abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_209320265
Haags Centrum voor Strategische Studies, het kenniscentrum van Rob de Wijk, is financieel niet transparant.

quote:
De overheid kan bij HCSS terecht voor onderzoeken naar internationale ontwikkelingen en de gevolgen daarvan. Zeker sinds het uitbreken van de oorlog in Oekrane is de denktank ook bekend bij het grote publiek. HCSS – met De Wijk en ex-VVD-Kamerlid Han ten Broeke als talkshowfavorieten – was vorig jaar volgens eigen berekeningen bijna tweeduizend keer op televisie en radio, niet alleen om te praten over de oorlog, maar ook over zaken als gaswinning, landbouwbeleid en infrastructuur.

Denktanks als HCSS opereren op het snijvlak van de academische wereld en overheidsbeleid: rapporten moeten wetenschappelijk onderbouwd maar tegelijkertijd toegankelijk en praktisch zijn. Anders dan lobbyfirma’s en consultancykantoren gaan ze prat op hun onafhankelijkheid. Om die reden zijn denktanks bijna altijd non-profitinstellingen. Niet het belang van de opdrachtgevers telt, maar het maatschappelijk belang.

Dat laatste is ook zo bij HCSS, zegt HCSS. Maar wie wil weten hoe deze onderzoeker van de overheid en luide stem in het publieke debat in elkaar zit, is veroordeeld tot een lange zoektocht. De Volkskrant stuitte daarbij op een ondoorzichtige maar voor HCSS-experts gunstige privatisering in 2017 (zie kader), een geheim Catalaans contract, en onduidelijkheid over opdrachtgevers en de eigen inkomstenstromen.
https://www.volkskrant.nl(...)eigen-huis~b1273b08/

Wel opvallend, Rob de Wijk is invloedrijk in de media en in politiek Den Haag, maar openheid over wie zijn broodheren zijn en wat ze hem betalen, geeft hij niet.
pi_209320777
Men kan altijd gissen.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_209321267
Goed artikel van de Volkskrant. En hoog tijd dus dat Nederland ook met zo'n transparantieregister komt voor lobbyclubs en denktanks, dat doet de EU beter dan wij.
  zondag 28 mei 2023 @ 22:33:40 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_209322739
Sowieso Haags :')
94257 - 478969
--Stemmingswisselingen--
Ignore that...
  zondag 28 mei 2023 @ 22:37:47 #5
117098 Hathor
Effe niet
pi_209322781
Hij moet een flink aantal Roebels op zijn rekening hebben.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')