abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_208559643
Hoi ik kwam deze maand een woord tegen dat zeg maar soort van niet meer bestaat omdat het vervangen is onlangs door een nieuw woord?

De mijne was dan "Human factor" en het oude woord daarvoor was dus "Ergonomie"

Opeens bedacht ik mij als je niet up to date bent? Je wel heel je leven kranten hebt gelezen en boeken? Maar dat je dan op moment supreme opeens niet zou kunnen meepraten in een belangerijk gesprek, bijv op tv of tijdens een interview? En dan verlies je opeens een discussie maar dan verliezen van een echte sukkel dus is het opeens een nachtmerrie die werkelijkheid word?

Gezellig = chill?

Ok heeft iemand wellicht nog een voorbeeld van een vervangen woord?
  maandag 27 maart 2023 @ 21:21:51 #2
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_208561091
Ik zou het gewoon bij de Nederlandse woorden houden en die niet vervangen door Engelse woorden of uitdrukkingen
:{w
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ęgolfer
pi_208563137
Kaolo moeie pipa.
nielsgeode schreef het volgende:
Prachtig om te zien hoe mensen niet gehinderd door gebrek aan kennis precies denken te weten hoe het zit en daarbij de keiharde ongefundeerde conclusies ook zeer duidelijk op het forum plempen.
  maandag 27 maart 2023 @ 23:11:24 #4
37950 JAM
Sic transit gloria mundi.
pi_208563156
Ergonomie is trouwens ook wel iets heel anders dan 'the human factor'.
"The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base."
pi_208568169
quote:
2s.gif Op maandag 27 maart 2023 23:11 schreef JAM het volgende:
Ergonomie is trouwens ook wel iets heel anders dan 'the human factor'.
Inderdaad. The human factor was toch vroeger gewoon de menselijke factor?
So it goes
  woensdag 29 maart 2023 @ 09:01:52 #6
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_208575526
PZ is nu HR, bedoel je zoiets?
pi_208578171
Er zijn vooral in het Nederlands legio aan voorbeelden en vallen officieel onder de term Barbarisme. Dus, een woord overgenomen uit een vreemde taal als Leenwoord of Leenvertaling. Zoals Anglicisme - Engels en Gallicisme - Frans. Geen vervanging dus, maar een synoniem die erbij komt en gebruikt mag worden als misschien minder maar toch correct Nederlands.

Vroeger werd daar door taalpuristen wel moeilijk over gedaan en werd afkeurend als taalverbastering aangemerkt. Maar tegenwoordig onder invloed van 'Web Sites' gericht op internationale 'social media' is het steeds vaker voorkomend en steeds meer geaccepteerd en worden sommige woorden of uitdrukkingen zelfs, afhankelijk van mate van inburgering, als 'slang' opgenomen in de woordenlijst van het standaard Nederlands.

'Winkel' is dus niet vervangen door 'Shop' je mag ze beiden gebruiken en betekenen beiden hetzelfde.
En zo is 'Stoep' nooit vervangen door 'trottoir' en 'Ontspannen' of 'Relaxed' is niet vervangen door 'Chill'

Het komt erbij... :) Dus krijg je het niet mee, dan kun je vragen "En nu even Nederlands?" Of opzoeken waar het synoniem voor staat.

De enige waar Nederlandse taalpuristen tegenwoordig nog wel eens over hoort kakken en nog steeds niet als verrijking maar als lelijk Nederlands wordt aangeschreven is Germanisme (Duits). Dit is een beetje blijven hangen en sterker in zwang geraakt na de 2e wereldoorlog. We willen immers natuurlijk om de dood nog steeds niet met Duitsland geassocieerd worden. Dat terwijl we eeuwen lang als onderdeel van het Heilige Romeinse Rijk Duytsch grondgebied zijn geweest en dus ook allemaal van Dietse bloed Nederduytsch spraken wat later Nederlands is geworden. En hier moesten de Nederlandse taalkundigen wel heel wat vervangingen toepassen zoals bij het relatief modern woord uit de 20ste eeuw "Autobaan" is een leenvertaling van het Duitse uitvinding 'Autobahn' en is minder correct Germanisme dat dus als meer correct Nederlands vervangen is met "Autosnelweg". (Snel en Weg is alsnog Germaans maar toch anders :') ) Zo nu en dan komt er nog wel eens zo'n heikneuter voorbij die daar over begint te zeuren als je autobaan durft te zeggen of schrijven.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')