abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 28 mei 2023 @ 01:27:27 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_209310006
https://www.nu.nl/economi(...)de-arbeidsmarkt.html

Bedrijven gaan steeds vaker in zee met oudere werknemers vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. "Er wordt veel breder gekeken naar kandidaten. Het is echt een enorm verschil met een aantal jaar geleden", zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV.

In april van dit jaar waren er 96.000 werklozen ouder dan 45, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. In 2015 waren dat er nog 290.000. Steeds meer oudere werklozen vinden dus hun weg naar de arbeidsmarkt. In het verleden waren bedrijven juist huiverig en kozen ze liever jongere kandidaten om hun vacatures te vervullen.

De afgelopen jaren zijn er wel verschillende initiatieven geweest om de vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen. Workshops, congressen, trainingen en meetings: het mocht allemaal niet baten. Zelfs oud-voetballer John de Wolf werd aangesteld als ambassadeur ouderenwerkloosheid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar het haalde allemaal weinig uit.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn veel bedrijven nu wel om. "Wij zien in de praktijk dat steeds meer bedrijven 50-plussers aannemen. Ze zijn daarin veel laagdrempeliger geworden en dat biedt hoop voor oudere werklozen", zegt arbeidsmarktdeskundige Witjes.

Met ouderen heb je meer stabiliteit
Dat betekent nog niet dat alle vooroordelen zijn weggenomen, denkt Witjes. "Maar het is wel zo dat als een werkgever in zee gaat met een 50-plusser en het bevalt, de samenwerking ook wordt doorgezet."

Bovendien zijn veel bedrijven op zoek naar stabiliteit, aangezien jongeren juist in deze tijd vaker van baan veranderen. "De loyaliteit onder ouderen is groter. Zij zijn dan ook bereid langer ergens te blijven. En dat kan je als 50-plusser tijdens een sollicitatie ook op tafel gooien", zegt Witjes.

Volgens directeur Jos Verhoeven van maatschappelijk dienstverlener Start Foundation is het uit nood geboren dat bedrijven vaker ouderen in dienst nemen. "Dat heeft echt te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Laatst zei een werkgever tegen me dat twee armen en benen al genoeg zijn. Dat zegt wel genoeg."

Verhoeven is wel benieuwd wat er gebeurt als we in een recessie belanden. "De vooroordelen over oudere werknemers zijn echt niet verdwenen. Er is dan ook geen omslag in denken. Dit heeft puur te maken met het enorme tekort aan personeel. Maar de huidige situatie kan er ook voor zorgen dat bedrijven inzien dat het allemaal clichés zijn."
  VIVA zondag 28 mei 2023 @ 01:34:12 #2
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_209310041
Een senior zou nooit problemen op de arbeidsmarkt moeten hebben els senior betekent ervaren in plaats van slechts "te oud om normaal te funtioneren" dan heb je toch de plank gemist in je carriere......
What lies behind makes no sense in my mind
  zondag 28 mei 2023 @ 02:01:31 #3
396386 sturmpie
for night & nature
pi_209310125
quote:
85s.gif Op zondag 28 mei 2023 01:34 schreef cosmosis het volgende:
Een senior zou nooit problemen op de arbeidsmarkt moeten hebben els senior betekent ervaren in plaats van slechts "te oud om normaal te funtioneren" dan heb je toch de plank gemist in je carriere......
volgens mij bedoelen ze in dat artikel wel de oudere mensen, de senioren
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_209310405
quote:
85s.gif Op zondag 28 mei 2023 01:34 schreef cosmosis het volgende:
Een senior zou nooit problemen op de arbeidsmarkt moeten hebben els senior betekent ervaren in plaats van slechts "te oud om normaal te funtioneren" dan heb je toch de plank gemist in je carriere......
Te duur.
  zondag 28 mei 2023 @ 08:15:55 #5
35768 descon
Music is the answer
pi_209310614
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2023 06:13 schreef Jed1Gam het volgende:

[..]
Te duur.
Te duur is relatief. Een senior heeft vaak minder energie als een junior en moet dit compenseren met ervaring

Als een senior dat niet kan compenseren dan is deze al snel te duur.

Heb genoeg succesvolle senioren mee gemaakt, maar die waren altijd bij kwa marktkennis en bleven doorleren omdat ze dit leuk vonden. Door de ervaring een goede aanvulling op juniors.

De "probleem" gevallen waren vaak types die jarenlang in hun functie blijven hangen zonder te groeien. Daardoor vaak niet open voor verandering ("vroeger was alles beter") of niet gewend aan verandering waardoor ze achter blijven lopen.

Die hadden bij hun vorige werkgever veel credits waardoor ze veel vrijheid hadden. Bij een nieuwe werkgever moet je dat opbouwen en dan zit je snel in een situatie dat die senior lastig/vervelend is.
Mixing for a living
pi_209310826
Ik maak het zelf mee en wil minder verantwoordelijkheden, nergens willen ze je hebben want dat is onder je niveau blabla dit/dat.
Schijnbaar mag alleen maar de ladder omhoog en niet omlaag.
pi_209310970
quote:
In april van dit jaar waren er 96.000 werklozen ouder dan 45, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. In 2015 waren dat er nog 290.000. Steeds meer oudere werklozen vinden dus hun weg naar de arbeidsmarkt.
Ik zou wel eens willen weten hoe die afname verdeeld is, dat is namelijk best een ruim genomen leeftijdscategorie. Dan heb je het over mensen van 46 (die ik niet eens zou bestempelen als "senioren") maar ook 60+ers.

Tevens zou ik er ook nog niet vanuit gaan dat dit een blijvend welkom is, dat wordt weliswaar benoemd in het artikel zelf maar achter de juichende kop schuilen dus nogal wat mitsen en maren.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')