abonnement bol.com Unibet Coolblue
  FrontpagER /Mod / Grootste Vredestichter vrijdag 31 maart 2023 @ 17:33:41 #1
485843 crew  Jippie
pi_208604392
Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf 29 maart aanmelden op schoolmaaltijden.nl voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen. Het gaat om scholen die de hulp het best kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.

Minister Wiersma: “Voor mij staat voorop dat we onze leerlingen helpen het optimale uit zichzelf te halen. Met onder andere het bijbrengen van taal, rekenen en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Nederland staat de komende jaren voor grote opgaven en daarvoor is het essentieel om te investeren in onze leerlingen en daarmee in onze toekomstige economie. Nu het huishoudboekje in gezinnen soms onder druk staat, is het aan ons ervoor te zorgen dat leerlingen zich volledig kunnen focussen op school. Eventuele spanningen of geldzorgen thuis mogen zich niet vertalen naar het klaslokaal. Voor veel leerlingen kan een schoolmaaltijd dan ook een enorm verschil maken. Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas. Daarom gaan we komende maanden op grotere schaal leerlingen helpen aan een goede maaltijd op school.”

Organisatie
Voor dit jaar is 100 miljoen beschikbaar voor de leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Scholen kunnen op de website kiezen tussen de optie 'maaltijd op school' of 'maaltijd thuis'.

Als scholen kiezen voor een maaltijd op school gaat het om een maximum bedrag van 9 per leerling per week. Scholen hebben de vrijheid te kiezen voor een manier die het beste bij ze past. Dat kan variren van ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum en scholen die voor een cateraar kiezen.

Als scholen kiezen voor de optie 'maaltijd thuis', kunnen ze individuele leerlingen helpen in de vorm van boodschappenkaarten. Scholen sturen een aanmeldlink naar de ouders van leerlingen die dat het hardste nodig hebben. Ouders kunnen zichzelf vervolgens rechtstreeks voor de boodschappenkaart aanmelden. De kaarten met een wekelijks bedrag van 11 per kind zijn in alle supermarkten in te wisselen. Het Rode Kruis werkt wereldwijd al jaren met zulke kaarten en heeft er goede ervaringen mee.

Scholen ontzorgen
Het organiseren van schoolmaaltijden moet leraren niet belasten. Zij moeten gewoon goed les geven aan de kinderen. Daarom zijn er schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds die scholen op weg helpen met een maaltijd die het beste bij de school past. De contactpersonen denken mee met de school en gaan zo nodig op bezoek.

Door te werken met vaste vrijwilligers, die een daarvoor een vrijwilligersvergoeding kunnen ontvangen, worden scholen en leraren ontzorgd. Scholen kunnen er ook voor kiezen om lokale supermarkten of cateraars het eten te laten bezorgen op school. De leerlingen kunnen dan zelf hun ontbijt of lunch uit de koelkast pakken.

Scholen die in aanmerking komen
Het ministerie van OCW heeft samen met het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) in kaart gebracht welke scholen het meeste behoefte hebben aan de gratis maaltijden. Dat zijn scholen waarvan 30% of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Daarnaast komen ook leerlingen in het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor een gratis schoolmaaltijd.

De komende periode volgt een evaluatie van het programma schoolmaaltijden. Meer informatie is te vinden op de gezamenlijke website van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds.

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, Heleen van den Berg van het Rode Kruis en initiatiefnemers Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) zijn vandaag op basisschool Merlijn in Den Haag aanwezig voor de lancering van het programma.

Van Rijksoverheid.
pi_208604408
Ik verwacht gepeste kinderen die zo'n maaltijd krijgen.
  FrontpagER /Mod / Grootste Vredestichter vrijdag 31 maart 2023 @ 17:37:36 #3
485843 crew  Jippie
pi_208604460
Ik kom er niet uit of ik dit nou een goede zaak vind dat dit geregeld wordt of een trieste zaak dat dit nodig is anno 2023 in ons land. Denk beiden.
  Behulpzaamste user 2022 vrijdag 31 maart 2023 @ 17:43:55 #4
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
  Moderator vrijdag 31 maart 2023 @ 18:11:12 #5
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_208604794
Het is triest dat het nodig is. Wij geven onze dochter al vanaf het begin van het schooljaar een 2e broodtrommel mee voor een kindje in haar klas, en daar stoppen we ook niet mee, maar ik ben wel blij dat dit er nu wel van gaat komen, dit initiatief.
Breitling - Instruments for Professionals
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')