brandbrief naar de schooldirectie gestuurd. Hierin wordt een sociaal veilig klimaat voor de kinderen geëist zodat ze toch prettig de basisschool kunnen afronden en de aandacht meer naar de welwillende kinderen gaat. Gesprek volgt binnenkort.
Wat vinden jullie van deze situatie? Laat ik voorop stellen: ik wil mijn dochter uiteraard naar een passende school sturen waar ze zich niet over de kop hoeft te werken en zich prettig/thuis voelt. Mijn persoonlijke mening is echter dat je van onderpresteren ook niet gelukkiger gaat worden.
Evaluatiegesprekken over mijn dochter heb ik elke 3 maanden maar daar wordt ik tot nu toe niet veel wijzer van. Leraren zijn tevreden en ze zien dat ze weer de weg omhoog heeft ingeslagen. Ik zit dus in dubio wat nu te doen, moet ik aansturen op een HAVO advies? Mijn dochter wil dat heel graag overigens, HAVO/VWO zou ze ook prima vinden. Maar is dat wel reëel?
Groeten, Mats
[ Bericht 0% gewijzigd door matspontius op 02-07-2023 06:59:08 ]
"Hoka Hey!"