quote:De Zeekr 001 is een interessante elektrische auto die na een modeljaarupdate nog iets interessanter wordt.
De auto - die ook naar Europa komt - is er voortaan ook met een krachtig 140-kWh accupakket dat een actieradius van meer dan 1.000 kilometer mogelijk maakt.
Zeekr is net als Lynk & Co, Volvo en Polestar een merk van de Chinese gigant Geely. Vooralsnog is Zeekr in Europa een onbekende, maar dat duurt niet lang meer. In 2023 komt Zeekr naar Europa
De Zeekr gaat zo'n ¤58.000 kosten en komt dus niet in aanmerking voor de ¤3.000 subsidie, die is alleen geldig op EV's en waterstofvoertuigen tot ¤45.000quote:Op zaterdag 3 juni 2023 08:56 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.autoweek.nl/a(...)F%2Fwww.google.nl%2F
Het een na het andere Chinese automerk wordt gelanceerd in Europa
en Jetten geeft er fors subsidie op , om het klimaat van de aarde te redden, dus das mooi
[..]
[ afbeelding ]
Daar heb jij toch al een spiegel voor?quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:19 schreef Akathisia het volgende:
Ah, dit zal het makkelijker maken om egoïstische idioten te herkennen.
Maar waarom wordt deze niet ook verkocht onder de naam Lynk & Co dan? Beiden van Geely, beiden hanteren dezelfde designtaal. Ik begrijp de logica vooralsnog niet om een nieuw merk te introduceren terwijl je al een paar jaar actief bent met een andere in grofweg dezelfde markt.quote:Zeekr is net als Lynk & Co, Volvo en Polestar een merk van de Chinese gigant Geely. Vooralsnog is Zeekr in Europa een onbekende
De Duitse autoindustrie dendert al richting de afgrond sinds aandeelhouders en boekhouders het voor het zeggen kregen ipv ingenieurs. De kwaliteit van de hedendaagse Duitse auto is erbarmelijk, met de Volkswagen Golf 8 als voorlopig triest dieptepunt. De belachelijk hoge Europese (emissie)eisen staan het bouwen van betrouwbare en betaalbare auto's overigens ook flink in de weg.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:21 schreef J.B. het volgende:
De Chinezen stomen verder op en wat doen we in Europa? Ons druk maken over e-fuels. Regeren is vooruitzien, maar onze Duitse vrienden blijven liever in het verleden hangen
Je kan het verder doortrekken: waarom niet alles onder het Volvo merk?quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:26 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Maar waarom wordt deze niet ook verkocht onder de naam Lynk & Co dan? Beiden van Geely, beiden hanteren dezelfde designtaal. Ik begrijp de logica vooralsnog niet om een nieuw merk te introduceren terwijl je al een paar jaar actief bent met een andere in grofweg dezelfde markt.
Het domste wat Volkswagen gedaan heeft is Herbert Diess eerst degraderen door hem hoofd te maken van de falende software afdeling waarna ze hem er vervolgens makkelijk uit konden werken. Die softwareafdeling werkt nu samen met het Chinese ThunderSoft.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:32 schreef spicymchaggis het volgende:
[..]
De Duitse autoindustrie dendert al richting de afgrond sinds aandeelhouders en boekhouders het voor het zeggen kregen ipv ingenieurs. De kwaliteit van de hedendaagse Duitse auto is erbarmelijk, met de Volkswagen Golf 8 als voorlopig triest dieptepunt. De belachelijk hoge Europese (emissie)eisen staan het bouwen van betrouwbare en betaalbare auto's overigens ook flink in de weg.
En hoe komen wij o.a. aan deze biobrandstoffen? Juist daarvoor worden onder andere in Maleisië hele stukken oerwoud voor omgekapt om dingen te verbouwen waarmee je biobrandstoffen kan maken.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:21 schreef J.B. het volgende:
De Chinezen stomen verder op en wat doen we in Europa? Ons druk maken over e-fuels. Regeren is vooruitzien, maar onze Duitse vrienden blijven liever in het verleden hangen
eFuels zijn geen biobrandstof.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:41 schreef HSG het volgende:
[..]
En hoe komen wij o.a. aan deze biobrandstoffen? Juist daarvoor worden onder andere in Maleisië hele stukken oerwoud voor omgekapt om dingen te verbouwen waarmee je biobrandstoffen kan maken.
Daar gaat je vergroening.
Ah dat maar ik dacht dat Rob Jetten zich ook wilde inzetten voor biobrandstoffen.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
eFuels zijn geen biobrandstof.
eFuels zijn waterstof met gebonden CO2, gewoon te tanken als benzine.
Het nadeel is echter dat je er per kilometer 6 tot 7x meer energie voor nodig hebt dan voor een EV.
Ja, hij wilde meer biobrandstof in de benzine maar hij had er niet echt goed over nagedacht wat dat in de praktijk inhoudt. Auto's vinden dat vaak niet zo leuk, je moet er wel aanpassingen voor doen en dat lukt niet eenvoudig met een bestaand wagenpark.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:45 schreef HSG het volgende:
[..]
Ah dat maar ik dacht dat Rob Jetten zich ook wilde inzetten voor biobrandstoffen.
Als ik 20kWh per 100km tel (volgens mij is dat vrij realistisch als ik even snel zoek) dan zou dat bij 10dkm/jaar ook gewoon mijn stroomverbruik verdubbelen.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
eFuels zijn geen biobrandstof.
eFuels zijn waterstof met gebonden CO2, gewoon te tanken als benzine.
Het nadeel is echter dat je er per kilometer 6 tot 7x meer energie voor nodig hebt dan voor een EV.
Porsche, Ferrari en nog wat merken willen graag ronkende brandstofmotoren kunnen blijven leveren na 2035 en die wilden dus graag eFuels als vervanger voor benzine.
Het zal wel flink duurder zijn dan benzine maar iemand die een Porsche of Ferrari koopt, zal niet direct in de stress schieten bij de pomp.
eFuels zijn vooral bedoeld voor autosport (van LeMans tot F1), sportauto's, hulpdiensten en eventueel het leger.
Maar grootschalig produceren gaat hem niet worden. Alleen al voor het wagenpark in Nederland zou je de stroomproductie van Nederland moeten verdubbelen (!)
Ja, dat klopt.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:55 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Als ik 20kWh per 100km tel (volgens mij is dat vrij realistisch als ik even snel zoek) dan zou dat bij 10dkm/jaar ook gewoon mijn stroomverbruik verdubbelen.
Genoeg e-fuel voor Nederland produceren zou dus ca. 120TWh kosten? Is dat met de huidige kleinschalige testopstellingen of verwacht je dat dat zo zou zijn wanneer het proces geoptimaliseerd en opgeschaald is?quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, dat klopt.
Maar dan verdubbel je het verbruik van huishoudens.
Huishoudens verbruiken maar zo'n 17% van de stroom in Nederland.
Huishoudens verbruiken gemiddeld zo'n 2.500kWh x 8.100.000 = 20,25TWh op het totaal van 120TWh.
En dat is 16,8% van het totaal.
Ik lees links en rechts dat het 6x meer energie per kilometer kost dan in een EV.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:59 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Genoeg e-fuel voor Nederland produceren zou dus ca. 120TWh kosten? Is dat met de huidige kleinschalige testopstellingen of verwacht je dat dat zo zou zijn wanneer het proces geoptimaliseerd en opgeschaald is?
Dat er flink opgeschaald moet worden in de productie en infra van stroom is duidelijk, zeker als we allemaal van het gas willen. Maar 2 of 6 reactoren is wel een verschil ja.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik lees links en rechts dat het 6x meer energie per kilometer kost dan in een EV.
EV's kunnen met 23TWh toe (zie hierboven) dus dan zit je op minimaal 6x 23TWh en dan kom ik zelfs op 138TWh.
Waterstof produceren heeft een rendement van ongeveer 70%.
Een brandstofmotor heeft een rendement van ongeveer 30%.
Dus daar ben je al ongeveer een factor 4x kwijt.
En blijkbaar zit dat laatste restje dan in de productie en transport van eFuels zelf.
Zelfs als het maar 4x meer energie zou kosten, is het al totaal niet op te brengen om 100% van het wagenpark daar op te laten rijden. Daar moeten we eerst 6 grote, moderne EPR kernreactoren voor neerzetten.
En dat terwijl je alle EV's zou kunnen laten rijden op 1,5 EPR kernreactoren.
