abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 4 juni 2023 @ 00:33:55 #1
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_209394155
De meteorologische zomer is pas begonnen en hoewel de meeste mensen bij zomer voornamelijk aan zon en warmte denken hebben wij weerfanaten ook behoefte aan af en toe een dag waarop het lekker los gaat met onweersbuien. Bij mij begint het alweer te kriebelen dus zo ziet mijn favoriete zomeronweerscenario eruit:

Voorpret
Het is een warme doordeweekse dag met zomerweer weer dat volgens de berichten nog even aan zal houden, maar wel benauwder en onstabieler wordt met in het weekend onweersbuien. Ondertussen vissen de weerfanaten op internet CAPE/LI-kaartjes waarop een diep paarse vlek te zien is van Noord-Frankrijk tot over Nederland: een explosieve situatie dus. De dagen in aanloop naar het weekend zijn warm met temperaturen tot over de 30C en ook in de nachten koelt het minder goed af: pas tegen de ochtend is de temperatuur in het grootste deel van het land tot net onder de 20C gedaald om vervolgens snel weer te stijgen in de loop van de ochtend. De CAPE/LI-kaartjes laten voor het moment suprme een iets minder overdreven beeld zien, maar zijn nog steeds indrukwekkend.

De avond te voren
Op het weerbericht spreken ze over het ontstaan van een thermisch lagedrukgebiedje bij Zuid-West Frankrijk dat in de loop van de dag richting ons land trekt. Overdag is er een aanvoer van zeer warme en vochtige lucht uit het zuiden die erg drukkend aan zal voelen en temperaturen kunnen stijgen tot zo'n 34C in het zuiden en zuidoosten van het land. Het onweer wordt verwacht in de avond en nacht. Op ESTOFEX wordt een groot level 2 gebied ingetekend voor Noord-Frankrijk, de Benelux en een een stukje West-Duitsland, vooral om hoge bliksemintensiteit, veel neerslag en mogelijk grote hagelstenen. Daarbij is slechts een kleine kans op een tornado, dus niet genoeg reden om op te schalen naar level 3.

De dag zelf
In de nacht is het maar weinig afgekoeld, het minimum wordt rond 7:00u 's ochtends bereikt met een temperatuur van 24C. Hier en daar in de lucht is al wat bewolking te zien die duidt op instabielere lucht en het voelt al opvallend vochtig. De bewolking lost in de loop van de ochtend op en in het begin van de middag is het onder een felle zon al 32C. Overdag is het een afzien in de bloedhitte en aan het begin van de avond siert de lucht zich met toenemende instabiele bewolking. Als de zon ondergaat blijft de broeierige warmte hangen, om 22:00u 's avonds wijst de thermometer nog rond de 30C aan.

Dan wordt het donker en je zit in de tuin of op een balkon, lekker met een koud pilsje erbij wat te internetten op een tablet of telefoon, uiteraard kijkend naar weersites waarop al te zien is dat er onweer onderweg is. Het is windstil, benauwd en in het licht van de buitenlamp dansen talrijke muggen terwijl vanuit de omgeving het gechirp van krekels te horen is, kortom een echte zwoele zomeravond. Onder het bierflesje op tafel is een plas condenswater ontstaan.

Het is inmiddels 23:30u en aan de zuidelijke horizon licht de lucht af en toe op met geflits. Eindelijk doemen de verwachte onweersbuien op. Terwijl deze langzaam dichterbij komen wordt geritsel van bladeren hoorbaar, het is niet meer zo windstil als eerder die avond. Omdat rond middernacht ook heel weinig geluid van verkeer uit de omgeving te horen is, is het eerste zachte gerommel in de verte te horen. Intussen is in het zuiden het geflits al duidelijker zichtbaar. Dan begint de wind wat meer aan te trekken, wat vooral goed te horen is aan de bomen. Ook de donders zijn meer aanwezig en frequent evenals de bliksems. Het blijft even zo waaien en zodra ook de temperatuur voelbaar begint te dalen vallen de eerste druppels, grote druppels. Er zijn flinke bliksemflitsen te zien en ook de donders worden luider. Tijdens de vele bliksemflitsen krijgt de wind een stormachtig karakter en bij sommige sterke windvlagen is ook het geluid van afbrekende takken te horen. Van de regendruppels worden het snel meer totdat het eruit hoost met ook hagel erbij.

Na ongeveer een kwartier intense wind, regen en kleine hagel wordt het iets rustiger. Het onweer verdwijnt wat meer naar de achtergrond en het blijft nog een tijdje regenen. Heerlijk om bij in slaap te vallen ondanks dat het op de slaapkamer nog iets te warm is. :z

Zo... en nu jullie. :P
  zondag 4 juni 2023 @ 00:39:03 #2
396386 sturmpie
for night & nature
pi_209394194
nat
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_209395003
Gekomen
pi_209395039
Mooi omschreven.
Ohh, you touch my tralalala
Mhh, my ding ding dong...
Naamtopic.
pi_209395345
Gruwelijk nat
U MAD?
pi_209396133
TS moet porno gaan schrijven, kan hij nog flink aan verdienen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')