Nee hoor, klimaathysterici betreft slechts het benoemen van het observeerbare: namelijk mensen die zich enorm drukmaken over klimaatverandering. Een denigrerende opmerking als 'dat heb op feesboek' gestaan is daarentegen bedoelt om bepaalde (afwijkende) meningen als min of meer zwakzinnig weg te zeggen. Waarmee de indruk moet worden gewekt dat de persoon in kwestie beperkt is en alles op social media meteen voor de waarheid zal aannemen.quote:
Dat heb op feesboek gestaan en sommigen van de oerconservatieven hier bevestigen dat verhaal dus moet het wel kloppen.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:42 schreef Momo het volgende:
[..]
Nouja het is ook wel weer typisch dat er schijnbaar geen enkele basis is van verdiepen in het onderwerp, maar al voordat dat is gedaan de conclusie is getrokken dat er gemanipuleerd is.
Daar mag je ze afschieten , zelf gezien , net zoveel als je last van ze hebt, dan blijven ze inderdaad wel schuw , heeeeel erg schuwquote:Op maandag 26 juni 2023 10:34 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Kijk maar uit. Ook in Hongarije hebben ze wolven.
quote:Op zondag 25 juni 2023 22:33 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Nope. Veel van de data waarvan de meeste mensen denken dat die er is, die is er niet.
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat heb op feesboek gestaan en sommigen van de oerconservatieven hier bevestigen dat verhaal dus moet het wel kloppen.
Dat men zichzelf met zulke uitspraken juist schuldig maakt aan manipulatie zonder bronvermelding is in hun logica een stap te ver.
Sommigen zitten zelf erg diep in een bepaalde fuik met eenzijdige narratieven. Dat is schrikbarend om te aanschouwen. Je kunt het beter negeren. De eigen goedgelovigheid en het gebrek tot nadenken worden vervolgens op anderen geprojecteerd.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:05 schreef Troel het volgende:
[..]
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.
@:Momo dank voor je input en je reacties. Daar had ik tenminste iets aan.
Bijzonder dat zwart-wit denken. En ik neem aan dat jij in de eerste groep valt? Wat wil je er precies allemaal aan gaan doen?quote:Op zaterdag 24 juni 2023 08:40 schreef Beathoven het volgende:
links - degenen die data vertrouwen en er iets aan willen doen
midden - degenen die geloven dat het allemaal een hoax is
rechts - degenen die data wel / niet vertrouwen en eindtijden "maar willen laten plaatsvinden" met de armen overelkaar omdat het dan klopt met hun religie. / bedrijven die alleen maar door kunnen denderen.
Het midden zal wanneer het nauwelijks meer te ontkennen valt gewoon naar rechts doorschuiven. Tussen wappies en religie zit nauwelijks een barricade. Dat klikt allemaal wel lekker samen.
Ik zie hier nog altijd meer hysterie over de zogenaamde agenda van de media dan daadwerkelijke hysterie over klimaatverandering.quote:Op maandag 26 juni 2023 12:50 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Nee hoor, klimaathysterici betreft slechts het benoemen van het observeerbare: namelijk mensen die zich enorm drukmaken over klimaatverandering. Een denigrerende opmerking als 'dat heb op feesboek' gestaan is daarentegen bedoelt om bepaalde (afwijkende) meningen als min of meer zwakzinnig weg te zeggen. Waarmee de indruk moet worden gewekt dat de persoon in kwestie beperkt is en alles op social media meteen voor de waarheid zal aannemen.
Nou ik wacht met smart een onderbouwing waar je gevoelens van verkeerde verslaggeving vandaan komen.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:05 schreef Troel het volgende:
[..]
Dank voor dezelfde generalisering. Er zijn gelukkig ook nog mensen die niet alles van Facebook halen maar die gewoon aan het werk zijn en even geen tijd hebben om de zaken erbij te zoeken. Het is jammer dat een fatsoenlijk gesprek voeren gewoon totaal onmogelijk is.
@:Momo dank voor je input en je reacties. Daar had ik tenminste iets aan.
Dat hij omdat hij haar moeder kent geëmotioneerd reageert snap ik nog wel. Maar Timmermans weet donders goed dat er ten aanzien van overstromingen geen bewijs is dat ze meer voor zullen komen vanwege klimaatverandering.quote:Op maandag 26 juni 2023 11:03 schreef ludovico het volgende:
[ twitter ]
Die zieke cult gebruikt gewoon een recente ernstige weer-gebeurtenis waarbij iemand is overleden voor propaganda doeleinden.
