FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe maak jij je lekkerste burger?
SimonDeKrijgermaandag 16 januari 2023 @ 15:57
Hamburger van de slager, stukje echte cheddar (niet van die Gore nep Cheddar) een lekker broodje, heerlijk zacht aangefruit uitje

Maar dan?

Niet zo hoog dat hij niet in je muil past, wat is lekker? Welke saus bv? Hoe maak jij jou ultieme burger?
Gibson88maandag 16 januari 2023 @ 16:06
Zelf met rundergehakt ( zelf kruiden ) een hamburger maken, verse ijsbergsla, tomaat, rode ui, gebakken ei , qua saus, barbecue saus, zoiets. Oh en dat op een Italiaanse bol. :9~
Mr_Belvederemaandag 16 januari 2023 @ 16:14
quote:
16s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:06 schreef Gibson88 het volgende:
Zelf met rundergehakt ( zelf kruiden ) een hamburger maken, verse ijsbergsla, tomaat, rode ui, gebakken ei , qua saus, barbecue saus, zoiets. Oh en dat op een Italiaanse bol. :9~
Zo inderdaad met een hamburger pers. Wat ik ook nog wel eens doe is het broodje door midden snijden, beetje boter op de zachte kanten en die eventjes aanbakken in de pan.
Harvest89maandag 16 januari 2023 @ 16:32
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:14 schreef Mr_Belvedere het volgende:
Zo inderdaad met een hamburger pers.
Wat voegt dat nu eigenlijk toe? Werkt dat echt zo goed?
Kun je niet net zo goed zelf hamburgers van gehakt "pletten"?
Gibson88maandag 16 januari 2023 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:14 schreef Mr_Belvedere het volgende:

[..]
Zo inderdaad met een hamburger pers. Wat ik ook nog wel eens doe is het broodje door midden snijden, beetje boter op de zachte kanten en die eventjes aanbakken in de pan.
Ook een goed idee inderdaad !
Gibson88maandag 16 januari 2023 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:32 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Wat voegt dat nu eigenlijk toe? Werkt dat echt zo goed?
Kun je niet net zo goed zelf hamburgers van gehakt "pletten"?
Zo'n pers is wel verrekte handig.
Tenganomaandag 16 januari 2023 @ 16:38
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:32 schreef Harvest89 het volgende:
Wat voegt dat nu eigenlijk toe? Werkt dat echt zo goed?
Kun je niet net zo goed zelf hamburgers van gehakt "pletten"?
Dan heb je weer iets om in je keuken op te bergen.

burger-press-sa130-5-p132-3150_image.jpg
automatic-burger-press-machine20496442184.jpg
WheatWafflesmaandag 16 januari 2023 @ 16:49
Het maakt mij persoonlijk niet uit. Zolang het gehakt maar niet wordt gekruid. De meesten kunnen dit niet en is ook tricky. En vooral geen knoflookpoeder gebruiken zoals die domoren bij de slager dit doen. Daar wordt gehakt bitter van en is erg zonde.
Tenganomaandag 16 januari 2023 @ 16:54
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:49 schreef WheatWaffles het volgende:
Het maakt mij persoonlijk niet uit. Zolang het gehakt maar niet wordt gekruid. De meesten kunnen dit niet en is ook tricky. En vooral geen knoflookpoeder gebruiken zoals die domoren bij de slager dit doen. Daar wordt gehakt bitter van en is erg zonde.
Gordon Ramsay doet er weldegelijk knoflookpoeder in.
dimmakmaandag 16 januari 2023 @ 16:58
Burger maken van runder gehakt, beetje komijn, beetje paprikapoeder, peper, zout en knoflook. Nog beter is zelf je gehakt maken van een goed stuk rundvlees, maar vergt wel wat meer tijd, dus meestal ga ik voor rundergehakt van de slager.

Hamburgerbroodje toasten op de BBQ. Burger op de BBQ. BBQ kan vervangen worden in beide gevallen door gietijzeren pan bij kut weer.

Sla, cheddar, tomaat en bacon.

En als saus doe ik meestal mayonaise, ketchup, beetje mosterd, gebakken uitjes, sriracha en een drupje witte wijn azijn.
Document1maandag 16 januari 2023 @ 16:59
Heel klein beetje tomatenpuree wil ik soms ook nog wel doen maar eigenlijk niet teveel klooien met het gehakt zelf.
marc0871maandag 16 januari 2023 @ 17:02
Foto's zijn al wat ouder, dus eea gaat iets anders, maar in principe gelijk aan. Dus.

Een uitje laten karameliseren. Duurt even, dus daar begin ik mee.

xweE1AJ.jpeg

Rundergehakt, beschuitje als paneermeel gebruikt, gekruid met zout, witte peper, gember, uienpoeder, knoflook uit de molen, kruidnagel en coriander.
Per 100gr tot een pattie geplet, tussen bakpapier en een pan erop.

huqk3o8.jpeg

Sausje maken van mayo, ketchup en mosterd.
Daarin doe ik nog een fijngesneden augurkje en een tomaatje in kleine blokjes.
Beetje zwarte peper en wat zout.

3z5XT9X.jpeg

Patties bakken.

4AYoHzH.jpeg

Getoast broodje,
Saus erop,

NrOxBTl.jpeg

Pattie erop,

HEcjmQN.jpeg

Gekarameliseerde uien erop.

NRgDrku.jpeg

Op deze foto had ik ze door de saus geroerd. Ik deed dus twee keer saus.
Tegenwoordig onderop saus en bovenop uitjes.
Getoast kapje.

Sla en kaas doe ik niet aan.

Schijt wat je van mijn keuken vindt. Hij wordt gebruikt, dus hij wordt vies.
Deal er maar mee.

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 16-01-2023 17:25:52 ]
golfermaandag 16 januari 2023 @ 17:17
Nog wat tips voor de babbelbox:

CUL / De perfecte hamburger
CUL / Zelf hamburger vlees maken
CUL / Lekkere hamburger
CUL / Beste hamburger?
mailymaandag 16 januari 2023 @ 17:17
quote:
:Y)
Elanmaandag 16 januari 2023 @ 17:31
Waar kun je goede hamburgerbroodjes kopen? Die van AH zijn meh.
Persoonlijk hou ik het graag zo simpel mogelijjk:

Zelf een burger draaien van half om half gehakt, ei, Worcestershiresaus, peper en zout verder geen kruiden.
Uiringen fruiten
Botersla
Tomaat
Augurkje
Ketchup mayonaise

Alhoewel ik laatst na een aanzienlijke hoeveelheid drank ergens jalapeno burgers kreeg met een hotsauce dat was wel lekker voor een keertje.
mailymaandag 16 januari 2023 @ 17:42
TS begint
marc0871maandag 16 januari 2023 @ 18:04
quote:
1s.gif Op maandag 16 januari 2023 17:42 schreef maily het volgende:
TS begint
Oh ja. Eigenlijk wel, hè?
@SimonDeKrijger
Gehakt, broodje, uien kan iedereen verzinnen.
Speedfightmaandag 16 januari 2023 @ 18:08
Op een kaiserbroodje met mozzarella is ook wel heel lekker :9~
Fermaandag 16 januari 2023 @ 18:14
Ik heb mijn pers weggegooid, voegt weinig toe.

Doe nu gewoon koud gehakt uit de koelkast, snel een patty met mijn handen vormen met een deuk in het midden en gelijk de hete pan in. Veel sappiger en een lekkere structuur.

Nadat ik hem heb omgekeerd gaan de uien gelijk tussen de patties meebakken in de pan.
marc0871maandag 16 januari 2023 @ 18:16
quote:
Voor de volledigheid nog het topic over sauzen op de hamburger

CUL / Wat is de lekkerste hamburgersaus?
Sourymaandag 16 januari 2023 @ 18:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 april 2014 18:40 schreef Soury het volgende:
Mijn favo hamburger broodje.
Een te gekke hamburger van Jamie Oliver
Brood/sandwiches, Hoofdgerecht, 6 personen, Anders

Toevoegen aan Mijn

Boodschappenlijst

Toevoegen aan Mijn Bewaarde recepten
Recept printenE-mail dit recept.Ingrediënten
12 Jacob's creamcrackers
8 takjes peterselie
2 theelepels dijonmosterd
500 gram rundergehakt
1 groot ei
zeezout
peper
olijfolie
1 krop sla
3 tomaten
1 rode ui
3 augurken
6 hamburgerbroodjes
.Bereiden
De hamburger maken:

Doe de crackers in een theedoek en stamp ze fijn, breek de grootste stukjes kleiner met je handen en doe alles in een grote kom. Wat nog handiger is om de crackers fijn te malen in de keukenmachine) Hak de peterselie fijn inclusief steeltjes. Doe de peterselie, mosterd en gehakt ook in de kom. Breek het ei erbij en strooi er een flinke snuf zout en peper op. Kneed alles door elkaar. Verdeel het mengsel in zessen en maak 6 ronde platte schijven. Besprenkel de burgers met olie, leg ze op een bord, dek ze af en zet ze in de koelkast tot je ze gaat bakken (ze worden wat steviger)

De hamburgers bakken:

Verhit een grote grillpan of koekenpan een minuut of vier op hoog vuur. Zet het vuur wat lager. Leg de burgers in de pan en druk ze een beetje plat meteen spatel, zodat ze zo veel mogelijk contact met de pan hebben. Bak ze 3 tot 4 minuten aan elke kant.

De hamburgers serveren:

Plakjes tomaat, plakjes augurk in de lengte en uien in ringen snijden.

Maak de pan schoon met keukenpapier. snijd de broodje door en grill ze kort in de pan. Beleg de broodjes met hamburger,eventueel kaas, sla,tomaat,augurk. Naar smaak tomatenketchup en/of mayo toevoegen.
Voila :Y)
Nielojram75maandag 16 januari 2023 @ 18:51
Er was hier ooit een website gedeeld over hoe je de hamburger het beste op kan bouwen, sla, tomaat etc.
Weet iemand die nog?
#ANONIEMmaandag 16 januari 2023 @ 18:52
Verschillende manieren, maar het meest grote probleem vind ik nog altijd het juiste broodje vinden. Er is eigenlijk niks in Nederland wat je goed kan gebruiken er voor.
Sourymaandag 16 januari 2023 @ 18:54
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 18:52 schreef PS. het volgende:
Verschillende manieren, maar het meest grote probleem vind ik nog altijd het juiste broodje vinden. Er is eigenlijk niks in Nederland wat je goed kan gebruiken er voor.
Ik weet dat bv een mac broodje het beste om kan keren om het zonder te knoeien te eten
FlippingCoinmaandag 16 januari 2023 @ 18:55
Ketchup ui augurk burger cheddar sla tomaat mayo
Nielojram75maandag 16 januari 2023 @ 18:55
Ik gebruik dan kaiserbroodjes, die hebben geen bijsmaak ( tov een Italiaanse bol) en wel een beetje grip om het hele gevaarte, per hap, met alle smaken in-een in je mond te krijgen.
Ik bak ze wel doorgesneden af. Je kan zo ook afbakken, en dan doorsnijden en even in de koekenpan met een beetje boter bakken.
Sourymaandag 16 januari 2023 @ 18:59
quote:
16s.gif Op maandag 16 januari 2023 18:55 schreef FlippingCoin het volgende:
Ketchup ui augurk burger cheddar sla tomaat mayo
Is dat vies gezien je smiley :?
FlippingCoinmaandag 16 januari 2023 @ 19:01
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 18:59 schreef Soury het volgende:

[..]
Is dat vies gezien je smiley :?
Walgelijk


Moet er van projectielbraken
Tenganomaandag 16 januari 2023 @ 19:44
quote:
1s.gif Op maandag 16 januari 2023 18:14 schreef Fer het volgende:
Ik heb mijn pers weggegooid, voegt weinig toe.

Doe nu gewoon koud gehakt uit de koelkast, snel een patty met mijn handen vormen met een deuk in het midden en gelijk de hete pan in. Veel sappiger en een lekkere structuur.

Nadat ik hem heb omgekeerd gaan de uien gelijk tussen de patties meebakken in de pan.
Gordon Ramsay adviseert dat je hem inderdaad niet te veel samen moet persen.

Heb trouwens ook een hamburgerpress ooit gescoord in een kringloopwinkel. Nooit gebruikt. Weet niet eens waar dat ding is :D

Dit schijnt volgens de test van 2023 de beste te zijn; de Weston burgerpress :7

Die mag je er dan ook gelijk bij afwassen. Lekker hoor :wtf:
SPOILER
weston-hamburger-presses-07-0301-c3_600.jpg


[ Bericht 11% gewijzigd door Tengano op 16-01-2023 19:50:54 ]
Tenganomaandag 16 januari 2023 @ 20:07
Hier laat Gordon op 4:00 zien hoe je een burger met je handen vormt.

Als je eerst het gehakt en de kruiden met je handen mengt en daarna de hamburgers vormt hoef je alleen maar je handen te wassen en heb je verder geen extra afwas.

Mubassiemaandag 16 januari 2023 @ 22:20
Waarom heb ik nog geen smash burgers voorbij zien komen?

Goed gemaakt zijn dat echt de beste _O_
marc0871maandag 16 januari 2023 @ 22:21
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 18:51 schreef Nielojram75 het volgende:
Er was hier ooit een website gedeeld over hoe je de hamburger het beste op kan bouwen, sla, tomaat etc.
Weet iemand die nog?
Ik weet wel dit

junkiesietzedinsdag 17 januari 2023 @ 07:44
Als er maar een ei met een hele dooier op zit :9
Mr_Belvederedinsdag 17 januari 2023 @ 13:03
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:32 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Wat voegt dat nu eigenlijk toe? Werkt dat echt zo goed?
Kun je niet net zo goed zelf hamburgers van gehakt "pletten"?
Ik wist eerst ook niet of het zou werken en heb eerst een plastic hamburgerpers gehaald bij Ali Express.
Dat werkte wel iets, maar je kon het niet super stevig aandrukken, dus werden die hamburgers veel te groot bij het bakken. :)

Daarna heb ik er ééntje gekocht bij de Lidl van een veel betere kwaliteit dan die van de AliExpress (niet heel moeilijk natuurlijk). Van mijn slager leerde ik het truukje om eerst een plastic folietje in de pers te leggen en dan pas het gehakt er heel stevig in duwen. Dan is de hamburger er een stuk makkelijker uit te halen.

Ik vind het wel werken ja. Ze zien er goed uit.
oppiedoppiedinsdag 17 januari 2023 @ 13:46
Gehakt, eitje, rode ui, ketjap, mosterd, beetje paneermeel en peper, zout.

Rond en ongeveer 2 cm dik, bakken en gelijk uiringen bakken. Na de laatste omkering leg ik er een plak kaas op.

Evt sla en mayo en ketchup erop.
Sharuun01dinsdag 17 januari 2023 @ 13:54
Burger:
Vlees halen bij de slager en 1 keer door de maler laten halen.
Lichte blauwe kaas door de burger doen met peper, zout, knoflook, ei, paneermeel.
Mixen en in burgers vormen

Samenstelling:
Getoast zacht broodje.
Sausje van sriracha en mayo 1:1.
Burger zoals hierboven
Gesmoorde uien

:9~
Managarmdinsdag 17 januari 2023 @ 14:05
Hamburger van goed vlees, broodje en ketchup en mayo. Geen sla of andere enge dingen, ik haat geknars in mijn mond.
oppiedoppiedinsdag 17 januari 2023 @ 14:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 13:54 schreef Sharuun01 het volgende:
Burger:
Vlees halen bij de slager en 1 keer door de maler laten halen.
Lichte blauwe kaas door de burger doen met peper, zout, knoflook, ei, paneermeel.
Mixen en in burgers vormen

Samenstelling:
Getoast zacht broodje.
Sausje van sriracha en mayo 1:1.
Burger zoals hierboven
Gesmoorde uien

:9~
Dit klinkt enorm lekker
Sharuun01dinsdag 17 januari 2023 @ 14:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 14:40 schreef oppiedoppie het volgende:

[..]
Dit klinkt enorm lekker
Ik kan het je echt aanraden!
Ben zelf niet de grootste fan van blauwe kaas omdat het snel te extreem overheerst, maar op deze manier door de burger kun je de hoeveelheid goed bepalen en komt de smaak wel goed door maar niet overheersend.
Wil je een sterkere smaak kies je een sterkere kaas of je doet er meer in.

Tip leg de kaas eerst in de vriezer zodat deze makkelijk te grateren is.
dimmakdinsdag 17 januari 2023 @ 15:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 14:05 schreef Managarm het volgende:
Hamburger van goed vlees, broodje en ketchup en mayo. Geen sla of andere enge dingen, ik haat geknars in mijn mond.
Kook je dan je hamburger ofzo? Je hamburger is geen hamburger zonder korst.

Ik kan niet zonder de bite van hamburger, verse ijsbergsla sla, getoaste broodje en gebakken bacon. _O_
111210dinsdag 17 januari 2023 @ 15:49
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:54 schreef Tengano het volgende:

[..]
Gordon Ramsay doet er weldegelijk knoflookpoeder in.
dat betekend niet dat het goed is. Knoflookpoeder is vaak gewoon ranzig, doe dan echte knoflook
ReplaRdinsdag 17 januari 2023 @ 15:58
quote:
1s.gif Op maandag 16 januari 2023 22:20 schreef Mubassie het volgende:
Waarom heb ik nog geen smash burgers voorbij zien komen?

Goed gemaakt zijn dat echt de beste _O_
Dit dus, beste uitvinding ooit.
dimmakdinsdag 17 januari 2023 @ 16:00
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2023 16:58 schreef dimmak het volgende:
Burger maken van runder gehakt, beetje komijn, beetje paprikapoeder, peper, zout en knoflook. Nog beter is zelf je gehakt maken van een goed stuk rundvlees, maar vergt wel wat meer tijd, dus meestal ga ik voor rundergehakt van de slager.

Hamburgerbroodje toasten op de BBQ. Burger op de BBQ. BBQ kan vervangen worden in beide gevallen door gietijzeren pan bij kut weer.

Sla, cheddar, tomaat en bacon.

En als saus doe ik meestal mayonaise, ketchup, beetje mosterd, gebakken uitjes, sriracha en een drupje witte wijn azijn.
E1LWtN5.jpg

Hier deze combo maar dan met eigengemaakte brioche broodje. :9~ :9~ :9~
Tenganodinsdag 17 januari 2023 @ 16:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 15:49 schreef 111210 het volgende:
dat betekend niet dat het goed is. Knoflookpoeder is vaak gewoon ranzig, doe dan echte knoflook
Ik weet het eigenlijk niet; ik gebruik alleen maar echte knoflook.

Maar ik wou het binnenkort toch een keer kopen omdat ik het eens wil proberen in een kipmarinade.

Even off topic dan (als het mag): waar zou je knoflookpoeder voor willen gebruiken ipv echte knoflook?
Mubassiedinsdag 17 januari 2023 @ 16:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 16:06 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik weet het eigenlijk niet; ik gebruik alleen maar echte knoflook.

Maar ik wou het binnenkort toch een keer kopen omdat ik het eens wil proberen in een kipmarinade.

Even off topic dan (als het mag): waar zou je knoflookpoeder voor willen gebruiken ipv echte knoflook?
Voor een rub bijvoorbeeld
Tenganodinsdag 17 januari 2023 @ 16:17
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 16:14 schreef Mubassie het volgende:
Voor een rub bijvoorbeeld
Ja, precies.

Dat was ik met die kip ook al van plan en dan blijf het er nog een beetje aan vastzitten als ik hem in de airfyer >:) mik.
marc0871dinsdag 17 januari 2023 @ 19:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 15:49 schreef 111210 het volgende:

[..]
dat betekend niet dat het goed is. Knoflookpoeder is vaak gewoon ranzig, doe dan echte knoflook
Ik gebruik dit weleens, als ik geen verse wil gebruiken

https://www.jumbo.com/pro(...)D19qaAIaAox-EALw_wcB

170920211233_143049STK-1_360x360_2.png

Gedroogde knoflookstukjes, in een molen met twee standen.
Is heel anders dan poeder.
Tenganodinsdag 17 januari 2023 @ 19:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 19:39 schreef marc0871 het volgende:
Ik gebruik dit weleens, als ik geen verse wil gebruiken

https://www.jumbo.com/pro(...)D19qaAIaAox-EALw_wcB

[ afbeelding ]

Gedroogde knoflookstukjes, in een molen met twee standen.
Is heel anders dan poeder.
Ehhhhm, heel anders zeg je. Hoe denk jij dan dat ze knoflookpoeder maken :)
111210dinsdag 17 januari 2023 @ 22:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 19:44 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ehhhhm, heel anders zeg je. Hoe denk jij dan dat ze knoflookpoeder maken :)
Kan toch anders zijn, zelfde met gemalen peper of zelf peper malen. Gemalen koffie of zelf bonen malen.

Zit toch echt een groot smaakverschil in
marc0871dinsdag 17 januari 2023 @ 23:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 22:17 schreef 111210 het volgende:

[..]
Kan toch anders zijn, zelfde met gemalen peper of zelf peper malen. Gemalen koffie of zelf bonen malen.

Zit toch echt een groot smaakverschil in
Dat zou mijn antwoord ook geweest zijn.

Knoflook kan je ook op veel verschillende manieren en momenten toevoegen en het geeft allemaal een andere smaak.
Ga ik hier niet over uitweiden.
Kijk bijv dit filmpje


Of deze


Rauwe knoflook of een tijdje meekoken is ook dag en nacht.
Tenganowoensdag 18 januari 2023 @ 01:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2023 23:55 schreef marc0871 het volgende:
Dat zou mijn antwoord ook geweest zijn.

Knoflook kan je ook op veel verschillende manieren en momenten toevoegen en het geeft allemaal een andere smaak.

Ga ik hier niet over uitweiden.
Kijk bijv dit filmpje

SPOILER
Rauwe knoflook of een tijdje meekoken is ook dag en nacht.
Goeie leerzame video's! Thanks ^O^

En gelijk een leuk idee gekregen hoe ik ook knoflookbrood in de airfryer >:) kan maken.
mailydonderdag 19 januari 2023 @ 17:27
Knoflookpoeder saved his life!!!

rrBHfqe.png

Oke, ook ketchup :D
marc0871donderdag 26 januari 2023 @ 22:39
Ik heb er een filmpje van gemaakt

dimmakvrijdag 27 januari 2023 @ 08:32
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2023 22:39 schreef marc0871 het volgende:
Ik heb er een filmpje van gemaakt

Jemig, volgende keer even editen Marc. 28 minuten is mij net iets te lang. Maar het eindresultaat mag er zijn. _O_
marc0871vrijdag 27 januari 2023 @ 10:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 januari 2023 08:32 schreef dimmak het volgende:

[..]
Jemig, volgende keer even editen Marc. 28 minuten is mij net iets te lang. Maar het eindresultaat mag er zijn. _O_
Thanks ^O^

Mja, ik doe alles op mijn mobiel. Gaat toch allemaal wat minder dan op pc.
De vorige keer ben ik een uur bezig geweest, om 3 minuten te trimmen.