Daar boven op volgde dit bericht:quote:De impact van NHC-verlaging op een zorgorganisatie: ‘Meerdere bouwprojecten komen financieel in de knel’
De normatieve huisvestingscomponent (NHC) wordt per 2024 verlaagd met 8 procent. De NHC is een financiële bijdrage vanuit de overheid, waarmee een zorgorganisatie de bouw- en verbouwingskosten van (zorg)locaties kan dekken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer in een nieuw gebouw moet worden geïnvesteerd, omdat de oude zorglocatie is afgeschreven. De verlaging van de NHC heeft een grote impact op de bouwplannen van zorgorganisaties. Er bestaat veel onzekerheid of de gemaakte kosten nog wel kunnen worden gefinancierd. Voor Bart Bram Spruit, manager Vastgoed van zorgorganisatie Sint Jacob in Haarlem, is deze onzekerheid dagelijkse realiteit.
Een deel van onze oudere locaties is nog als bejaardenhuis gebouwd, inclusief oud en klein sanitair. Daar zijn bijvoorbeeld geen draaicirkels voor rolstoelen en weinig tot geen ruimte voor mantelzorgers en naasten van de cliënt die een steeds grotere rol gaan spelen in de zorg. Terwijl dit laatste juist enorm essentieel is, want we werken straks met minder personeel. Mantelzorgers en naasten zijn enorm belangrijk voor ons. Maar op het moment dat je als Sint Jacob zo’n locatie wil faciliteren, zegt het kabinet eigenlijk: Nee, dat kan niet. Daar hebben we het geld niet voor.’
Ten slotte worden de gebouwen uitgerust met zorginfrastructuur zoals plafondtilliften en domotica voor leefcirkeltechnologie, val- preventie/-detectie en verschillende sensoren. Daarmee kunnen uiteindelijk minder medewerkers meer bewoners verzorgen en verplegen. Allerlei veranderingen die nodig zijn, en ook essentieel zijn met het oog op de toekomst. Maar met het bedrag dat wij nu als NHC ontvangen, kunnen wij simpelweg deze nieuwe zorglocaties niet meer bouwen en onderhouden.’
‘We gaan ons bezinnen op wat me nu moeten doen. Want wij kunnen met het oude gebouw dat er nog staat, de zorg steeds moeilijker verlenen. Dus we zitten klem in een oud gebouw, met oude kamertjes, drempels en een klein badkamertje. Daar is geen ruimte voor informele zorg. Het laatste project is een project voor over een paar jaar. Ik vraag mezelf af hoe we dat kunnen gaan realiseren? Of moeten we maar stoppen met onze bouwprojecten?’
Wat Spruit misschien wel het meest lastig vindt, is dat hij nu gedwongen wordt om de zorg van Sint Jacob anders te organiseren. ‘Een van de meest realistische opties om het financieel rond te krijgen, is dat wij zij gaan werken met Volledig Pakket Thuis (VPT), in combinatie met een huur voor de woning, zoals commerciële zorgpartijen in het middeldure en hogere marktsegment al doen. De hogere bouw en onderhoudskosten worden dan doorberekend in de (veel hogere) huur. Bedragen van ¤2000,- zullen dan geen uitzondering zijn. Dat kunnen veel van onze bewoners toch niet betalen?’
De Haarlemse zorgorganisatie staat achter het beleid van Langer Thuis. Dat kan ook niet anders. ‘Maar er is een randvoorwaarde; je moet dit beleid doortrekken naar intramurale huisvesting. Eigenlijk is het simpel: wat betekent Langer Thuis voor de rest van de zorg? Eerste consequentie is dat de zorg die je vervolgens intramuraal levert, zwaarder wordt. De tweede consequentie is dat je de gebouwen waar je deze zorg levert op deze zorgvraag aanpast. En dat vraagt ten slotte om een NHC die rekening houdt met de kostenstijging.’
‘Het oude en het nieuwe beleid bijten elkaar. Het levert zelfs een dubbele bezuiniging op en zetten daarmee de investeringen in de sector op slot. Daarom is mijn oproep aan het kabinet: wees consequent in het gekozen beleid en verhoog de NHC naar rato van de stijgende kosten.’
Voor de beeldvorming: ca 12% van de 80+ krijgt dementie en eindigt in een verpleeghuis. En het aantal 80+ gaat die periode ruim verdrievoudigen.quote:Bevriezen verpleeghuisplaatsen mist onderbouwing en brengt grote risico’s met zich mee
Het kabinetsbeleid om geen extra verpleeghuisplaatsen meer te realiseren, is niet goed onderbouwd. Zonder de juiste randvoorwaarden brengt deze maatregel grote risico’s met zich mee. Voor de ouderen zelf, maar ook voor de zorgketen. Ook is de verwachte besparing beperkt. Dat concludeert ActiZ op basis van een onderzoek door bureau SiRM. ActiZ pleit ervoor dat er naast het stimuleren van langer thuis wonen ook ruimte is voor uitbreiding van het aantal verpleeghuisplaatsen.
ireille de Wee, voorzitter ActiZ-kerngroep Wonen en zorg: ‘Uit het onderzoek komt naar voren dat de financiële besparing in alle gevallen kleiner is dan door het kabinet geraamd. Bovendien zijn er risico’s voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, als de benodigde randvoorwaarden niet worden ingevuld: er moet voldoende mantelzorg beschikbaar zijn én er moet een passende woning zijn (bijvoorbeeld in een geclusterde woonvorm).’
In het meest gunstige scenario zijn alle randvoorwaarden op orde: er zijn genoeg passende en vooral geclusterde woningen en voldoende mantelzorg. Er is dan inderdaad een financiële besparing, maar die is kleiner dan door het kabinet geraamd: 470 miljoen in 2040 in plaats van 720 miljoen. In het slechtste scenario zijn beide zaken niet op orde. Er is dan géén besparing en de ouderenzorg -die nu al onder grote druk staat- raakt nog meer overbelast. Dit komt onder meer doordat de reistijd van zorgmedewerkers toeneemt. En doordat de onplanbare zorg thuis moeilijk te organiseren is. Ook voor de rest van de zorgketen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en de huisartsen, brengt dit grote risico’s met zich mee.
De Wee: ‘Verpleegzorg thuis is goedkoper dan in het verpleeghuis, maar cliënten betalen dan ook een lagere eigen bijdrage. Daarnaast wordt een deel van de besparing teniet gedaan omdat bepaalde kosten die binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) worden bespaard, alsnog ergens ander worden gemaakt. Bijvoorbeeld omdat ouderen die zelfstandig wonen vaker en meer huurtoeslag aanvragen. Bovendien is het sterk afhankelijk van mantelzorg en passende woonvormen of er überhaupt een besparing is.’
Dat ouderen langer thuis wonen is onvermijdelijk. En in veel gevallen kan dat ook. Maar als er geen extra verpleeghuisplekken meer bij komen, woont in 2040 naar verwachting 75% van de ouderen met gevorderde dementie thuis.
Zelfde drama en wilde ik ook posten. Maar in principe lopen de salarissen steeds verder achter waardoor nu een grote groep de ZZP kant op gaat wat nog veel duurder is. Geld voor hogere salarissen moet uit Den Haag komen maar ook die weigert dat momenteel.quote:Op donderdag 23 maart 2023 14:35 schreef GS-Raw het volgende:
Tjah, krijgt totaal geen prioriteit naar mijn idee. Laat staan dat men de urgentie ziet. Instroom nieuw personeel zal ook wel een drama worden, ook niet heel gek natuurlijk.
Klopt. Leidt ook tot scheve gezichten op de werkvloer. Ik heb het idee dat iedereen een goede zorg voor ouderen wil met goed personeel maar dat niemand dit in zijn/haar portemonnee wil voelen.quote:Op donderdag 23 maart 2023 14:57 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Zelfde drama en wilde ik ook posten. Maar in principe lopen de salarissen steeds verder achter waardoor nu een grote groep de ZZP kant op gaat wat nog veel duurder is. Geld voor hogere salarissen moet uit Den Haag komen maar ook die weigert dat momenteel.
Ik ben serieus al enige tijd aan het overwegen over te stappen richting de ouderenzorg, maar de financiële compensatie is simpelweg niet afdoende.quote:Op donderdag 23 maart 2023 15:13 schreef GS-Raw het volgende:
‘Medewerkers in de ouderenzorg vormen een aparte klasse, ze komen niet meer rond en raken in de schulden’
https://www.nrc.nl/nieuws(...)de-schulden-a4159784
Het is vrijwilligerswerk met een ruime onkostenvergoedingquote:Op donderdag 23 maart 2023 15:17 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Ik ben serieus al enige tijd aan het overwegen over te stappen richting de ouderenzorg, maar de financiële compensatie is simpelweg niet afdoende.
Oekraine heeft hier niets mee van doen. feitelijk is dat al deels begonnen met, wederom, het kortzichtige beleid van Stef Blok.quote:Op donderdag 23 maart 2023 15:36 schreef Kelvin_Baassie het volgende:
boeie zeg, dat geld kan goed worden gebruikt voor oorlog in oekraine zodat corrupte mensen daar leuke dingen kunnen doen met ons geld.
Het ligt aan je opleiding. Met HBO V verdien je niet slecht maar de ziekenhuizen betalen beter.quote:Op donderdag 23 maart 2023 15:17 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Ik ben serieus al enige tijd aan het overwegen over te stappen richting de ouderenzorg, maar de financiële compensatie is simpelweg niet afdoende.
Jij snapt ook hoe zeer dit een giga probleem begint te worden in de komende 20-30 jaar. Nu al is 1 op de 5 Nederlanders ouder dan 65.quote:Op donderdag 23 maart 2023 15:30 schreef GS-Raw het volgende:
[..]
Het is vrijwilligerswerk met een ruime onkostenvergoeding.
Klopt. Ik denk ook niet dat veel Nederlanders zich beseffen dat ze het risico lopen straks zelf de billen van pa/ma te kunnen gaan wassen.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:00 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Jij snapt ook hoe zeer dit een giga probleem begint te worden in de komende 20-30 jaar. Nu al is 1 op de 5 Nederlanders ouder dan 65.
In 65+ zit het werk niet, je komt over het algemeen ene verpleeghuis is tussen je 75ste en 80ste.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:00 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Jij snapt ook hoe zeer dit een giga probleem begint te worden in de komende 20-30 jaar. Nu al is 1 op de 5 Nederlanders ouder dan 65.
Daar wordt nu toch al op voorgesorteerd.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:08 schreef GS-Raw het volgende:
[..]
Klopt. Ik denk ook niet dat veel Nederlanders zich beseffen dat ze het risico lopen straks zelf de billen van pa/ma te kunnen gaan wassen.
Nee, je komt een verpleeghuis in als je in categorie 4 qua zorg valt. De bejaardenhuizen voor "fitte" 70 en 80 plussers bestaan voor een groot deel niet meer.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
In 65+ zit het werk niet, je komt over het algemeen ene verpleeghuis is tussen je 75ste en 80ste.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met veranderende verpleegkamersquote:Op donderdag 23 maart 2023 16:09 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Daar wordt nu toch al op voorgesorteerd.
Daarom ook de veranderende verpleegkamers.
Ja en dan ben je vaak tussen de 75 en 80.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:10 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Nee, je komt een verpleeghuis in als je in categorie 4 qua zorg valt. De bejaardenhuizen voor "fitte" 70 en 80 plussers bestaan voor een groot deel niet meer.
Dat veel capaciteit nu ook in voormalige verzorgingshuizen zit die dar niet voor geschikt zijn.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:11 schreef GS-Raw het volgende:
[..]
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met veranderende verpleegkamers
Ik ben wel benieuwd hoe de bereidwilligheid is onder familieleden als zij op structurele basis zullen moeten gaan inspringen. Ik merk nu vooral dat familie druk druk druk is.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:12 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dat veel capaciteit nu ook in voormalige verzorgingshuizen zit die dar niet voor geschikt zijn.
Plus wij bouwen nu bijvoorbeeld ook zo dat je als familie ook makkelijker voor je ouders kan zorgen.
quote:Op donderdag 23 maart 2023 15:13 schreef GS-Raw het volgende:
‘Medewerkers in de ouderenzorg vormen een aparte klasse, ze komen niet meer rond en raken in de schulden’
https://www.nrc.nl/nieuws(...)de-schulden-a4159784
Zeer herkenbaar al pas ik daar zelf voor. Werk in de sector maar niet met de cliënten dus stel mijzelf een heel stuk harder op.quote:„In 2015 werkte ik als onderzoeker mee aan een project om burgers te betrekken bij zorg in de wijk. Het was de tijd van enorme bezuinigingen in de ouderenzorg. Op een dag zaten we bij elkaar en ontdekte ik dat de groep bijna volledig bestond uit vrouwen die recent hun baan in zorg en welzijn hadden verloren. Maatschappelijk werkers, helpenden in de ouderenzorg. Die werden gewoon teruggevraagd om hetzelfde werk te doen, maar dan onbetaald, als vrijwilliger. Ik vond het zo onrechtvaardig. Ik voelde me vies: dat ik dáár als onderzoeker aan meewerkte.”
Gaat niet of nauwelijks gebeuren. Of je krijgt dat 'fitte' ouders in huis gaan komen om voor het kroost te zorgen.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:15 schreef GS-Raw het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd hoe de bereidwilligheid is onder familieleden als zij op structurele basis zullen moeten gaan inspringen. Ik merk nu vooral dat familie druk druk druk is.
Dat is een voorwaarde om er te mogen wonen. Concept hebben we pas geopend maar is veel vraag naar.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:15 schreef GS-Raw het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd hoe de bereidwilligheid is onder familieleden als zij op structurele basis zullen moeten gaan inspringen. Ik merk nu vooral dat familie druk druk druk is.
Waarbij de zzp ers ook nog eens de beste diensten kunnen uitonderhandelen en de vaste medewerkers nog verder een impuls krijgen om ook maar ZZPer te worden. Wat fijn dat domme koter termijn neoliberale zzp idee om maar zogenaamd een zo flexibel mogelijke organisatie te hebben.quote:Op donderdag 23 maart 2023 14:57 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Zelfde drama en wilde ik ook posten. Maar in principe lopen de salarissen steeds verder achter waardoor nu een grote groep de ZZP kant op gaat wat nog veel duurder is. Geld voor hogere salarissen moet uit Den Haag komen maar ook die weigert dat momenteel.
Naja ook dat werd min of meer opgedrongen door Den Haag.quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:26 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarbij de zzp ers ook nog eens de beste diensten kunnen uitonderhandelen en de vaste medewerkers nog verder een impuls krijgen om ook maar ZZPer te worden. Wat fijn dat domme koter termijn neoliberale zzp idee om maar zogenaamd een zo flexibel mogelijke organisatie te hebben.
Is een zzp'er onder de streep nou daadwerkelijk echt duurder dan iemand in vast dienstverband?quote:Op donderdag 23 maart 2023 14:57 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Zelfde drama en wilde ik ook posten. Maar in principe lopen de salarissen steeds verder achter waardoor nu een grote groep de ZZP kant op gaat wat nog veel duurder is. Geld voor hogere salarissen moet uit Den Haag komen maar ook die weigert dat momenteel.
Idd, en een ZZP'er zal zich niet zo snel ziek melden voor elke scheet.quote:Op donderdag 23 maart 2023 21:39 schreef GM78 het volgende:
[..]
Is een zzp'er onder de streep nou daadwerkelijk echt duurder dan iemand in vast dienstverband?
Per uur kosten ze inderdaad meer. Maar je hoeft als werkgever geen pensioenpremie, vakantie/ziektegeld etc te betalen.
Maar als die mantelzorgers/kinderen na een paar maanden besluiten om niet meer voor pa of ma te zorgen?quote:Op donderdag 23 maart 2023 16:18 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dat is een voorwaarde om er te mogen wonen. Concept hebben we pas geopend maar is veel vraag naar.
Dan schraalt die weg. Maar daar worden ze op aangesproken.quote:Op donderdag 23 maart 2023 22:17 schreef praadje het volgende:
[..]
Maar als die mantelzorgers/kinderen na een paar maanden besluiten om niet meer voor pa of ma te zorgen?
Ja want naast het geld pakken ze ook alleen de leuke roosters en taken.quote:Op donderdag 23 maart 2023 21:39 schreef GM78 het volgende:
[..]
Is een zzp'er onder de streep nou daadwerkelijk echt duurder dan iemand in vast dienstverband?
Per uur kosten ze inderdaad meer. Maar je hoeft als werkgever geen pensioenpremie, vakantie/ziektegeld etc te betalen.
Die ronde is in 2015 al geweest. Dat heeft de situatie eigenlijk alleen maar verergert.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 09:09 schreef TweedeKlum het volgende:
Gewoon 90% van al die overbodige managers eruit flikkeren, moet je eens kijken wat je overhoudt aan geld. Dat geldt overigens voor elke sector en qua bedrijfsvoering merk je er helemaal niets van.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |