-------------------------------------quote:Dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen: 'Planten worden niet bestoven'
Een kwart minder vlinders, half zo veel hommels en in sommige natuurgebieden lijken zweefvliegen vrijwel volledig te ontbreken. Tellers maken zich grote zorgen over een opvallend slecht jaar voor bestuivende insecten. En inmiddels lijkt zelfs een punt bereikt dat veel planten niet bestoven worden.
Bioloog Kars Veling van de Vlinderstichting is dé vlinderexpert van Nederland. Dus toen hij in mei op Twitter zijn zorgen uitte over de kleine aantallen die hij aantrof in de Nederlandse natuur, was dat een eerste alarmbel.
Maar, zo weet Veling als geen ander: anekdotisch bewijs is flinterdun. Iedereen kan wat roepen. Daarom bestaat sinds 1992 een landelijk meetnetwerk, voor het monitoren van dagvlinders. Jaar in jaar uit lopen tellers in de lente en de zomer elke week dezelfde routes; ruim zevenhonderd in totaal.
Op 30 mei werd de voorjaarstelling afgerond. De maandag gepresenteerde resultaten bevestigen de vrees van Veling: het aantal waargenomen dagvlinders lag in maart, april en mei zo'n 20 tot 30 procent onder het gemiddelde van de laatste jaren.
Vlinders nemen al tientallen jaren af, net als bijen
Daarmee dreigt 2023 een extra slecht jaar te worden. Want de trend is op zichzelf al een dalende lijn: het aantal dagvlinders is de afgelopen dertig jaar bijna gehalveerd. Sinds 1890 is de vlinderstand zelfs met "tenminste 84 procent" afgenomen.
Hoe zit het dan met andere vliegende bestuivers? Er is één andere soortgroep die ook met een vast meetwerk structureel wordt gemeten: hommels.
En ook hommels lijken dit jaar een slechte start te maken, zegt Johan van 't Bosch van kenniscentrum voor insecten EIS. "Eind mei werden er maar half zoveel hommels waargenomen als de afgelopen jaren."
Extreme droogte laat sporen na
Bestuivingsonderzoeker Constant Swinkels van de Radboud Universiteit heeft nog hoop dat tegenvallende waarnemingen in het vroege voorjaar kwamen doordat insecten zich tijdens regen en kou schuilhielden.
Een natte maart en april kunnen inderdaad een rol gespeeld hebben, zegt hommelexpert Martijn Kos van EIS. Maar hij denkt toch vooral aan een vertraagd effect van de extreem droge zomer van afgelopen jaar. Het aanbod van nectar en stuifmeel nam toen af. "Dus werden er waarschijnlijk minder hommelkoninginnen geproduceerd", zegt Kos. Die moeten in het voorjaar erna een nieuwe kolonie starten.
Ook Veling denkt dat de extra tik de zeer droge zomer was. "De heel vroege soorten, zoals oranjetipje en citroenvlinder, deden het dit jaar juist goed. Maar die waren vorig jaar in juni al klaar met hun levenscyclus." Dus voor de droogte ernstig werd.
Lentevlinders die in de zomer moesten zien te overleven als rups, gingen sterk achteruit. "Zo zien we veel minder klein koolwitje en klein geaderd witje. En ook kleine vos, kleine vuurvlinder en het landkaartje hebben een heel slecht jaar."
'Schrikbarend stil': op sommige plekken vliegt bijna niets
Andere waarnemers vrezen dat naast vlinders en hommels nog meer insectengroepen een slecht jaar hebben. Zo lijkt het droevig gesteld met zweefvliegen, zegt Eduard Peter de Boer, van ecologisch bureau Fauna X.
Hij deed onlangs een telling in Natura 2000-gebied de Drents-Friese Wold. "Eind mei is normaal de toptijd voor zweefvliegen. We hadden zon en geen gebrek aan nectarrijke bloemen. Maar de oogst was welgeteld vijf stuks!" Dat is uitzonderlijk weinig, laat De Boer weten aan NU.nl. "Het is dit jaar schrikbarend stil."
Dat beeld wordt bevestigd door Cyril Liebrand van ecologisch bureau Eureco. Hij werkt mee aan plantenonderzoek op bloemrijke rivierdijken. "Ik vraag daar aan mensen: kijk eens om je heen, zie je iets? Nul komma nada. Ik schrik daar echt van."
Hij vroeg op LinkedIn naar de ervaringen van andere waarnemers. De reacties stroomden binnen uit heel Nederland, en ook uit België en Duitsland. "Ik schat tweehonderd à driehonderd mensen, steeds met diezelfde bevestiging: er vliegt dit jaar bijna niks."
