abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_209438260
Defence for Children en advocaten waarschuwen: 'jeugdbeleid Schiedam, Maassluis en Vlaardingen is in strijd met de wet'?

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children en de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam maken zich grote zorgen over de rechten van kinderen binnen de jeugdzorg in de gemeenten Vlaardingen, Maassluis en Schiedam. Dat blijkt uit een brandbrief die de partijen hebben gestuurd naar de gemeente Maassluis. Volgens de organisaties handelt de gemeente in strijd met de rechten van kinderen. De brandbrief valt binnenkort ook bij de gemeenten Vlaardingen en Schiedam op de mat.

Maartje Berger is jurist bij Defence for Children en maakt zich grote zorgen om het jeugdzorgbeleid binnen de gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen. Volgens Berger neemt het beleid de rechten van kinderen weg. "We zien dat de gemeente besluit af te wijken van wat er in de wet staat, maar we zien ook dat de gemeente in strijd handelt met de rechten van kinderen", zegt Berger tegen SCHIE over de brief die naar de gemeente
Maassluis is gestuurd.

De kritiek richt zich met name op het zogeheten ‘beschikkingsvrij werken’. Volgens zowel Defence for Children als Vereniging Jeugdrecht Avocaten Rotterdam (VJAR) neemt het 'beschikkingsvrij werken’ rechten weg van zowel kinderen als ouders. Een beschikking is een besluit tussen een kind, ouder en de gemeente om te kunnen starten met de juiste hulp. Zo’n beschikking moet schriftelijk en zorgvuldig worden opgesteld. Daarnaast moet er met tekst worden aangegeven hoe bezwaar kan worden ingediend, als een inwoner het niet eens is met het besluit.
De drie gemeenten zetten sinds januari dit jaar in op beschikkingsvrij werken.

Volgens de gemeente Schiedam levert het werken zonder beschikkingen een bijdrage aan het efficiënt inrichten van de jeugdzorg. Kostbare tijd kan dan op een andere manier worden ingezet. Deze manier van werken staat volgens Berger lijnrecht tegenover het VN-Kinderrechtenverdrag. “Kinderen hebben, volgens het Kinderrechtenverdrag, het recht op goede informatie over besluiten die over hen genomen worden. Maar ook dat ze gehoord worden, hun mening kunnen geven en dat ze ook geïnformeerd worden over hoe ze bezwaar kunnen maken als ze het er niet mee eens zijn. Dus het recht op participatie van kinderen wordt echt geschonden.”

Nieuw jeugdhulpmodel

Het werken zonder beschikking is onderdeel van het nieuwe MVS-jeugdhulpmodel. Dit model gaat uit van één zorginstantie die verantwoordelijk is voor het organiseren van de jeugdhulp in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Met deze werkwijze geven de gemeenten de verantwoordelijkheid voor jeugdhulptaken uit handen aan een externe partij, Mevis. Die partij kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat het geen contract wilde afgeven voor een Maassluise zorginstelling.
Ouders radeloos nadat zorg voor hun kind bij beschermde woonvorm in Maassluis stopt

LEES OOK

Ouders radeloos nadat zorg voor hun kind bij beschermde woonvorm in Maassluis stopt
Advocaat Roosmarijn van Leur voorziet grote problemen voor met name kwetsbare mensen, door het jeugdzorgbeleid van de MVS-gemeenten. Volgens Van Leur geldt voor ieder besluit van de gemeente de ‘Algemene wet bestuursrecht’. “Dat betekent dat je tegen ieder besluit dat die organisatie neemt, bezwaar of beroep kunt maken.” Van Leur maakt zich zorgen over de rechtspositie van ouders en kinderen nu de gemeenten het takenpakket van de jeugdzorg uit handen heeft gegeven aan Mevis. Volgens Van Leur geldt die wet namelijk niet voor privaatrechtelijke rechtspersonen. "De gemeente moet bij ieder besluit actief aangeven dat daartegen bezwaar aangetekend kan worden. Als Mevis een besluit neemt, hoeven ze dat niet te zeggen. Mensen worden dus niet op de hoogte gebracht. Dat is een groot verschil, want dan moet je dus zelf zo vaardig zijn dat je dit weet en dat je kan vragen om bezwaar of beroep."

Van Leur vervolgt: "Er zijn voorbeelden van kinderen die zonder rechtsbescherming uit huis geplaatst worden. Er zijn voorbeelden van ouders die urinecontroles moesten uitvoeren, om te laten zien dat het goed met ze ging. Die keuzes die gemaakt worden door gemeentes kunnen niet getoetst worden, in het geval dat beschikkingsvrij wordt besloten."

In gesprek

SCHIE heeft de gemeente Maassluis om een reactie gevraagd. "Wij kennen de juridische discussie die er over beschikkingsarm werken is", zegt verantwoordelijk wethouder Corine Bronsveld. "Wij hebben voor deze manier van werken gekozen om flexibeler en sneller de juiste zorg te kunnen bieden, zonder daarbij de rechtsbescherming van onze inwoners en passende ondersteuning uit het oog te verliezen. Uiteraard gaan wij graag in gesprek met de schrijvers van de brief van Defence for Children en Vereniging Jeugdrecht Advocaten. We hebben immers hetzelfde doel voor ogen: goede, passende jeugdzorg voor iedere jongere die dit nodig heeft."

Ik heb zelf geen mening maar ik dacht dit vinden mensen intressant om over te chatten en discuseren dus post ik het :)

https://www.rijnmond.nl/n(...)in-strijd-met-de-wet
pi_209438458
quote:
0s.gif Op donderdag 8 juni 2023 02:45 schreef realnice11 het volgende:
Ik heb zelf geen mening maar ik dacht dit vinden mensen intressant om over te chatten en discuseren dus post ik het :)
😴
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')