Maar Timmerfransje zal het wel echt denken hoor, maar het is pure emo.
We weten dat het een broeikasgas is. Niet wat het gevolg is in temperatuur anders dan dat meer = hogere temperatuur (en zelfs dat zal mogelijk een grenswaarde hebben).quote:Op maandag 26 juni 2023 11:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Onder de streep weten we juist heel goed wat de invloed van co2 is dat was al in 1859 door john tyndall bewezen dat co2 een isolatiewaarde heeft.
Zonder het broeikaseffect zou sowieso de temperatuur op aarde een graad of 30 lager moeten liggen. Dat volgt uit de energiebalans vergelijkingen.
Wat is dit nu toch voor een achterlijke vraag?quote:Op maandag 26 juni 2023 12:55 schreef Beathoven het volgende:
[..]
schiet hier eens op met je eigen metingen en meningen.
Misschien had je dan moeten lezen wat ik schreef. Momo reageerde overigens wel gewoon, dus het kan blijkbaar welquote:Op maandag 26 juni 2023 13:12 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mijn generaliserend wantrouwen jegens de klimaat sceptici is natuurlijk gebaseerd op eerdere ervaringen met zulke types die wat roepen maar bij kritische vragen eromheen blijven lullen of vluchten uit het topic. Zoals we het tot nu toe bij jou ook weer zien, zogenaamd geen tijd hebben om feiten te zoeken maar wel alles tijd om te janken dat mensen om onderbouwing vragen.
Dat is wel een contradictie jij schrijft eerst dat we onder de streep niets van CO2 invloed weten en na mijn commentaar toch wel toegeeft dat het er warmer door wordt. Leg het publiek dat maar eens duidelijk uit.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:23 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
We weten dat het een broeikasgas is. Niet wat het gevolg is in temperatuur anders dan dat meer = hogere temperatuur (en zelfs dat zal mogelijk een grenswaarde hebben).
Het is toch wel bijzonder dat kort nadat ik jou duidelijk heb gemaakt adhv het IPCC rapport dat de variatie als het gaat om inschatting (!) van de invloed van alle broeikasgassen een volle graad is (wat afgezet tegen 1,2 graden stijging tot nu toe enorm is) jij niet zonder context al snapt wat ik bedoel, maar binnen de context van waar ik op reageerde, waarbij iemand aangaf dat de invloed volgens hem waarschijnlijk lager is dan gedacht kan het bijna niet anders zijn dan kwaadaardig dat je je van de domme houdt. Het alternatief mag je zelf invullen…quote:Op maandag 26 juni 2023 17:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat is wel een contradictie jij schrijft eerst dat we onder de streep niets van CO2 invloed weten en na mijn commentaar toch wel toegeeft dat het er warmer door wordt. Leg het publiek dat maar eens duidelijk uit.
Dat grenswaarde verhaal tip je nu al vaker aan in welk hoofdstukje bij AR6 kunnen we iets meer daarover lezen?
Op een ziekelijke manier wat mij betreft.quote:Op maandag 26 juni 2023 13:17 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Dat hij omdat hij haar moeder kent geëmotioneerd reageert snap ik nog wel. Maar Timmermans weet donders goed dat er ten aanzien van overstromingen geen bewijs is dat ze meer voor zullen komen vanwege klimaatverandering.
Tel daarbij op dat het aantal slachtoffers van extreem weer in de afgelopen 100 jaar (mede met dank aan fossiele energie!) met 95% is gedaald en je weet dat hier de kijker weer eens compleet voor de gek wordt gehouden.
Het is inderdaad misbruik maken van een hele tragische situatie.quote:Op maandag 26 juni 2023 19:41 schreef ludovico het volgende:
[..]
Op een ziekelijke manier wat mij betreft.
https://www.nu.nl/klimaat(...)orlopig-voorbij.htmlquote:Nederland kreeg de langste periode zonder regen, de langste regionale hittegolf en alwéér de heetste juni ooit gemeten. Maar aan het einde van de maand gaat het roer om: het extreme zomerweer lijkt voorlopig voorbij.
Heetste juni ooit gemeten.quote:. De teller staat nu totaal op 25 hittegolven. De langste duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het daaropvolgende jaar neemt, samen met een hittegolf uit 1947, met 17 dagen een gedeelde tweede plek in. In de jaren 1922, 1930, 1948 en 2001 duurde de hittegolf exact de minimaal vereiste 5 dagen van warm weer.
De langste periode zonder regen gaat over Nederland. Jij toont records van een plek.quote:Op maandag 26 juni 2023 20:19 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
https://www.nu.nl/klimaat(...)orlopig-voorbij.html
Ok leuk.
Hoeveel van deze beweringen zijn waar?
- De langste periode zonder regen.
- De langste (regionale) hittegolf
- De heetste juni ooit gemeten
- Extreem zomerweer
Langste periode zonder regen
[ afbeelding ]
Langste hittegolf
[..]
Heetste juni ooit gemeten.
Nou juni is niet afgelopen, dus we zijn nog in de race.
Extreem zomerweer
Binnen de bandbreedtes niet maar als je wil kan je het zo noemen.
Regen gaat altijd over een plek, want kan heel verschillend zijn in nederland.quote:Op maandag 26 juni 2023 20:41 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
De langste periode zonder regen gaat over Nederland. Jij toont records van een plek.
De langste regionale hittegolf gaat over de maand juni, staat in het artikel idd verkeerd of ongelukkig opgeschreven afhankelijk van hoe je leest.
Gekke is, in 2007 schreef het KNMI dat in de Bilt 45 dagen geen neerslag wasquote:Bij Weer.nl hanteren we de definitie, zoals die door het VWK (de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) in het leven is geroepen. Van een droogteperiode is in deze definitie sprake als minstens 20 dagen op rij geen noemenswaardige neerslag valt, in totaal (bij elkaar opgeteld voor heel de periode) hooguit een halve millimeter. Aangezien het in De Bilt voor het laatst op 12 mei heeft geregend, wordt aan die definitie voldaan. Ook dan komen we op (vandaag) 34 dagen uit. Maar een record is dit nog lang niet.
Zo'n officiële droogteperiode in De Bilt komt namelijk veel vaker voor; dit is zelfs de 50e sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. De vorige eeuw telde in De Bilt 36 droogteperioden, ongeveer eens per 2 à 3 jaar dus. Inclusief de huidige droogteperiode telt de 21e eeuw er nu in totaal 14, want neerkomt op één keer in de 1 à 2 jaar. Toch lijkt deze droogteperiode er niet zomaar één te worden.
Een maand lang droog
Met vandaag erbij duurt de droogteperiode in De Bilt nu dus al 34 dagen en voorlopig is nog geen einde in zicht. Sterker nog, volgens de huidige verwachting voor De Bilt blijft de neerslagsom t/m 18 juni onder 0,5 millimeter. Mocht dat zo blijven, dan komt de totale duur dus al uit op 37 dagen, en dat is uitzonderlijk.
Van de 49 voorgaande droogteperioden in De Bilt duurden er namelijk slechts vijf 30 dagen of langer. Drie daarvan kwamen voor tijdens een lange periode van droge winterkou, namelijk in november/december 1921, februari 1986 en januari/februari 1996. De twee andere zijn meteen ook de meest recente. In 2018 viel van 15 juni t/m 27 juli (43 dagen) slechts 0,1 mm regen. Het record staat op naam van 2007 met een droogteperiode van 46 dagen, namelijk van 22 maart t/m 6 mei. Volgens deze definitie is het dus nog even wachten op een record en lijkt dat er, op basis van de huidige verwachtingen, zelfs niet van te komen.
En in 2023 is 2007 ingekort naar 33 dagen ofzo.quote:.Extreme droogte
Ook de droogte was extreem. Op veel plaatsen viel de hele maand geen druppel. De Bilt kreeg 0,3 mm in de meter. April 2007 is daarmee de droogste maand in de geschiedenis, net 0,1 mm droger dan februari 1986. De droogte begon al op 22 maart 2007 en het aantal droge dagen is uiteindelijk opgelopen tot 45. Ook dat is in ons land niet eerder vertoond.
quote:. Eindelijk valt er weer regen, zojuist ook meetbaar in De Bilt! De recordlange reeks met dagen zonder meetbare neerslag in De Bilt is daarmee voorbij. Uiteindelijk duurde de reeks 39 dagen. Het oude record stond op 33 dagen; gemeten van 4 april tot en met 6 mei 2007.
Hm, ik baseerde mij op het begin van dit artikel van het KNMI, waar ik even door had moeten lezen:quote:Op maandag 26 juni 2023 20:53 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Regen gaat altijd over een plek, want kan heel verschillend zijn in nederland.
Maar het KNMI meet de Bilt. En dat record van 2007 is niet geëvenaard
[..]
Dus er is wel degelijk een record voor over heel Nederland ... althans, 300 meetstations in Nederland. Echter is het record dan inderdaad niet verbroken.quote:Regen blijft uitzonderlijk lang uit na natte lente
Gele grasvelden, verlepte planten en akkers die worden beregend. Na een kletsnat voorjaar, blijft de regen alweer lange tijd uit. In het hele land is er al een maand (sinds 13 mei) nauwelijks regen gevallen. Alleen rond 23 mei en 7 juni viel er een spatje regen in de oostelijke helft van het land. Verder bleef het overal droog en ook in de komende dagen wordt nauwelijks regen verwacht. Hoe uitzonderlijk is het dat het lange tijd niet regent in Nederland?
Waarom blijft de regen soms lang uit?
Of het regent hangt af van de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. In het algemeen is het droog als ons weer onder invloed is van hoge druk en de straalstroom ten noorden van ons ligt. Al sinds halverwege mei ligt er een hardnekkig hogedrukgebied in de buurt van Engeland. Vandaar dat er in grote delen van ons land al een maand geen regen is gevallen.
Hoe weet je of het in heel Nederland niet regent?
Iedere ochtend op een vaste tijd (rond 10.00 uur) meten ruim 300 vrijwilligers verspreid over Nederland de hoeveelheid neerslag die er in 24 uur in hun regenmeter is gevallen. Dat gebeurt al meer dan honderd jaar. Vandaar dat we iets kunnen zeggen over het regenklimaat in Nederland. We noemen een dag in Nederland droog als er op 13 stations verspreid over Nederland minder dan 0,3 millimeter neerslag is gevallen. Op 7 en 8 juni was het bijvoorbeeld droog op 11 van de 13 stations, maar viel er wel wat regen op 2 van de 13 stations in het oosten en zuiden van het land (figuur 1).
Worden periodes zonder regen langer?
Voor ieder jaar sinds 1906 hebben we de langste reeks droge dagen in Nederland bepaald (figuur 2). De variaties van jaar op jaar zijn groot. De langste reeks is 20 dagen in 1976. De langste reeks van 2023 is tot nu toe 15 dagen (van 24 mei tot 8 juni). De regen van 8 juni heeft de reeks gestopt. Inmiddels tellen we alweer 4 droge dagen op rij, maar de kans dat we 1976 nog gaan overtreffen dit jaar is niet zo groot.
Slechts 5 jaren hadden een langere reeks dan 15 dagen. We zien de langste droge reeks per jaar in de loop van de tijd iets langer worden. Van gemiddeld 8,5 dag in 1961-1990 tot 9,5 dag in 1991-2020.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."I wear the mask to protect the city… but the city is what made the mask." – Batman
Maar KNMI schrijft in 2007 dat de Bilt 45 dagen droog was.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:03 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Hm, ik baseerde mij op het begin van dit artikel van het KNMI:
[..]
Dus er is wel degelijk een record voor over heel Nederland ... althans, 300 meetstations in Nederland. Echter is het record dan inderdaad niet verbroken.
Dus inderdaad gaat het wat het record dat nu.nl benoemt dan waarschijnlijk over het record in De Bilt. Ze hebben zo te zien bij dat nu.nl artikel dus maar wat records gevonden en niet kloppend op een rijtje gezet.
Ze zeggen daar ook dat in de Bilt in die periode 0.3mm gevallen is, maar ik lees niet dat die 45 dagen per se over De Bilt gaat. Op andere plekken in dat artikel worden records voor Nederland opgeschreven en dan de waarde in De Bilt apart benoemd.quote:Op maandag 26 juni 2023 21:05 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar KNMI schrijft in 2007 dat de Bilt 45 dagen droog was.
Weeronline zegt ineens 33 dagen.
??
Dus het kan dan dat de reeks ophield in De Bilt, maar nog wel voor heel Nederland doorging. Echter strookt dat niet met dat het record voor heel Nederland 20 dagen is onder die definitie. Ik weet niet waar het verschil hem in zit. Misschien dat ze de definitie van wat een droge dag is hebben veranderd sinds 2007.quote:We noemen een dag in Nederland droog als er op 13 stations verspreid over Nederland minder dan 0,3 millimeter neerslag is gevallen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |