abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 12 mei 2023 @ 19:14:55 #1
436222 Japepk
Padvinder
pi_209123110
Gisteren was de eerste aflevering van de serie 1985. De serie volgt 2 mannen die zich aanmelden bij de Belgische rijkswacht. Binnen de organisatie krijgen ze al snel te maken met corruptie en machtsmisbruik, waarvan incidenten worden gelinkt aan de horror van de Bende van Nijvel in de jaren '80 in België.

Series over recente geschiedenis spreken me altijd erg aan, ook deze serie heeft iets intrigerends. Met veel dramatische gebeurtenissen vind ik het niet overgedramatiseerd, zoals vaak bij Vlaamse misdaadseries is. Karakters worden goed neergezet en lijken redelijk trouw aan hun tegenhangers in de echte wereld. Heb het verhaal van de Bende van Nijvel altijd maar moeilijk te volgen gevonden, wie weet schept deze reeks een inzicht.

De reeks is elke donderdag te zien op de NPO of vooruit te kijken op NPO Plus.
't Echte en 't ware!
pi_209150623
Ik had donderdagavond wat anders (nee, niet die nichtendisco op 1), maar ik ga ‘m voor aanstaande donderdag kijken.
pi_209155669
Ik heb gekeken, af en toe zijn het wat veel namen, en omdat de meeste personages NL en Frans spreken vergeet ik wel eens wie wie is, maar ik ga zeker verder kijken, interessante serie!
  dinsdag 16 mei 2023 @ 23:24:51 #4
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_209180029
Ook gezien, ik verheug me op de komende weken. Heb dit altijd een interessant verhaal gevonden.
  Hardste schreeuwer 2022 woensdag 17 mei 2023 @ 12:36:33 #5
335263 freaky40
pi_209183664
Goede serie, aflevering 1 gezien en de rest van de afleveringen staat al te wachten op NLZIET. Mooi tijdsbeeld gelardeerd met de muziek uit de jaren 80.
Allemaal cabaretteketet!
  Moderator donderdag 18 mei 2023 @ 19:49:59 #6
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_209199562
Net deel 1 gekeken, interessant kijkje in de corruptie van de jaren 80 in België…
pi_209317394
Derde aflevering gezien. Ik begin me nu toch wel erg te storen aan het acteerwerk (of totaal gebrek daaraan) van één van de hoofdrolspelers. De onderwerpen zijn indrukwekkend, maar het verhaal en het spel, pfff. Afl.4 zou wel eens de laatste kunnen zijn...
pi_209431512
Ik volg het niet op televisie, maar kijk vooruit (of eigenlijk terug) op NPO plus. Dat verhaal is echt niet te volgen zeg... Ik begrijp dat de waarheid in het echt nooit boven tafel is gekomen, dat het eigenlijk fictie is en dat het Belgische politieapparaat gewoon ingewikkeld in elkaar zat/zit, maar er worden soms zulke bokkensprongen gemaakt. Wáárom wordt die Franky lid van die terreurgroep? Er is niet echt een duidelijke dreiging als hij zou weigeren ofzo. Ik moet echt continu zaken opzoeken of terugkijken omdat het met al die namen en termen niet te volgen is. De lijn van Marc is een stuk duidelijker, omdat wij daar evenveel weten als hij, en hij alles moet uitzoeken. Maar de kant van Franky, de 'kwade' kant zit vol continuïteitsfouten. Van Bouhouche zien we al zijn stappen, maar van die Barbier of die kale met die snor weet je totaal niet waarom ze doen wat ze doen. Dat kan een keuze zijn, maar het maakt de serie er niet beter op. En de overvallen op de Delhaize supermarkten komen zomaar tussen neus en lippen voorbij, dat had wel wat meer 'eer' mogen krijgen.

Ik hoop dat het nog duidelijker wordt, ik ben nu bij aflevering 4.
't Echte en 't ware!
pi_209434550
Ik vind het een mooie serie en goed te volgen, maar goed heb ook al wat boeken over de Bende van Nijvel gelezen.
pi_209446502
Ik snap het wel: het zit boordevol ongefilterde informatie, een doolhof met allerlei onduidelijke clubjes en belangen en vage louche figuren zonder dat heel duidelijk wordt wie met wat te maken heeft. De misdaden komen ook niet echt nadrukkelijk in beeld.
Ik heb me er recentelijk wat meer in verdiept dus ik kan inmiddels het meeste wel plaatsen hoewel ik ook dingen opzoek en nalees en me echt afvroeg wat de gemiddelde kijker hiervan kan volgen. Ik neem aan dat ik België de kennis over de Bende wat groter is, maar ook daar is het 38 jaar geleden.
anonieme razernist
  dinsdag 13 juni 2023 @ 23:15:48 #11
436222 Japepk
Padvinder
pi_209504275
Vond het einde toch niet zaligmakend. Maar ik weet dus ook niet zoveel over de Bende van Nijvel. Alles wat je er nu over hoort is dat ze nooit gepakt zijn en er alleen geruchten zijn over wat het geweest is. De serie trekt een vrij duidelijke conclusie, namelijk een web aan terroristen, min of meer geleid/verbonden door kopstukken uit de groep Diane met als doel een betere uitrusting/aansturing voor het Belgisch politieapparaat met Bouhouche als leider.

Dat Franky uiteindelijk bij de grootste overval betrokken was, vond ik er wat dik bovenop liggen. Zouden ze hem hebben willen neerzetten als 'de reus'? En dat hij en Marc uiteindelijk allebei sneuvelen vind ik ook jammer. Nee, er had meer recht gedaan kunnen worden aan een mysterie als dit, denk ik.
't Echte en 't ware!
  Moderator maandag 11 september 2023 @ 22:48:16 #12
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_210607974
Heb destijds in de jaren '80 de activiteiten van de Bende van Nijvel en de daarop volgende onderzoeken al gevolgd en er daarna veel over gelezen. Afgelopen week heb ik eindelijk alle afleveringen van deze serie kunnen bekijken.

De serie heeft de daden en vermoedelijke personages van de bende van Nijvel als centraal thema, maar daar omheen gaat het over 3 jeugdvrienden die ieder op hun eigen manier betrokken raken bij de voorvallen, waarbij hun onderlinge relatie op de gesteld wordt.

Het grove geweld, de corruptie binnen het Belgische politiecorps, het rechts extremistische gedachtengoed en machtslust waren de (vermoedelijke) ingrediënten van de Bende van Nijvel die regelmatig om bijna niets dodelijk toesloegen. Angst kweken, dus pure terreur.
Dat komt in de serie wel terug, ook de intimidatie en vriendjespolitiek binnen het korps.

Het verhaal van de 3 jeugdvrienden is door de feiten rond de bende heen geprojecteerd.
Beide mannelijke vrienden gaan in dienst bij de Rijkswacht.
De één bestrijdt uiteindelijk de bende, de ander raakt er zelf, mede door intimidatie en zijn onnozelheid/naïviteit, in verzeild en de zus van de laatste hen krijgt een relatie met de eerste.

Zoals bij het begin van alle afleveringen in beeld gemeld wordt, is het een gedramatiseerde weergave van de feiten, waarbij de (fictieve) betrokkenheid van de 3 vrienden uitgelicht wordt.
Daardoor is het voor mensen die die het verhaal van de activiteiten/achtergronden van de Bende van Nijvel niet kennen waarschijnlijk lastig om fictie en feiten te scheiden.

De feiten zijn voor 'bekenden' wel goed te herkennen en ik denk dat die feiten, met een slag om de arm, omdat nooit iets formeel bewezen is, goed weergegeven zijn.
Het fictieve deel heeft soms wat minder realistische wendingen, maar passen op zich wel binnen het geheel.

Het was in ieder geval interessant om de activiteiten en achtergronden van de Bende van Nijvel eens in beeld te zien. De serie toont ook goed de chaos die n.a.v. de overvallen door de bende ontstond en ook de corruptie die er destijds binnen de volksvertegenwoordiging en -dienaren was, is goed belicht.
Al met al de moeite waard…
pi_210608347
Komende week ‘s avonds veel bij huis. Misschien maar eens terugkijken via NPO Start. Heb er toen geen tijd meer voor gehad, na deel 1.
pi_210608406
Gezien en nu al de helft vergeten, supersaaie serie.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')