abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 30 mei 2023 @ 14:50:41 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_209337978
Belastingdienst probeert brieven begrijpelijker te maken, maar dat valt nog niet mee

Beste mensen,

Op goede locatie was men het er reeds eerder unaniem over eens geworden dat voornamelijk uitgaande brieven van de Belastingdienst in het bijzonder duidelijker moeten worden voor het 'gewone' volk. :lijstje:
Er blijken inderdaad nogal wat onduidelijkheden in voor te komen. Deze kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden, wat vervolgens kan leiden tot pijnlijke misverstanden die veel tijd en rompslomp vergen, om maar te zwijgen van persoonlijke kopzorgen :|W en bijzonder pijnlijke situaties bij belastingplichtige burgers of handelaars en zulks. :7~

Het heeft nu eigenlijk al veel te lang geduurd. :o Dat betekent dat men zowel bij de overheid als op dito belangrijke locaties als op de Zuid-as *) evenals kleinere locatie Haarlem :Y) :9, men alle voor- en nadelen van dergelijke wijzigingen reeds grondig bestudeerd heeft. :s) :s) :s) Dus vandaar de noodzakelijke eindconclusie die ertoe moet leiden alle belastingplichtige burgers en andere belanghebbende cliënten van de fiscus eindelijk tegemoet te komen en van dienst te kunnen zijn inzake geldteruggave en andere fiscale handelingen. *)
Het was niet voor niets dat kort voor het lange pinksterweekend een gezellige borrel werd gehouden op een prachtige, hier niet nader te noemen, locatie te Haarlem. *) :Y) :9

Welnu, er werd geproost op betere tot hartverwarmende omstandigheden voor onze medemens :S___D, waarna flink werd gegeten :Y) :9 onder genot van een heerlijk wijntje met diverse plaatselijke VVD-leden en andere dito vooruitstrevende hoogwaardigheidsbekleders die prima door één deur kunnen met het personeel op de Zuid-as. *)
En het begin van enkele verbeteringen is er :lijstje: wat menigeen als muziek in de oren klinkt :muziek:, al valt er best nog het een en ander verder te optimaliseren. Van groot belang is nu dat de overheid verder aan de fiscale weg blijft timmeren om het de burger zo makkelijk mogelijk te maken, waardoor zoal aan de overheid en fiscus gelieerde grote organisaties als waar ikzelf actief ben gemakkelijker hun hartverwarmende aandeel kunnen leveren. :7~

Fijne dag! :)

Scjvb

++++

quote:
NOS Nieuws • Vandaag, 12:45

ANP

"Je moet het in gewonemensentaal schrijven. Zoiets als: 'Dit moet je betalen'. Of: 'Dit krijg je terug'." Op de Dappermarkt in Amsterdam weten marktbezoekers precies hoe ze aangesproken willen worden door de Belastingdienst. Maar de overheidsinstantie zelf worstelt ermee.

Zo blijkt een brief die jaarlijks wordt verstuurd aan mensen die vermoedelijk geld kunnen terugkrijgen veel te moeilijk. Nog niet eens de helft van de mensen die hem krijgen reageert erop. De reden: ontvangers begrijpen hem niet, zo schrijft de Belastingdienst in het laatste jaarverslag.

De taal bij de Belastingdienst gaat daarom op de schop. Met hulp van klantenpanels en een computerprogramma van de Universiteit van Utrecht worden alle bijna 5900 soorten standaardbrieven die de dienst jaarlijks verstuurt aan een taalscan onderworpen. Hiermee zijn inmiddels al 1100 van deze brieven aangepast, waaronder de zogenoemde 'geldteruggaafbrieven'.

Duidelijker taal in de brieven van de Belastingdienst is hoognodig, zegt directeur Geke van Velzen van de Stichting Lezen en Schrijven. En niet alleen voor de 2,5 miljoen laaggeletterden, benadrukt zij. "Mensen zijn niet dom, maar niet iedereen heeft een even grote woordenschat. Belastingen zijn al moeilijk. Dus veel mensen zijn gebaat bij eenvoudiger taalgebruik."

Herkenbaar

Dat erkent Esther de Leeuw, directeur klantinteractie & -services bij de Belastingdienst. "Het is ook echt lastige inhoud. Daarom kijken we hoe we moeilijke zaken makkelijk kunnen uitleggen. Ik herken het zelf ook. Mensen willen het liefst zelf dingen begrijpen en doen."

Nieuwe teruggavebrief van de Belastingdienst

Toch blijkt ook de nieuwe geldteruggavebrief lang niet voor iedereen duidelijk. De aanhef bijvoorbeeld. Die is van 'Laat geen geld liggen!' veranderd in het ogenschijnlijk moeilijker 'Mogelijke teruggaaf inkomstenbelasting van uw (pleeg)kind'. "We hebben deze brief getest en een aantal mensen vond dit toch te onduidelijk of vroeg zich af of dit nu wel Belastingdienst-taal was", stelt De Leeuw. "Waar het ons om gaat is hoe mensen reageren en of ze actie ondernemen als ze de brief ontvangen. Dan werkt sommige taal dus misschien niet. We beginnen de brief nu met 'beste' in plaats van 'geachte'. Dat past toch meer bij deze tijd. En we hebben opgenomen waar mensen heen kunnen met vragen. Dat stond in de oude brief niet duidelijk."

Bang

Bart van de Ven helpt met onderzoeksbureau TrueTalk bedrijven en instellingen met eenvoudiger taalgebruik. Bij de Belastingdienst speelt volgens hem mee dat mensen vaak wat angstig zijn als ze een brief ontvangen. "Wij komen zelden iemand tegen die deze brieven begrijpt. En dan gaat het echt niet alleen om laaggeletterdheid", benadrukt hij. "Bijna iedereen in Nederland heeft formele of informele hulp met de belastingadministratie. En mensen zijn een beetje angstig. Dan lees je zulke brieven ook minder goed. Goed opschrijven helpt héél veel."

Als advies geeft Van de Ven mee om niet alleen direct duidelijk te maken waar de brief over gaat, maar ook wat mensen wel of niet moeten doen. "Zoals: 'Deze brief is voor uw administratie, u hoeft niets te doen'. Of: 'Deze brief is om belasting terug te krijgen en legt uit hoe dit moet'. Hele duidelijke taal. 'Laat geen geld liggen' uit de oude brief vind ik een goede opening. Zet erbij: 'Lees hier wat je kunt doen om dat geld terug te krijgen'. Dat is veel makkelijker."

Bij de Belastingdienst nemen ze de feedback ter harte, ook op alle nieuwe herschreven brieven. Het project om alle 5900 brieven tegen het licht te houden is eind volgend jaar klaar, maar daarmee eindigt het volgens De Leeuw niet: "De ontwikkeling in taal gaat door. Dus we houden continu oog voor begrijpelijkheid van taal."© https://nos.nl/artikel/24(...)at-valt-nog-niet-mee
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_209338052
Nou, dit lijkt me prima, juist de mensen die gebaat zijn bij dat beetje extra wat de belastingdienst ze nog kan teruggeven, kunnen nog wel eens worstelen met de brieven van de belastingdienst.

Ik vind persoonlijk ook dat er onnodig wollig taalgebruik in zit.

'Dit krijgt u terug'
'Dit moet u betalen'

Een stuk makkelijker voor veel mensen die Nederlands nog wel eens lastig vinden. Soms krijg ik brieven van de belastingdienst die nog slechter leesbaar zijn dan de topics van scjvb.
-nee-
pi_209338071
Ik denk dat de belastingdienst wat meer smileys :) in hun communicatie :lijstje: zou moeten gebruiken. ^O^ *)
  dinsdag 30 mei 2023 @ 15:01:26 #4
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_209338085
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 14:59 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Ik denk dat de belastingdienst wat meer smileys :) in hun communicatie :lijstje: zou moeten gebruiken. ^O^ *)
En kortingsbonnen voor Jopenbier in de blauwe enveloppen stoppen.

OT: Het belastingstelsel is te ingewikkeld. Dat ga je niet oplossen met eenvoudigere brieven.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_209338109
Het zou ook helpen als ze me niet ieder jaar vragen om mijn belastingaangifte te doen, om er later op terug te komen dat ze eigenlijk alles al wisten en graag willen laten weten wat ik vergeten ben.
-nee-
  dinsdag 30 mei 2023 @ 15:10:09 #6
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_209338175
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
pi_209338185
Prima! Nu nog zorgen dat ze telefonisch bereikbaar zijn.
Heb vanmorgen 3 keer gebeld, elke keer zei die telefoonbot dat er nog 37 wachtenden voor me waren. :(
  dinsdag 30 mei 2023 @ 15:13:04 #8
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_209338219


Daarna graag de politie!
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 15:17:24 #9
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_209338283
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Jup. Klopt als een bus.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_209338301
Het probleem is dat het hele stelsel te ingewikkeld is. Dat ga je niet oplossen door iedereen voortaan aan te schrijven alsof het allemaal zwakzinnige randdebielen zijn.
pi_209338304
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 14:59 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Ik denk dat de belastingdienst wat meer smileys :) in hun communicatie :lijstje: zou moeten gebruiken. ^O^ *)
En termen als doekoe, barkie en fiffie. Wel zo inclusief.
Denk onbegrensd en kijk verder dan je kan zien
Wij zijn unlimited barrières kennen we niet
Denk unlimited
pi_209338396
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Dit is geen probleem, er zijn genoeg manieren om iemand juridisch waterdicht en zonder ruimte voor interpretatie duidelijk te maken dat ze iets moeten betalen of ontvangen. De meeste belastingdienst-brieven hebben een vrij duidelijke strekking als het gaat om de te volgen acties.

Er is bij de staat ooit het idee ontstaan dat iedere klus die ze doen hetzelfde taalgebruik nodig heeft als een notaris in 1960, en dat mag best een onsje minder.
-nee-
  dinsdag 30 mei 2023 @ 16:06:04 #13
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_209338797
quote:
14s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:26 schreef Marsenal het volgende:

[..]
Dit is geen probleem, er zijn genoeg manieren om iemand juridisch waterdicht en zonder ruimte voor interpretatie duidelijk te maken dat ze iets moeten betalen of ontvangen. De meeste belastingdienst-brieven hebben een vrij duidelijke strekking als het gaat om de te volgen acties.

Er is bij de staat ooit het idee ontstaan dat iedere klus die ze doen hetzelfde taalgebruik nodig heeft als een notaris in 1960, en dat mag best een onsje minder.
Hm, in beginsel vindt men dat natuurlijk ook, en de meesten hebben dan ook geen enkel probleem met daarin omschreven te nemen acties. Voor louter verreweg de meesten zijn de brieven vrij duidelijk.
Maar dat gaat kennelijk lang niet voor iedereen op die zulke brieven van de fiscus ontvangt. En dat blijven er qua aantallen landelijk nog best veel en daar wringt nu de schoen, waardoor dergelijke aanpassingen in de brieven voor deze groep alsnog noodzakelijk worden geacht.

Maar goed.

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_209339006
Als je je verlaagt tot het niveau van de gemiddelde domme Nederlander is dit land echt verloren. Laat die mensen lekker iemand inschakelen die wel kan lezen. Straks krijgen we nog plaatjes in plaats van tekst.
pi_209339050
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:19 schreef nils_22 het volgende:

[..]
En termen als doekoe, barkie en fiffie. Wel zo inclusief.
Goed plan :D

quote:
Waarom krijgt u deze brief?

Beste X,

We berekenen uw toeslag met een eerdere schatting van uw inkomen over 2023, maar we hebben nieuwe gegevens gekregen van de inkomstenbelasting over 2022. Om te voorkomen dat we een fittie krijgen en er doekoe gepasst moet worden vragen wij een nieuwe schatting snel door te geven.
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_209339057
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef Hiddendoe het volgende:
Prima! Nu nog zorgen dat ze telefonisch bereikbaar zijn.
Heb vanmorgen 3 keer gebeld, elke keer zei die telefoonbot dat er nog 37 wachtenden voor me waren. :(
Terugbelverzoek aanmaken ^O^
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
pi_209339582
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Mwa, in veel gevallen kan het wel degelijk eenvoudiger:
quote:
Opdat gedaagde hiervan niet onwetend zou zijn heb ik haar gelaten zijnde en sprekende als voorzegd, kopie van onderhavig exploot, afgegeven onder gesloten omslag, gelijkvormig de wet, zo nodig.
of: Ik heb (de) gedaagde een kopie onder gesloten omslag gegeven (zoals de wet voorschrijft).

Artikel 7 van de grondwet:
quote:
Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid door de wet.
Wat wordt met "behoudens ieders verantwoordelijkheid door de wet" bedoeld? Het lijkt een uitzondering te zijn op de regel dat je geen voorafgaande toestemming nodig hebt. Maar nee, het betekent dat als je met je uitlatingen de wet overtreedt, je nadien aangeklaagd en veroordeeld kan worden.

Bijkbaar echt gebeurd:
quote:
In 2004 liet het ministerie van Infrastructuur en Verkeer (toen nog gewoon Verkeer en Waterstaat) een spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken aanleggen. Een actiegroep was tegen en stapte naar de Raad van State om – na een bezwaarprocedure – in beroep te gaan. Na de uitspraak van de Raad van State sloot de minister de spitsstrook. En dat was dat.

Een paar jaar later reed een lid van de Raad van State op de A1 bij Hoevelaken en was stomverbaasd dat er geen spitsstrook was! Hij belde met het ministerie van Infrastructuur en Verkeer. Daar kreeg hij te horen dat de Raad van State in de uitspraak toch had gezegd dat de spitsstrook niet mocht? Nee hoor, zei de beste man.
De spitsstrook had dus gewoon open mogen blijven.
Kosten: miljoenen euro’s en een hoop extra files
https://www.woordprikkels(...)eilijk-kan-het-zijn/
Een vonnis dat blijkbaar zo onduidelijk was dat zelfs de advocaten van het ministerie niet begrepen dat ze de zaak gewonnen hadden..
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_209339726
Kan het niet gewoon nog veel simpeler. De belastingdienst weet alles al van je en rekent al uit hoeveel je terug kunt krijgen en stuurt je daar nu een brief over. Laat ze dan meteen de centen overmaken of een factuur sturen. Zijn we meteen van het jaarlijkse circus met de belastingaangifte af.

Aftrekposten handelen we af via een declaratie formulier.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 18:07:33 #19
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_209339982
quote:
"Mensen zijn niet dom, maar niet iedereen heeft een even grote woordenschat. Belastingen zijn al moeilijk. Dus veel mensen zijn gebaat bij eenvoudiger taalgebruik."
Als je die standaardbrieven van de belastingdienst niet begrijpt ben je gewoon te dom om te poepen hoor, kom nou.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 18:15:57 #20
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_209340079
quote:
Aan de andere kant, als je het alternatief ziet die Veilig Vliegen geeft voor de officiele regels, dan heb je heel veel onduidelijkheid over wat nu wel en niet mag. De grote lijnen zijn hetzelfde, maar je zou met deze formulering heel wat slepende strafzaken veroorzaken.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
pi_209340096
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 16:26 schreef Confetti het volgende:
Als je je verlaagt tot het niveau van de gemiddelde domme Nederlander is dit land echt verloren. Laat die mensen lekker iemand inschakelen die wel kan lezen. Straks krijgen we nog plaatjes in plaats van tekst.
De boodschap in de vorm van een rebus.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 18:18:24 #22
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_209340107
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 17:27 schreef crystal_meth het volgende:
Bijkbaar echt gebeurd:

In 2004 liet het ministerie van Infrastructuur en Verkeer (toen nog gewoon Verkeer en Waterstaat) een spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken aanleggen. Een actiegroep was tegen en stapte naar de Raad van State om – na een bezwaarprocedure – in beroep te gaan. Na de uitspraak van de Raad van State sloot de minister de spitsstrook. En dat was dat.

Een paar jaar later reed een lid van de Raad van State op de A1 bij Hoevelaken en was stomverbaasd dat er geen spitsstrook was! Hij belde met het ministerie van Infrastructuur en Verkeer. Daar kreeg hij te horen dat de Raad van State in de uitspraak toch had gezegd dat de spitsstrook niet mocht? Nee hoor, zei de beste man.
De spitsstrook had dus gewoon open mogen blijven.


Kosten: miljoenen euro’s en een hoop extra files

Een vonnis dat blijkbaar zo onduidelijk was dat zelfs de advocaten van het ministerie niet begrepen dat ze de zaak gewonnen hadden..
Ik moet zeggen dat ik de uitspraak van de RvS niet bepaald moeilijk begrijpbaar vind :

quote:
RvS (16-8-2003) schreef:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

I. verklaart de beroepen gegrond;

II. vernietigt het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 13 oktober 2003 betreffende aanpassing van de zuidelijke hoofdrijbaan van rijksweg A1 op het traject Hoevelaken-Barneveld van kilometer 46,0 tot kilometer 54,0;

III. treft de voorlopige voorziening dat de rechtsgevolgen van het onder II. vermelde besluit in stand blijven tot opnieuw is beslist omtrent de vaststelling van het wegaanpassingsbesluit, onder de voorwaarde dat gedurende de periode waarin de spitsstrook is geopend, de maximum snelheid voor motorvoertuigen op het gehele wegvak wordt verlaagd van 120 km/uur tot 80 km/uur;

IV. draagt de Minister van Verkeer en Waterstaat op binnen 6 maanden na de verzending van deze uitspraak met inachtneming daarvan een nieuw besluit te nemen;
Het is een verrassend compacte uitspraak, en paragraaf III is toch ook niet de ophoping van bijzinnen waaraan juridische taal soms lijdt.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 19:44:29 #23
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_209341265
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 16:26 schreef Confetti het volgende:
Als je je verlaagt tot het niveau van de gemiddelde domme Nederlander is dit land echt verloren. Laat die mensen lekker iemand inschakelen die wel kan lezen. Straks krijgen we nog plaatjes in plaats van tekst.
Ja mee eens. Gewoon de gemeente laten bijspringen als iemand de grief niet begrijpt. Net zoals bij schuldhulp of zo.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_209342243
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 18:18 schreef mvdejong het volgende:

[..]
Ik moet zeggen dat ik de uitspraak van de RvS niet bepaald moeilijk begrijpbaar vind :
[..]
Het is een verrassend compacte uitspraak, en paragraaf III is toch ook niet de ophoping van bijzinnen waaraan juridische taal soms lijdt.
Inderdaad, een opmerkelijk slecht voorbeeld van "onbegrijpelijk juridisch jargon". Mijn fout, had de uitspraak moeten opzoeken voordat ik het artikel quote. Zou ie het zelf wel gelezen hebben? Hij eindigt met:
quote:
Zo zie je maar: ingewikkeld taalgebruik kan tot vervelende en kostbare misverstanden leiden.
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_209342265
Een verkeerde komma of letter maakt van Jezus nog een ketter
-nee-
pi_209342401
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Ambtelijke taal is verre van eenduidig. Ik liet laatst een zin uit een PvE lezen door 3 mensen en ik kreeg 3 verschillende foute antwoorden over wat daar nou stond. En dan hadden die mensen nog HBO en WO gedaan.
  dinsdag 30 mei 2023 @ 21:13:34 #27
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_209342580
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 20:57 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]
Ambtelijke taal is verre van eenduidig. Ik liet laatst een zin uit een PvE lezen door 3 mensen en ik kreeg 3 verschillende foute antwoorden over wat daar nou stond. En dan hadden die mensen nog HBO en WO gedaan.
Omdat die mensen het lezen zonder juridische achtergrond, en het dus als gewonemensentaal interpreteren. Op het moment dat een rechter zich er mee gaat bemoeien is er precies 1 uitleg voor wat met die zin bedoeld wordt.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
pi_209342623
"La la geld"

- Hans Teeuwen.
pi_209342639
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 mei 2023 21:13 schreef mvdejong het volgende:

[..]
Omdat die mensen het lezen zonder juridische achtergrond, en het dus als gewonemensentaal interpreteren. Op het moment dat een rechter zich er mee gaat bemoeien is er precies 1 uitleg voor wat met die zin bedoeld wordt.
De mensen die hem hadden gemaakt hebben ook geen juridische achtergrond. Ambtelijke taal is vaak juist onnodig moeilijk geschreven waardoor de schrijver ook de weg is kwijt geraakt.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')