FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Loodslab vervangen, beunoplossing of niet?
vigierdinsdag 31 januari 2023 @ 21:57
Hi, op een paar plekken op mijn huis zijn de loodslabben onder de kozijnen op zijn einde. Enkele ramen+kozijnen ga ik vervangen, dus dat kan mooi mee, maar bij 2 heb ik dat niet in de planning en wil ik toch wat aan die dingen doen.
Dit is hoe het er nu uit ziet https://imgur.com/a/HwCVhnS
.
De verticale balk rechts is de linkerstaander van het kozijn van de voordeur. Aan de andere kant van de voordeur zit een vergelijkbaar kozijntje met nog gaardere slab.

De oplossing die ik had bedacht: ik haal wat hout aan de onderkant van het stuk kozijn weg. Dan trek ik de loodslab eronderuit. Daar leg ik een nieuwe voor in de plaats. Ik zet er een stukje hout tegenaan van hetzelfde hout als waar het kozijn van is gemaakt. Vervolgens maak ik het vlak met houtrotvuller (vooral omdat dat zo lekker werkt, niet gevoelig is voor rot en dus strak tegen de loodslab aan kan). Overschilderen met grondverf en lak en klaar is Vigier.

Ik weet dat bij nieuwe kozijnen er ruimte is tussen kozijn en loodslab, maar dan heb je ook vaak schuin aflopende steen eronder, of een nieuwerwets kozijn. Dat heb ik hier niet en de andere oude kozijnen bij het huis (dat is uit 1930), daar ligt het kozijn ook direct op de loodslab.

Ik weet echter niet of ik met het weghalen van wat hout ook makkelijk de loodslab kan verwijderen. En hoe ik dan een nieuwe moet vastzetten; ik dacht dat die tegen de onderkant van het kozijn aan gespijkerd zou moeten worden, maar weet ik niet zeker. En dat houtrotvuller is natuurlijk geen perfect spul, maar omdat het ongevoelig is voor water/rot zou dat voorkomen dat het kozijn slijt als er toch wat water op de loodslab komt te staan. Goed om te weten dat er een afdak van ongeveer 60 cm boven dit kozijn hangt, dus alleen als het regent en de wind waait hard genoeg, dan komt er water op, anders nooit.

Is dit een beetje fatsoenlijke oplossing? Of is het prutswerk/gaat het niet werken?

[ Bericht 3% gewijzigd door vigier op 31-01-2023 22:03:35 ]
SnodeSnuiterdinsdag 31 januari 2023 @ 22:58

Heb je hier iets aan? Weliswaar een dakkapel ipv een raam

Anders eens zijn kanaal doorzoeken voor meer lood tips
Nico987woensdag 1 februari 2023 @ 08:27
Ook geen grote kenner van lood. Ik zou eerst de onderkant van het kozijn eens kaal halen. Kijken of het echt hout op lood is, of dat er bijvoorbeeld stopverf zit. In dat geval hoef je niets te zagen maar gewoon die stopverf eruit te halen.
tux87woensdag 1 februari 2023 @ 18:52
Ik vind lood hier eigenlijk niet zon fraaie oplossing. Is er geen passende waterslag te vinden?
Nico987woensdag 1 februari 2023 @ 19:11
Daar heb je wel gelijk in..

Ik zou er een houten maar rond aflopende dorpel voor lijmen en schroeven.. maar dat is ook een beetje afhankelijk van de rest van het huis.
vigierwoensdag 1 februari 2023 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 januari 2023 22:58 schreef SnodeSnuiter het volgende:

Heb je hier iets aan? Weliswaar een dakkapel ipv een raam

Anders eens zijn kanaal doorzoeken voor meer lood tips
Timmerman Koos ken ik zeker wel! Maar alleen van houttips & trucs, ik wist niet dat hij ook op andere gebieden filmpjes had. Thanks! Ga ik daar ff zoeken.

quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2023 08:27 schreef Nico987 het volgende:
Ook geen grote kenner van lood. Ik zou eerst de onderkant van het kozijn eens kaal halen. Kijken of het echt hout op lood is, of dat er bijvoorbeeld stopverf zit. In dat geval hoef je niets te zagen maar gewoon die stopverf eruit te halen.
Het raampje dat erboven zit sluit niet helemaal lekker dus had al het plan opgevat om van het voorjaar het raampje bij te werken. Daarna moet er toch geschilderd worden, dus dan kan ik de onderkant wel kaal maken. Nu nog ff niet want wil het niet onbeschermd de rest van de winter door laten komen.

Waterslag in plaats van het lood dat gaat niet zomaar lukken want zoals je ziet ligt het lood op de rollaag en direct daarbovenop het kozijn. Er is geen schuin aflopende vensterbank ofzo. Anders zou ik een stuk van het onderliggende steen weg moeten slijpen/bikken om er een waterslag onder te maken. Of ik heb een te beperkt beeld van waterslag. Op de gehele begane grond is wat je hier ziet de manier waarop het is geconstrueerd: rollaag --> loodslab --> kozijn. Geldt trouwens voor de hele wijk hier. Als ik er een rond of schuin aflopende dorpel voor zou maken, volgens mij ziet dat er nogal raar uit t.o.v. de rest van het huis. Maar vind het wel creatief bedacht!!
Nico987donderdag 2 februari 2023 @ 02:04
Als het hele huis lood heeft zou ik dat vervangen.

Hoe oud is jullie huis?
Watuntrikdonderdag 2 februari 2023 @ 11:46
Oud lood laten zitten en ALU vensterbankprofiel erop kitten en naden goed afkitten.

Je krijgt ze in verschillende breedte van 7cm t/m 26cm en in 3 kleuren.

https://nl.bauhaus/alumin(...)k-op-maat/p/25187872
Cybersijpdonderdag 2 februari 2023 @ 20:22
zou het gewoon bij lood houden , bovenste rijtje stenen netjes los tikken. Lood aan beide kanten weer netjes opbouwen en dan weer terug metselen . even met de loodklopper erlangs en je bent t mannetje. gezien de stijl van je deur doe je met een andere oplossing het pand geen goed
vigierdonderdag 2 februari 2023 @ 21:03
Het huis is uit 1934. Ik wil inderdaad het lood fixen/vervangen en alu profielen eroverheen lijmen ofzo past echt niet in de stijl van dit huis en daar zou ik me elke dag aan ergeren als ik thuis kom.

Timmertip van Koos was weer interessant, die kan ik namelijk ergens anders in huis nog wel gebruiken bij de dakkapel. Had zelf niet kunnen bedenken om dat via de binnenkant te gaan doen!
En Cybersjip, de bovenste rij stenen los tikken? Is dat echt zo makkelijk? De muren zitten al vol met scheuren, is dat geen flink risico? Ik ben handig met houtbewerking en elektronica, maar metselwerk heb ik nog nooit gedaan.
Slijp je dan eerst de voegen uit? Of beitel je die uit? Of zet je dan gewoon de beitel recht op de voeg en bikken maar? De stenen zijn ook 90 jaar oud en vrij poreus (recente ervaring),
Nico987donderdag 2 februari 2023 @ 23:53
Hoi

Ik denk dat dit wel erg specialistisch werk is waarop je hier denk ik niet snel je antwoord vind. Heb je geen timmerman in je omgeving? Die je om raad kan vragen.

Dit lijkt mij een klus die vaker moet worden gedaan.
usernaamvergetenvrijdag 3 februari 2023 @ 08:23
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2023 20:22 schreef Cybersijp het volgende:
zou het gewoon bij lood houden , bovenste rijtje stenen netjes los tikken. Lood aan beide kanten weer netjes opbouwen en dan weer terug metselen . even met de loodklopper erlangs en je bent t mannetje. gezien de stijl van je deur doe je met een andere oplossing het pand geen goed
Ik heb daar ook over gedacht aangezien dat de enige fatsoenlijke manier is om het lood te vervangen, maar het zal niet meevallen. De stenen zullen wel ter afdichting van de spouw zo gemetseld zijn en gaan dan 10cm diep, die krijg je er echt niet zomaar uit, laat staan terug gemetseld vanaf een kant. Als je er vanaf de binnenkant ook bij kan is het al wat makkelijker maar dan zal je ook de binnenafwerking weer moeten herstellen.

Maar als het kozijn toch onder een afdakje zit zou ik mij niet zo druk maken, lijkt mij meer een cosmetisch probleem dan wat anders. Ik zou in elk geval niet in dat kozijn gaan zagen of knutselen, daar wordt het geheel niet beter van.
Watuntrikvrijdag 3 februari 2023 @ 12:55
Tja! :'( De vermeende experts van Homekeur die op aanvraag bouwtechnische keuringen uitvoeren geven aan.
quote:
Dergelijke loodstroken vervangen is eigenlijk geen optie, omdat deze aan de onderzijde van het kozijn zijn gemonteerd. Totdat de kozijnen op enig moment worden vervangen moet dus worden volstaan met repareren van dit lood.
https://www.homekeur.nl/gebreken-kozijnen/

Zal niet gemakkelijk zijn een metselaar te vinden die het van onderen zou willen proberen te fiksen. Met stenen eruit slijpen/hakken en terug metselen. Je weet nooit wat je gaat tegenkomen als de boel eruit is, wat daar nog valt te fiksen. En het dan weer terug metselen? Ziet er zo inderdaad uit dat er een hele steen hoogkant is geplaatst en dan ligt 3/4 van de steen onder het hout. Die krijg je er niet uit met slijpen en zonder te breken, dan krijg je niet dezelfde steen terug en hoe gaat dit dan uitzien? Ik geloof niet dat daar een echte vakman aan gaat beginnen... En iedereen die zegt dat fiks ik wel even zou ik toch zwaar over twijfelen. Eenmaal verprutst is geen weg terug.

Dus de bestaande situatie optisch repareren is eigenlijke de enige realistische optie... Ik snap dat je het authentieke uiterlijk niet wil verknallen met moderne stijl alternatief in aluminium... Dan zou ik toch kiezen voor een passend afwaterend vensterbankje gefreesd uit hout dat uitziet als onderdeel van het oude kozijn. dan tzt de hele handel opnieuw in de lak zetten om het een geheel te laten lijken zonder kleurverschil. Als dit goed wordt behandeld heb je er de komende 20 jaar geen omkijken meer aan.
vigiervrijdag 3 februari 2023 @ 21:05
Helder, van de stenen afblijven dus.... Dan van de zomer maar eens kijken of ik van hout iets moois kan fabrieken wat mooier is dan de gare loodslab. Gelukkig vind ik het leuk om met hout te werken ;)
Dank voor al jullie beelden, waarschuwingen en ideeŽn!
Cybersijpzaterdag 4 februari 2023 @ 13:34
Het gebrek is meest cosmetisch, je zou evt een sleuf onderin je bestaande kozijn kunnen frezen/ slijpen en daar een nieuwe loodslabbe in bevestigen . Dus over de bestaande laad lood. Je tikt het lood op zijn plaats in het kozijn/onder het kozijn even afhankelijk waar je voor kiest . Dat is misschien ook nog idee :?