trek en draagkracht kunnen 2 verschillende dingen zijn. Ik zag de link en ik vermoed dat ze trekkracht (kracht parallel aan anker) bedoelen.quote:Op zondag 18 juni 2023 14:59 schreef Watuntrik het volgende:
Met dit spul wordt trek/draagkracht van 1400kg gegarandeerd.
https://www.soudal.com/nl(...)hemisch-anker-ca1400
Indien het baksteen is dan is dit beter blijkbaar beter dan een dikke keilbout. Chemisch is spanningsvrij en keilbout kan de steen breken.
Wel even dit lezen Plaatsingsparameters en krachten: i.v.m. bout en boor diameter en diepte etc.
https://www.soudal.com/si(...)nt/F0017445_0001.pdf
In dezelfde tabel van de link staan de trekkracht en dwarskracht per diameter en voor staal 5.8 bout, stang etc.in kNquote:Op zondag 18 juni 2023 15:06 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
trek en draagkracht kunnen 2 verschillende dingen zijn. Ik zag de link en ik vermoed dat ze trekkracht (kracht parallel aan anker) bedoelen.
Nee niet perse, maar ik heb nog een chemisch anker liggen, anders moet ik weer baksteenopvulspul kopen. Vandaar mijn vraagquote:Op zondag 18 juni 2023 13:36 schreef PS. het volgende:
Moet het persee op die plek hangen? Anders zou ik het gewoon zo mooi mogelijk dichtmaken en ergens anders boren
quote:Op zondag 18 juni 2023 14:43 schreef sjorsie1982 het volgende:
ik heb dat vaker gedaan zonder problemen
Dank! Aan de 1400kg ga ik lang niet komen dus dat moet wel lukkenquote:Op zondag 18 juni 2023 14:59 schreef Watuntrik het volgende:
Met dit spul wordt trek/draagkracht van 1400kg gegarandeerd.
https://www.soudal.com/nl(...)hemisch-anker-ca1400
Indien het baksteen is dan is dit beter blijkbaar beter dan een dikke keilbout. Chemisch is spanningsvrij en keilbout kan de steen breken.
Wel even dit lezen Plaatsingsparameters en krachten: i.v.m. bout en boor diameter en diepte etc.
https://www.soudal.com/si(...)nt/F0017445_0001.pdf
Hoe je het moet toepassen staat allemaal beschreven in de "Technical Data Sheet" onder "Werkwijze" in de pdf van 2de link uit m'n post. Ik zou het niet duidelijker uit kunnen leggen dan het daar al opgegeven staat. In een notendop staat daar, eerst gat vullen, dan schroef erin draaien met links/rechts beweging, dan laten uitharden. Daarna kun je de prop hars die eruit is gekomen met de schroef erin stoppen met hamer en beitel eraf tikken. Dus lees die Data Sheet eens goed door.quote:Op maandag 19 juni 2023 07:43 schreef Starhopper het volgende:
Moet ik het eerst uit laten harden voor ik de schroef in de plug draai? Als je met draadeinden werkt moet je die wel direct schroeven.
Dat wat ik wil is sowieso niet volgens de voorschriften. Het gaat om een gewone schroef en plug en niet een bout of draadstang.quote:Op maandag 19 juni 2023 08:52 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Hoe je het moet toepassen staat allemaal beschreven in de "Technical Data Sheet" onder "Werkwijze" in de pdf van 2de link uit m'n post. Ik zou het niet duidelijker uit kunnen leggen dan het daar al opgegeven staat. In een notendop staat daar, eerst gat vullen, dan schroef erin draaien met links/rechts beweging, dan laten uitharden. Daarna kun je de prop hars die eruit is gekomen met de schroef erin stoppen met hamer en beitel eraf tikken. Dus lees die Data Sheet eens goed door.
Maar je geeft aan je hebt oude schroeven uitgeboord en nu is het gat groter geworden en past de plug niet meer. Dus neem ik aan je bent van plan dezelfde maat schroef/bout en plug te plaatsen als de oude maat die er in zat, maar nu is het gat te groot geworden. Verder geef je geen maten op. dit laat alleen te raden over.
Wanneer tabel raadpleegt waar de diameters staan aangegeven en dat aanhoud. En je hebt nu bv. met 10mm uitgeboord, dan zul je een bout of draadstang van 8mm moeten gebruiken. Indien je daar van afwijkt en een kleinere maat neemt heb je minder of misschien geen garantie of het nog goed vast blijft zitten. Het zal in ieder geval niet meer conform de voorschrift zijn en een experiment met onduidelijke uitkomst met bv. 6mm schroef in een 10mm gat te stoppen met dit chemisch anker. Ik heb geen idee wat je daar van kunt verwachten.
Houd je wel de voorschrift aan dan zou je dus voor een dikkere bout moeten gaan dan de oude, dan zou je, indien het past ook voor een dikkere plug kunnen gaan die wel in het nieuwe gat past en afzien van het gedoe met chemisch anker.
Enige wat je kunt doen is uitproberen, vul het gat met dat chemisch anker en duw dan de plug erin en niet de hele schroef. Laat het dan uitharden en draai daarna pas de schroef geheel in de plug. En plank zo opgangen, dan voelen en beoordelen of het vast genoeg zit.quote:Op maandag 19 juni 2023 09:05 schreef Starhopper het volgende:
Dat het niet onder de garantie valt boeit mij niet. Als het maar blijft zitten. Gaat om een plank waar plantjes oid op kunnen staan.
Ja, er is verder ook niets over te vinden of dit werkt. Al ga ik er wel vanuit. Dank voor het meedenken iig!quote:Op maandag 19 juni 2023 09:16 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Enige wat je kunt doen is uitproberen, vul het gat met dat chemisch anker en duw dan de plug erin i.p.v. de schroef.
Laat het dan uitharden en draai de schroef in de plug. Dan plank opgangen, dan voelen en beoordelen of het vast genoeg zit.
Zo zou ik het dan eerst proberen, maar heb geen idee over het werkelijk resultaat. M'n gevoel zegt, zou zomaar ee goed kunnen lukken. Maar zou ik het voor iemand in opdracht zo moeten doen, zeg ik eigen risico en alleen garantie tot aan de deur.
Succes!![]()
Laat ons het resultaat weten... Ben zeker benieuwd.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |