abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_209349689
Vrouwen in gevangenis Nieuwersluis slachtoffer van seksuele misstanden

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat vooral om seksueel getinte opmerkingen van medewerkers richting de gevangenen, maar ook om tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden.

Dat staat in een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed binnen de penitentiaire inrichting. Ook tussen medewerkers is er volgens de inspectie sprake van discriminatie, seksisme en roddelen.

"Er heerst een cultuur die het mogelijk maakt dat gevangenismedewerkers niet-integer gedrag vertonen, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag. De leef- en werkomgeving is er niet veilig genoeg. Niet voor gedetineerden, niet voor medewerkers", zegt inspecteur-generaal Esther de Kleuver in een verklaring.

In de PI Nieuwersluis zitten uitsluitend vrouwen gevangen. Vorig jaar kwam aan het licht dat een 47-jarige cipier ervan werd verdacht drie gevangenen te hebben misbruikt. Daarop meldden meerdere (ex-)gedetineerden dat zij ook slachtoffer zijn van wangedrag binnen de gevangenismuren.

De Inspectie kondigde juli vorig jaar een onderzoek aan naar de gevangenis in Nieuwersluis. Halverwege het onderzoek, eind 2022, werd het onderzoek verbreed omdat de Inspectie signalen kreeg dat niet alleen de 47-jarige cipier, maar ook andere gevangenismedewerkers zich schuldig zouden maken aan grensoverschrijdend gedrag.

"De cultuur binnen Nieuwersluis zal moeten veranderen om de leef- en werkomgeving veilig te maken. En de Dienst JustitiŽle Inrichtingen, de overkoepelende dienst van de gevangenissen, zou moeten kijken hoe de cultuur is in de andere inrichtingen waar vrouwen verblijven", aldus De Kleuver.

Orde van de dag
Vorig jaar spraken ex-gedetineerden en een advocaat zich uit over de misstanden in Nieuwersluis. Tegen het AD vertelde een ex-gedetineerde hoe ze elke keer na het douchen het luikje van haar cel open hoorde gaan.

"Een andere gedetineerde kreeg op de vraag of ze mocht bellen te horen van een bewaarder: Laat je tieten zien", vertelde advocaat Johan Oosterhagen tegen de krant destijds.

Uit het rapport van de Inspectie blijkt dat gedetineerden die er goed uitzien of goed liggen bij de medewerkers meer voor elkaar krijgen. Ook komt naar voren dat er gedetineerden zijn die mannelijke medewerkers bewust uitdagen om zo meer voor elkaar te krijgen.

Voor het onderzoek is er gesproken met 66 mensen, onder wie 15 gedetineerden. De Inspectie schrijft in haar aanbevelingen aan DJI dat het een meldpunt op moet richten waar vrouwelijke gedetineerden een melding kunnen doen en dat het moet onderzoeken of de bevindingen zich ook op andere plekken waar vrouwelijke gedetineerden zitten afspelen.

Reactie minister voor Rechtsbescherming Weerwind

In een reactie op het rapport hebben minister Weerwind (Rechtsbescherming) en de Dienst JustitiŽle Inrichtingen (DJI) besloten maatregelen te nemen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

"Het rapport heeft mij aangegrepen. Ik ben diep geraakt door de bevindingen en stevige conclusies van de Inspectie. (...) Grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. De gevangenis moet een veilige omgeving zijn voor zowel gedetineerden als medewerkers. Daarom neem ik alle aanbevelingen van de Inspectie over en zetten we ook maatregelen in bij de andere twee vrouwengevangenissen", aldus Weerwind.

Het ministerie gaat onderzoeken instellen naar de situatie in de andere twee vrouweninstellingen, in Ter Peel en in Zwolle.

https://nos.nl/artikel/24(...)-seksuele-misstanden

Dit is niet geil.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
  User die overal opduikt 2022 woensdag 31 mei 2023 @ 14:54:13 #2
186611 Haags
pi_209349710
Niet alleen de mannen laten per ongeluk hun zeepje vallen.
Zonder wrijving geen glans
pi_209349713


in de mannen gevangenis kan het anders ook goed mis gaan :'(
pi_209349994
Stukje scharen
U MAD?
  Trouwste user 2022 woensdag 31 mei 2023 @ 15:56:53 #5
7889 tong80
Spleenheup
pi_209350296
Tongzoenen. _O_

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_209352208
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2023 14:52 schreef superniger het volgende:
Ook komt naar voren dat er gedetineerden zijn die mannelijke medewerkers bewust uitdagen om zo meer voor elkaar te krijgen.
En als ze daar niet op in gaan ze erbij naaien, of later alsnog als ze een keer hun zin niet krijgen. Ben benieuwd bij hoeveel van die aanklachten het zo is gegaan :')
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')