Je kunt je niet verschuilen achter: het gaat slecht met de biodiversiteit , dus de nederlandse landbouw is de oorzaakquote:Op vrijdag 15 september 2023 23:37 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Een link naar hartvannederland om je mening te onderbouwen![]()
Niet dus, biodiversiteit neemt op veel plekken sterk af, ook verder dan 100m waar boeren mest uitrijden, en een van de grote oorzaken is overmatige neerslag van stikstof.
Dat is iets wat 30 jaar geleden al zo bekend was dat het onderdeel was van het curriculum van vakken als inleiding ecologie.
Maar voor iemand als jou is dat een bedreiging van je identiteit, of zo ervaar je het, dus wring je je in allerlei bochten om het maar te ontkennen.
Je blijft maar terugkomen op dingen die je hier al tientallen keren uitgelegd zijn, of weerlegd zijn.
En je laat nog steeds zien dat je er geen jota van snapt, omdat je het niet wilt snappen, omdat je het gevoel hebt dat het je identiteit bedreigd. Met zo'n instelling komen we nooit verder.
Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst isquote:Bovendien kunnen hittegolven en droogtes verdragende gevolgen hebben, waardoor insecten zich minder goed kunnen aanpassen aan de langzaam oplopende temperaturen. "Opwarming op verschillende tijdschalen levert verschillende soorten bedreigingen op voor insecten."
quote:"Klimaatverandering verergert andere milieuproblemen die door de mens veroorzaakt worden," zegt hoogleraar Jeffrey Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Vrije Universiteit.
"Dit gaat dus ook over verlies van leefgebied en versnippering, verschillende vormen van vervuiling, overmatig oogsten en invasieve soorten."
Hij leidt een groot internationaal team van wetenschappers.
Samen geven zij een overtuigend overzicht van de rol van klimaatverandering en klimaatextremen in het veroorzaken van problemen bij insecten.
quote:Het stapelt zich op
Het bewijs stapelt zich nu op, en dat staat allemaal in dit wetenschappelijke overzicht.
Om een voorbeeld te geven: vlinders, fruitvliegen en bepaalde kevers kunnen wel hittegolven overleven, maar de mannetjes en vrouwtjes blijken daarna gesteriliseerd te zijn en kunnen zich niet meer voortplanten.
Ze worden zo een soort 'levende doden'.
Ander voorbeeld. Hommels blijken in het bijzonder vatbaar te zijn voor hitte, en klimaatverandering is nu aangewezen als de hoofdoorzaak van de afname bij verschillende soorten (in Noord-Amerika).
Niemand spreekt tegen dat ook andere factoren een rol spelen in de milieuproblematiek. Maar hoe daaruit volgt dat stikstof daar niet één van is is mij nog niet helemaal duidelijk. Omdat het slecht gaat met de insecten in Afrika hebben de insecten in Nederland geen last van overbemesting?quote:Op zaterdag 16 september 2023 06:59 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Een van de oorzaken , ok , het gaat al beter met je
men zegt dat door de stikstof het aantal insecten afneemt , echter het aantal insecten neemt wereldwijd af , ook in Afrika
https://nioo.knaw.nl/nl/n(...)20insecten.%E2%80%9D
Dit is, zoals praktisch alles wat er uit jouw toetsenbord komt,je reinste onzin.quote:[..]
Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst is
maar dat kan nooit verder dan 100 meter zijn
Door excessieve stikstofdepositie treedt verzuring op waardoor de bodemchemie, en dus de voedingsstoffenbalans, verstoord raakt. Zo kunnen planten bijvoorbeeld onvoldoende kalium, calcium en magnesium opnemen. Onder andere eiken zijn daar gevoelig voor. Horen die hier wel thuis?quote:sommigen zeggen dat er fijnspar bossen dood gaan in Polen en Noord Dutsland door de stikstof , maar dat komt door de droogte
Die fijnspar die is hier geplant in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het hout en die hoort hier niet, die wortels gaan niet diep genoeg
[..]
[..]
Overbemesting is niet aan de orde , bemesting welquote:Op zaterdag 16 september 2023 07:54 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Niemand spreekt tegen dat ook andere factoren een rol spelen in de milieuproblematiek. Maar hoe daaruit volgt dat stikstof daar niet één van is is mij nog niet helemaal duidelijk. Omdat het slecht gaat met de insecten in Afrika hebben de insecten in Nederland geen last van overbemesting?
quote:Op deze prachtige Veluwse route rijdt zoveel verkeer dat de weg een 'piekbelaster' is: 'Absurd, toch?'
Drukte. Snelheid. Stikstof. De argumenten om deze prachtige bosroute tussen Vierhouten en Emst aan te pakken stapelen zich op.
Maar aanwonenden van de Gortelseweg blijven op verzet stuiten, met name bij de gemeente Nunspeet. Toch gloort er hoop aan de horizon.
,,Als deze weg een boerenbedrijf was, was het een piekbelaster.''
Kom Kom ook jij weet dat we als nl al 16 jaar een uitzondering (derogatie) hebben qua mest uit rijden tov de rest van de Europese boeren.quote:Op zaterdag 16 september 2023 07:59 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Overbemesting is niet aan de orde , bemesting wel
Okquote:Op zaterdag 16 september 2023 08:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kom Kom ook jij weet dat we als nl al 16 jaar een uitzondering (derogatie) hebben qua mest uit rijden tov de rest van de Europese boeren.
Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
Is de concrete vraag die ik stel nu zo moeilijk om te beantwoorden? Nogmaals.quote:
welk land bedoel jequote:Op zaterdag 16 september 2023 08:41 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Is de concrete vraag die ik stel nu zo moeilijk om te beantwoorden? Nogmaals.
Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
quote:Volgens een publicatie van het Pools Centraal bureau voor de Statistiek werden in 2022 19,3 miljoen varkens geslacht. Dat zijn er 1,8 miljoen minder dan in 2021 toen er nog 21,1 miljoen varkens aan de slachthaken hingen.
.
https://www.agf.nl/articl(...)ssen-en-kruisbessen/quote:Volgens de definitieve cijfers van het CBS zijn er in 2022 in Nederland in totaal 7,47 miljoen varkens geslacht.
Dit is een daling van 5% ten opzichte van 2021. De daling is vooral te wijten aan de varkenspest die in 2020 in Nederland uitbrak..
https://www.boerenbusines(...)ren-en-hoge-subsidiequote:Polen is in de EU de grootste producent van appelen, kersen, frambozen, aalbessen en kruisbessen
Polen is een belangrijke fruitproducent in de EU. Wat het oogstvolume van alle soorten fruit betreft, staat Polen op de vierde plaats - met een aandeel van 8% in de Europese teelt - na Spanje, Italië en Frankrijk, d.w.z. de landen waar vooral veel citrus en druiven worden geteeld.
Volgens ramingen van het Poolse bureau voor de statistiek zal de binnenlandse fruitoogst in 2022 bijna 5,3 ton bedragen. De Poolse fruitteelt wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan fruitsoorten en -variëteiten. Naast appelen is Polen de grootste producent van kersen, frambozen, aalbessen en kruisbessen in de EU.
In 2021 was de binnenlandse productie van kersen goed voor 56% van de EU-productie van dit fruit, waardoor Polen na Rusland, Oekraïne en Turkije de vierde plaats inneemt wat betreft het volume van dit fruit in de wereld. De binnenlandse kersenteelt in 2022 bedroeg 1,83 duizend ton en was 10% hoger dan in 2021.
quote:Het Poolse overheidsstatistiekbureau GUS heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de landbouwsector in 10 jaar tijd.
Die tonen aan dat Polen nog altijd een landbouwland is met enorme potentie.
Het rapport becijfert de agrarische ontwikkelingen tussen 2010 en 2019. Het afgelopen jaar werd voor Poolse boeren getekend door grote droogte.
Na een extreem natte herfst in 2017 en daaropvolgend een nat voorjaar, volgde een periode van droogte die feitelijk heeft aangehouden tot deze zomer. Ook nu nog is het droog in sommige gebieden.
Dat tekent de sector.
Kleinschaligheid
Vorig jaar telde Polen 1,4 miljoen bedrijven die gezamenlijk 14,7 miljoen hectare landbouwgrond bewerken en 10 miljoen grootvee-eenheden beheren.
Dat jij niet in staat bent om iets te begrijpen is iets heel anders dan dat NIEMAND weet wat het probleem is.quote:Op zaterdag 16 september 2023 08:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ok
Maar wat is nu specifiek het probleem,
anders dan dat alle Nederlandse landbouwers dood moeten, maar we zelf wel vlees willen blijven eten
Niemand weet wat het echte probleem is kennelijk
Wat is het probleem ???? , en niet zo algemeen de grond verzuurt ergens of er zijn minder insecten ergens
De een zegt : fijnsparren in Noord Duitsland gaan dood door de stikstof
nou dat is lekker algemeen
De ander zegt: er groeien teveel berken op schiermonnikoog , door de stikstof, ,
geen landbouw daar maar ok
https://www.hartvannederl(...)r-stikstof-uitstoten
weet jij wat het probleem is ?? En waardoor dat dan komt >???quote:Op zaterdag 16 september 2023 08:50 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Dat jij niet in staat bent om iets te begrijpen is iets heel anders dan dat NIEMAND weet wat het probleem is.
dus bomen planten in Nederland is niet goed, maar moerasbossen in Azie is wel heel goedquote:Op donderdag 14 september 2023 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Zoals al 2x eerder uitgelegd is dat maar tijdelijk, en voor bananen zelfs in heel korte tijd, dan gaan ze dood, oxideert en wordt weer CO2. Ja, planten zijn goed om CO2 vast te leggen, maar het is veel beter om tropische moerasbossen te behouden, dan ze om te vormen in palmolie-plantages bijvoorbeeld met het oog op vastleggen van CO2 (en behouden biodiversiteit, een ander issue).
Ja.quote:Op zaterdag 16 september 2023 08:53 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
weet jij wat het probleem is ?? En waardoor dat dan komt >???
O ik mag niet weten wat het probleem isquote:Op zaterdag 16 september 2023 09:13 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ja.
Maar het heeft geen zin om dat aan jou uit te leggen.
dan is de discussie over stikstof en de gevolgen en de oorsprong dood , waar geven we dan 25 miljard aan uit ?/quote:Om een voorbeeld te geven: vlinders, fruitvliegen en bepaalde kevers kunnen wel hittegolven overleven, maar de mannetjes en vrouwtjes blijken daarna gesteriliseerd te zijn en kunnen zich niet meer voortplanten.
Ze worden zo een soort 'levende doden'.
Ander voorbeeld. Hommels blijken in het bijzonder vatbaar te zijn voor hitte, en klimaatverandering is nu aangewezen als de hoofdoorzaak van de afname bij verschillende soorten (in Noord-Amerika).
De moerasbossen in Azie (en Afrika) zijn vooral goed vanwege de enorme hoeveelheid turf wat eronder ligt.quote:Op zaterdag 16 september 2023 08:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dus bomen planten in Nederland is niet goed, maar moerasbossen in Azie is wel heel goed
Stikstof is dan ook wereldwijd een probleem. Er is wereldwijd ongeveer 3x zoveel stikstof neerslag als een aarde in evenwicht aan kan. In Nederland is het probleem groter.quote:Op zaterdag 16 september 2023 06:59 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Je kunt je niet verschuilen achter: het gaat slecht met de biodiversiteit , dus de nederlandse landbouw is de oorzaak
WAT GAAT ER SLECHT EN WAAR DAN , ?????
https://www.wur.nl/upload(...)en-kennislacunes.pdf
men zegt dat door de stikstof het aantal insecten afneemt , echter het aantal insecten neemt wereldwijd af , ook in Afrika en canada
https://nioo.knaw.nl/nl/n(...)20insecten.%E2%80%9D
Hoezo kan dat niet? Ik kan de strontlucht op meer dan 100m ruiken, dus het zit daar dus in de lucht, dus het komt ook verder neer dan 100m, en dan zal het ook effect hebben.quote:Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst is
maar dat kan nooit verder dan 100 meter zijn
Stikstof speelt zeker mee, droogte ook. Door droogte worden die bomen vaak gevoeliger voor andere dingen. Hun concurrentiekracht neemt af, ze worden gevoeliger voor pesten etc. Het is net een beetje als jouw weerstand, als die lager is, word je eerder ziek.quote:sommigen zeggen dat er fijnspar bossen dood gaan in Polen en Noord Dutsland door de stikstof , maar dat komt door de droogte
Die fijnspar die is hier geplant in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het hout en die hoort hier niet, die wortels gaan niet diep genoeg
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!quote:Op zaterdag 16 september 2023 07:59 schreef michaelmoore het volgende:
Als er teveel stikstof uit mest ergens vandaan, ergens anders neer komt, waar komt die dan vandaan, en hef dat op , maar blijf niet zeuren
Maar de landbouwgrond voor melkkoeien in Nederland is dus de oorzaak van de wereldwijde klimaat opwarming en nu moet die worden opgekocht om meer ruimte te hebben voor wilde zwijnen en wolvenquote:Op zaterdag 16 september 2023 11:25 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!
quote:Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.
zelfs als je alle varkens en koeien uit nederland zou weg halen , dan lost dat het probleem van de klimaat opwarming en de bramen op de veluwe en de dode fijnsparren in duitsland niet opquote:Op zaterdag 16 september 2023 11:25 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!
Blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen N2 en N in reactieve verbindingen niet. Dat is je hier al zo vaak uitgelegd en je blijft maar zeuren er over. Erg kinderachtig.quote:Op zaterdag 16 september 2023 11:27 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.
dus eerst al wilde zwijnen op de veluwe en wolven en de ganzen weg en dan zullen we eens kijken wat dat scheelt , o en de gortelse weg dichtquote:Op zaterdag 16 september 2023 11:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen N2 en N in reactieve verbindingen niet. Dat is je hier al zo vaak uitgelegd en je blijft maar zeuren er over. Erg kinderachtig.
Best kleuter MM het discussie klimaat zou opknappen hier als jij eens on topic reageert.quote:Op zaterdag 16 september 2023 11:38 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dus eerst al wilde zwijnen op de veluwe en wolven en de ganzen weg en dan zullen we eens kijken wat dat scheelt , o en de gortelse weg dicht
Daar zal het klimaat wel van opknappen
Ik denk dat de klimaat opwarming inderdaad wel een heel groot probleem is en dat we daar de komende 10 jaar heel veel, echt heel veel van gaan merken, dan ben jij al die lastige bramen op de veluwe die we met 25 miljard gingen beschermen door grond op te kopen, allang vergetenquote:Op zaterdag 16 september 2023 11:41 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Best kleuter MM het discussie klimaat zou opknappen hier als jij eens on topic reageert.
Dus eerst komt die stikstof van mest nog niet meer dan 100m ver neer, en vervolgens komt het overal nog neer, zelfs als je alle Nederlandse bronnen weghaalt, je spreekt je zelf meer en meer tegen.quote:Op zaterdag 16 september 2023 11:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
zelfs als je alle varkens en koeien uit nederland zou weg halen , dan lost dat het probleem van de klimaat opwarming en de bramen op de veluwe en de dode fijnsparren in duitsland niet op
probeer maar
besteed die 25 miljard maar snel ergens anders aan , aan de zekerheidstelling van jouw AOW bijvoorbeeld
Je begint weer dingen door elkaar te halen. Het is allemaal ook nogal complex: Stikstof, fosfaat, biodiversiteit, CO2, klimaat, luchtvervuiling, bosbranden, migratie. Allemaal grote complexe problemen, die vaak ook nog onderling in verbinding staan of invloed op elkaar hebben. Maar, zoals al eerder gezegd, de oorzaak moeten we toch echt bij de mens zoeken, de oplossing dus ook.quote:Op zaterdag 16 september 2023 11:27 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Maar de landbouwgrond voor melkkoeien in Nederland is dus de oorzaak van de wereldwijde klimaat opwarming en nu moet die worden opgekocht om meer ruimte te hebben voor wilde zwijnen en wolven
[..]
Als de oplossing schadelijker is dan niks doen, dan doe je niks.quote:Op zaterdag 16 september 2023 18:05 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Je begint weer dingen door elkaar te halen. Het is allemaal ook nogal complex: Stikstof, fosfaat, biodiversiteit, CO2, klimaat, luchtvervuiling, bosbranden, migratie. Allemaal grote complexe problemen, die vaak ook nog onderling in verbinding staan of invloed op elkaar hebben. Maar, zoals al eerder gezegd, de oorzaak moeten we toch echt bij de mens zoeken, de oplossing dus ook.
volgens het RIVM zal de stront lucht met 100 a 200 meter wel neergeslagen zijn , hoe kan men dan de landbouwbedrijven willen opkopen die 2 km of meer van de natura 2000 gebied liggen als piekbelaster, of wil men gewoon veel grond kopen met belastinggeldquote:Op zaterdag 16 september 2023 17:59 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Dus eerst komt die stikstof van mest nog niet meer dan 100m ver neer, en vervolgens komt het overal nog neer, zelfs als je alle Nederlandse bronnen weghaalt, je spreekt je zelf meer en meer tegen.
En veel problemen gaan inderdaad de grens over, maar dat is toch geen reden om er hier dan maar niets aan te doen? Zeker met stikstof zal het verminderen van de uitstoot binnen Nederland, binnen Nederland flink effect hebben. Kijk ook maar naar de stikstofkaarten van Europa. De plekken met de hoogste neerslag, zijn de plekken met de hoogste uitstoot (maar die komt zeker wel meer dan 100m verder ook nog neer).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |