welke rapport staat dat in?quote:Op woensdag 7 juni 2023 18:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
En dat is eigenlijk heel interessant: we zien tegenwoordig hetzelfde beeld. Eerst heette het "Global Warming", maar dat is veranderd naar "Global Climate Change", omdat het in sommige plaatsen (voornamelijk de Verenigde Staten) kouder wordt.
Niet sneller stijgen? Volgens de onderzoekers van de IPCC wel.quote:Het zou natuurlijk wel mooi verklaren, waarom de zeespiegel wereldwijd maar niet sneller wil gaan stijgen.
De bronnen staan op de Wikipedia, daarom heb ik ook het Engelse artikel gelinkt.quote:
Inderdaad. Volgens de satellietmetingen van de Nasa. De linialen aan de waterlijn zijn wat bescheidener.quote:Niet sneller stijgen? Volgens de onderzoekers van de IPCC wel.
Between 1901 and 2018, the average global sea level rose by 15–25 cm (6–10 in), or 1–2 mm per year. This rate is increasing; sea levels are now rising at a rate of 3.7 mm (0.146 inches) per year.
En wat heeft deze constatering te maken met klimaat verandering? Was er tijdens het middeleeuws klimaatoptimum in europa een superwarme golfstroom voor die periode en is deze daarna weer afgekoeld?quote:Op woensdag 7 juni 2023 19:00 schreef SymbolicFrank het volgende:
Misschien nog wat meer uitleg: dankzij de warme golfstroom, is het hier in Europa al gauw een paar graden warmer dan aan de oostkust van Noord-Amerika, op dezelfde breedtegraad.
Ah, dus je gooit een boei in het water, je meet een paar jaar, en dan?quote:Op woensdag 7 juni 2023 20:38 schreef Dven het volgende:
Dichtstbijzijnde meetstation in zee een paar duizend kilometer verdergelul.
Kaart met weerboeien:
[ afbeelding ]
Extreem zwak topic.
Het toont in ieder geval je gelul dat er bijna geen meetpunten op zee zouden zijn onderuit. Ga vooral door met meer zelf verzonnen onzin te verkondigen dat komt het topic vast ten goede.quote:Op donderdag 8 juni 2023 07:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ah, dus je gooit een boei in het water, je meet een paar jaar, en dan?
Klimaatsceptici voeren het middeleeuws klimaatoptimum aan als een van de argumenten voor hun stelling dat de mens niet verantwoordelijk zou zijn voor de huidige opwarming van de aarde.quote:Op donderdag 8 juni 2023 09:28 schreef Basp1 het volgende:
Wil je het nu over het middeleeuws klimaatoptimum hebben of kom je hier wat schreeuwen wat je in jou antiwetenschappelijke bubbel gelezen hebt. Want je springt van de hak op de tak.
Hij weet van gekkigheid niet wat te zeggen. Maar goed, net even de moeite genomen om de pohi van deze gebruiker door te nemen. Had ik dat gisteren gedaan dan had ik dit topic in ieder geval direct al links kunnen laten liggen.quote:Op donderdag 8 juni 2023 08:36 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het toont in ieder geval je gelul dat er bijna geen meetpunten op zee zouden zijn onderuit. Ga vooral door met meer zelf verzonnen onzin te verkondigen dat komt het topic vast ten goede.
Nee niet links laten liggen gewoon met objectieve verfieerbare feiten laten zien dat het bewezen onzin is wat ze beweren. Wat jij ook mooi aangetoond hebt.quote:Op donderdag 8 juni 2023 11:15 schreef Dven het volgende:
[..]
Hij weet van gekkigheid niet wat te zeggen. Maar goed, net even de moeite genomen om de pohi van deze gebruiker door te nemen. Had ik dat gisteren gedaan dan had ik dit topic in ieder geval direct al links kunnen laten liggen.
Neequote:Op donderdag 8 juni 2023 09:36 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Klimaatsceptici voeren het middeleeuws klimaatoptimum aan als een van de argumenten voor hun stelling dat de mens niet verantwoordelijk zou zijn voor de huidige opwarming van de aarde.
Dat lijkt bij TS ook het geval te zijn
Indirecte waarnemingen waarop temperaturen te bepalen zijn zoals bijvoorbeeld in boomringen, sedimentboringen en ijsboringen zijn jou dus onbekend. Typisch hoor hoog van de toren blazen met zulke onzin verhalen.quote:Op donderdag 8 juni 2023 12:43 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Nee
Klimaatsceptici zeiden: "Maar in de middeleeuwen was het veel warmer dan nu!" Dat kon natuurlijk niet, dus is er veel onderzoek naar gedaan om dat te ontkrachten. En dus was het sinds een rapport uit 2019 globaal zelfs kouder tijdens dan voor of na het optimum, wat je dan ook terugziet in het grafiekje op de Wikipedia. Het was namelijk heel koud op de plaatsen waar geen mensen woonden die het op konden schrijven, of schilderen.
Nou gebruiken we daar tegenwoordig natuurlijk meetstations voor.
Precies, ze zijn gaan zoeken naar dingen waarmee ze konden aantonen dat het globaal gezien 1000 jaar geleden helemaal niet zo warm was. En daar zijn ze goed in geslaagd. Zo goed, dat ze aan hebben kunnen tonen dat die warme periode eigenlijk een koude was.quote:Op donderdag 8 juni 2023 12:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Indirecte waarnemingen waarop temperaturen te bepalen zijn zoals bijvoorbeeld in boomringen, sedimentboringen en ijsboringen zijn jou dus onbekend.
Nee. Ze hebben aan kunnen tonen dat de warme periode regionaal was en niet globaal.quote:Op donderdag 8 juni 2023 13:03 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Precies, ze zijn gaan zoeken naar dingen waarmee ze konden aantonen dat het globaal gezien 1000 jaar geleden helemaal niet zo warm was. En daar zijn ze goed in geslaagd. Zo goed, dat ze aan hebben kunnen tonen dat die warme periode eigenlijk een koude was.
En er zijn nu dus wel veel meetstations die onder andere de temperatuur meten, maar die worden niet meegenomen in de officiële cijfers, omdat ze daar alleen stations voor gebruiken die tientallen jaren op dezelfde plaats hebben gestaan en al die tijd consequent data hebben geüpload. Ze willen namelijk de anomalie meten: de afwijking, ten opzichte van een bepaalde datum of een gemiddelde.
In jou wereldbeeld hebben de klimaatwetenschappers natuurlijk altijd verstoppertje gespeeld. En zijn ze zogenaamd pad gaan zoeken terwijl de indirecte metingen natuurlijk ook allang gebruikt werden. Degene die zoekende is hier ben jij met je uit je duim gezogen onzin.quote:Op donderdag 8 juni 2023 13:03 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Precies, ze zijn gaan zoeken naar dingen waarmee ze konden aantonen dat het globaal gezien 1000 jaar geleden helemaal niet zo warm was.
Nee hoor. In mijn wereld zijn mensen vooral emotioneel en sociaal. Ze zijn lid van een groep. Hun groep is beter en heeft gelijk. Onschuldig als het om voetbal gaat, maar als je dat te ver doorvoert wordt het een religie. Dan is "anders denken" niet meer toegestaan en al snel een misdaad.quote:Op donderdag 8 juni 2023 13:13 schreef Basp1 het volgende:
[..]
In jou wereldbeeld hebben de klimaatwetenschappers natuurlijk altijd verstoppertje gespeeld. En zijn ze zogenaamd pad gaan zoeken terwijl de indirecte metingen natuurlijk ook allang gebruikt werden. Degene die zoekende is hier ben jij met je uit je duim gezogen onzin.
Nee, ik geloof niet dat de Aarde plat is. Ik geloof eigenlijk niets, als ik het niet eerst zelf uit heb gezochtquote:Op donderdag 8 juni 2023 13:38 schreef Basp1 het volgende:
Oke lekker edgie recalcitrant gedrag.
Geloof je ook dat de aarde plat is?
Je mag best anders denken maar dan moet je het wel met verfieerbare feiten onderbouwen en dat heb je tot nu toe niet gedaan.
Dus de aarde is niet plat maar klimaatwetenschappers geloof je niet vanwege het lokale middeleeuws klimaat optimum. Of moet het publiek de openingspost hier anders interpreteren?quote:Op donderdag 8 juni 2023 13:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Nee, ik geloof niet dat de Aarde plat is. Ik geloof eigenlijk niets, als ik het niet eerst zelf uit heb gezocht
Wat een hoop onzinnig gelul. Alsof we alleen de temperatuur aan de bovenkant van de atmosfeer (kunnen) meten met satellieten. Met satellieten kan je namelijk behoorlijk prima de temperatuur van het aard- of wateroppervlak meten. Daarnaast hebben we boeien, grondmeetstations, weerballonnen, etc.quote:Op woensdag 7 juni 2023 18:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
Maar het kan dus goed, dat de globale temperatuur eigenlijk constant is gebleven, of dat het zelfs langzaam iets af aan het koelen is. We hebben niet voldoende meetgegevens. Je kunt daar ook geen satellieten voor gebruiken: die meten de bovenkant van de atmosfeer, dat kun je niet rechtstreeks vergelijken met thermometers op de grond.
Het zou natuurlijk wel mooi verklaren, waarom de zeespiegel wereldwijd maar niet sneller wil gaan stijgen.
Ja, ik weet het. Het KNMI vind dat die metingen van Rijkswaterstaat niet kunnen kloppen, omdat al hun modellen aangeven dat de zeespiegel hoger moet zijn. Ze gebruiken daarom tegenwoordig inderdaad die modellen waarbij de stand sinds 1993 is aangepast aan de hand van de windpatronen, zodat hij sindsdien wel sneller stijgt.quote:Op donderdag 8 juni 2023 14:21 schreef Isdatzo het volgende:
De wereld is groter dan alleen Nederland. De zeespiegelstijging hier blijft (wat) achter op de globale stijging door verandering van windpatronen en het effect daarvan op de opstuwing van zeewater. Zeespiegelmetingen gecorrigeerd voor wind en getijden laten congruent met de wereldgemiddelde zeespiegelstijging een versnelling te zien, zoals bijvoorbeeld in Shum and Kuo (2011):
Of de Nederlandse metingen al dan niet correct zijn, we zijn maar een klein landje.quote:Op donderdag 8 juni 2023 14:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, ik weet het. Het KNMI vind dat die metingen van Rijkswaterstaat niet kunnen kloppen, omdat al hun modellen aangeven dat de zeespiegel hoger moet zijn. Ze gebruiken daarom tegenwoordig inderdaad die modellen waarbij de stand sinds 1993 is aangepast aan de hand van de windpatronen, zodat hij sindsdien wel sneller stijgt.
Ik vraag me dan wel af, waarom ze het pas sinds 1993 hebben aangepast en niet daarvoor. Zo klopt je dataset niet meer. Of je past alles op dezelfde manier aan, of niets. Nu lijkt het wel heel erg op: "We hebben de fysieke metingen aangepast waar nodig, om ze in lijn te brengen met onze computermodellen."
Normaal doe je het omgekeerde, als je tenminste wetenschap wilt bedrijven.
Bron? Voor de zeespiegelmetingen gebruikt het KNMI de data van PSMSL (gebaseerd op de jaargemiddelden van de zes hoofdgetijdestations van RWS (namelijk: Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, De Helder, Harlingen en Delfzijl)).quote:Op donderdag 8 juni 2023 14:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, ik weet het. Het KNMI vind dat die metingen van Rijkswaterstaat niet kunnen kloppen, omdat al hun modellen aangeven dat de zeespiegel hoger moet zijn. Ze gebruiken daarom tegenwoordig inderdaad die modellen waarbij de stand sinds 1993 is aangepast aan de hand van de windpatronen, zodat hij sindsdien wel sneller stijgt.
Ik vraag me dan wel af, waarom ze het pas sinds 1993 hebben aangepast en niet daarvoor. Zo klopt je dataset niet meer. Of je past alles op dezelfde manier aan, of niets. Nu lijkt het wel heel erg op: "We hebben de fysieke metingen aangepast waar nodig, om ze in lijn te brengen met onze computermodellen."
Normaal doe je het omgekeerde, als je tenminste wetenschap wilt bedrijven.
Instandhouding van de comfortable waarheid: er is geen klimaatverandering (en als dat er wel is dan is het niet mijn schuld, en als het wel mijn schuld is dan is het niet erg), dus ik hoef mijn bijdrage daaraan niet kritisch te beschouwen.quote:Op donderdag 8 juni 2023 15:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik snap ook nooit zo goed wat nu het motief is om de wetenschap in twijfel te trekken.
En is klimaatverandering en zeespiegelstijging alleen een probleem als je links stemt en niet als je rechts stemt?
Of gaat het iedereen aan?
Overigens is daar niks mis mee, maar dan wel op basis van argumenten gestoeld op feiten, ratio en logica en niet op basis van argumenten bij elkaar gesprokkeld vanuit wensdenken.quote:Op donderdag 8 juni 2023 15:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik snap ook nooit zo goed wat nu het motief is om de wetenschap in twijfel te trekken.
Temperatuur van zeewater wordt al decennia lang gemeten. Die metingen kan je ook extrapoleren edit: ik bedoel interpoleren naar plekken waar geen metingen gedaan wordt. Het lijkt mij heel sterk dat de opwarming die gemeten wordt berust op toeval. Het lijkt mij nog sterker dat een leek zoals jij het beter zou weten dan de experts.quote:Op donderdag 8 juni 2023 09:24 schreef SymbolicFrank het volgende:
"Vorig jaar was het hier gemiddeld 19,3 graden!"
"En 10 jaar geleden?"
"Ja, geen idee. Toen lag er daar geen boei. Hij is nu trouwens weg. Maar 200 kilometer verderop ligt nu een Spaanse boei, ga daar eens naar kijken."
"Daar hebben we niets aan, want we willen net zien hoe de temperatuur varieert. Dus als je iedere keer met een ander meetinstrument meet, op een andere plaats en onder andere omstandigheden, dan kun je dat niet vergelijken. We laten ze wel weg."
"Ok."
Dat kan wel, maar dat doen ze niet. Ik heb een plaatje gepost waarin de gebruikte stations staan. Er staat ook een link naar de toelichting.quote:Op donderdag 8 juni 2023 16:52 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Temperatuur van zeewater wordt al decennia lang gemeten. Die metingen kan je ook extrapoleren naar plekken waar geen metingen gedaan wordt. Het lijkt mij heel sterk dat de opwarming die gemeten wordt berust op toeval. Het lijkt mij nog sterker dat een leek zoals jij het beter zou weten dan de experts.
Ik heb geen auto, ik ga nooit met het vliegtuig op vakantie, ik eet weinig vlees, ik woon klein en ik heb geen kinderen.quote:Op donderdag 8 juni 2023 15:09 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Instandhouding van de comfortable waarheid: er is geen klimaatverandering (en als dat er wel is dan is het niet mijn schuld, en als het wel mijn schuld is dan is het niet erg), dus ik hoef mijn bijdrage daaraan niet kritisch te beschouwen.
Want als er wél klimaatverandering is, en je hebt daar wél deel aan, en het is wél erg... hoe ga je het dan voor jezelf goedpraten wanneer je je gedrag niet aanpast?
Maar dat is natuur, biodiversiteit en milieu, niet klimaat.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:15 schreef SymbolicFrank het volgende:
Er is wel degelijk klimaatverandering en de mens heeft zeker invloed op het klimaat. Ik vind het gewoon niet zo slim on alleen naar de CO2 te kijken. Het grote plaatje is veel interessanter.
Voor mij zijn het kappen van de meeste bossen, het leegvissen van de zee en het doodspuiten van de landbouwgrond (en de meeste insecten) de belangrijkste dingen.
Ik weet niet waarom je klimaat en milieu nu met elkaar vergelijkt.quote:CO2 doet ook wel een beetje mee, maar het is bij lange na niet de hoofdoorzaak. Hier in Nederland veroorzaakt het droogpompen van de bodem bijvoorbeeld meer schade. En dank zij al die CO2 krijgt de natuur tenminste nog een beetje de kans zich te herstellen.
En mijn belangrijkste twistpunt met de klimaatpredikers is dat de oplossing heel simpel is. Wil je minder CO2? Bouw kerncentrales. Dat werkt! Maar nee, dat is volgens hun nog veel slechter dan fossiele brandstoffen en dat gaat om veel redenen helemaal niet werken. Tja.
Er is niets mis om naar het grote plaatje te kijken.quote:
Maar jij denkt dus dat er een realistische kans is dat vrijwel overal waar ze meten, er een temperatuurstijging wordt waargenomen, terwijl waar ze niet direct meten er nou net een afkoeling plaatsvindt?quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dat kan wel, maar dat doen ze niet. Ik heb een plaatje gepost waarin de gebruikte stations staan. Er staat ook een link naar de toelichting.
Waarom niet? We dachten tot voor kort ook, dat het 1000 jaar geleden warmer was dan nu. En daar zijn ook veel bewijzen voor.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:24 schreef Zwoerd het volgende:
[..]
Maar jij denkt dus dat er een realistische kans is dat vrijwel overal waar ze meten, er een temperatuurstijging wordt waargenomen, terwijl waar ze niet direct meten er nou net een afkoeling plaatsvindt?
Geen idee hoe je er over denkt.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:26 schreef SymbolicFrank het volgende:
@:TheFreshPrince
Ja, ok. Maar dat is een discussie voor een ander topic, anders dwalen we te ver af.
En je weet aardig hoe ik daar over denk
Er wordt, in tegenstelling tot wat jij denkt, voldoende gemeten.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:27 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Waarom niet? We dachten tot voor kort ook, dat het 1000 jaar geleden warmer was dan nu. En daar zijn ook veel bewijzen voor.
Ontbossing: we ontbossen Brazilië, door daar goedkope soja te kopen voor onze vleesexport. Europa is een groot park.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:24 schreef TheFreshPrince het volgende:
Maar ontbossing, daling van biodiversiteit, verwoestijning, droogte, NOx/NH3, broeikasgassen CO2/N2O/CH4 en klimaatverandering, plastic en visnetten in oceanen, etc.. het is allemaal belangrijk...
Je kunt de geschiedenis van de Wikipedia pagina bekijken. Dit is bijvoorbeeld een interessante voor dit topic:quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:40 schreef Nattekat het volgende:
De premisse van dit topic is al onzin. Niemand heeft ooit gezegd dat de wereldwijde temperatuur destijds hoger lag dan nu, dus dit topic valt al meteen ut elkaar.
https://xkcd.com/1732/
Verplicht leesvoer
quote:Initial research on the MWP and LIA was largely done in Europe, where the phenomenon was most obvious and clearly documented. It was initially believed that the temperature changes were global. However, recently this view has been questioned by the IPCC. The 2001 IPCC report says: "...current evidence does not support globally synchronous periods of anomalous cold or warmth over this timeframe, and the conventional terms of 'Little Ice Age' and 'Medieval Warm Period' appear to have limited utility in describing trends in hemispheric or global mean temperature changes in past centuries." [1].
Though, some question the IPCC's objectivity on this issue and claim that the IPCC's change on this position comes from a desire to revise established data because they do not support the conclusions of Mann et al as described below. This is particularly serious in light of claims by scientists like Keith Shine who has submitted research only to have it re-written by IPCC policymakers in order to conform to the "orthodox" view.
Nee, ik bedoel N2O.quote:Op donderdag 8 juni 2023 18:52 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..].
broeikasgassen CO2/N2O/CH4: je bedoelt waarschijnlijk H2O ipv. N2O.
Zoiets?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |