quote:Albert Heijn-moederbedrijf Ahold Delhaize zal de prijzen van verschillende producten in de winkels in ons land zo snel mogelijk verlagen als dat mogelijk is. Dirk van den Broek heeft de prijzen van meer dan tweehonderd producten zelfs verlaagd en bevroren.
"Het is niet zo dat de boodschappen duurder worden gemaakt door de supermarkten. Dat is het beeld dat de laatste tijd is ontstaan, maar dat klopt niet", zegt Ahold-topman Frans Muller tegen NU.nl.
"Producten worden duurder doordat de hogere kosten van producenten en fabrikanten worden doorberekend. Als wij de prijzen kunnen verlagen, gebeurt dat zo snel mogelijk. Maar dan moet iedereen in de keten daaraan bijdragen."
Volgens Muller wordt die discussie gevoerd met leveranciers. "Wij doen er alles aan om onze klanten tegemoet te komen. Dan hoor ik termen als graaiflatie, maar daar is bij ons absoluut geen sprake van." Met die term wordt bedoeld dat bedrijven de gestegen kosten doorberekenen aan hun klanten om de eigen winst op peil te houden.
De Ahold-topman snapt het sentiment wel nu veel mensen last hebben van de torenhoge inflatie. "Dan snap ik dat er naar Ahold wordt gekeken. Het is een groot bedrijf met een hoge omzet. Maar de goede resultaten zijn vooral te danken aan onze activiteiten in de Verenigde Staten. In Europa zijn de marges flinterdun. Dus laten we vooral even goed kijken wat er aan de hand is."
Ahold Delhaize blijft ook verder investeren in goedkopere huismerken. "We zijn in onze winkels van veertienhonderd naar tweeduizend discountproducten gegaan. Het gaat om allerlei soorten artikelen, ook vers", zegt Muller.
'Inkoopprijs is flink toegenomen'
Algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk van den Broek snapt de kritiek ook niet. "Halverwege april hebben wij aangekondigd de prijzen van 230 artikelen te verlagen en bevriezen. Dat betekent dat die prijzen zeker tot het einde van het jaar niet verhoogd worden. Ook als dit betekent dat onze eigen marge steeds kleiner wordt. Mochten de kosten voor deze producten dalen, dan zullen we ze wél nog verder verlagen."
Huizing wijst erop dat de inkoopprijs bij leveranciers flink is toegenomen sinds de oorlog in Oekraïne. "Dat is aan de ene kant onvermijdelijk door toegenomen grondstof-, energie- en transportkosten. Aan de andere kant zijn er leveranciers waarbij dit minder transparant is en waarmee we op het scherpst van de snede gesprekken moeten voeren."
Het klopt dat de prijzen in supermarkten zijn toegenomen, zegt Huizing. "We doen ons best om dit zo ver mogelijk terug te dringen door scherp te onderhandelen, eigen kosten te besparen en waar mogelijk genoegen te nemen met minder marge."
Ahold zit toch ook in de VS?quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:05 schreef Gunner het volgende:
Eerst maar eens waarmaken. Ondertussen is de winst van Ahold 6,6 miljoen per dag.
Met de digitale kassabonnen is het makkelijk te vergelijken zo.
Dat zij winst maken zou geen probleem zijn, als zij de winst niet zouden oppotten.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:07 schreef Grishenko_ het volgende:
De slager die zijn eigen vlees keurt: niet vergeten dat deze ondernemers recordomzetten hebben gedraaid en dat zij zichzelf riante bonussen hebben uitgekeerd.
Ook valt er nog te bezuinigen door de winstverdeling onder aandeelhouders te verlagen en/of zelf toegekende bonussen te verminderen. Maar dat lijkt dan plots weer een utopie.
Aan de ene kant stel je dat tussenleveranciers verantwoordelijk zijn voor de verhoging van de prijzen, maar een zin later stel je dat de supermarktketens er ook een slaatje uit willen slaan. Daarin plaats je toch een nuancering in de gedane zaken.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:12 schreef Straatcommando. het volgende:
Ik denk eigenlijk dat dit wel deels klopt.. en dat het ergens anders zit. Namelijk de (tussen)leveranciers.
Dat het allemaal niet in verhouding staat is iig duidelijk. En dat supermarktketens er een slaatje uit slaan ook.
Ik heb het wat warrig vewoord inderdaad, maar hetgeen jij zegt sluit ik me bij aan. Zeker het dikgedrukte is een probleem.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:23 schreef Grishenko_ het volgende:
[..]
Aan de ene kant stel je dat tussenleveranciers verantwoordelijk zijn voor de verhoging van de prijzen, maar een zin later stel je dat de supermarktketens er ook een slaatje uit willen slaan. Daarin plaats je toch een nuancering in de gedane zaken.
Toch wil ik hier even op terugkomen. Mochten deze ondernemers, want dat zijn zij, er een slaatje uit willen slaan, blijft dit een huilverhaal van hier tot Tokio. Ze wijzen met de vingers naar de leveranciers om zo zelf buiten schot te blijven. Lekker makkelijk, vind ik dat. Zeker als je beseft dat zij een recordomzet hebben gedraaid (omzet staat nog niet gelijk met winst trouwens) en zichzelf hele hoge bonussen uitgekeerd hebben.
Zij denken al gauw: o, de prijzen gaan omhoog? Dan berekenen we het door aan de consument, zij hoesten het allemaal wel voor ons op, zodat onze winstverwachting op zijn minst gelijk blijft, dan wel hoger.
Dan vind ik het verhaal dat de supermarktketens er echt alles aan doen om de prijzen zo laag mogelijk te houden, echt de reinste flauwekul.
Zij potten geen winst, zij keren het uit aan zichzelf en de aandeelhouders. Daarom willen zij ook continu winst zien. Anders zijn ze als de dood dat de aandeelhouders zich terugtrekken.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:16 schreef torentje het volgende:
[..]
Dat zij winst maken zou geen probleem zijn, als zij de winst niet zouden oppotten.
tjah, het is maar hoe je gaat rommelen met cijfers, als ze standaard 10% opslag op een product zetten (wat heel erg laag is)quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:07 schreef Grishenko_ het volgende:
De slager die zijn eigen vlees keurt: niet vergeten dat deze ondernemers recordomzetten hebben gedraaid en dat zij zichzelf riante bonussen hebben uitgekeerd.
Ook valt er nog te bezuinigen door de winstverdeling onder aandeelhouders te verlagen en/of zelf toegekende bonussen te verminderen. Maar dat lijkt dan plots weer een utopie.
Als je vindt dat supermarkten er 'voor de burger moeten zijn' dan kun je beter vertrekken naar Noord-Korea.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:34 schreef Grishenko_ het volgende:
[..]
Zij potten geen winst, zij keren het uit aan zichzelf en de aandeelhouders. Daarom willen zij ook continu winst zien. Anders zijn ze als de dood dat de aandeelhouders zich terugtrekken.
Zoals gewoonlijk zorgen zij eerst heel goed voor zichzelf. De burger die het moet betalen komt op de laatste plaats te staan.
Dat heb ik helemaal niet gezegd. Dat maak jij er weer eens van.quote:Op woensdag 10 mei 2023 16:40 schreef -XOR- het volgende:
[..]
Als je vindt dat supermarkten er 'voor de burger moeten zijn' dan kun je beter vertrekken naar Noord-Korea.
quote:De burger die het moet betalen komt op de laatste plaats te staan.
Supermarkten stellen zelf dat ze er alles aan doen om de prijzen ze laag mogelijk te houden, terwijl het een wassen neus is - ze berekenen het keurig door aan de consument (oftewel de burger). Terwijl de aandeelhouder netjes hun dividend ontvangen en de hoogste bazen zichzelf een riante bonus geven, worden de boodschappen steeds duurder, dus onbetaalbaar voor een groeiende groep mensen. Dan zet je effectief de betalende burger, oftewel hun eigen klantenbestand, op de laatste plaats.quote:Als je vindt dat supermarkten er 'voor de burger moeten zijn dan […]
Maar echt hoor.quote:Op woensdag 10 mei 2023 17:02 schreef Cupfighter het volgende:
De supermarkten, een van de weinige branches die open kon blijven tijdens de Corona en daar dus geen last van heeft gehad , meer profijt zelfs denk ik berekend bij elke scheet de prijs door aan de consumenten, de prijzen van de producten zijn echt schrikbarend hoog
quote:Ook cao-akkoord in openbaar vervoer: personeel ontvangt 17% meer loon
https://www.telegraaf.nl/(...)ntvangt-17-meer-loon
Akkoord, die schijnheiligheid is inderdaad wat tenenkrommend.quote:Op woensdag 10 mei 2023 16:53 schreef Grishenko_ het volgende:
[..]
[..]
Supermarkten stellen zelf dat ze er alles aan doen om de prijzen ze laag mogelijk te houden, terwijl het een wassen neus is - ze berekenen het keurig door aan de consument (oftewel de burger). Terwijl de aandeelhouder netjes hun dividend ontvangen en de hoogste bazen zichzelf een riante bonus geven, worden de boodschappen steeds duurder, dus onbetaalbaar voor een groeiende groep mensen. Dan zet je effectief de betalende burger, oftewel hun eigen klantenbestand, op de laatste plaats.
Dat heeft dus niets, maar dan ook helemaal niets te maken met dat ik een zogenaamde communistische theorie aanhang. Eerder dat de woorden van de supermarktketens nogal hypocriet zijn.
Hopelijk snap je nu.
Hoe kan je de recordwinsten verklaren dan?quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:12 schreef Straatcommando. het volgende:
Ik denk eigenlijk dat dit wel deels klopt.. en dat het ergens anders zit. Namelijk de (tussen)leveranciers.
Dat het allemaal niet in verhouding staat is iig duidelijk. En dat supermarktketens er een slaatje uit slaan ook.
Dat staat toch in het artikel? Forse winst in VS, dunne marges in Europa.quote:Op woensdag 10 mei 2023 18:36 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Hoe kan je de recordwinsten verklaren dan?
Nu maakt het ook uit waar ze hoeveel winst boeken?quote:Op woensdag 10 mei 2023 18:43 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat staat toch in het artikel? Forse winst in VS, dunne marges in Europa.
Das wel pech ja.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:14 schreef Nober het volgende:
Dichtstbijzijnde Dirk van de Broek is maar 60 kilometer.
Hoe kan dat?quote:Op woensdag 10 mei 2023 16:50 schreef RealRS het volgende:
Duitsland bij Lidl en dergelijke : Pepsi cola, 1.5 liter is 50/60 cent
Dat lijkt mij wel ja. Het is niet aan de Amerikaanse tak om de Nederlandse te subsidiëren.quote:Op woensdag 10 mei 2023 18:54 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Nu maakt het ook uit waar ze hoeveel winst boeken?
Ik ga er dan wel van uit dat het verhaal van de VS ditdat klopt, inderdaad.quote:Op woensdag 10 mei 2023 18:36 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Hoe kan je de recordwinsten verklaren dan?
Mis je niks aan. 30.000 producten in de schappen hebben liggen en dan nu stoer doen hoe van 200 producten de prijzen bevroren zijn. Zo hé!! En is dat knap van Dirk of van de leverancier?quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:14 schreef Nober het volgende:
Dichtstbijzijnde Dirk van de Broek is maar 60 kilometer.
Gelukkig heb ik ze al enkele jaren apart gehouden.quote:Op woensdag 10 mei 2023 21:02 schreef opgebaarde het volgende:
Als deze beste man gewoon met cijfers was gekomen die zijn verhaal zouden ondersteunen hadden we het geloofd, maar hij weet dat de cijfers aantonen dat hij onzin verkoopt. De cijfers van de AH delen ze expres niet, wij zouden alleen maar zien dat het winstperventage harder gestegen is dan de omzet en dan zijn er al extra reserveringen geboekt om de winst een beetje te verlagen
[..]
Mis je niks aan. 30.000 producten in de schappen hebben liggen en dan nu stoer doen hoe van 200 producten de prijzen bevroren zijn. Zo hé!! En is dat knap van Dirk of van de leverancier?
AH vorige maand een grote smoel over het vervangen van de plastic broodclips want beter voor het milieu. Trots kloppend op de borst, ziet ons, wat geweldig goed van ons hè!?
Nee kutlui, Brussel heeft dat gefixt, over een paar maanden moet iedereen stoppen met die kutclips. Claim dat succes niet
Ik ook. Ze zeggen het immers zelf.quote:Op woensdag 10 mei 2023 15:08 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Oh oke, ik geloof dit onmiddelijk.
quote:Op woensdag 10 mei 2023 22:53 schreef quo_ het volgende:
Ik ook. Ze zeggen het immers zelf.
[ afbeelding ]
Als je een leeg interessant pand voor ze weet in jouw buurt kun je ze een mail sturenquote:Op woensdag 10 mei 2023 15:14 schreef Nober het volgende:
Dichtstbijzijnde Dirk van de Broek is maar 60 kilometer.
We?quote:Op donderdag 11 mei 2023 06:38 schreef 111210 het volgende:
Allemaal fophef, we blijven gewoon boodschappen doen bij de AH, blijven gewoon klant bij de ING en las een artikel dat de horeca voller dan normaal zit.
Waar zeuren we dan over? We doen er zelf aan mee
Met “we” bedoel ik de meerderheid van de nederlander.quote:Op donderdag 11 mei 2023 06:46 schreef Noek het volgende:
[..]
We?
Jij let niet op nu?
We doen nl wel anders boodschappen.
https://www.deondernemer.(...)%2Fwww.google.com%2F
A merken zijn met 10% gestegen las ik.
Huismerken met 7%
Dit betwijfel is overigens wel.
Das war einmal, ook in Duitsland is er inflatie en betaal je voor een 1,5l fles Pepsi op dit moment ¤1,29. In de aanbieding vind je ze wellicht nog voor ¤0,80. Ruim een jaar geleden kostte diezelfde fles nog ¤0,99 en in de aanbieding ¤0,60. Nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland, waar de prijzen voor frisdrank compleet bezopen zijn.quote:Op woensdag 10 mei 2023 16:50 schreef RealRS het volgende:
Duitsland bij Lidl en dergelijke : Pepsi cola, 1.5 liter is 50/60 cent
NL bij AH/Lidl/Jumbo: 2,39 per fles, in de aanbieding 1.50 per fles
Wat kost cola om te maken: Water + zoetstof + een aantal ingrediënten + een fles. Het zal niet veel zijn. Als de productie kosten stijgen met inflatie, 10% is het van 10 cent naar 11 cent.
En dan zeggen ze dat ze geen winst maken, geloven ze het zelf.
Of ze hebben een hele slechte inkoop of ze zijn niet helemaal eerlijk.
Ik heb nog een rijtje van dit soort producten en dan nog maar niet te beginnen over de volumes in de verpakkingen.
Niet overdrijvenquote:Op donderdag 11 mei 2023 07:36 schreef J.B. het volgende:
Dat prijsverschil wordt overigens nog erger, je moet in Nederland al extra belasting op frisdrank betalen, dat is nu 13 cent per fles maar wordt per 1 januari 40 cent![]()
Ja, dus bij een fles van 1,5 liter betekent dat 40 cent (ofja, 39 cent) per fles. Je kunt toch wel rekenen?quote:Op donderdag 11 mei 2023 08:03 schreef Gunner het volgende:
[..]
Niet overdrijven
https://www.rijksoverheid(...)%202024%20afgeschaft.
vanaf 1 januari 2024 met ¤ 17,30 naar ¤ 26,13 per 100 liter;
Het is 1 bedrijf, waarom niet?quote:Op woensdag 10 mei 2023 19:07 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat lijkt mij wel ja. Het is niet aan de Amerikaanse tak om de Nederlandse te subsidiëren.
Al wil ik het verder niet voor supermarkten opnemen. Dat voelt viezig.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |