quote:
John Cleese na 44 jaar terug met Fawlty towers: overwinning op ’woke’?
John Cleese na 44 jaar terug met Fawlty towers: overwinning op ’woke’?
Enerzijds was de show die van 1975 tot 1979 werd uitgezonden zó legendarisch dat de lat wel heel hoog ligt en het alleen maar tegen kan vallen, anderzijds zijn de meesten dolblij met de terugkeer van hun held in het ’Hotel op stelten’, om de nieuwe gepolariseerde tijd te duiden.
Dat zal inmiddels moeten in een hip boetiekhotel dat Basil Fawlty nu niet runt samen met Sybil (Prunella Scales, die de ziekte van Alzheimer heeft) en onhandige ober Manuel (Andrew Sachs, die is overleden), maar met zijn dochter Camilla Cleese (39).
In het script weet vader Basil aanvankelijk niet dat hij een kind heeft en moet de vader-dochterrelatie van de grond af aan worden opgebouwd. Toch zal de verhaallijn van de menshatende Basil, die op de tast zijn weg moet zien te vinden in de moderne tijd, fans waarschijnlijk meer kunnen bekoren. De verwachting is dat hij geen blad voor de mond neemt en zich zal verwonderen over de tijd waarin er enkel gevoelige scheentjes lijken. Een onmogelijke opgave voor beroepsbelediger Basil; als het niet mag, dan doet hij het juist.
’Racistische praatjes’
Cleese heeft inmiddels de hotelsleutels gekregen bij de Amerikaanse producent Castle Rock Entertainment. Hij moest overzees zijn toevlucht nemen, omdat hij in onmin leeft met zijn voormalige broodheer BBC sinds die in 2013 passages uit de aflevering The Germans verwijderde.
Het ging hier om ’racistische praatjes’ van beroepsmopperpot/gast Major Gowen, het karakter in de serie die vaak aan de balie hing van Fawlty towers en eigenaar Basil van zijn werk hield. Zo staat de gepensioneerde beroepsmilitair in The Germans op te scheppen over zijn tijd in The West Indies (voormalige Britse koloniėn in de Caraļben) en neemt daarbij het inmiddels omstreden N-woord in de mond om het cricketteam aan te duiden.
In 2020, na de dood van George Floyd, werd de gehele episode tot grote ontsteltenis van Cleese verwijderd, omdat deze in de nasleep van de wereldwijde Black lives matter-beweging aanstootgevend zou kunnen zijn. Later dat jaar was de aflevering plotseling weer te zien bij UKTV (een streamingsdienst van de BBC), nu vergezeld van een waarschuwing dat er beledigende taal in wordt gebezigd.
’Oude fossiel’
Over deze scčne vertelde Cleese drie jaar geleden in een interview met de Australische krant The Age dat de Major een ’oude fossiel was die uit de oudheid stamde’ en dat je door het belachelijk te maken, dit soort uitspraken juist kunt ontkrachten. „Als je iemand speelt die onzin verkondigt, dan verspreid je niet hun gedachten, maar maak je ze belachelijk. Wij stonden ook niet achter de manier waarop hij grapjes maakt, waarop hij naar de wereld keek, wij maakten er juist grapjes óver.”
Hij vervolgde: „Als mensen dat niet kunnen zien, als mensen te stom zijn: wat kunnen ze dan nog wel zien?”
Hitlersnor
Het is niet het enige fragment dat de tand des tijds niet mocht doorstaan. In dezelfde zesde aflevering uit de eerste serie uit 1975 zitten volgens de BBC nog twee andere scčnes die niet meer door de beugel kunnen. Zoals het stukje waarin zijn bazige vrouw Sybil in het ziekenhuis komt te liggen met een ingegroeide teennagel. Basil deinst geschrokken achteruit als hij een gekleurde man ontwaart. Als hij eenmaal begrijpt dat het de behandeld arts is, herpakt hij zich.
Groot probleem is volgens de BBC ook de hilarische, klassiek geworden scčne van de Duitse gasten die tot op het bot beledigd worden door een grofgebekte Basil, die een hersenschudding heeft opgelopen en daardoor bazelt. Hij doet zijn best niet over de oorlog te beginnen – ’don’t mention the war!’ – maar loopt uiteindelijk in ganzenpas door de eetkamer en maakt met wijs- en middelvinger een Hitlersnor op zijn bovenlip. Een van de dames in het gezelschap is dan al in snikken uitgebarsten, de mannen zijn kwaad.
Cleese had met die befaamde zin ’don’t mention the war’ destijds de lachers op zijn hand. Inmiddels vindt men het beledigend naar het Duitse volk toe. Mocht u nog willen terugkijken: deze aflevering is in losse stukjes nog op YouTube te vinden.
’Gewone mensen’
In een interview vertelde Cleese dat hij televisie maakt voor de ’gewone Britse mensen’ die het beter weten dan de ’media-elite’. Hij zegt niet te begrijpen dat een publiekszender als de BBC aanstoot neemt aan „gewone mensen in gewone verhalen die absurd reageren zonder dat daarvoor een reden is.”
De terugkeer van Fawlty towers kan in die zin worden gezien als een overwinning op zijn woke tegenstanders. Cleese neemt het heft in eigen handen, slaat terug met zijn eigen wapen: humor. Net als Ricky Gervais en Dave Chapelle deden. Cleese daarover tegen Fox News: „Als je je zorgen moet maken over wie je nu weer beledigt en daarover continu moet nadenken, kun je niet creatief bezig zijn.”
De nog altijd energieke maar hoogbejaarde Cleese laat zich door alle kritiek op zijn oude werk niet uit het veld slaan en werkt ook aan een nieuw ’cancelprogramma’ bij CB News dat dit jaar nog te zien is. Volgens Cleese zou het bij de ’te woke’ BBC nog geen vijf minuten kunnen worden uitgezonden zonder uit de lucht te worden gehaald. Cleese – zelfverklaard tegenstander van de geschiedenis airbrushen of wegvegen – heeft gewaarschuwd dat in deze show geen enkel taboe of onderwerp wordt geschuwd en dat de kijker zich moet voorbereiden op een shock.
https://www.telegraaf.nl/(...)-overwinning-op-wokeNou, volstrekt duidelijk wat mij betreft en een goed signaal. Ben benieuwd.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.