abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_208291591
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 16:00 schreef Cherni het volgende:
Het is vergelijkbaar met die Chroom6 ellende. Dat zijn jarenlange procedures geweest. Ook zo een bizar geval.
dan moesten wel toen mondkapjes beschikbaar zijn bij de werkgever volgens sommigen. Anders hebben werknemers pech.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_208291610
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 15:37 schreef Elan het volgende:
De overheid had beschermingsmiddelen moeten toveren terwijl er in heel de wereld chronische tekorten waren?
als het er niet is dan doe je het werk niet. Een werkgever behoort dit te weten.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_208292760
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 18:25 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
als het er niet is dan doe je het werk niet. Een werkgever behoort dit te weten.
Goed idee voor zorgmedewerkers ^O^
  woensdag 8 maart 2023 @ 20:03:33 #29
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_208293031
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 18:22 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
ah, dus zo kom je eronder uit. Gewoon als werkgever zeggen: sorry er is geen valbescherming beschikbaar.
Gewoon Hugo de J. bellen, die regelt het.
pi_208295023
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 18:25 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
als het er niet is dan doe je het werk niet. Een werkgever behoort dit te weten.
Een dergelijke houding is wellicht niet zo praktisch in een zorgomgeving.
blablablabla
pi_208297784
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 15:20 schreef Cherni het volgende:

[..]
Mensen werden verplicht aan het werk te gaan zonder bescherming. Hoe zat het ook al weer met die mondkapjes die niet beschikbaar waren.
Volgens richtlijnen RIVM hoefde het dragen van beschermende kleding niet. Zo moesten zorgmedewerkers patiënten behandelen mits 1,5 meter afstand en het contact niet langer dan 5 minuten laten duren. In praktijk is dat lastig als je iemand in bed moet helpen en wassen. Zo hoestte een patiënt bij een verpleegster waarna ze zei ´ik hoop dat u geen corona heeft´.
Twee dagen bleken ze beide corona te hebben.






quote:
Medewerkers en bestuurders in de verpleeghuis- en thuiszorgsector vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht. Belangrijkste reden daarvoor waren de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van beschermende kleding zoals mondmaskers in allerlei gevallen "niet nodig" was.

Zorgmedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen besmet hebben, die later zijn overleden. Bovendien zijn veel medewerkers zelf ziek geworden en kampen zij nu met gezondheidsproblemen.
In Duitsland moest dat wel.

quote:
Opvallend is dat in andere landen vaak strengere regels golden. Zo droegen volgens de richtlijn in Duitsland alle zorgmedewerkers die in contact kwamen met ouderen, preventief mondmaskers. Volgens het Duitse RIVM konden zorgmedewerkers zonder klachten het virus namelijk bij zich dragen en overbrengen op ouderen.

In Duitsland was het ook verplicht dat iedere medewerker in de ouderenzorg bij het betreden van de kamer van een (verdachte) coronapatiënt een FFP-masker droeg. In Nederland werden FFP-maskers alleen voorgeschreven bij "hoogrisicovolle handelingen", die voornamelijk in het ziekenhuis plaatsvinden.
bron

quote:
Ministerie: werkgevers verantwoordelijk
Zorgmedewerkers zijn nu bezig met de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt. Sommigen zijn ernstig ziek geworden. Het ministerie zegt dat als er echt onveilige situaties zijn geweest, uiteindelijk de werkgevers verantwoordelijk zijn. Maar de werkgevers moesten van het ministerie juist de RIVM-richtlijnen volgen.

Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) laat weten dat zij niet onderzocht heeft of de RIVM-richtlijnen wel overeenkomen met de arbowetgeving. Bovendien zegt de inspectie dat ze van het kabinet de instructie kreeg om tijdens de coronacrisis tijdelijk de RIVM-richtlijnen te gebruiken als uitgangspunt bij het toezicht.

Het RIVM zei in maart dat je zonder klachten niet besmettelijk was en raadde het preventief gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg steeds af. Het was "niet nodig" en vanwege de schaarste ook "niet gewenst", volgens het Outbreak Management Team (OMT). Dat leidde ertoe dat medewerkers in verpleeghuizen alléén mondmaskers droegen op afdelingen waar corona was vastgesteld. Op zogeheten 'schone' afdelingen werkte het personeel zonder bescherming.

Ook toen berichten over het toenemende aantal besmettingen in de verpleeghuissector het OMT bereikten, bleven de richtlijnen hetzelfde.
Coronarichtlijnen RIVM leidden tot onveiligheid in ouderenzorg

Uiteindelijk kwam er toch een ander beleid terwijl het leed toen al gedaan was: Zo werd de omstreden mondkapjesrichtlijn plots aangepast

quote:
Nieuwsuur publiceerde in juli een drieluik over de RIVM-richtlijnen in de ouderenzorg, waaruit bleek dat dit soort uitzonderingen voor mondkapjes geen concrete wetenschappelijke basis hebben. Verschillende zorgmedewerkers vertelden in de uitzending dat zij dachten corona te hebben opgelopen door de beperkte richtlijnen, en patiënten te hebben besmet.

Ook traden de belangrijkste koepels in de ouderenzorg naar buiten. Zij waarschuwden het ministerie van Volksgezondheid intern al vanaf maart. Ze vroegen naar de wetenschappelijke onderbouwing van de RIVM-adviezen, maar kregen geen antwoord. Hun vermoeden dat de richtlijnen gebaseerd waren op schaarste wees het ministerie van de hand. De richtlijnen zijn gebaseerd op medisch advies en veiligheid, niet op schaarste, zo stelden bewindspersonen. De omstreden adviezen bleven ongewijzigd.



Toen ook in Nieuwsuur. Zorgondernemer Jos de Blok werd door Hugo de Jonge aangesproken op het preventief gebruik van mondkapjes. Dat was niet wenselijk, ook gezien de schaarste. Hij kocht de mondkapjes dus zelf in om zijn personeel te beschermen en de patiënten.

Hugo de Jonge zei daarbij dat deze motivatie was ingegeven door de experts. De zin van schaarste en niet wenselijk was echter door een van zijn ambtenaren toegevoegd aan de tekst. Bianca Buurman, op dat moment adviseur bij het ministerie, ook aanwezig bij de OMT-vergadering toen het oorspronkelijk advies werd opgesteld, vertelde dat ze met collega's een voorstel had ingediend om juist ruimhartiger mondkapjes in verpleeghuizen te adviseren vanwege de verspreiding van corona, ook breder testen. Hoe het OMT daarop reageerde, vertelde ze niet omdat het een discussie was die intern werd gevoerd. Uiteindelijk werd afgesproken om het voorstel verder uit te werken. Ze schrikt van de zin die het VWS er aan toegevoegd heeft.

Zo bleek allemaal uit een WOB verzoek. Ook veel zwart gemaakt. Ook wordt nog altijd niet alle WOB verzoeken gehonoreerd. De overheid betaald liever boete's opgelegd door de rechter, aldus Pieter Omtzigt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Mylene op 09-03-2023 10:04:53 ]
pi_208297816
Zonder hun waren er nog veel meer doden gevallen!!! Hoe kun je ze nu zo belonen... wel weer een statement bij de volgende pandemie. Allemaal thuisblijven en dus iedereen dood laten gaan... want je bereikt er niets mee als je wel blijft werken!!! :(

Snap trouwens heel goed dat mensen blijven werken hoor, ondanks de risico's maar het is toch van de zotte dat we ze niet goed kunnen helpen als ze door een falend systeem buiten de boot vallen!!!
Just say hi!
pi_208298764
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 15:25 schreef Elan het volgende:

[..]
Die waren simpelweg niet beschikbaar . Dat was geen fout van de werkgever.
Nee en foute richtlijnen vanuit het RIVM.
Die trouwens expres foutief waren om het tekort tegen te gaan.

Overigens is dat niets nieuws ik heb de hele werkwijze toen ook in het zorgmedewerkerstopic gepost.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  donderdag 9 maart 2023 @ 10:43:49 #34
226746 Nicksanders
ik heb witte privileges
pi_208298810
We hebben toch al voor deze helden staan applaudisseren. Genoeg is genoeg.
Me, I don't have that problem. Me, I always tell the truth. Even when I lie.
pi_208298848
Gevonden:

COR / Zorgpersoneel verzameltopic.

Absurd nu ik het weer teruglees. Ergens is zo'n forum wel mooi voor historici.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator donderdag 9 maart 2023 @ 10:54:14 #36
236264 crew  capricia
pi_208298895
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 10:48 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Gevonden:

COR / Zorgpersoneel verzameltopic.

Absurd nu ik het weer teruglees. Ergens is zo'n forum wel mooi voor historici.
Zo. Ik zit het ook terug te lezen. :o
Definitely not CIA
pi_208298976
quote:
0s.gif Op woensdag 8 maart 2023 15:31 schreef Cherni het volgende:

[..]
Wel van een overheid. En precies daar loopt deze rechtzaak tegen. Het ontbreken van bescherming.
De rechtszaak gaat om de vraag of je deze mensen collectief, als groep, schadeloos moet stellen. Als je je even wat individuele situaties voorstelt kom je al snel tot de conclusie dat het waanzin is om daar collectief een passende vergoeding voor te bieden.

Dat wisten de vakbonden ongetwijfeld ook, dus het is een kort geding voor de bühne.
pi_208298985
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2023 10:54 schreef capricia het volgende:

[..]
Zo. Ik zit het ook terug te lezen. :o
Veel van mijn voorspellingen zijn trouwens uitgekomen.
Heb bv zojuist 1,5 maand vakantie opgenomen van de vakantieuren die ik tijdens covid niet ingezet heb.
En de leegstroom aan zorgpersoneel.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  donderdag 9 maart 2023 @ 11:05:53 #39
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_208298994
quote:
1s.gif Op woensdag 8 maart 2023 15:34 schreef Cherni het volgende:

[..]
Dat durf ik niet te zeggen. Een collega van mijn partner is 100% voorlopig afgekeurd en is er financieel behoorlijk op achteruit gegaan. Mijn partner had het geluk na ongeveer 6 maanden weer volledig te zijn herstelt en kon weer aan het werk. Velen in de thuiszorg hebben met een gigantisch aantal besmette personen te maken gehad tijdens die eerste golf zonder enige vorm van bescherming.
Ja, het was ook niet bedoeld om de beslissing goed te praten, maar pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid is meestal wel geregeld, dat was mijn enige punt.
pi_208299124
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:05 schreef herverwijderd het volgende:

[..]
Ja, het was ook niet bedoeld om de beslissing goed te praten, maar pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid is meestal wel geregeld, dat was mijn enige punt.
Ik heb het nagevraagd. Dat schijnt inderdaad geregeld te zijn maar daar moet je schijnbaar voor tekenen en gaat gewoon van je uitkering af.

Ik ben in iedergeval blij dat mijn partner na ongeveer 6 maanden volledig hersteld is en daar gelukkig niets mee te maken krijgt. Die bleek met meer dan 8 personen met corona intensieve zorg te hebben verleend zonder enige vorm van bescherming etc. Maar haar collega waar ze nog veel contact mee heeft is voorlopig 100% afgekeurd. Dat zijn drama's. Niet alleen financieel maar ook psychisch want je kunt bijna niet meer. Zelfs de afwas schijnt al te vermoeiend te zijn. Nee, daar ben je mooi klaar mee.
pi_208299136
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 10:38 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Nee en foute richtlijnen vanuit het RIVM.
Die trouwens expres foutief waren om het tekort tegen te gaan.

Overigens is dat niets nieuws ik heb de hele werkwijze toen ook in het zorgmedewerkerstopic gepost.
Je postte daar o.a. dat de mondkapjes op rantsoen waren, omdat er chronische tekorten waren. Had je medewerkers willen beschermen hadden ze FFP2 en 3 moeten dragen, good luck with that in maart 2020.

Niet medische mondkapjes doen amper wat. Vandaar die richtlijnen.
blablablabla
pi_208299147
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:25 schreef Elan het volgende:

[..]
Je postte daar o.a. dat de mondkapjes op rantsoen waren, omdat er chronische tekorten waren. Had je medewerkers willen beschermen hadden ze FFP2 en 3 moeten dragen, good luck with that in maart 2020.

Niet medische mondkapjes doen amper wat. Vandaar die richtlijnen.
Ja maar moet je dan mensen maar verkeerd voorlichten?
Of moet je ze de keus geven zodat ze de risico's kennen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_208299235
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:26 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Ja maar moet je dan mensen maar verkeerd voorlichten?
Of moet je ze de keus geven zodat ze de risico's kennen.
Is dat expliciet verkeerd voorlichten of ook onkunde/onwetendheid? Men heeft er voor gekozen alleen hulpmiddelen te gebruiken indien er sprake was van klachten, achteraf gezien en met hoe virustransitie tot stand kwam was dat veel te weinig. Maar geconfronteerd met een crisis van die omvang begrijp ik wel dat er destijds concessies gedaan zijn.

De vraag is dus in hoeverre je de staat aansprakelijk kunt stellen met de kennis en middelen die men toen tot de beschikking had.
blablablabla
pi_208299251
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:33 schreef Elan het volgende:

[..]
Is dat expliciet verkeerd voorlichten of ook onkunde/onwetendheid? Men heeft er voor gekozen alleen hulpmiddelen te gebruiken indien er sprake was van klachten, achteraf gezien en met hoe virustransitie tot stand kwam was dat veel te weinig. Maar geconfronteerd met een crisis van die omvang begrijp ik wel dat er destijds concessies gedaan zijn.

De vraag is dus in hoeverre je de staat aansprakelijk kunt stellen met de kennis en middelen die men toen tot de beschikking had.
Het eerste. Dat is overigens later ook toegegeven zie post van Mylene.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_208299261
quote:
1s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:04 schreef Heph844 het volgende:

[..]
De rechtszaak gaat om de vraag of je deze mensen collectief, als groep, schadeloos moet stellen. Als je je even wat individuele situaties voorstelt kom je al snel tot de conclusie dat het waanzin is om daar collectief een passende vergoeding voor te bieden.

Dat wisten de vakbonden ongetwijfeld ook, dus het is een kort geding voor de bühne.
Je zult een collectief moeten hebben om een punt te maken. Daar gaat het natuurlijk om. En bij een collectief zet je altijd hoger in. Dat is ook de taak van een vakbond.
pi_208299266
quote:
Huisartsen en zorgverleners in verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg hoeven alleen persoonlijke beschermingsmiddelen als mondmaskers te gebruiken als dat echt nodig is.

De inspectie verwijst naar de richtlijn hierover van het RIVM.

Alleen als de zorgverlener zelf of de patiënt/ cliënt klachten heeft als hoesten of niezen, is persoonlijke bescherming nodig. En dan nog alleen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek. Niet bij contact op 1,5 meter afstand, en niet bij contact dat korter dan zo’n vijf minuten duurt.

Uiteraard is het nog beter de zorg uit te stellen, de afstand te vergroten of de tijd te verkorten. Of de zorg te laten verlenen door iemand die geen klachten heeft. Maar als dat niet kan, geldt deze RIVM-richtlijn.
https://www.igj.nl/actuee(...)ls-het-echt-nodig-is

Dit is dus die richtlijn van maart 2020, vind het misleidende aspect wel meevallen eerlijk gezegd. Eerder gevalletje risico van het vak.
blablablabla
pi_208299286
Het is beleidsmatig gericht op klachten versus niet klachten. Je moet wat als je amper mondkapjes tot je beschikking hebt en niet kan testen en amper wat weet over de exacte manier van verspreiding laat staan de besmettelijkheid.
blablablabla
pi_208299692
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 11:36 schreef Elan het volgende:

[..]
Dit is dus die richtlijn van maart 2020, vind het misleidende aspect wel meevallen eerlijk gezegd. Eerder gevalletje risico van het vak.
Zit nu allemaal terug te lezen. En kwam deze tegen:
icecreamfarmer_NL in COR / Zorgpersoneel verzameltopic #2 -
icecreamfarmer_NL in COR / Zorgpersoneel verzameltopic #2 -
icecreamfarmer_NL in COR / Zorgpersoneel verzameltopic #2 -

Het valt wel mee behalve dat het niet waar is.

[ Bericht 8% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 09-03-2023 12:40:25 ]
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_208299729
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 12:35 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Zit nu allemaal terug te lezen. En kwam deze tegen:
icecreamfarmer_NL in COR / Zorgpersoneel verzameltopic #2 -

Het valt wel mee behalve dat het niet waar is.
Post dan de feitelijke richtlijnen waar je over valt en niet jouw persoonlijke observaties. Ik geloof best dat er grove fouten zijn gemaakt maar je kan niet met je 2023 post-pandemic bril en wetenschappelijke kennis van nu het hele beleid van toen omver werpen. Dat slaat zeker als je een juridische afweging gaat maken helemaal nergens op.
Het was een enorme crisis waarbij de zorg letterlijk om dreigde te vallen en daarin zijn inderdaad concessies gedaan.
blablablabla
pi_208299758
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2023 12:40 schreef Elan het volgende:

[..]
Post dan de feitelijke richtlijnen waar je over valt en niet jouw persoonlijke observaties. Ik geloof best dat er grove fouten zijn gemaakt maar je kan niet met je 2023 post-pandemic bril en wetenschappelijke kennis van nu het hele beleid van toen omver werpen. Dat slaat nergens op.
Het was een enorme crisis waarbij de zorg letterlijk om dreigde te vallen en daarin zijn inderdaad concessies gedaan.
Uhm niet om het een of ander maar dat waren mijn observaties en conclusies toen het allemaal gebeurde.
Geen hindsight maar foresight. Dat kon je met de kennis van toen al weten dus al als je even logisch nadacht.
Overigens was dat ook niet raar want in de buurlanden pakten ze het daar beter op.

Ze waren de verpleeghuizen vergeten en hadden daar belachelijke regels voor opgesteld.
Tevens moest iedereen en zijn moeder thuisblijven bij hoesten behalf zorgpersoneel dat moest zonder PBM zorg verlenen. Mag jij raden hoe dat virus het verpleeghuis binnen is gekomen.

Dat er concessies gedaan zijn snapt iedereen. Dat zie je mij wanneer het zich ontvouwd ook typen maar dat maakt niet dat je mensen maar voor moet liegen.

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)gheid-in-ouderenzorg
icecreamfarmer_NL in COR / Zorgpersoneel verzameltopic #3 -

Ik ga overigens nu niet weer heel die richtlijnen oplopen snorren. Die veranderde toen per etmaal.

[ Bericht 11% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 09-03-2023 12:50:21 ]
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')