Vrachtverkeer concurreert op kilometerprijs. De techniek die het goedkoopst wordt per kilometer gaat het winnen. Als ik als bedrijf 8 pallets moet versturen en het ene transportbedrijf rekent ¤50 per pallet en het andere rekent ¤75 per pallet dan weet jij wel voor welk bedrijf ik ga.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:11 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Dat er flink opgeschaald moet worden in de productie en infra van stroom is duidelijk, zeker als we allemaal van het gas willen. Maar 2 of 6 reactoren is wel een verschil ja.
Wellicht zijn e-fuels wel rendabel voor vrachtverkeer, gezien de energiedichtheid. Dat zou mooi zijn, dan kan ik nog een tijdje in heerlijke plofauto's blijven rijden
Maar een goed deel van de prijs komt voort uit productieve tijd en capaciteit.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:14 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Vrachtverkeer concurreert op kilometerprijs. De techniek die het goedkoopst wordt per kilometer gaat het winnen. Als ik als bedrijf 8 pallets moet versturen en het ene transportbedrijf rekent ¤50 per pallet en het andere rekent ¤75 per pallet dan weet jij wel voor welk bedrijf ik ga.
Valt best mee.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:12 schreef Wienerschnitzels het volgende:
De 'niet-chinese' EV's worden op dit moment ook al bijna allemaal in China gemaakt.
Stellantis bouwt EV's ook in Europaquote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Valt best mee.
Tesla heeft een fabriek bij Berlijn voor Europa.
Volkswagen produceert de ID.4 bijvoorbeeld in Emden.
Volvo produceert in Gent, bijvoorbeeld de elektrische XC40.
Er zullen vast veel halffabricaten uit China komen maar de auto's worden toch echt nog vaak wel in de EU in elkaar geknutseld.
Vrachtwagens zijn zelden maximaal beladen, ik ben de grafiek kwijt (heb 'm eerder gepost) maar de meeste vrachtwagens rijden maar met iets van 70% belading op gewicht. Volume zit dan misschien wel op 90 of 100% maar niet alles is gemaakt van lood.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:16 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Maar een goed deel van de prijs komt voort uit productieve tijd en capaciteit.
Als je een paar ton minder mee kan nemen vanwege de enorme batterij en de wagen 1/3e van de dag stil staat om op te laden tikt het aan.
Je bent er duidelijk meer in thuis dan ik, dus je zal wel gelijk hebbenquote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Vrachtwagens zijn zelden maximaal beladen, ik ben de grafiek kwijt (heb 'm eerder gepost) maar de meeste vrachtwagens rijden maar met iets van 70% belading op gewicht. Volume zit dan misschien wel op 90 of 100% maar niet alles is gemaakt van lood.
Tesla Semi heeft een range van zo'n 800km dus op dat vlak kan je ook een werkdag vooruit voordat je moet laden. De laadsnelheid is ruim 1.000kW dus je kan bij een geschikte laadpaal in een uur weer klaar zijn voor de volgende 800km.
En gewicht is deels ook nog opgelost omdat een EV vrachtwagen 2.000 kilo zwaarder mag zijn dan z'n diesel tegenhanger. Accu's zijn dan wel zwaarder maar de aandrijflijn is in een EV juist weer vele malen lichter.
Naja, ik vind het wel interessant. Maar ik word ook wel eens gecorrigeerdquote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:24 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Je bent er duidelijk meer in thuis dan ik, dus je zal wel gelijk hebben
Het gekke is, ik ben altijd een echte petrolhead geweest. Heb Honda 4-takt brommers gehad vroeger, een Volvo 740 (2.3), een Volvo 940 (2.3 Turbo) en een V50 (2.5) maar sinds ik in wat diverse EV's heb gereden en momenteel zelf een V60 T8 plug-in heb, erger ik me er aan als de brandstofmotor erbij komt. De soepele en stille rijervaring van een EV is verslavend, blijkbaar...quote:Maar ik wil het zien voordat ik alternatieven zoals e-fuels af wil schrijven. Goeddeels omdat ik mijn heerlijke brandstofmotor niet wil vervangen door een EV, eerlijk is eerlijk
Kan ik me voorstellen, zeker als je veel 'saaie' werk-kilometers maakt. Een vriend van me is al een tijdje over (eerst een Leaf, nu een Ionic 5) en is lyrisch over het comfort en gemak. Maar mijn kilometers zijn overwegend recreatief en de aandrijflijn is daarbij een groot deel van het plezier. Het geluid, schakelen, vermogensopbouw...quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:26 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het gekke is, ik ben altijd een echte petrolhead geweest. Heb Honda 4-takt brommers gehad vroeger, een Volvo 740 (2.3), een Volvo 940 (2.3 Turbo) en een V50 (2.5) maar sinds ik in wat diverse EV's heb gereden en momenteel zelf een V60 T8 plug-in heb, erger ik me er aan als de brandstofmotor erbij komt. De soepele en stille rijervaring van een EV is verslavend, blijkbaar...
Ik heb qua vermogen ook niet te klagen, compressor, turbo en een elektromotor als hulpje.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:31 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Kan ik me voorstellen, zeker als je veel 'saaie' werk-kilometers maakt. Een vriend van me is al een tijdje over (eerst een Leaf, nu een Ionic 5) en is lyrisch over het comfort en gemak. Maar mijn kilometers zijn overwegend recreatief en de aandrijflijn is daarbij een groot deel van het plezier. Het geluid, schakelen, vermogensopbouw...
Daarnaast is er niet één EV die voor een normale sterveling betaalbaar is die ik leuk/mooi genoeg vind.
Beetje wet van de remmende voorsprong idee. Zoals ook sommige Afrikaanse landen sneller en beter internet hebben dan Nederland. Die zijn direct van niks naar glasvezel gegaan. Weinig regels, weinig asfalt, etc. Je kan meteen die kabels de grond in pleuren (of via palen) zonder dat de oude garde van bedrijven de boel vertraagd.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:37 schreef slashdotter3 het volgende:
Kwam laatst een achtergrond verhaal hierover tegen. Qua brandstof auto's loopt de rest van de wereld 20 jaar voor op de Chinezen en het verschil is niet in te halen, de Chineze auto's zullen altijd inferieur zijn.
EVs daarintegen zijn een compleet nieuw speelveld en China heeft hier vol op ingezet. Met als gevolg dat de Chinese auto's nu veel sneller verbeteren dan Westerse zoals Volkswagen komt bijvoorbeeld 1x per 3 jaar met een nieuwe EV terwijl de Chinese fabrikanten dat elke 9 maanden ofzo doen. Op een gegeven moment zijn de Chinese auto's de beste.
Daarom ook lekker zelf schakelenquote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:32 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb qua vermogen ook niet te klagen, compressor, turbo en een elektromotor als hulpje.
Dus je zit in 5 seconden op de 100 met een bak van 1.975 kilo (het blijft Volvo).
Maar bij een EV is dat veel soepeler en directer. Mijn auto moet vaak even nadenken, terugschakelen waar een EV gewoon gaat als je het pedaal intrapt, geen twijfel, geen hapering...
Naja, als je niet zo vaak rijdt ook wel lekker, 8x per jaar opladenquote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
Je moet dus wel echt een kilometervreter zijn die minimaal 50x per jaar ritten maakt van meer dan 1.000km om dat enigszins zinvol te maken. Want in dat geval heb je vanaf huis wel altijd die range.
Dat is wel zo. Maar waarom zou je ¤15.000 extra betalen voor extra range als je juist heel weinig rijdt?quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:40 schreef matthijst het volgende:
[..]
Naja, als je niet zo vaak rijdt ook wel lekker, 8x per jaar opladen
Ja. Zoals ik zeg: als je dat 50x per jaar doet is dat interessant, doe je dat enkele keren per jaar dan accepteer je dat je een keer ergens moet laden onderweg.quote:En in 1x naar Berlijn/Parijs ipv tussendoor laden.
Dat is natuurlijk altijd nog wat anders; de (meeste) winst en technologie behoren dan in ieder geval nog toe aan westerse bedrijven ipv aan de CCP.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 10:12 schreef Wienerschnitzels het volgende:
De 'niet-chinese' EV's worden op dit moment ook al bijna allemaal in China gemaakt.
Wat is er met de Golf 8 dan, dat ie zo slecht is?quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:32 schreef spicymchaggis het volgende:
[..]
