'Schadeafhandeling Groningen moet milder, makkelijker en menselijker'Allen gegroet,
Over het een en ander is de laatste tijd veel besproken, men moest daarbij erkennen dat rondom de kwestie Groningen lang nog niet alles op een juiste en meest bevredigende manier behandeld dan wel afgehandeld is.

Binnen meest maatschappelijk gezinde en professionele (financiële) organisaties waaronder op kleine locatie Haarlem

en op een dagelijks wervelende Zuid-as te Amsterdam

, waar regelmatig een welverdiende borrel & bites

georganiseerd wordt na zakelijke manoeuvres en inspanningen om op diverse vlakken orde op zaken te stellen

, weet men dat politiek Den Haag soms onverhoopt steken liet vallen.
Dat laatste neemt volgens
ons niet weg de overheid in dezen echt iets te verwijten valt. Temeer vanwege de complexheid van deze jarenlange kwestie die valt onder het kopje 'bevingsschade te Groningen' én alle rompslomp van dien.

~
Enfin, op hoge posten zit men natuurlijk nooit stil.

Evengoed verbazen alle beschuldigingen over vermeende trage afhandeling van schade die sinds jaar en dag de ronde doet richting de overheid
mij niets. Helaas heeft dat te maken met 'slepende kwesties' als gevolg van tijdrovende procedures en dergelijken.

Heden ten dage is er veel meer te doen dan deze problemen oplossen voor Groningen.
Dus al doet de overheid haar stinkende best, zij heeft ook haar handen vol aan van alles wat allemaal de revue passeert en wordt het soms wel erg makkelijk om de overheid waaronder Rutte maar van alles de schuld te geven. In bepaalde gevallen is het voor bewoners best mogelijk om zelf wat te doen, maar spreekt het voor zich dat er mettertijd een redelijke compensatie behoort te komen en het noodzakelijke wachten uiteindelijk beloond wordt.
Publieke tevredenheid en het veiligstellen van andermans rechten is zowel voor de overheid als gelieerde professionele organisaties tenslotte een groot goed.

Derhalve spreken
wij van een belangrijk streven om tot een bevredigende oplossing te komen.

Dat geldt zowel voor de financiële vorm als bijpassende hulp bij het versterken van aangedane panden.
Ware het niet dat bureaucratie daarbij een doorn in het oog blijft, en uiteraard op geheel andere vlakken zelfs voor
ons soms ook nog.
Hoewel in Groningse contreien de wanhoop voelbaar blijft beste mensen

, en die bij deze of gene onverhoopt extremere vormen aanneemt in de zin van gezondheidsklachten

et cetera, kan men niet verwachten dat alles snel is opgelost, hoe erg begaan men ook is met alle plaatselijke getroffen bewoners.

~
Er bestaan helaas ook de nodige kanttekeningen over de oorspronkelijke staat van veel panden.

Reeds vaker is gebleken dat veel van deze huizen, net als elders en los van de problematische situatie aldaar, totaal niet voldeden aan bepaalde kwaliteitseisen.

Laatste valt dan in het geheel niet te wijten aan de oorspronkelijke gaswinning, lichte bevingen door de jaren heen en allerhande procedures nadien.
Helaas valt met oog op de huidige omstandigheden niet geheel uit te sluiten dat de gaskraan mettertijd nog 'n beetje open gaat, waarover nog niet zo heel lang geleden een belangrijk publiek bericht uitgegeven werd.
Welnu. Op locatie spreekt
men van een noodzakelijk kwaad wanneer de gaswinning enigszins hervat zou dienen te worden. Maar veel meer tegenspoed na eventuele heropening van de gaskraan

kan bijna niet meer plaatsvinden omdat het spreekwoordelijke kwaad reeds is geschied in het gebied.
Hoe cru het ook moge klinken, er is dus geen redden meer aan, want ook bij het uitblijven van optionele gaswinning zal het gebied niet meer vrij blijven van alle gevreesde toekomstige bevingen. Dus ook bij nieuwe en zeer beperkte mate van gaswinning.

~
Maar goed, en niet alleen naar
mijn bescheiden mening zou het slopen van veel probleempanden een betere en tevens minder hoge kostenpost zijn dan ingewikkelde bouwkundige ingrepen tot volledig herstel, dunkt
men op deskundige locaties waar men zich bezig houdt met het financieren van meerdere zaken.
Schadeclaims zijn goed en wel in behandeling. Dus het laatste woord hierover is natuurlijk nog lang niet gezegd. Er zullen vast nog veel emoties bij komen kijken, maar daarom is het van belang om het hoofd erbij te houden en de overheid haar werk te laten doen, aldus
ik.
Laten we wel wezen, er wordt dus op verschillende fronten tot nog toe veel van de Groningers gevraagd, waarbij helaas het geduld nog even op de proef wordt gesteld, maar alles zal op den duur worden rechtgezet!
Voor straks een fijn weekend toegewenst, geniet ervan!
Scjvb====
quote:
NOS Nieuws • Vandaag, 13:09
ANPHet bijna 2000 pagina's tellende eindrapport van de parlementaire enquête gaswinning Groningen, dat vanmiddag in Zeerijp is gepresenteerd, is de weerslag van maandenlange verhoren en spitwerk in talloze stukken. Bijna zeventig verhoren waren openbaar, er zijn 128 mensen verhoord achter gesloten deuren en honderdduizenden documenten opgevraagd.
Dat heeft geleid tot een verslag in vijf delen, waarin de commissie op basis van een gedetailleerd feitenrelaas harde noten kraakt over het stelselmatig negeren van de belangen van de bewoners van het Groninger aardgasgebied.
De commissie doet daarnaast elf aanbevelingen, waarin partijen als overheden, het kabinet, de Tweede Kamer, de NAM en de oliemaatschappijen uitdrukkelijk worden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen. Nederland, zo staat in het rapport, moet een 'ereschuld' aan Groningen inlossen.
In het kort• Het rapport is getiteld Groningers boven gas: het was lang andersom
• De discussie over 'veiligheid' duurt nog steeds voort
• Het 'zwalken' van de versterkingsoperatie van de huizen moet stoppen
• De buitenwereld werd door de exploitanten van het gasveld bewust onwetend gehouden
• De Tweede Kamer kwam onvoldoende op voor het belang van Groningers
• Premier Rutte onderschatte lange tijd de ernst van de problemen. Toen hij het wel doorhad, gebeurde er nog steeds niks
• Oliemaatschappijen Shell en Exxon Mobil moeten afzien van verdere claims
• Nederland heeft een ereschuld aan Groningers: er moet niet alleen geld, maar ook zorg en aandacht naartoe
Opvallend is dat de Groningers zelf de aansporing krijgen om te blijven meedenken over hoe de schade in hun omgeving hersteld kan worden en wat helpt om de provincie zijn vertrouwen in de toekomst te laten herwinnen.
"Op deze manier kunnen de werelden van bewoners en beslissers dichter bij elkaar komen, de twee werelden die zo lang gescheiden zijn geweest." De commissie constateert dat in het verleden te vaak over Groningers is gepraat, en niet met hen.
De verhoudingen waren vaak scheef: gedupeerden moesten het in hun eentje, soms zonder rechtsbijstandverzekering, in jarenlange procedures opnemen tegen de NAM, waarvan de aandeelhouders Shell, Exxon Mobil en de Staat zonder financiële beperkingen advocaten konden inhuren bij de duurste en beste kantoren.
Veel geld en investeringenDe afhandeling van de schade moet voortaan "milder, makkelijker en menselijker". Gedupeerden moet meer tijd krijgen om bezwaar te maken en er moet soepeler worden omgegaan met de bewijslast. Meervoudige schades moeten met voorrang worden opgelost.
De regio moet weer toekomstperspectief krijgen en daarom moet er veel geld naartoe. De overheid moet er langdurig investeren en de exploitanten moet het gebied 'netjes' achterlaten als de gaswinning stopt. De bedoeling is dat dat dit jaar of volgend jaar gaat gebeuren.
Uitdrukkelijk schrijft de commissie dat dat allemaal aanzienlijk meer gaat kosten dan waar de NAM nu van uitgaat. Het gaat niet alleen om het oplossen van juridische geschillen, maar ook om het beëindigen van alle onzekerheid en gezondheidsrisico's die Groningers lopen als gevolg van alle stress.
Afzien van schadeclaimsDe oliemaatschappijen krijgen in het verlengde daarvan het dringende advies om af te zien van claims op het gas dat nog in de Groninger bodem zit, maar dat ze niet meer kunnen winnen als de gaskraan dichtgaat. Die claims zijn nu in weerwil van eerdere afspraken nog wel aan de orde.
Over verschillende instanties die een rol spelen bij de gaswinning, zoals toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen, ministeries en de Tweede Kamer, schrijft de commissie dat hun positie steviger moet worden.
De publiek-private samenwerking van de Staat en bedrijven zoals 'de olies', zoals Shell en Exxon Mobil in bestuurlijk jargon worden genoemd, moet in de toekomst anders worden vormgegeven. Zo zouden omwonenden erbij kunnen worden betrokken door ze bijvoorbeeld aandelen te geven. Dat zou hun een deel van de winst en medezeggenschap opleveren.
©
https://nos.nl/collectie/(...)ijker-en-menselijker