Wat zijn bestuivende insecten en waarom zijn ze belangrijk?
-Bestuivende insecten vliegen van bloem naar bloem. Ze drinken daar nectar en verzamelen stuifmeel.
-Het gaat om dagvlinders, nachtvlinders, wilde bijen (waaronder hommels), zweefvliegen en ook specifieke kevers. In totaal komen in Nederland een paar duizend soorten bestuivende insecten voor.
-Deze insecten zijn een onmisbare schakel in de voortplanting van planten. Die kunnen vaak pas zaden en vruchten vormen als bloemen bevrucht zijn met het stuifmeel uit een andere bloem. Ook de menselijke voedselvoorziening is hiervan afhankelijk.
-Vanwege het zeer grote aantal planten is ten eerste een zeer groot aantal bestuivende insecten nodig. Daarnaast is variatie belangrijk. Veel planten en bestuivers zijn van specifieke soorten afhankelijk.
Typische junivlinders zijn inmiddels uitgestorven
Hoe zal dit jaar verder verlopen voor de vliegende bestuivers? "De meeste lentevlinders zijn nu uitgevlogen", zegt Veling. "Een of twee soorten kunnen het nog wat rekken en misschien nog iets toenemen, zoals het icarusblauwtje en het hooibeestje."
Daarna volgt wat vlinderwaarnemers tegenwoordig de 'junidip' noemen. In landen om ons heen bestaat die niet, en ook in Nederland vlogen vroeger in juni specifieke vlindersoorten. Bijvoorbeeld de rode vuurvlinder en de moerasparelmoervlinder. "Maar dat zijn soorten die afhankelijk zijn van bloeiende graslanden, en die zijn in Nederland zo ver achteruitgegaan dat ze hier al zijn uitgestorven", zegt Veling.
Voor de hommels is Van 't Bosch nog niet direct heel bezorgd. Omdat hommels kolonievormende bijen zijn, kunnen ze in de zomermaanden nog herstellen. Maar dan zullen ze een ruim voedselaanbod nodig hebben - en niet weer een wekenlange droogte. Kijkend naar de klimaatverwachtingen voor de toekomst en ook de start van juni dit jaar, bestaan op dat vlak weinig garanties meer.
Liebrand zegt zich toch grote zorgen te maken: "Heel veel planten zijn afhankelijk van bestuiving. Maar ik zie geen bestuiving plaatsvinden. Ik hoop dat er partijen zijn die kijken naar de oorzaken en dit serieus oppakken."
https://www.nu.nl/klimaat(...)n-niet-bestoven.html
Vlinderseizoen begint pas echt in juli. Maar er waren inderdaad weinig bijen en hommels. Wij proberen zoveel mogelijk te doen voor de insecten, o.a. hommelhotels gemaakt, bloeiende planten er omheen en nu maar hopen dat het volgend jaar beter wordt. Maar we krijgen weinig kersen, geen appels, geen pruimen, maar wel een aantal peren. En de vijg, pfff, staan er nu al 50 aan, niet normaal.quote:Op maandag 5 juni 2023 10:36 schreef Starhopper het volgende:
[..]
-------------------------------------
Wat een naar nieuws![]()
Ik heb dit jaar inderdaad nog geen vlinder gezien. En dat terwijl het normaalgesproken hier krioelt van rupsen en vlinders
Libellen ook niet trouwens. Bijen vliegen hier wel vrolijk rond
Te koud en te nat. En ik hoop maar dat het alleen daar aan ligt.quote:Op maandag 5 juni 2023 10:58 schreef Dutchguy het volgende:
Het zou me logisch lijken dat dit wel eens door het natte voorjaar zou kunnen komen.
En het jaar erna als lul op een drumstel reden natuurlijk door het warme voorjaar.quote:Op maandag 5 juni 2023 10:58 schreef Dutchguy het volgende:
Het zou me logisch lijken dat dit wel eens door het natte voorjaar zou kunnen komen.
Gewoon iedereen verplichten om een stal in de achtertuin te nemen.quote:Op maandag 5 juni 2023 10:54 schreef xpompompomx het volgende:
En wat gaat de hart-en-vaatziekten mevrouw van de BBB hieraan doen?
Je bedoelt gewasbeschermingsmiddelen toch?quote:Op maandag 5 juni 2023 11:33 schreef HSG het volgende:
En vooral lekker doorgaan met zware landbouwgif. Goed voor die beestjes.
Is gif.quote:Op maandag 5 juni 2023 11:36 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Je bedoelt gewasbeschermingsmiddelen toch?
Gohquote:
Nee, het is nogal per soort afhankelijk of een nat voorjaar wel of niet gewenst is.quote:Op maandag 5 juni 2023 10:58 schreef Dutchguy het volgende:
Het zou me logisch lijken dat dit wel eens door het natte voorjaar zou kunnen komen.
Nou ja, een fiks stuk van het bos hier is aangelegd met het oog op insecten. Super gunstige flora.quote:Op maandag 5 juni 2023 12:47 schreef Noek het volgende:
Hier vliegt heel veel rond.
Maar daar heb ik ook naar geplant. Daarnaast woon ik aan een stuk grondwat ongemaaid is en zo blijft. Dat trekt ook veel liefhebbers aan. Ik vind hetlemaal mooi.
Mensen hebben daar ook zelf invloed op ipv alleen maar te wijzen naar wiens schuld het is, kun je ook zelf actie ondernemen.
Een wilde tuin zie ik overigens ook 100x liever dan zo'n mat die echt op de mm gemaaid wordt omdat Karen dat netjes vindt.
Als je door het platteland rijdt, dan zie je boerenweilanden waar geen bloemetje in staat. Eén groene vlakte. Je vraagt je toch af wat ze met die grond doen dat er alleen maar gras groeit.quote:Op maandag 5 juni 2023 11:33 schreef HSG het volgende:
En vooral lekker doorgaan met zware landbouwgif. Goed voor die beestjes.
Dat is productie gras.quote:Op maandag 5 juni 2023 12:56 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Als je door het platteland rijdt, dan zie je boerenweilanden waar geen bloemetje in staat. Eén groene vlakte. Je vraagt je toch af wat ze met die grond doen dat er alleen maar gras groeit.
De autobermen, waar de boeren van af blijven, staan dan wel weer vol met fluitenkruid en koolzaad.
Groene woestijnen waarbij het halve land is geïndoctrineerd dat het zo'n mooie landelijke en natuurlijke omgeving isquote:Op maandag 5 juni 2023 13:07 schreef Cause-mayhem2 het volgende:
[..]
Dat is productie gras.
Dat gras wordt gezaaid en andere (Wilde) soorten worden bestreden.
Weilanden in nederland zijn vaak niet anders dan gewoon landbouw. Dat maisveld, die aardappelen of wat dan ook.
Idd.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:09 schreef Dven het volgende:
[..]
Groene woestijnen waarbij het halve land is geïndoctrineerd dat het zo'n mooie landelijke en natuurlijke omgeving is
Ook wel groen asfalt genoemd. En het dan na gaan doen op hun eigen stukje grondquote:Op maandag 5 juni 2023 13:09 schreef Dven het volgende:
[..]
Groene woestijnen waarbij het halve land is geïndoctrineerd dat het zo'n mooie landelijke en natuurlijke omgeving is
In de tuinen leggen we liever tegels of kunstgras je zult maar eens onderhoud moeten plegen op iets groens. De tuin die voor velen in Nederland als een must have bij het huis hoort. Maar iets nuttigs ermee doen is blijkbaar voor velen ook teveel werk.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:16 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ook wel groen asfalt genoemd. En het dan na gaan doen op hun eigen stukje grond
Boos worden om elk sprietje mos, klaver of paardebloem.
Ja want je moet op je eigen stukkie grond wel in de zon kunnen bakken en vleesch verbranden op je bbq.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
In de tuinen leggen we liever tegels of kunstgras je zult maar eens onderhoud moeten plegen op iets groens. De tuin die voor velen in Nederland als een must have bij het huis hoort. Maar iets nuttigs ermee doen is blijkbaar voor velen ook teveel werk.
Ik heb klaver ingezaaid in m'n grasquote:Op maandag 5 juni 2023 13:16 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ook wel groen asfalt genoemd. En het dan na gaan doen op hun eigen stukje grond
Boos worden om elk sprietje mos, klaver of paardebloem.
Wil je nu een award ofzo?quote:Op maandag 5 juni 2023 13:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb klaver ingezaaid in m'n gras
En dat laatste vinden mensen rommeligquote:Op maandag 5 juni 2023 13:28 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ja want je moet op je eigen stukkie grond wel in de zon kunnen bakken en vleesch verbranden op je bbq.
En dan hangen we aan de schutting een insectenhuisje en doen we hier en daar een pot neerzetten met zomerbloeiers.
Overigens woon ik in een gemeente met veel vrijstaande huizen. We hebben 3 smaakjes: zoveel mogelijk bestrating en/of worteldoek, grasveld alsof je een golfbaan bent inclusief elke dag sproeien, of ja laat maar groeien. De laatste versie is het mooiste en doet helemaal niets af aan het huis.
Heb je nu allemaal kleine Klavertjes?quote:Op maandag 5 juni 2023 13:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb klaver ingezaaid in m'n gras
Dat is ook het lastige, er hangt een sociale druk om ieder stukje "onkruid" uit je tuin te verbannen en een grasveld te hebben waar je golf op kan spelen inderdaad.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:28 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ja want je moet op je eigen stukkie grond wel in de zon kunnen bakken en vleesch verbranden op je bbq.
En dan hangen we aan de schutting een insectenhuisje en doen we hier en daar een pot neerzetten met zomerbloeiers.
Overigens woon ik in een gemeente met veel vrijstaande huizen. We hebben 3 smaakjes: zoveel mogelijk bestrating en/of worteldoek, grasveld alsof je een golfbaan bent inclusief elke dag sproeien, of ja laat maar groeien. De laatste versie is het mooiste en doet helemaal niets af aan het huis.
En dat heeft allemaal ontzettend te maken met het verknipte natuurbeeld dat men heeft.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:31 schreef Starhopper het volgende:
[..]
En dat laatste vinden mensen rommelig![]()
Als ik een tuin zou hebben, dan zou ik het wel wetenBijenzaad strooien en er verder niets aan doen
Voor de tuin geldt dat absoluut ook.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:34 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
En dat heeft allemaal ontzettend te maken met het verknipte natuurbeeld dat men heeft.
Heb dezelfde discussie hier in het park dat onderhevig is aan burgerparticipatie: waarom de bladeren tegenwoordig niet meer opgeruimd worden, het oogt zo rommelig. Of waarom er nog losse takken in het bos liggen.
Waarop ik altijd zeg: hoe rommeliger hoe beter. Geniet ervan!
Zou wel bijzonder zijn als er dan ineens bijen opkomen.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:31 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Bijenzaad strooien en er verder niets aan doen
Boeren hebben 50% van het land in handen. Moet je nagaan wat hun invloed is op de insecten.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:42 schreef Noek het volgende:
En allejezus veel muggen die de natheid enorm kunnen waarderen hier.
Maar goed, allemaal huilen en naar boeren wijzen terwijl de mens kunstgras en stenen tuinen wil.
Help gewoon zelf eens mee.
Hier in de buurt ook veel parkeerplaatsen als achtertuin. En 's zomers maar klagen dat het zo heet wordt. Zet dan een lekker boom midden in je tuin, waar je onder kunt gaan zitten!quote:Op maandag 5 juni 2023 13:28 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ja want je moet op je eigen stukkie grond wel in de zon kunnen bakken en vleesch verbranden op je bbq.
En dan hangen we aan de schutting een insectenhuisje en doen we hier en daar een pot neerzetten met zomerbloeiers.
Overigens woon ik in een gemeente met veel vrijstaande huizen. We hebben 3 smaakjes: zoveel mogelijk bestrating en/of worteldoek, grasveld alsof je een golfbaan bent inclusief elke dag sproeien, of ja laat maar groeien. De laatste versie is het mooiste en doet helemaal niets af aan het huis.
Kunstgrasquote:Op maandag 5 juni 2023 13:42 schreef Noek het volgende:
En allejezus veel muggen die de natheid enorm kunnen waarderen hier.
Maar goed, allemaal huilen en naar boeren wijzen terwijl de mens kunstgras en stenen tuinen wil.
Help gewoon zelf eens mee.
Nee dit naïeve 'een betere wereld begint bij jezelf'-gejank zet zoden aan de geklepelde dijk inderdaad.quote:Op maandag 5 juni 2023 13:42 schreef Noek het volgende:
En allejezus veel muggen die de natheid enorm kunnen waarderen hier.
Maar goed, allemaal huilen en naar boeren wijzen terwijl de mens kunstgras en stenen tuinen wil.
Help gewoon zelf eens mee.
quote:Op maandag 5 juni 2023 13:28 schreef ieniminimuis het volgende:
[..]
Ja want je moet op je eigen stukkie grond wel in de zon kunnen bakken en vleesch verbranden op je bbq.
En dan hangen we aan de schutting een insectenhuisje en doen we hier en daar een pot neerzetten met zomerbloeiers.
Overigens woon ik in een gemeente met veel vrijstaande huizen. We hebben 3 smaakjes: zoveel mogelijk bestrating en/of worteldoek, grasveld alsof je een golfbaan bent inclusief elke dag sproeien, of ja laat maar groeien. De laatste versie is het mooiste en doet helemaal niets af aan het huis.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |