quote:NOS Nieuws • Vandaag, 12:45ANP
"Je moet het in gewonemensentaal schrijven. Zoiets als: 'Dit moet je betalen'. Of: 'Dit krijg je terug'." Op de Dappermarkt in Amsterdam weten marktbezoekers precies hoe ze aangesproken willen worden door de Belastingdienst. Maar de overheidsinstantie zelf worstelt ermee.
Zo blijkt een brief die jaarlijks wordt verstuurd aan mensen die vermoedelijk geld kunnen terugkrijgen veel te moeilijk. Nog niet eens de helft van de mensen die hem krijgen reageert erop. De reden: ontvangers begrijpen hem niet, zo schrijft de Belastingdienst in het laatste jaarverslag.
De taal bij de Belastingdienst gaat daarom op de schop. Met hulp van klantenpanels en een computerprogramma van de Universiteit van Utrecht worden alle bijna 5900 soorten standaardbrieven die de dienst jaarlijks verstuurt aan een taalscan onderworpen. Hiermee zijn inmiddels al 1100 van deze brieven aangepast, waaronder de zogenoemde 'geldteruggaafbrieven'.
Duidelijker taal in de brieven van de Belastingdienst is hoognodig, zegt directeur Geke van Velzen van de Stichting Lezen en Schrijven. En niet alleen voor de 2,5 miljoen laaggeletterden, benadrukt zij. "Mensen zijn niet dom, maar niet iedereen heeft een even grote woordenschat. Belastingen zijn al moeilijk. Dus veel mensen zijn gebaat bij eenvoudiger taalgebruik."
Herkenbaar
Dat erkent Esther de Leeuw, directeur klantinteractie & -services bij de Belastingdienst. "Het is ook echt lastige inhoud. Daarom kijken we hoe we moeilijke zaken makkelijk kunnen uitleggen. Ik herken het zelf ook. Mensen willen het liefst zelf dingen begrijpen en doen."Nieuwe teruggavebrief van de Belastingdienst
Toch blijkt ook de nieuwe geldteruggavebrief lang niet voor iedereen duidelijk. De aanhef bijvoorbeeld. Die is van 'Laat geen geld liggen!' veranderd in het ogenschijnlijk moeilijker 'Mogelijke teruggaaf inkomstenbelasting van uw (pleeg)kind'. "We hebben deze brief getest en een aantal mensen vond dit toch te onduidelijk of vroeg zich af of dit nu wel Belastingdienst-taal was", stelt De Leeuw. "Waar het ons om gaat is hoe mensen reageren en of ze actie ondernemen als ze de brief ontvangen. Dan werkt sommige taal dus misschien niet. We beginnen de brief nu met 'beste' in plaats van 'geachte'. Dat past toch meer bij deze tijd. En we hebben opgenomen waar mensen heen kunnen met vragen. Dat stond in de oude brief niet duidelijk."
Bang
Bart van de Ven helpt met onderzoeksbureau TrueTalk bedrijven en instellingen met eenvoudiger taalgebruik. Bij de Belastingdienst speelt volgens hem mee dat mensen vaak wat angstig zijn als ze een brief ontvangen. "Wij komen zelden iemand tegen die deze brieven begrijpt. En dan gaat het echt niet alleen om laaggeletterdheid", benadrukt hij. "Bijna iedereen in Nederland heeft formele of informele hulp met de belastingadministratie. En mensen zijn een beetje angstig. Dan lees je zulke brieven ook minder goed. Goed opschrijven helpt héél veel."
Als advies geeft Van de Ven mee om niet alleen direct duidelijk te maken waar de brief over gaat, maar ook wat mensen wel of niet moeten doen. "Zoals: 'Deze brief is voor uw administratie, u hoeft niets te doen'. Of: 'Deze brief is om belasting terug te krijgen en legt uit hoe dit moet'. Hele duidelijke taal. 'Laat geen geld liggen' uit de oude brief vind ik een goede opening. Zet erbij: 'Lees hier wat je kunt doen om dat geld terug te krijgen'. Dat is veel makkelijker."
Bij de Belastingdienst nemen ze de feedback ter harte, ook op alle nieuwe herschreven brieven. Het project om alle 5900 brieven tegen het licht te houden is eind volgend jaar klaar, maar daarmee eindigt het volgens De Leeuw niet: "De ontwikkeling in taal gaat door. Dus we houden continu oog voor begrijpelijkheid van taal."
© https://nos.nl/artikel/24(...)at-valt-nog-niet-mee
En kortingsbonnen voor Jopenbier in de blauwe enveloppen stoppen.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 14:59 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Ik denk dat de belastingdienst wat meer smileysin hun communicatie
zou moeten gebruiken.
![]()
Jup. Klopt als een bus.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
En termen als doekoe, barkie en fiffie. Wel zo inclusief.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 14:59 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Ik denk dat de belastingdienst wat meer smileysin hun communicatie
zou moeten gebruiken.
![]()
Dit is geen probleem, er zijn genoeg manieren om iemand juridisch waterdicht en zonder ruimte voor interpretatie duidelijk te maken dat ze iets moeten betalen of ontvangen. De meeste belastingdienst-brieven hebben een vrij duidelijke strekking als het gaat om de te volgen acties.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Hm, in beginsel vindt men dat natuurlijk ook, en de meesten hebben dan ook geen enkel probleem met daarin omschreven te nemen acties. Voor louter verreweg de meesten zijn de brieven vrij duidelijk.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:26 schreef Marsenal het volgende:
[..]
Dit is geen probleem, er zijn genoeg manieren om iemand juridisch waterdicht en zonder ruimte voor interpretatie duidelijk te maken dat ze iets moeten betalen of ontvangen. De meeste belastingdienst-brieven hebben een vrij duidelijke strekking als het gaat om de te volgen acties.
Er is bij de staat ooit het idee ontstaan dat iedere klus die ze doen hetzelfde taalgebruik nodig heeft als een notaris in 1960, en dat mag best een onsje minder.
Goed planquote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:19 schreef nils_22 het volgende:
[..]
En termen als doekoe, barkie en fiffie. Wel zo inclusief.
quote:Waarom krijgt u deze brief?
Beste X,
We berekenen uw toeslag met een eerdere schatting van uw inkomen over 2023, maar we hebben nieuwe gegevens gekregen van de inkomstenbelasting over 2022. Om te voorkomen dat we een fittie krijgen en er doekoe gepasst moet worden vragen wij een nieuwe schatting snel door te geven.
Terugbelverzoek aanmakenquote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef Hiddendoe het volgende:
Prima! Nu nog zorgen dat ze telefonisch bereikbaar zijn.
Heb vanmorgen 3 keer gebeld, elke keer zei die telefoonbot dat er nog 37 wachtenden voor me waren.
Mwa, in veel gevallen kan het wel degelijk eenvoudiger:quote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
of: Ik heb (de) gedaagde een kopie onder gesloten omslag gegeven (zoals de wet voorschrijft).quote:Opdat gedaagde hiervan niet onwetend zou zijn heb ik haar gelaten zijnde en sprekende als voorzegd, kopie van onderhavig exploot, afgegeven onder gesloten omslag, gelijkvormig de wet, zo nodig.
Wat wordt met "behoudens ieders verantwoordelijkheid door de wet" bedoeld? Het lijkt een uitzondering te zijn op de regel dat je geen voorafgaande toestemming nodig hebt. Maar nee, het betekent dat als je met je uitlatingen de wet overtreedt, je nadien aangeklaagd en veroordeeld kan worden.quote:Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid door de wet.
https://www.woordprikkels(...)eilijk-kan-het-zijn/quote:In 2004 liet het ministerie van Infrastructuur en Verkeer (toen nog gewoon Verkeer en Waterstaat) een spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken aanleggen. Een actiegroep was tegen en stapte naar de Raad van State om – na een bezwaarprocedure – in beroep te gaan. Na de uitspraak van de Raad van State sloot de minister de spitsstrook. En dat was dat.
Een paar jaar later reed een lid van de Raad van State op de A1 bij Hoevelaken en was stomverbaasd dat er geen spitsstrook was! Hij belde met het ministerie van Infrastructuur en Verkeer. Daar kreeg hij te horen dat de Raad van State in de uitspraak toch had gezegd dat de spitsstrook niet mocht? Nee hoor, zei de beste man.
De spitsstrook had dus gewoon open mogen blijven.
Kosten: miljoenen euro’s en een hoop extra files
Als je die standaardbrieven van de belastingdienst niet begrijpt ben je gewoon te dom om te poepen hoor, kom nou.quote:"Mensen zijn niet dom, maar niet iedereen heeft een even grote woordenschat. Belastingen zijn al moeilijk. Dus veel mensen zijn gebaat bij eenvoudiger taalgebruik."
Aan de andere kant, als je het alternatief ziet die Veilig Vliegen geeft voor de officiele regels, dan heb je heel veel onduidelijkheid over wat nu wel en niet mag. De grote lijnen zijn hetzelfde, maar je zou met deze formulering heel wat slepende strafzaken veroorzaken.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 17:27 schreef crystal_meth het volgende:
https://www.woordprikkels(...)eilijk-kan-het-zijn/
De boodschap in de vorm van een rebus.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 16:26 schreef Confetti het volgende:
Als je je verlaagt tot het niveau van de gemiddelde domme Nederlander is dit land echt verloren. Laat die mensen lekker iemand inschakelen die wel kan lezen. Straks krijgen we nog plaatjes in plaats van tekst.
Ik moet zeggen dat ik de uitspraak van de RvS niet bepaald moeilijk begrijpbaar vind :quote:Op dinsdag 30 mei 2023 17:27 schreef crystal_meth het volgende:
Bijkbaar echt gebeurd:
In 2004 liet het ministerie van Infrastructuur en Verkeer (toen nog gewoon Verkeer en Waterstaat) een spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken aanleggen. Een actiegroep was tegen en stapte naar de Raad van State om – na een bezwaarprocedure – in beroep te gaan. Na de uitspraak van de Raad van State sloot de minister de spitsstrook. En dat was dat.
Een paar jaar later reed een lid van de Raad van State op de A1 bij Hoevelaken en was stomverbaasd dat er geen spitsstrook was! Hij belde met het ministerie van Infrastructuur en Verkeer. Daar kreeg hij te horen dat de Raad van State in de uitspraak toch had gezegd dat de spitsstrook niet mocht? Nee hoor, zei de beste man.
De spitsstrook had dus gewoon open mogen blijven.
Kosten: miljoenen euro’s en een hoop extra files
Een vonnis dat blijkbaar zo onduidelijk was dat zelfs de advocaten van het ministerie niet begrepen dat ze de zaak gewonnen hadden..
Het is een verrassend compacte uitspraak, en paragraaf III is toch ook niet de ophoping van bijzinnen waaraan juridische taal soms lijdt.quote:RvS (16-8-2003) schreef:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Recht doende in naam der Koningin:
I. verklaart de beroepen gegrond;
II. vernietigt het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 13 oktober 2003 betreffende aanpassing van de zuidelijke hoofdrijbaan van rijksweg A1 op het traject Hoevelaken-Barneveld van kilometer 46,0 tot kilometer 54,0;
III. treft de voorlopige voorziening dat de rechtsgevolgen van het onder II. vermelde besluit in stand blijven tot opnieuw is beslist omtrent de vaststelling van het wegaanpassingsbesluit, onder de voorwaarde dat gedurende de periode waarin de spitsstrook is geopend, de maximum snelheid voor motorvoertuigen op het gehele wegvak wordt verlaagd van 120 km/uur tot 80 km/uur;
IV. draagt de Minister van Verkeer en Waterstaat op binnen 6 maanden na de verzending van deze uitspraak met inachtneming daarvan een nieuw besluit te nemen;
Ja mee eens. Gewoon de gemeente laten bijspringen als iemand de grief niet begrijpt. Net zoals bij schuldhulp of zo.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 16:26 schreef Confetti het volgende:
Als je je verlaagt tot het niveau van de gemiddelde domme Nederlander is dit land echt verloren. Laat die mensen lekker iemand inschakelen die wel kan lezen. Straks krijgen we nog plaatjes in plaats van tekst.
Inderdaad, een opmerkelijk slecht voorbeeld van "onbegrijpelijk juridisch jargon". Mijn fout, had de uitspraak moeten opzoeken voordat ik het artikel quote. Zou ie het zelf wel gelezen hebben? Hij eindigt met:quote:Op dinsdag 30 mei 2023 18:18 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Ik moet zeggen dat ik de uitspraak van de RvS niet bepaald moeilijk begrijpbaar vind :
[..]
Het is een verrassend compacte uitspraak, en paragraaf III is toch ook niet de ophoping van bijzinnen waaraan juridische taal soms lijdt.
quote:Zo zie je maar: ingewikkeld taalgebruik kan tot vervelende en kostbare misverstanden leiden.
Ambtelijke taal is verre van eenduidig. Ik liet laatst een zin uit een PvE lezen door 3 mensen en ik kreeg 3 verschillende foute antwoorden over wat daar nou stond. En dan hadden die mensen nog HBO en WO gedaan.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 15:10 schreef mvdejong het volgende:
Het probleem is dat als je het te eenvoudig probeert uit te drukken, er een aantal problemen opduiken die vervelende gevolgen hebben. Ambtelijke en juridische taal zijn ontworpen om eenduidig te zijn; gewonenmensentaal is niet eenduidig, waardoor verschillende mensen woorden en zinnen verschillend kunnen interpreteren; dat kan varieren per individu, regio of cultuur.
Omdat die mensen het lezen zonder juridische achtergrond, en het dus als gewonemensentaal interpreteren. Op het moment dat een rechter zich er mee gaat bemoeien is er precies 1 uitleg voor wat met die zin bedoeld wordt.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 20:57 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Ambtelijke taal is verre van eenduidig. Ik liet laatst een zin uit een PvE lezen door 3 mensen en ik kreeg 3 verschillende foute antwoorden over wat daar nou stond. En dan hadden die mensen nog HBO en WO gedaan.
De mensen die hem hadden gemaakt hebben ook geen juridische achtergrond. Ambtelijke taal is vaak juist onnodig moeilijk geschreven waardoor de schrijver ook de weg is kwijt geraakt.quote:Op dinsdag 30 mei 2023 21:13 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Omdat die mensen het lezen zonder juridische achtergrond, en het dus als gewonemensentaal interpreteren. Op het moment dat een rechter zich er mee gaat bemoeien is er precies 1 uitleg voor wat met die zin bedoeld wordt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |