abonnement Unibet Coolblue
pi_207726906
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 20:13 schreef Discombobulate het volgende:

[..]
Het is helemaal niet zeker wat wél nodig is. Tanks moeten nog blijken. Gevechtsvliegtuigen ook. Japan gaf zich ook pas over na een kernbom.
Dit is een breedgedragen misvatting.

De vredescommissie en de oorlogscommissie van Japan waren destijds vooral bezorgd om de aantocht van de Russen.

Amerika kreeg Japan er maar niet onder en zocht manieren om ze op de knieën te krijgen. Uiteindelijk deden ze toenadering naar de Russen, die zich mobiliseerden om Japan op een tweede front aan te vallen. De Amerikanen maakten toen de overweging om zonder de Russen Japan tot overgave te dwingen, door vóór hun aankomst over te gaan op kernbommen.

Na de eerste kernbom van de Amerikanen waren de Japanners niet voornemens zich over te geven. Zij waren met name benauwd voor de Russen, omdat ze als de dood waren dat hun keizerrijk bij een verlies tegen de Russen verleden tijd zou zijn.

Ook na het vallen van de tweede kernbom, zijn er notulen van de vergadering tussen de vredescommissie en de oorlogscommissie gevonden, waaruit bleek dat zij ook toen de strijd voort wilde zetten. Echter, omdat de dreiging van de Russen hun keizerrijk tot de geschiedenis zou drijven, hebben ze destijds de keizer, die ook toen slechts een symbolische beslissingsfactor was, gevraagd om advies te geven. Waar de keizer normaal gesproken altijd achter de militairen staat (je vecht in Japan ook “voor de keizer”), maakte de keizer de keuze voor Japan om zich over te geven, omdat “verlies tegen de Russen het keizerrijk in gevaar bracht” en ze bij onvoorwaardelijke overgave tegen de Amerikanen “hoogstwaarschijnlijk hun soevereiniteit zouden behouden”. En dat laatste bleek met de kennis van nu inderdaad de juiste keuze.

Maw: de kernbommen kregen Japan er niet onder, de angst voor de Russen wel.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')