De Duitse autoindustrie dendert al richting de afgrond sinds aandeelhouders en boekhouders het voor het zeggen kregen ipv ingenieurs. De kwaliteit van de hedendaagse Duitse auto is erbarmelijk, met de Volkswagen Golf 8 als voorlopig triest dieptepunt. De belachelijk hoge Europese (emissie)eisen staan het bouwen van betrouwbare en betaalbare auto's overigens ook flink in de weg.
Het zijn geen biobrandstoffen, maar hoe dan ook is dit een achterhoedegevecht. Elektrische auto's bereiken zo langzamerhand de kritische massa en dan kan het snel gaan, de Duitsers gedragen zich nu als paardenhouders toen de brandstofauto begon op te komen. Dit soort flauwekul is bescherming van een industrie die ten dode is opgeschreven, mooi voorbeeld van creative destruction. Terwijl de Duitsers bezig waren met dieselmotoren te 'optimaliseren' zetten de Chinezen volledig in op elektrische auto's, en daar plukken ze nu de vruchten van.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:41 schreef HSG het volgende:
[..]
En hoe komen wij o.a. aan deze biobrandstoffen? Juist daarvoor worden onder andere in Maleisië hele stukken oerwoud voor omgekapt om dingen te verbouwen waarmee je biobrandstoffen kan maken.
Daar gaat je vergroening.
China heeft ook de grondstoffen voor accu's en wij niet.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:37 schreef slashdotter3 het volgende:
Kwam laatst een achtergrond verhaal hierover tegen. Qua brandstof auto's loopt de rest van de wereld 20 jaar voor op de Chinezen en het verschil is niet in te halen, de Chineze auto's zullen altijd inferieur zijn.
EVs daarintegen zijn een compleet nieuw speelveld en China heeft hier vol op ingezet. Met als gevolg dat de Chinese auto's nu veel sneller verbeteren dan Westerse zoals Volkswagen komt bijvoorbeeld 1x per 3 jaar met een nieuwe EV terwijl de Chinese fabrikanten dat elke 9 maanden ofzo doen. Op een gegeven moment zijn de Chinese auto's de beste.
Valt mee, ik beperk het tot de 3 grootste voorraden per grondstof:quote:Op zaterdag 3 juni 2023 12:12 schreef etuiedelapiel het volgende:
[..]
China heeft ook de grondstoffen voor accu's en wij niet.
Saab 93 turbo, beste auto die ik ooit gereden heb , wat een luxe wat een stylequote:Op zaterdag 3 juni 2023 13:20 schreef Fer het volgende:
Hoop dat Geely ooit een nieuwe Saab uitbrengt. Ze hebben zelfs al een paar faciliteiten in Trollhattan in gebruik genomen.
Dat is het probleem van de EU .quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:21 schreef J.B. het volgende:
De Chinezen stomen verder op en wat doen we in Europa? Ons druk maken over e-fuels. Regeren is vooruitzien, maar onze Duitse vrienden blijven liever in het verleden hangen
In Duitsland ruilen ze kerncentrales in voor steenkool.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 09:21 schreef J.B. het volgende:
De Chinezen stomen verder op en wat doen we in Europa? Ons druk maken over e-fuels. Regeren is vooruitzien, maar onze Duitse vrienden blijven liever in het verleden hangen
Als iemand iets roept omdat anderen dat ook roepen omdat weer anderen dat ook ergens roepen, dan heb ik wel eens de neiging de cijfers er eens bij te pakken.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 14:16 schreef NeeOfTochJA het volgende:
[..]
In Duitsland ruilen ze kerncentrales in voor steenkool.
Software vol bugs (een airco of radio die pas tien minuten na het starten van de auto begint te functioneren, dat soort werk) en extreem kostenbesparend gebouwd. (bijv. kunststof onderdelen die in voorgaande generaties nog gewoon in staal of aluminium uitgevoerd waren) De Golf 8 is ontworpen vanuit de opvatting dat de Golf 7 te duur was om te produceren en niet met het idee een betere auto dan zijn voorganger te produceren.quote:Op zaterdag 3 juni 2023 11:03 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Wat is er met de Golf 8 dan, dat ie zo slecht is?
Ik volg dat eigenlijk niet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |