* Staatssecretaris Vijlbrief beslist pas in juni over sluiting
Gasunie: houd Groninger gasveld langer ’op de waakvlam’Goedendag allemaal,
Helaas moeten velen van u meemaken wat het is wanneer de energieprijzen hoger liggen dan voorheen. Zowel in de betere Haerlemsche kringen

als op werklocatie Amsterdam Zuid, beter bekend als de wervelende Zuid-as

waar zoal
wij sinds jaar en dag eervol rondgaan

en regelmatig eten

, was tijdens een vergadering vorige week het verloop van deze winter

, de oorlog

en de gasprijzen het onderwerp van gesprek.

~
Wat kan
ik zeggen? Bijvoorbeeld mensen als m'n partner

en
ik 
kunnen er te allen tijde goed van leven en zullen zeker de verwarming niet lager gaan zetten.
Vanuit
onze gunstige positie gezien

, mag men deze winter opnieuw van geluk spreken vanwege het zachte karakter qua weer. Dat laatste neemt niet weg dat sommigen denken het nodig te vinden om te beknibbelen

op warmte in huis

, ondanks energietoeslagen, tot hogere uitkeringen aan toe voor 'tweede' of 'derderangs' burgers die kennelijk niet zelf voorzien in hun inkomen.
Voor het gros blijft energielevering in NL best nog een onzeker punt.

Ter illustratie: in Duitsland werd recentelijk gesteggeld over bruinkoolwinning, waardoor actievoerders waaronder Greta Thunberg hardhandig aangepakt werden. En terecht! Men werkt aan schonere lucht met minder CO2, en dat is verder prima! Ware het niet dat men ook hier op locatie

gaarne een toename van fossiele brandstoffen ziet vandaag de dag.

Althans, wanneer het niet anders kan omdat de vraag naar minder dure brandstof toeneemt.
Met andere woorden: ''nu de Oekraïneoorlog overal nog een flinke schep bovenop heeft gegooid zal men trachten te roeien met de riemen die men heeft in NL'', aldus ingewijden en tevens professionals met de nodige visie.

~
Enfin. In dit geval gaat het over het nog resterende gas in Groningen, waarbij de overheid met de beste bedoelingen van de wereld probeert duidelijk te krijgen wat er eventueel nodig is om energielevering voldoende in het zadel te blijven houden, lijkt
mij.

Hoewel men hard bezig is om tot een schadeoplossing te komen met jammerende bewoners

van aangedane percelen

, er vooralsnog stevig gediscussieerd wordt over hoe en wat, waarover men het soms niet eens kan worden, zal noodzakelijkerwijs alsnog een optie tot hernieuwde gaswinning opengehouden moeten worden. Dat wordt eventueel hernieuwd pompen met die hap!
Uiteraard wordt er nog een slag om de arm gehouden wat het besluit hierover betreft. Volgens berichtgeving wordt dat besluit pas in juni genomen waarover te zijner tijd meer duidelijk zal worden.
Het op de waakvlam houden van het gasveld is tevens een wijze uitspraak. En naar omstandigheden bekt het bovendien ook nog eens lekker. Al weet men van wanten in Haarlem

en Amsterdam, zélfs
wij op locatie hadden niet mooier kunnen zeggen.
Uiteraard denkt men op belangrijke locaties waar dagelijks hoge pieten rondgaan altijd vooruit. De volgende winter zou plots aanzienlijk kouder kunnen gaan verlopen.
Kwesties en zaken dus die zowel door de overheid als gelieerde (financiële) organisaties in Amsterdam of elders in NL, waar integriteit en maatschappelijk welzijn centraal staat

, gewogen worden,
mij dunkt.

~
Gegroet,
Scjvb~~~~
quote:
Door THEO BESTEMAN EN MIKE MULLER
Updated 18 min geleden 1 uur geleden in FINANCIEELDEN HAAG - Het grote Groninger gasveld moet langer open blijven om de leveringszekerheid van gas aan Nederlandse huishoudens komende winter te kunnen garanderen. Dat adviseert Gasunie staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Vijlbrief wil daarover nu nog geen besluit nemen en dat pas in juni bezien. Wel erkent de D66-bewindsman dat ’de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker’ is.![c19dfec0-a16e-11ed-a919-02c309bc01c1.jpg]()
Volgens Gasunie Transport Services (GTS) is definitieve sluiting van het Groningenveld nu niet verantwoord. Het veld zou ’op de waakvlam’ moeten blijven.
„Het volledig wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gas- en energiemarkten betekenen helaas dat er verschillende scenario’s denkbaar zijn waarin de leveringszekerheid in Nederland in de volgende winter onvoldoende gewaarborgd kan worden zonder de back-up beschikbaarheid van het Groningenveld”, aldus GTS in zijn advies.
Volgens dit overheidsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het transport van al het Nederlandse aardgas, maakt definitieve sluiting van het veld in oktober 2023, zoals staatssecretaris Vijlbrief wil, ’risicovol vanuit het oogpunt van leveringszekerheid’. GTS noemt dit in zijn advies ’een tegenvaller voor alle partijen’.
PrijskaartjeDe D66-bewindsman zei eerder vanwege de schade van zware aardbevingen in Groningen het veld te laten sluiten. Alleen in het ’uiterste, uiterste noodgeval’ zou productie mogelijk blijven. Volgens de bewindsman blijft het mogelijk om het Groninger gasveld op 1 oktober 2023 te sluiten, mits er volgend jaar voldoende gas geïmporteerd is. Hieraan hangt wel een fiks prijskaartje.
Besluit pas in juniVijlbrief: „Op dit moment staat het Groningenveld op de waakvlam. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen, waardoor de putten open kunnen blijven. Gasunie (GTS) adviseert vanaf 1 oktober dit jaar het Groningenveld nog een jaar op de waakvlam te houden vanwege de onzekere internationale situatie door de oorlog in Oekraïne. Of dat mogelijk is, beslist het kabinet in juni.”
’Voldoende toevoer allerminst zeker’Volgens de staatssecretaris is ’nagenoeg alles wat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten gerealiseerd’. „Dat is goed nieuws. Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Tegelijkertijd is momenteel de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne. Uitgangspunt blijft dat ik Groningen wil sluiten in oktober of uiterlijk oktober volgend jaar.”
Grootste van EuropaHet Groninger gasveld is het grootste van Europa en werd in 1959 ontdekt. Het beslaat negenhonderd vierkante kilometer en had een omvang van 2740 miljard kuub aan laagcalorisch gas in zijn bergingen. Dat is nu nog 470 miljard kuub. Sinds oktober 2022 is het Groninger veld door het kabinet ’op de waakvlam’ gezet: er wordt nog 2,8 miljard kuub gas geleverd. Het jaar ervoor was dat 4,5 miljard kuub gas.
Import opgeschroefdHoewel het kabinet sluiting van het Groninger veld wil, is er vanuit Europa zware druk uitgeoefend op het kabinet om de gasbel langer beschikbaar te stellen, nu landen vanwege de bloedige oorlog van president Poetin in Oekraïne geen gas meer willen importeren vanuit Rusland.
Nederland verbruikt volgens het CBS ongeveer 40 miljard kuub per jaar. Omdat Groningen nauwelijks nog levert, is de importcapaciteit van vloeibaar gemaakt gas (lng) afgelopen maanden via Rotterdam en de Eemshaven drastisch opgeschroefd.
©
https://www.telegraaf.nl/(...)anger-op-de-waakvlam