abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_209381014
Gezonken boot op Lago Maggiore had vooral geheim agenten aan boord

Op de boot die afgelopen zondagavond zonk op Lago Maggiore bleken vooral geheim agenten te zitten. Dat melden Italiaanse en Britse media op basis van eigen onderzoek. Bij het ongeval kwamen vier van de 23 opvarenden om het leven.

Vorig weekend kwam het nieuws naar buiten dat een boot met toeristen op het Lage Maggiore was gezonken door een wervelwind. Een bron binnen de Italiaanse politie vertelt aan de Corriere della Serra dat de groep geheim agenten na een tochtje over het Lago Maggiore ging lunchen op Isola Pescatori. Eenmaal onderweg zou de boot plotseling door extreem harde wind zijn gegrepen, waarna die kapseisde en zonk.

Maar nu blijkt dat het om geheim agenten gaat in plaats van toeristen, worden vraagtekens gezet bij de oorzaak van het ongeluk. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

IsraŽlische geheime dienst

Onder de 23 opvarenden waren acht Italianen die werkzaam zijn bij hun geheime dienst, en 13 IsraŽliŽrs van de Mossad, de IsraŽlische geheime dienst. De identiteit van de overleden passagiers werd kort erna bekend. Het gaat om twee Italianen, een IsraŽlische oud-medewerker van de Mossad en de Russische vrouw van de kapitein, Anya Bozhkova.

De kapitein, Claudio Carminati, wordt nog nagetrokken door de Italiaanse politie. Carminati zou vloeiend Bulgaars en Frans spreken, maar een zoektocht van Corriere della Serra naar de kadastrale gegevens van Carminati zou op niets zijn uitgelopen. De gezonken boot zou in Nederland geregistreerd staan, schrijft de Britse krant The Guardian. Carminati en Boshkova runden een bedrijf genaamd "Love Lake", en organiseerden trips op de toeristenboot.

Meerdere scenario's

Een mogelijk scenario is volgens The Guardian de uitwisseling van informatie en documenten tussen beide geheime diensten. De boottocht zou een afsluiting zijn van een aantal dagen samenwerken.

Een andere theorie van Corriere della Sera is dat de geheim agenten Russische oligarchen, dubbelspionnen en witwassers bespioneerden. Die zouden in de afgelopen maanden opvallend veel vastgoed hebben gekocht rondom Lago Maggiore, in de tijd dat de Europese Unie met strenge financiŽle maatregelen kwam. Ze zouden het vastgoed rondom het populaire meer kopen via Zwitserse banken.

Een andere theorie die de Italiaanse krant opperde is dat de IsraŽliŽrs contact tussen Italiaanse en Iraanse bedrijven monitorden, die in de industriegebieden van Lombardije zijn gevestigd.

Uit gegevens van Flight Tracker blijkt dat een dag na het zinken van de boot twee IsraŽlische privťjets naar Milaan vlogen. Vermoedelijk om de agenten die het bootongeluk hadden overleefd op te halen.

De Italiaanse politie is terughoudend over de speculaties. "Ik zie geen groot mysterie, anders dan het feit dat ze een toeristenboot hebben gehuurd om op een mooie dag over het meer te varen, misschien voor een verjaardag: het is geen 007-verhaal", zegt de politie tegen Corriere della Serra.

Mossad zwijgt

IsraŽl hield zich aanvankelijk stil over het voorval, omdat niet duidelijk was wat er precies was gebeurd en waarom de omgekomen IsraŽliŽr in Noord-ItaliŽ was. Volgens Italiaanse bronnen gaat het om Erez Shimoni. Afgelopen woensdag werd zijn overlijden door IsraŽl bevestigd, maar zijn naam werd niet genoemd.

"De Mossad heeft een dierbare vriend verloren, een toegewijde en professionele medewerker die zich jarenlang heeft ingezet voor de staat IsraŽl", schrijft de dienst in een statement. Vanwege zijn werk als geheim agent is het voor de organisatie "onmogelijk om verder uit te wijden over zijn activiteiten".

Het incident volgt op een bezoek van de IsraŽlische premier Netanyahu aan ItaliŽ twee maanden geleden. Hij was daar om de banden met de regering van de Italiaanse premier Meloni aan te halen. Beide landen handelden al in militaire goederen.

(https://nos.nl/artikel/24(...)im-agenten-aan-boord)

--------------

Gezonken door een 'wervelwind', dat is bijna hetzelfde als 'je niet helemaal lekker voelen na een theekransje met putin' of dat je te dicht bij een openstaand raam staat en je 'per ongeluk' naar beneden valt o|O
"You can call me Susan if it makes you happy"
  vrijdag 2 juni 2023 @ 21:46:10 #2
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_209381161
https://www.jpost.com/international/article-745029
Mossad agent who died in Italy was on mission working against Iran - report

The collaboration followed reports of Russian oligarchs in the area taking part in transferring Iranian-manufactured UAVs to Moscow.

The Mossad and Italian intelligence personnel that were on the boat that capsized earlier this week at Lake Maggiore in northern Italy were working together to prevent Tehran from obtaining advanced weapons, according to a Friday report by the Italian newspaper La Repubblica.

The operation was exposed when the boat sunk, killing four people, including one retired Mossad agent, the report said. Others that drowned include two that worked for Italian intelligence as well as the wife of the ship's captain.

The collaboration of the two espionage organizations reportedly began following Italian media reports which claimed that Russian oligarchs were operating in the area and taking part in transferring Iranian-manufactured UAVs to Moscow.

On Sunday morning, 21 secret agents from Italian organizations and the Mossad disguised themselves as tourists and got on a boat in Slovenia which took them to Isole dei Pescatori, the smallest of the Borromean islands in Lake Maggiore. The capsize of the boat was reportedly caused due to the unexpected, and violent stormy weather.

The retired agent that was killed was laid to rest in Ashkelon on Wednesday in a funeral that had many Mossad employees who attended hide their faces behind surgical masks at the cemetery.

Although he retired from the intelligence agency, he continued to serve in the organization's reserves and arrived together with his colleagues in Italy as part of cooperative relations between the Israeli and Italian spy organizations, The New York Times reported citing a former official.

13 of the 21 agents on the boat were from the Mossad. The boat's skipper, Carlo Carminati, is under suspicion of negligent homicide, as the vessel had 23 passengers when it was only allowed to carry 15.
  vrijdag 2 juni 2023 @ 21:48:19 #3
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_209381213
Russische dolfijntjes?
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  Spellchecker vrijdag 2 juni 2023 @ 21:59:04 #4
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_209381791
Duurde natuurlijk weer veel te lang voor die dolfijn uit zijn woorden kwam.
pi_209381988
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 21:48 schreef thedeedster het volgende:
Russische dolfijntjes?
Of ze hebben een weather machine.
pi_209382187
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 22:27 schreef PS. het volgende:
Duurde natuurlijk weer veel te lang voor die dolfijn uit zijn woorden kwam.
Ik geloof nooit geen zeezoogdieren meer :(
-nee-
pi_209382324
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 22:54 schreef Selenophilia het volgende:

[..]
Ik geloof nooit geen zeezoogdieren meer :(
Maar wees eens eerlijk, geloofde je die voor die tijd wel!🤔
pi_209382445
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 23:03 schreef PS. het volgende:

[..]
Maar wees eens eerlijk, geloofde je die voor die tijd wel!🤔
68 miljoen jaar eerder wel
-nee-
pi_209382472
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 23:11 schreef Selenophilia het volgende:

[..]
68 miljoen jaar eerder wel
Plausibel
  Spellchecker vrijdag 2 juni 2023 @ 23:13:43 #11
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_209382543
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 juni 2023 23:13 schreef maily het volgende:

[..]
:wtf:
Ik mag mij zeker niet overslapen.
-nee-
  Spellchecker vrijdag 2 juni 2023 @ 23:20:16 #13
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
  vrijdag 2 juni 2023 @ 23:25:04 #14
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_209382604
Dat Russische oorlogsschip was toch ook door een storm op een windstille dag gezonken?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_209383826
Wilde Q een nieuwe gadget demonstreren? En dat ging mis?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')